BULINĂ ROŞIE. GUVERNUL ROMÂNIEI STĂ SĂ CADĂ PE EL

guvern

Ministrul ţărănist Nicolae Noica de la, pe atunci, MLPAT (Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului), a introdus bulina roşie pe clădirile cu risc seismic major. De atunci şi până acum – deci în peste 10 ani – abia dacă s-au consolidat 10% din ele. Nici clădirea Guvernului nu a fost reabilitată.

Guvernul poate să cadă la propriu„, spunea, azi, Alfred Bulai, fost şef al Agenţiei pentru strategii guvernamentale, invitat la o ediţie specială pe tema cutremurului de ieri, moderată de Cristina Şincai, la Realitatea TV – televiziune care merită felicitată pentru modul prompt, profesionist şi echilibrat cu care a tratat problema la cald, în timpul emisiunii Corinei Drăgotescu de aseară.

Partea proastă e nu atât că stă să cadă Guvernul, cât riscul imens la care sunt supuşi locatarii blocurilor marcate cu bulină roşie. Cutremurul a fost suficient de intens ca să ne alerteze şi atât de aşteptat încât dacă putem remarca un aspect, acela e, totuşi, calmul populaţiei Capitalei, care, sub spectrul prevestirilor şi al avertismentelor repetate, putea intra în panică. Nu s-a întâmplat nici pe departe aşa.

Ceea ce nu ne miră, deşi revoltător, e modul în care autorităţile, mai precis, instituţiile statului dau dovadă de incapacitate. Nu doar administrativă, ci pur şi simplu instituţională. România este în insuficienţă instituţională şi asta se poate solda cu morţi şi răniţi. Ca de obicei, responsabilii se dovedesc iresponsabili şi pasează responsabilitatea de la unii la alţii, de la o instituţie la alta.

Îl cred pe Borbély László, ministrul Lucrărilor Publice din Guvernul Tăriceanu, care a declarat, în direct de la Tg.Mureş, în cadrul aceleiaşi emisiuni, că în mandatul lui legislaţia a fost modificată de aşa natură încât autorităţile locale să poată acţiona oricând şi la propria decizie pentru operaţiunile de consolidare. Domnul Borbely a mai precizat şi că a făcut nenumărate vizite pe teren şi a avut multe întâlniri cu ambii primari ai Capitalei, Adriean Videanu şi Sorin Oprescu, soldate însă fără rezultate concrete, pentru că s-a refuzat transferul problemei către primăriile de sector.

Şi când Doru Giugula, consilier municipal PSD, a intrat telefonic şi a încercat să mintă, în numele coaliţiei actuale, că Primăria a vrut, dar n-a putut, din cauză că Guvernul nu a dat bani, Borbély László l-a pus la punct cu eleganţă fermă, precizând că mereu au existat bani alocaţi pentru consolidarea clădirilor vechi ca să reziste la un nou cutremur tare, dar că Primăria nu a a solicitat alocarea fondurilor pe care, din această cauză, ministerul a fost în situaţia să le restituie la Guvern!

Simpaticul primar general Sorin Oprescu a apărut la Realitatea TV într-o sâmbătă seara, acum vreo două-trei săptămâni, declarând apocaliptic că în cazul unui cutremur major riscul este să moară o jumătate de milion de bucureşteni. Şi a explicat, pe urmă, că intenţia lui n-a fost să sperie, ci să avertizeze. N-am înţeles cu privire la ce. Poate la propria incapacitate decizională. De a tranşa problema, fie solicitând fonduri guvernamentale şi dispunând distribuirea lor operativă pentru licitaţii şi demarare a lucărilor – cu termene şi responsabilităţi precise, fie descentralizînd-o către primăriile de sectoare cu clădiri încadrate în riscul seismic.

În caz contrar, am şi eu o propunere: demisia! Oprescu, Chiliman, Poteraş şi tot restul celor incapabili, de la mic la mare. Sau poate aşteaptă să se producă o catastrofă, pentru a profita de starea de necesitate şi a nu mai demisiona.

14 răspunsuri to “BULINĂ ROŞIE. GUVERNUL ROMÂNIEI STĂ SĂ CADĂ PE EL”

 1. Filip G Says:

  Toata chestiunea e sa fie SEDINTA EXTRAODINARA a guvernului cu participarea presedintelui Romaniei{priministru am vrut sa spun}

 2. Filip G Says:

  In NORMELE DE PROTECTIA MUNCII spune un articol astfel:
  Persoana care constata un PERICOL IMINET trebuie sa ia masuri.
  Daca nu se pot remedia sa INTERZICA ACCESUL IN ZONA,pana la remedierea deficientelor.
  Deci solutii legale exista ,cine sa le puna in aplicatie?

 3. mihai 4 Says:

  Guvernul poate să cadă la propriu“––––––––-o Roxi,mie imi spui,caderear pa ei sa cada de neterminati ce sunt. http://www.youtube.com/watch?v=f4NTn3Pn05A

 4. Radu Humor Says:

  Pana la urma nenorocirea tot se va produce, pentru ca intr-o tara in care se moare de foame si saracie, vietile pierdute la un iminent cutremur vor fi puse pe seama vointei divine si nu a neglijentei criminale a unor incompetenti care ne conduc (datorita incompetentelor noastre de a alege).

 5. Alexandru Marin Says:

  Pai oricum in Guvern isi desfasoara asa zisa activitate niste oameni de nimic care nu ar putea patii ceva,pentru ca nu reprezinta nimic.

 6. Roxana Iordache Says:

  @Filip G. Problema e că tu n-ai treabă cu riscul seismic şi nici nu-ţi pasă de ceilalţi, că te retragi la albinuţele tale.

  @mihai. 🙂

  @Radu Humor. Acum îţi spun eu ţie să-ţi ştergi penelul, că e perfect ce ţi-a ieşit. 🙂

  @Alexandru Marin. Din păcate, Alexandre, aşa este. 😐

 7. Filip G Says:

  Ma retrag in salbaticie,devin sihastru.
  E mult mai placut iar coliba nu are bulina.

 8. tony Says:

  @Filip G.
  Ai tangentze cu SSM-ul?

 9. Filip G Says:

  Fac de toate,unele platite altele din pasiune.

 10. octavpelin Says:

  Profetia lui Sorin Oprescu era sa se adevereasca,o duminica placuta! 🙂

 11. tony Says:

  @Filip G
  in ce zona folclorica prestezi?

 12. Plano Says:

  Ca si Basescu, Oprescu poate sa scape de obligatiile asumate catre bucuresteni prin candidatura la postul de la Cotroceni.
  Nu-i asa ca… un cutremur devastator nu devasteaza toata tara?
  De ce sa raspunda el pentru nefacutele halaicilor, lis-viorelilor, basestilor ( aoleeeeuuu…. ce bata proasta au avut urmasii lui Bucur !) si videnilor care n-au administrat Capitala?

 13. daurel Says:

  Ar trebui mutata Capitala pentru a rezolva problemele Bucurestiului. Demnitarilor ar trebui sa li se construiasca un campus undeva. Ar costa mai ieftin decat consolidarea cladirilor publice existente; celelalte cladiri, ale particularilor, n-au sanse de consolidare intr-un viitor previzibil. Sa ne fereasca Domnul de necazuri!

 14. Roxana Iordache Says:

  @Filip G. Pleci la albinuţe? 🙂

  @tony. Adică, tu ce insinuezi? 🙂

  @octavpelin. Doamne fereşte!

  @Plano. Asta ne-ar mai lipsi! De răspuns, să răspundă pentru ale lui. Acolo, la Primărie. Unde rămâne. 🙂

  @daurel. Nu, asta nu admit, să fie mutată Capitala mea. 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: