LA MULŢI ANI, DOAMNĂ DOINA CORNEA!

Doina Cornea Romania libera

Foto: România liberă

Ieri a fost ziua doamnei Doina Cornea, a împlinit 80 de ani. Aţi văzut vreo emisiune sau vreun film omagial pe la televiziuni?

Aiurea! Pipiţele umplu mereu ecranele cu prostia lor agresivă şi conducătoare de ţară ajunsă în ultimul hal de degradare.

Toate proastele sunt mediatizate, se fac talk-showuri din cauza lor, dar o doamnă ca Doina Cornea este ignorată. Chiar şi la aniversare.

Îmbuibata de la  Turism este arătată de zeci de ori cum bagă-n ea ca la Urgenţă la chiolhanul lui Dinescu, loaza de fiică prezidenţială este mediatizată cu toate imbecilităţile de declaraţii, tupeista de la Tineret este urmărită cum transformă ministerul în bară de striptease, gâsculiţa de preşedintă a Camerei Deputaţilor e în prim-plan, consonantica de la Mediu care s-a procopsit din afaceri cu securistul prezidenţial e nelipsită de la talk-show-rile tristei Realităţi, leşinata obraznică de fostă febleţe a lui dragă Stolo îşi dă cu presupusul regulat, ca şi alte pipiţe.

Dar pentru doamna Doina Cornea nu se găseşte timp şi spaţiu nici măcar pentru o simplă urare de aniversare.

Ea ţinea vie făclia speranţei în noi. În noaptea comunistă, în laşitatea generală, doamna Cornea era reperul nostru. O mânuţă de femeie înfrunta cu tot curajul regimul comunist şi personal pe Ceauşescu. Ascultam la „Europa liberă” şi plângeam. De bucurie, de ruşine, de disperare, de speranţă. O iubeam. O veneram.

După decembrie 1989, un val uriaş de mizerie s-a aruncat spre ea şi ceea ce ar fi trebuit să fie recunoştinţă, s-a transformat în resentiment. Resentimentul turmei că ea a avut curaj, că a avut demnitate, pe când noi, nu. Şi ne-a deranjat laşitatea. Mi-a fost o infinită ruşine pentru halul în care această minunată doamnă era denigrată.

Trecut-au anii, aproape 20 şi noi nu suntem în stare să o sărbătorim, dacă  nu la nivel naţional, măcar prin câte o mică evocare pe la televiziuni sau prin ziare. Dacă ar fi o idioată care îşi pune poalele-n cap, sigur ar fi onorată. Pentru că este o doamnă care a avut curajul să se opună dictaturii comuniste, să zică mersi că ne-am plictisit să o înjurăm şi doar o ignorăm.

Are o pensie de mizerie, a fost doar profesoară universitară. Probabil că securiştii care au bătut-o sunt, azi, prosperi oameni de afaceri. Pe lângă pensia care le recompensează represiunea. Preşedintele Băsescu a condamnat comunismul doar ca să se dea subit anticomunist şi să prostească intelectualii naţiei, nu ca să repună în drepturi istoria adevărată şi pe toţi cei nedreptăţiţi. Începând cu Majestatea Sa Regele Mihai, aşa cum se arată în Apelul pentru Revenirea la Monarhie Constituţională, a cărui primă semnatară este Doamna Doina Cornea.

O turmă de intelectuali – furajaţi cu retorica limbajului politic uzurpat de la dreapta şi trataţi cu avantaje comerciale – i-a ridicat osanale preşedintelui Băsescu, iniţiind un nou cult al personalităţii, pe cât de penibil, pe atât de periculos. În tot acest timp, doamna Doina Cornea a fost şi a rămas vocea care a spus că „împăratul” e gol.

Poate şi de aceea scălămbăielile prezidenţiale de ieri de la Horezu şi tot felul de fiţe ale unor parvenite au fost intens mediatizate, pe când aniversarea doamnei Cornea a fost ignorată. Ingratitudinea noastră ca popor face parte din blestemul de sine.

La mulţi ani, doamnă Doina Cornea!

Şi iertaţi-ne!

31 răspunsuri to “LA MULŢI ANI, DOAMNĂ DOINA CORNEA!”

 1. Gheorghe Says:

  La multi ani !

  Daca ar putea sa dea un impuls (un sut in dos) PNTCD-ului, sa-l propulseze inainte. 🙂

 2. tony Says:

  La multi ani!

 3. Me Says:

  La Multi Ani Doamnei Doina Cornea!
  Trist si Superb! In acelasi timp!
  Felicitari Roxana!

 4. Claudiu Nicusan Says:

  La multi ani doamnei Doina Cornea! Poate a ramas cam singura in lupta aceasta. Ar trebui sa fim mai multi si mai uniti care sa duca mai departe stindardul antisecurist si anticomunist. Felicitari Roxana pentru articol!

 5. Lilick Says:

  Nu, n-am vazut nimic la televizor, din pacate. La multi ani, Doinei Cornea!

 6. Gheorghe Says:

  @Claudiu – oamenii se mobilizeaza daca au „pentru ce”, dar nu se deranjeaza pentru a sustine persoane.

  In ’90 PNTcd-ul avea niste obiective, retrocedarea, privatizarea, lustratia ….
  Acum cu ce iese la rampa?
  Anticoruptia declarativa nu-i suficienta, trebuie sa ai masuri credibile.

 7. matilda Says:

  Basescu n-a avut si nu va avea niciodata legitimitatea de a condamna comunismul, dar IPOCRIZIA trebuie sa poarte si ea un nume.

  LA MULTI ANI doamnei Cornea, cu multumiri !

 8. neinfectat de comunism Says:

  la multi ani…si psdul a tratat-o ca o paria…

 9. marius Says:

  I-am urat la multi ani si din partea voastra. Dumnezeu sa o tina printre noi.
  http://www.flickr.com/photos/ghilezan

 10. marius Says:

  sprijinit si voi initiativa lui Liviu Tofan de infiintare a Centrului de Studii si Cercetare Radio Europa Libera de la Bucuresti
  http://mariusghilezan.blogspot.com/2009/05/initiativa-lui-liviu-tofan-centru-de.html

 11. octavpelin Says:

  Rox,chiar asteptam sa vad cati isi amintesc de ziua DOAMNEI DOINA CORNEA,care traieste dintr-o pensie,si a implinit ieri frumoasa varsta de 80 de ani.LA MULTI ANI! 🙂
  In Romania de azi valorile nu sunt respectate ,dar sunt promovate nonvalorile. 😦

 12. blogideologic Says:

  La mulţi ani !

 13. maria Says:

  La multi ani, doamna Doinea Cornea!
  Multumim, doamna Roxana Iordache, pentru aducere aminte.

 14. mihai 4 Says:

 15. Maria Barbu Says:

  La multi ani doamnei Doina Cornea si din partea mea, a familiei mele si a romanilor ce mai viseaza inca la o Romanie in care democratia sa fie adevarata, valorile autentice si liderii devotati binelui public!
  Insusi faptul ca asemenea aniversare este lasata sa treaca sub tacere arata ca acum traim cel mai sinistru moment de dupa revolutie, cand securistii s-au cocotata in functiile cele mai inalte ale Statului, iar restul ierarhiei politice este umplut de mafioti si putoret!!!

 16. gabimihaela Says:

  La Multi Ani! adevaratei Doamne.
  Imi amintesc ca acum 2 ani a „indraznit” sa-si exprime opinia aratind cit de putred este Basescu si cit de mult gresesc cei care il sustin si-i cinta toata ziulica ode. A fost insa de-a dreptul oripilant comentariile „cititorilor” (ziarul Cotidianul)

 17. rasvancristian Says:

  Dumnezeu să-i dea ani mulţi şi sănătate, acestei Doamne a democraţiei româneşti!

  Roxana, am scris cu drag despre Doina Cornea, în urmă cu un an. Am reprodus acolo un articol din ziarul în care scriai şi tu. Era o „Scrisoare deschisă” a acestei femei ilustre. Istoria va pune pe toţi la locul lor, chiar dacă acum trebuie să suportăm răul de mare. 🙂

  http://rasvancristian.wordpress.com/2008/06/09/o-poveste-despre-multi-mineri-un-rege-si-doi-papagali/

  Cu stimă, pentru Doamna Cornea şi pentru tine, care ai scris postarea.

 18. Zamfir Says:

  La Mulţi Ani, Doamnă! Îmi amintesc cum râdea un autobuz întreg când vă păzeau securiştii îmbrăcaţi în miliţieni!

 19. Puscas Says:

  La multi ani !
  Cu toata dragostea noastra si cu bucuria de a fi contemporani cu Dumneavoastra !
  Va multumim pentru ceea ce-ati facut , pentru ceea ce-ati fost si pentru modelul de demnitate de om pe care ni l-ati oferit !

  La multi ani !

  Cu respect,

  Fam. Puscas

 20. Alin Nae Says:

  Ieri doar pe N24 la emisiunea Talksoc a lui Doru Braia, avandui ca invitati pe Emil Constantinescu, Nestor Rates si Marius Oprea, s-a discutat si i s-a adus un omagiu doamnei Cornea. In rest liniste totala.

  Acum este in reluare pe N24. Duminica 31.05 ora 21.07.

 21. Franklin Says:

  La multi ani, doamnei Cornea!
  N-au fost multi atat de curajosi si de mareti in lupta impotriva comunismului ca domnia sa, iar cei cativa care au mai fost n-au avut norocul sa fie atat de cunoscuti.

 22. Radu Humor Says:

  Aruncarea in uitare si derizoriu a unei personalitati ca Doina Cornea, concomitent cu promovarea unor nulitati pana in cele mai inalte functii in stat, unii cu adanci radacini securiste ( Basescu,Geoana, Roberta Anastase,Oprescu),altii cu vechi state de servicii comuniste( Boc, Pogea,Berceanu,Sarbu,Ungureanu) , sau promovate pe criterii cel putin dubioase(Udrea , Ridzi ,Nica, Bazac), reprezinta la scara mai mare aruncarea intregii Romanii intr-o stare de criza, haos si mizerie.

  La multi ani , Doamna !

  Fiti fericita, ca ne-ati facut sa simtim gustul libertatii si-al demnitatii !
  Ca n-am reusit, decat sa ne imbatam cu aburii lor, fara a duce pana la capat izbavirea acestui neam, este vina noastra !
  Dumneavoastra, spre deosebire de noi, n-aveti nimic a va reprosa.
  Poate doar a ne reprosa….

  Sarut mainile Doamna, cele cu care ati scris ce si cand, nimeni n-avea curajul s-o faca , si care s-au impreunat in rugaciuni inaltate Bunului Dumnezeu, pentru noi, toti romanii, si iata ca unii dintre noi (multumim Roxana!), se pare ca n-am uitat si va multumim in felul nostru sincer, simplu si afectuos…..

 23. Catalin Says:

  La multi ani doamna Doina Cornea!
  La sfarsitul lunii februarie ma intorceam cu avionul de la Paris. Nu sunt sigur daca o doamna mai in varsta era intr-adevar doamna Cornea sau am avut doar aceasta falsa senzatie.
  Oricum, doamna Iordache, aveti dreptate ca presa nu a acordat deloc atentie acestui eveniment, preferand sa mediatizeze declaratii spumoase ale reprezentantilor partidelor politice de la noi.
  Insa nu sunt de acord cu tonul dvs. Nu cred ca prin sintagme de genul „Îmbuibata de la Turism” puteti de un exemplu de demnitate. Am vazut ca sunteti o sustinatoare a Principelui Radu, la fel ca si mine.
  Credeti ca Altetea Sa s-ar cobori la astfel de aprecieri? Nu este el un exemplu pentru noi prin comportamentul sau?
  Prin limbajul dvs. nu va inscrieti decat in liniile trasate de Antonescu sau Geoana sau Basescu.
  Va puteti exprima si civilizat, altfel e in derizoriu tot respectul ce il purtati persoanelor pe care le admirati.
  O noapte placuta!

 24. blogideologic Says:

  @ Catalin
  “Îmbuibata de la Turism”
  A propus Elena Udrea un model economic pentru turism ? Parcă nu. Atunci sintagma “Îmbuibata de la Turism” este perfect justificată.

 25. http://morfoze.wordpress.com/ Says:

  Pe Realitatea TV a fos o emisiune omagială sâmbătă seara, moderată de Doru Braia (sau era Naţional TV ?); s-a reluat duminică. L-am văzut şi pe Şerban Orescu printre invitaţi.

  Băbuţa oricum nu mai ştie de ani buni pe ce lume e…

 26. Florian Says:

  Compunere: Mândria de a fi român
  Poporul nostru este plin de calitãti. Astfel, ni s-a dus faima în toatã lumea cât de uniti suntem, cum ne ajutãm noi unul pe celãlalt, fie în tarã, fie în rândul comunitãtilor de români de pe alte meleaguri.
  De asemenea, poporul român este blajin. Niciodatã, de-a lungul istoriei, românii nu au pus la cale comploturi împotriva domnitorilor si cu atât mai mult nu i-au ucis, pe drept sau pe nedrept.
  Românii sunt renumiti si pentru alte calitãti – cinste, respectarea promisiunilor, înalt grad de civilizatie, demnitate fatã de marile puteri ale lumii si multe altele.
  Dar cea mai mare calitate a poporului român este aceea cã noi stim sã recunoastem si sã cinstim cum se cuvine marile personalitãti ale neamului, iar asta nu dupã ce ele nu mai sunt, ci încã din timpul vietii lor.
  Pentru marile lor calitãti, românii sunt apreciati de toate popoarele lumii. De aceea, nu pot decât sã fiu decât mândru pentru apartenenta mea la poporul român.
  PS Mã alãtur celor care, mai harnici decât mine, au transmis deja doamnei Doina Cornea, cu ajutorul @Roxanei, urãrile de bine si de ani multi cu sãnãtate (asta ca sã nu mai pomenesc de atentia cu care a fost înconjuratã de iubitii nostri conducãtori si de admirabila noastrã media).

  @Gheorghe
  Îi scrii lui @Claudiu cã oamenii se mobilizeazã dacã au pentru ce. Ai mare dreptate, doamna Doina Cornea s-a mobilizat în anii dictaturii pentru un motiv cât se poate de serios, i se urâse cu binele. Când stiu cã sunt multi lucizi ca tine în tara asta, mã podideste pe nas mândria de a fi român.

 27. Florian Says:

  @Catalin
  Ce ai vrut întelegem din povestea cu venitul tau cu avionul de la Paris, în afarã de faptul cã, Oooo, ai fost la Paris si Vaaaiii, te-ai întors cu avionul?
  Pentru cã ce ai mai adãugat la stirile astea epatante, si anume cã cineva din avion semãna cu doamna Doina Cornea, e un cãcat (eu nu sunt fan Radu Duda, asa cã îmi pot permite sã fiu lipsit de demnitate).
  Iar pudibonderia ta e penibilã, crede-mã. Nu mã apuc acum sã-ti explic ce si cum, ca sã nu devin si eu penibil.

 28. Catalin Says:

  @Florian
  Daca asta e ce ai inteles tu, bine.
  Nu trebuie sa explici ce si cum, pentru ca deja esti penibil.
  Asa alegatori, asa conducatori, mititelule.

 29. Catalin Says:

  tot @ Florian

  Daca pentru tine comportament civilizat inseamna pudibonderie, e trist.
  Daca ai nevoie de cuvinte murdare pentru a-ti exprima un punct de vedere, e iarasi trist.
  Insa poti fi bucuros, sunt destui candidati care folosesc acelasi limbaj ca tine. Asa ca ai de unde alege 🙂

 30. Florian Says:

  @Catalin
  Ce era de înteles, din întâmplarea de o banalitate înfiorãtoare povestitã de tine?
  Cât despre limbajul folosit de @Roxana (pentru cã de la ea a plecat discutia) sau de mine, rãmâne cum am stabilit’, golemule. Iar dacã cineva foloseste ocazional cuvinte mai piperate, pentru a da spuselor sale mai multã culoare si expresivitate, nu înseamnã cã nu s-ar putea exprima si într-un alt mod. Ai citit verodatã „Povestea povestilor” a celui care a scris si „Amintiri din copilãrie”, pudibondu’ tatii?

 31. romania inedit Says:

  La multi ani doamna Doina Cornea !

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: