CHIŞINĂU. REPRESIUNE ŞI TEROARE. OPOZIŢIE ÎN GENUNCHI

000cf1bdd03f0b4644c335

Foto: www.china.org

Ce se întâmplă acum la Chişinău este partea cea mai proastă a scenariului represiunii. Proastă pentru demonstranţi şi pentru viitorul democratic al provinciei româneşti.

Mai precis, regim de teroare, eficient, cel puţin pe moment. Ameninţările proferate ieri de ministrul de Interne primul ministru, acea tovarăşă Zenaida Greceanîi, că se va trage în demonstranţi, i-au descurajat pe oameni şi nu mai are loc marea manifestaţie anunţată, fiind prezenţi doar câteva sute de oameni, cei mai curajoşi dintre toţi, plus, probabil, agenţii provocatori gata de lucru.

Opoziţia politică s-a delimitat mai clar ca oricând de opoziţia civică. Liderii celor trei partide democratice, Filat, Chirtoacă şi Urechianu, sunt în genunchi. Au reafirmat – ceea ce se dovedeşte lamentabil de adevărat – că n-au nici o legătură cu protestele, le-au cerut tinerilor să nu iasă în stradă şi le-au trădat din nou expunerea din stradă.

Opoziţia a făcut cea mai proastă concesie posibilă: a acceptat renumărarea voturilor, care se poate solda cu o catastrofă pentru democraţie, în sensul că exact procentul care le lipseşte comuniştilor poate fi inventat, în aşa fel încât să se poată alege preşedintele. Deşi opoziţia promisese că nu va renunţa la revendicările iniţiale. După cum se prezintă, partidele de opoziţie nu par capabile de curajul politic ultim, acela de a-şi depune mandatele pentru a determina alegeri anticipate. Şi asta, deşi li s-au făcut dosare penale şi sunt călcaţi în picioare.

Sunt sute de tineri reţinuţi, bătuţi, anchetaţi, familiile lor sunt disperate, le-au fost luaţi copiii de acasă, unii fiind minori. Jurnaliştii incomozi sunt săltaţi de pe stradă şi supuşi unor presiuni sinistre. Cum s-a întâmplat cu doamna Rodica Mahu, redactor-şef la „Jurnalul de Chişinău”, care are 60 de ani şi a fost eliberată după ce a fost avertizată să tacă. Directorul publicaţiei, Val Butnaru, a declarat pentru Antena 3 că va continua activitatea jurnalistică fie şi în ilegalitate. De la Chişinău a fost transmis un film în care se vedea cum Val Butnaru îi întreabă pe poliţişti dacă nu vor să mărturisească referitor la răpirea colegei lui care avusese loc sub ochii lor şi ei tăceau, jenaţi. Cam aşa se întâmplă cu poliţiştii, din relatările mai multor martori. Sunt intimidaţi de SIS şi au o poziţie de simpli executanţi. Acum am înţeles ce spunea ieri, la Antena 3, Mircea Druc, că forţele de poliţie şi de carabinieri, înfiinţate de el pe când era premier, nu-i sunt fidele lui Voronin, iar generalul rus ştie şi se bazează pe forţele de securitate şi intervenţie – SIS.

Tot azi a fost reţinut ilegal câteva ore corespondentul TVR, Doru Dendiu care, eliberat de poliţie. El se află în stare de şoc.

CRP – Clubul Român de Presă a binevoit abia după aproape o săptămână să se întrunească şi să înainteze către Asociaţia Internaţională a Ziarelor o sesizare. Slabă şi penibilă mişcare. Ar fi trebuit sesizate toate organismele de specialitate şi instituţii ale drepturilor omului, inclusiv Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor – FIJ şi Reporters sans Frontieres. Şi nu doar ca să li se semnaleze o reprimare flagrantă a drepturilor jurnaliştilor, ci mai ales, pentru a determina mass media internaţionale să-şi trimită reprezentanţi la Chişinău.

Noroc că Renate Weber a cerut PNL să facă respectiva sesizare în termeni clari şi duri către toate instituţiile de impact, inclusiv Amnesty International. Mulţumesc, Renate! Rămâi aceeaşi luptătoare.

Corespondentul Antenei 3, Ion Terguţă, a fost arestat la Chişinău.

La nivel de stat, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, anunţă că va adresa zilnic note verbale până ce va primi răspuns la întrebarea cu privire la cetăţenii români reţinuţi sau arestaţi în R. Moldova. Nici un răspuns până acum. Deşi Procuratura R.Moldova a dat un comunicat în care a recunoscut că a fost reţinut cel puţin un cetăţean român, „pentru subminare a puterii de stat”. Şi nici un semn de agrement pentru noul ambasador, Mihnea Constantinescu. Cum spunea Marian Enache, fost ambasador la Chişinău, la Antena 3, România nu are, practic, la ora actuală relaţii diplomatice cu Chişinăul.

Iar Petre Roman, tot la „Ordinea zilei” Danei Grecu, spune că s-a convenit în cadrul Comisiei reunite de Politică Externă a Parlamentului României să se manifeste moderaţie. La care Renate Weber dă replica legitimă că ne-am săturat de diplomaţie în genunchi şi că ar trebui ca statul român să intervină energic la Bruxelles.

Renate mai spune că tăcerea preşedintelui Băsescu, marele jucător, e inadmisibilă.

Revenind la procesul alegerilor fraudate, Iosif Buble a prezentat o metodă sigură de furt electoral în R.Moldova, anume votul multiplu cu foile de însoţire a cărţii de identitate, care poartă fiecare adrese diferite, deci posesorul poate vota de mai multe ori. Renate Weber spune că e imposibil de verificat pe atâtea liste şi de demonstrat frauda pe această cale, dar că observatorii ar fi trebuit să procedeze aşa cum a procedat ea când a fost observator din partea UE, anume să prevină frauda, sesizând dinainte de alegeri că astfel de acte de identitate sunt un indiciu al fraudei care poate avea loc.

Analistul Dan Dungaciu, de la Institutul de Studii Politice al Academiei Române, a semnalat că opoziţia se păcăleşte dur dacă acceptă doar renumărarea voturilor, ceea ce se poate întoarce împotriva ei, când de fapt trebuia să ceară reverificarea listelor electorale şi anularea alegerilor

Cert este că partidele democratice de la Chişinău sunt de-o slăbiciune lamentabilă din punct de vedere politic şi de-o laşitate incalificabilă faţă de acei tineri cu care, într-adevăr, n-au legătură. Cel mai grav e că aceste partide dovedesc iresponsabilitate faţă de statul moldovean, pentru al cărui viitor democratic ar fi trebuit să fie gata de orice sacrificiu politic şi civic. Când colo, Chirtoacă s-a fofilat, Urechianu s-a eschivat, iar Filat nu ştia cum să se mai justifice şi să-şi ceară iertare, într-o declaraţie către Antena 3. Filat? Pilat. Şi Iuda. Că tot suntem în prag de Săptămâna Mare a ortodocşilor şi în Vinerea Mare a catolicilor. Atât sunt de bezmetici liderii opoziţiei, încât recunosc că abia acum strâng probe, după ce se lăudau că deja le au.

Sper ca măcar PNL, la insistenţele lui Renate, să facă toate demersurile la instituţiile şi forurile internaţionale. Contez pe Renate, cu tenacitatea ei, să-i determine pe liberali să facă toate demersurile la FIJ şi Reporters sans Frontieres, pentru ca marile agenţii internaţionale, jurnale şi mai ales televiziuni să se solidarizeze cu colegii lor români şi cu jurnaliştii reprimaţi din R.Moldova, pentru libertatea presei, pentru demnitatea profesiei şi să facă absolut tot ce-i posibil şi chiar imposibil ca să primească accesul în Chişinău şi să relateze de acolo, să informeze întreaga lume cu privire la teroarea instituţionalizată de ultimul regim comunist-stalinist din Europa.

I-am scris şi lui Ioşka Buble pe blog şi fac un apel către toţi jurnaliştii care au relatat eroic şi au suportat consecinţe inadmisibile în R.Moldova să sesizeze asociaţiile internaţionale ale jurnaliştilor mai sus-menţionate, organizaţiile pentru drepturile omului şi chiar se adreseze, în solidar CEDO. Iar statul român să-i susţină.

AFP relatează o nouă declaraţie a lui Voronin că are „dovezi solide” ale implicării României în proteste. Păcat numai că nu a fost aşa. Vorba Ancăi Florea, ne-am străduit din răsputeri să nu ne implicăm. Dacă ne implicam inteligent, Voronin era azi la Moscova. Partea proastă e că halul de opoziţie nu pare capabilă să conducă. Dar n-ar avea importanţă, fiindcă i-am ajuta pe nevolnici. Deocamdată, e cazul ca MAE al României să capaciteze UE să intervină energic.

P.S. Poate acum ne dăm seama ce ar fi însemnat, în acest context geografic şi geopolitic, neapartenenaţa României la NATO şi Uniunea Europeană.

UPDATE. Voronin declară public că autorităţile anchetează modul în care cetăţeni români au organizat protestele şi spioni români au participat la revoltă, precum şi modul în care mass-media din România au reflectat evenimentele.

Dana Grecu a citit această ştire fierbinte la Antena 3, iar ministrul de Interne, Dan Nica a luat ştirea la mişto şi a râs ca prostul.

Deşi statul român e luat la mişto de Chişinău, în acord cu Moscova.

UPDATE 2. Jurnalistul Ion Terguţă a fost eliberat, în jurul orei 18. El a relatat telefonic pentru Antena 3 că a fost reţinut 6 ore, timp în care nu a fost întrebat nimic, a fost purtat din birou în birou, a urmărit un meci internaţional la televizor, a mâncat cu poliţiştii, care apoi l-au eliberat şi s-au scuzat. Fratele lui, Petru Terguţă, care a venit aseară în ţară, prezent în studioul de ştiri al Antenei 3, a spus că probabil autorităţile de la Chişinău îl căutau pe el şi l-au confundat cu fratele lui. Petru a adăugat că a vorbit la telefon cu doi corespondenţi basarabeni ai presei din România şi deocamdată erau OK.

UPDATE 3. AJR – Asociaţia Jurnaliştilor Români dă un comunicat de protest.

UPDATE 4. Antena 3 prezintă o declaraţie a unui tânăr basarabean de 29 23 de ani, arestat mai multe zile şi bătut îngrozitor – ceea ce se vedea din imagini – doar pentru că a fost traducător pentru nişte jurnalişti suedezi. El relatează că era cu alţi 23 în celulă şi toţi au fost bătuţi. De asemenea, reţinut şi bătut a fost şi Anatol Mătăsaru, un mai vechi protestatar paşnic la adresa regimului comunist.

UPDATE 5. Geoană face o declaraţie tâmpită, preluată de Antena 3, cum că declaraţia mai veche a lui Băsescu privind integrarea României R.Moldova în UE poate fi acum folosită împotriva noastră. Prostănacul nu observă că în comunicatul MAE al României de alaltăieri se subliniază intenţia României de a continua susţinerea procesului de aderare a R.Moldova la UE. Decât să spui prostii, mai bine taci.

UPDATE 6. Ediţie specială la Antena 3, cu Maria Coman şi Andrei Bădin. Fostul premier Mircea Druc e de părerea că nimeni nu trebuie să rezolve problema, în afară de România şi Rusia, respectiv, Băsescu şi Medvedev, pentru că de fapt în joc sunt interesele directe ale ambelor ţări. „Eu sunt fericit că România există. Faptul că România există e o garanţie că nu vom dispărea nici noi de-acolo”, spune Mircea Druc.

Cătălin Harnagea, fost director al SIE: Voronin şi-a dat singur o lovitură de stat ca să se perpetueze la putere. România ar trebui să acţioneze prin intermediul europarlamentarilor la Parlamentul European şi să sesizeze ONU, organizaţia tutelară a drepturilor omului.

Mircea Druc: e normal pentru partidele de opoziţie, sunt noi, e prima dată când cele două liberale au trecut pragul în Parlament. Iar partidele pro-ruseşti n-au mai trecut pragul. E neseriozitate, sunt 15 partide care au intrat în Parlament, 14 de opoziţie, dintre care patru liberale, două-trei creştin democrate, două socialiste, nu sunt în stare să facă o opoziţie unitară, pe când comuniştii sunt uniţi, fac un bloc.

Mircea Druc: toţi cei care au ajuns preşedinţi la Chişinău au aplicat o tactică, s-au pretins fie cu Bucureştiul, care le-a dat sprijinul să fie aleşi, fie cu Moscova, care le-a dat sprijinul să fie aleşi. Uneori, aceiaşi, cum ar fi Voronin.

UPDATE 7. SIS dă un comunicat în care îşi declară îngrijorarea că presa română încearcă să influenţete opinia publică internaţională (!).

UPDATE 8. Andrei Bădin: ce-a făcut SIE, din moment ce au existat informaţii că deja se golesc de documente sediile instituţiilor, cu o lună înainte de a fi fost devastate?

Cătălin Harnagea: reacţia la nivel înalt a României mi se pare cel puţin ciudată, preşedintele unei ţări trebuie să-şi arate măcar interesul cu privire la altă ţară care acuză România.

Maria Coman: este programată o reacţie a preşedintelui, pentru luni, în Parlament.

UPDATE 9. Miting de susţinere în Piaţa Universităţii Bucureşti.

UPDATE 10. Antena 3 difuzează imagini care demonstrează că violenţa a fost programată. Andrei Bădin: poliţia a scos pietre din asfalt şi le-a dat manifestanţilor (ca la noi, pe 13 iunie), s-au adus vidanje din care s-a aruncat peste demonstranţi care s-au enervat, au apărut nişte tineri raşi în cap care au instigat la violenţă şi au devastat, s-au urcat alături de poliţişti cu steagurile României şi UE pe sediul Preşedinţiei, ministrul de Interne Papuc a stat cu demonstranţii în Parlament – înscenare pentru violenţă care să fie folosită politic.

Harnagea: în prima zi, Poliţia a dat un comunicat că nu intervine în forţă, ca şi cum ar fi invitat demonstranţii de dezordine.

UPDATE 11. „Ştirea zilei” cu Cristian Diaconescu: România va sesiza cazul R.Moldova la Parlamentul European, Comisia Europeană şi NATO.

Gabi Firea reaminteşte telefoanele MAE la care pot apela cei ale căror rude cetăţeni români din R.Moldova nu mai pot fi contactate sau sunt date dispărute: 021.431.15.11. (orele 8:00-20:00) şi 021.431.12.03 (după ora 20:00). Cristian Dinaconescu spune că sunt persoane care au apelat, dar, la sesizarea MAE al României, Chişinăul nu a dat nici un răspuns.

Cristian Pârvulescu: au fost nişte măsuri anterioare alegerilor care au pregătit scenariul acuzării României.

Cristian Diaconescu: autorităţile de la Chişinău fac o mare greşeală îndepărtându-şi un foarte bun prieten european şi acuzând România de implicare, pe care n-a avut-o şi n-o va avea, pentru că nu avem interesul să ne creem probleme în zonă.

Cristian Pârvulescu: partea care putea sigura înnoirea R.Moldova a plecat din ţară, pentru că nu avea oportunităţi. A rămas o populaţie de asistaţi.

Cristian Diaconescu: Autorităţile de la Chişinău au dus R. Moldova cu un pas înapoi în istorie, fac o mare gafă că arată cu degetul spre România şi îşi fac iluzii dacă cred că îşi pot face loc în dialogul european cu asemenea atitudine înapoiată şi acuze ridicole.

Cristian Pârvulescu: nici Rusia nu mai e ce-a fost şi nu mai poate şantaja energetic. Cred că trebuie să ne obişnuim că sunt realităţi politice şi realităţi istorice, nu putem deci să ne raportăm la Moldova decât ca la un stat.

Gabi Firea: la ce-i foloseşte lui Voronin aruncarea pisicii spre gardul României, din moment ce totul s-a privatizat cu Rusia?

Cristian Pârvulescu: Voronin apelează la propaganda de tip sovietic pentru că e singura pe care o cunoaşte şi care dă randament. Ce-a vrut Voronin? Păi ce să vrea un ofiţer KGB?

Cristian Diaconescu: noi nu ne amestecăm în treburile interne ale R.Moldova, dar nu se poate să arestezi cetăţeni pe stradă şi apoi, din fericire, unora să le dai drumul şi nu se poate să blochezi libertatea presei. Nu vom solicita sancţionarea R.Moldova, dar când sunt în cauză cetăţeni români, statul român are dreptul de a-i apăra. S-a generat instabilitate la graniţa UE şi NATO, la Nordul Mării Negre, de aceea România are dreptul să aducă problema în interiorul Uniunii Europene.

Aspecte teritoriale în acest moment nu se discută în Europa. Nimeni nu-şi pune problema să se schimbe o astfel de situaţie.

UPDATE 12. TVM difuzează un film în alb-negru.

UPDATE 13. Corespondentul TVR în R.Moldova, Doru Dendiu, care a fost azi reţinut 6 ore, declară la jurnalul de ora 21 al Antenei 3, că poliţiştii l-au informat că verifică dacă a dat cu pietre, dar că s-au purtat destul de bine, l-au dus la masă, iar comandantul poliţiei s-a mirat la sfârşit ce caută el acolo. El spune că atunci când a fost ridicat, poliţiştii nu s-au legitimat, pentru că n-au obiceiul.

UPDATE 14. News alert UNIMEDIA citată de Realitatea TV: întreaga redacţie a televiziunii online „jurnal.tv” a cerut azil politic în SUA. Cererea a fost depusă la Ambasada SUA din Chişinău. Bravo! Aşa Washingtonul va fi obligat să scoată capul din nisip şi să ia o poziţie.

33 răspunsuri to “CHIŞINĂU. REPRESIUNE ŞI TEROARE. OPOZIŢIE ÎN GENUNCHI”

 1. Paul Says:

  Daca nu ma insel… tovarasa cu amenintare nu e ministru de interne.. e Primul Ministru!

 2. Bogdan Says:

  Asa zisa opozitie politica de la Chisinau e o caricatura. S’a vazut asta inca din prima zi cand ii raportau cu respect tovarasului Voronin faptul ca ei nu au nici o legatura cu manifestatiile de protest. Saracii sunt niste catelusi speriati de acuzatiile de lovitura de stat aduse de Voronin. Realmente asa zisa opozitie e o frana in calea obtinerii oricaror drepturi democratice, ei avand rolul de a pune batista „democratica” pe tambalul lui Voronin.

  Saracii tineri s’au iluzionat ca are cine sa’i reprezinte. Numararea voturilor pentru a mai da nitzica putere si nevolnicilor din opozitie e ca plasturele la picior de lemn.

 3. heinrich Says:

  Opozitia din Basarabia are, oarecum asemanare cu opozitia din Romania din 1990. Atunci liberalii si social democratii (traditionali) s-au retras de la mitingul anti FSN, care se declarase partid (28.01.1990), pe la ora 17, ramanand in piata doar taranistii si o parte din societatea civila, care au fost ciuca batailor. In Republica Moldova nici macar un partid ca PNT-ul din 1990 nu exista. Au capitulat toti ca niste lasi, iar banda mafioto-comunista condusa de Voronin isi face acum de cap. Romania (prin MAE, presedintie, societatea civila) ar trebui sa fie mult mai viruleta impotriva acestui regim stalinist, cu atat mai mult cu cat este membra UE. Aici este vorba de ofense grave aduse unui stat membru UE atat de catre Chisinau cat si de catre Moscova.

 4. octavpelin Says:

  Vina o poarta si observatorii OSCE,ai UE,USA carora putin le pasa ce se intimpla in aceasta parte estica a Europei fara sa impuna punctele si rezolutiile europene privind drepturile omului si daca scrutinul nu a fost fraudat,este o marsava intelegere tacita cu mama Rusia,aceasta i-a ingenunchiat pe toti,asa ca singur in fata lupilor nici noi nu aveam o sansa in acel decembrie ’89,asa ca ce fel de stat este la ora actuala Romania,mai ales ca este membra NATO si UE,o seara placuta! 😦

 5. Radu Humor Says:

  E usor sa protestezi de la Bucuresti impotriva comunistilor de la Chisinau
  ( ai nostri chiar ce-or mai face prin cele posturi inalte in care s-au catarat).
  E foarte bine ca nu s-au mai folosit de tineri spre a-i impinge la moarte sau grave repercusiuni ,asa cum s-a intamplat la noi , unde de eroi nici nu se mai aude, din cauza zgomotelor pe care le folosesc profitorii revolutiei.

  Cat despre atitudinea greilor acestui impovarat pamant , ce poti sa spui ?
  Doar n-o sa se apuce ei acum sa condamne un regim comunist , ca poate-si aduce lumea aminte ca tot ei l-au clocit si sustinut pe fata sau din umbra atata timp, dovada ca un alt Nuremberg nu a mai fost posibil.

  Dar cu siguranta , va veni o vreme….

 6. Cred ca Says:

  Atunci cand fluturi tricolorul si harta Romaniei Mari nu ai nevoie de opozitie. Demonstratiile au fost si sunt mesaje atat pentru Voronin cat si pentru guvernul de la Bucuresti.
  Copii aia au nevoie de Romania. Ei spera in ajutorul ei precum a asteptat Romania sprijin de la occident. Deosebirea este ca moldovenii de dincolo de Prut au acum mai multe sanse sa fie salvati din labele rusilor. Daca ajutorul nu le vine acum, nu le va veni niciodata.

 7. alex.dumitrascu Says:

  „E usor sa protestezi de la Bucuresti impotriva comunistilor de la Chisinau”

  Nu a fost usor nici sa protestezi la Bucuresti impotriva comunistilor de la Bucuresti.
  Deosebirea este ca noi l-am avut pe domnul Coposu iar ei nu.
  Priveste la tinuta fruntasilor politici din Basarabia.

 8. daurel Says:

  Sper sa se lecuiasca romanii de pretutindeni, dar mai ales cei din Basarabia si din Romania, cea autista si fricoasa, ca ideologia comunista duce la crima!

 9. Julia Says:

  OOps! am pus mesajul gresit…..sorry..

  Roxana, tavalugul a pornit……e pe un platou acum, si se rostogoleste mai incet, dar urmeaza valea mai abrupta si nu e nimic sa-l opreasca…..oamenii nu vor accepta sa le fie rapiti copiii, batuti, intimidati si traumatizati……GATA! ….eu cred ca tavalugul nu va putea fi oprit cu violenta, amenintari si tipete stridente de “taceti naibii din gura!”……lumea vede panica comunistilor, o intelege si o ataca ca este un punct slab. Cu cit sitn mai agesivi comunistii sa inchida gura oamenilor cu atit se vor trezi cu mai multe si mai galagioase proteste…….parerea mea………

  Eu stiu ca atunci cind m-am eliberat de frica si am pornit pe strada pe 22 decembrie dimineata, cind Ceausescu era inca la putere, militia si armata NU erau cu noi, iar securitatea isi arata rinjetele pe fata contabilului sef care facea liste cu cei care alegeau sa treaca poarta si sa intre in coloana noastra, odata trecut pragul ala, CALE DE INTOARCERE NU MAI ERA! ACUM ORI NICIODATA avea cel mai mult sens………..
  Dumnezeu sa fie cu ei…..si cu jurnalistii curajosi care nu se vor lasa…..

 10. Plano Says:

  Voronin a inceput sa greseasca fatal!
  Presa din Romania si Societatea Civila ( chiar ca nu se prea vede) ar trebui sa hartuiasca neintrerupt regimul de la Chisinau pana cand acesta isi pierde cumpatul si trece la excese antidemocratice care nu vor mai putea fi puse sub obroc de interesele Occidentului de a nu supara Marele URS.
  Ce pacat ca liderii opozitiei au facut pe ei de frica! Altfel am discuta acum daca ei ar fi fost retinuti si acuzati de regimul Voronin de cine stie ce bazaconii antimoldovenesti.
  Fata de ziaristi regimul Voronin nu poate sa faca mai mult decat sa-i intimideze! Nu are curajul sa-i aresteze si sa-i condamne!

 11. mariusmioc Says:

  Mizerabil ce face Antena 3. Un gest superb – arborarea steagului românesc, e declarat diversiune ruso-voronistă. Un tînăr care a pus steagul UE e declarat (fără dovezi) diversionist. Cînd o să ajungă în puşcărie, analiştii care ne vorbesc acum pe la televiziuni se vor mai interesa de soarta lui?
  De ce nu susţinem clar că oamenii din Chişinău au dreptul să umble nestingherit cu ce steaguri vor ei, aşa cum ungurii din România pot umbla cu steaguri ungureşti? Pentru ce chiar noi, românii, îi înfierăm pe cei care au umblat cu steaguri româneşti la Chişinău?

 12. Radu Humor Says:

  „Nu a fost usor nici sa protestezi la Bucuresti impotriva comunistilor de la Bucuresti.”

  Pai tocmai asta reiesea si din postarea mea !

  Problema insa e alta :
  atata timp cat nici-un militian sau comunist nu a facut puscarie pentru reprimarea in sange a revoltelor si a miilor de morti ,de care iata , nu-si mai aduce cam nimeni aminte,
  nici o alta bruta care schingiuieste si omoara , ca sa nu mai vorbim de aia al caror ordin il executa , nu vor avea nici o retinere in a face „legea”.
  Tacerea criminala a celor din afara care puteau pune aceste minime conditii de asanare morala a unei societati pe care o doreau incorporata (s-a dovedit ca numai bogatiile ei ii interesau)in marea familie europeana sau mondiala, nu a facut decat sa incurajeze viitoare crime impotriva altor naivi visatori de „libertati neaprobate”….

 13. heinrich Says:

  @Radu Humor. Nu cred ca putea face cineva din afara asanarea morala a societatii romanesti. In primul rand din interior trebuie sa plece acea asanare (prin noi insine) mai ales ca afirmai ca sunt multi „morali” in Romania. In ceea ce priveste „dorinta de incorporare” a tarii datorita bogatiilor ei….e bine s-o lasam mai moale. In Romania bogatiile s-au furat in primul rand de catre unii romani, iar interesul integrarii a fost cel putin reciproc avantajos. Hai sa nu emitem lozinci stangiste!

 14. mihai 4 Says:

  Sa va stea in gat la fiecare respiratie, la fiecare dumicat, la orice bucurie.Nu sunteti demni nici cat un sobolan ferit de cotloanele subsolurilor imputite.Sa va stea in gat pana voti trezi, popor de cacat ce sunteti ca si mine. http://www.antena3.ro/stiri/moldova/socant-asa-arata-un-om-scapat-din-mainile-politistilor-moldoveni_69092.html

 15. mihai 4 Says:

  Sa va stea in gat la fiecare respiratie, la fiecare dumicat, la orice bucurie.Nu sunteti demni nici cat un sobolan ferit de cotloanele subsolurilor imputite.Sa va stea in gat pana voti trezi, popor de cacat ce sunteti ca si mine. http://www.antena3.ro/stiri/moldova/socant-asa-arata-un-om-scapat-din-mainile-politistilor-moldoveni_69092.html

 16. ROBERT HORVATH NEW YORK Says:

  BASESCU SA ARUNCAT SINGUR IN ROATA DE GUNOI A ISTORIEI. IN CONSTITUTIA
  WEST GERMANA ERA SCRIS CA POPORUL GERMAN ESTE UNUL. DREPTUL LA UNIRE TREBUE TRBUE CONSFINTIT IN CONSTITUTIA ROMANIEI. POLITICIENII ROMANIEI
  NU VOR FI IERTATI. ISTORIA NU IARTA.

 17. Radu Humor Says:

  @heinrich
  Adica ne-au cerut sa facem curat in servicii ( ceea ce sa fim seriosi ,nu s-a prea facut!) si nu puteau sa „arunce” si ceva „iepurare” politica ,macar la nivel inalt ?!
  Bine ca ne cer tot felul de cacaturi ,care ii face de-adreptul ridicoli , in schimb nu-i intereseaza cu cine stau la masa si nici daca-i put ,nu picioarele ,ci constiintele.
  Lasa-i tu pe aia care au furat (din moment ce s-a dat liber!)in grija „organilor” ,ca aia macar nu au expatriat valuta cum au facut aceste companii , banci si corporatii ,care ne-au luat si de fraieri .
  Cum le-ar fi reusit lor” miscarile” ,daca ar fi avut in fata o clasa politica nu atat de corupta ?!
  ( Interesul reciproc avantajos dupa formula ” un cal si-un pui „….)

 18. Radu Humor Says:

  ” care ii fac „

 19. Radu Humor Says:

  ” dfaca le put „

 20. Paul Says:

  @ROBERT HORVATH NEW YORK:

  Nici pe tine nu te-a iertat boala! O fi boala de singe albastru? Ca asa ziceai..

 21. Alexandru Marin Says:

  In seara aceasta am incheiat o serie de 5 intalniri de sustinere si solidaritate fata de fratii nostri de peste Prut.De luni pana astazi am fost din ce in ce mai multi,mai putin in seara aceasta,probabil multi dintre cei prezenti serile trecute plecand in weekend sau chiar au reusit sa intre in Moldova.Eu nu am pasaport,pentru ca nu m-am gandit vreodata sa plec din tara si oricum nu aveam cum sa trec vama. 😐
  Liderii studentilor basarabeni vor prezenta maine la Ambasadele celor mai puternice tari memorandumul pt. eliberarea Moldovei din sistemul de teroare si maine seara foarte probabil nu ne vom mai vedea in Piata Universitatii.Ne vom aduna insa cum vom simti ca la Chisinau se intampla ceva relevant.
  Cat despre pozitia PNL-ului,eram la un birou langa cel in care Varujan Vosganian pregatea conferinta de presa prin care vroia sa anunte sustinerea Moldovei in lupta anti-comunista si sustinerea principiilor democratice.Bine,nu am stat si la conferinta,plecand spre prima adunare a tinerilor la Universitate,luni.TNL insa a luat pozitie imediat si pe langa faptul ca in ziua de luni am emis doua comunicate de presa,tot noi am venit in numar foarte mare in fiecare zi si am ajutat cu ce am putut la bunul mers al manifestatiilor.

 22. Adi Says:

  Roxana… Ai cumva informatie despre ce s-a intamplat cu fratii Brega? am auzit ca sunt la Procurorul General, si ca au fost batuti rau aseara, dar altceva nu mai stiu.

 23. Roxana Iordache Says:

  @Paul. Ai dreptate. Am rectificat. 🙂

  @Bogdan. Sunt noi. Ne-a spus Druc. E prima oară când intră-n parlament. Nu sunt în stare să facă o Convenţie cum a fost la noi, ca să-i dea jos pe comunişti.

  @heinrich. Vezi răspunsul către Bogdan. Şi eu cred că ar trebui acţionat energic.

  @octavpelin. Ai dreptate. Dar principala responsabilitate o purtăm noi, pentru că în 20 de ani n-am fost în stare de nimic pentru Basarabia.

  @Radu Humor. Eu cred că şi noi suntem de vină.

  @Cred ca. Să vedem.

  @alex.dumitrascu. Da. 😐

  @daurel. Mai fricos e Vestul.

  @Julia. Să-i ajute Dumnezeu! Situaţia la ei e cu totul alta decât la noi. Sunt izolaţi. Sunt la cheremul Rusiei. Dacă noi nu-i ajutăm, n-au nici un alt ajutor.

  @Plano. Eu cred că Voronin e în stare de orice, pentru că e un tiran provincial.

  @mariusmioc. Mă întreb dacă tu poţi să fii realist şi obiectiv. Nu neagă nimeni frumuseţea gestului, dar nu-i sănătos să negăm realitatea că s-a profitat de frumuseţea acelui gest flancat de poliţişti ca să fie speculat. Propaganda Moscovei. Şi mâna ei. Şi la noi în Piaţa Universităţii îi vedeam pe ăia care nu erau dintre noi şi aruncau cu pietre şi sticle incendiare. Şi la noi ne-am pomenit cu un morman de pietre din caldarâm, pe care este imposibil să le scoţi cu mâna. Şi la noi ne-am pomenit cu autobuzele în flăcări ca să reocupăm Piaţa Universităţii. Şi tot aşa. Acelaşi scenariu. Asta nu înseamnă că nu era autentic ceea ce făceam şi voiam noi. Dar manifestaţia a fost manipulată. Aşa s-a întâmplat şi la Chişinău. Nu înţeleg de ce distorsnionezi realitatea: ei la Antena 3 au demontat propaganda Moscovei. Nimeni nu a susţinut manifestaţia cum a făcut Antena 3. Dacă nu erau ei, nu se ştia nimic. Pentru că toţi ceilalţi au transmis cu picătura. Ar fi bine să nu lăsăm ca antipatia faţă de Felix să ne întunece discernământul faţă de performanţa profesională excepţională a unei televiziuni. Şi mai mult decât profesională.

  @Radu Humor. Nu doar că n-au suportat consecinţele, dar ne mai dau şi lecţii, sunt nişte parveniţi cinici.

  @heinrich. Numai de stânga nu e @Radu Humor. 🙂

  @mihai, Mă impresionezi. 😐

  @Robert Horvath. România a recunoscut independenţa statală a R.Moldova şi până ce ei nu decid reunificarea nu avem nici un drept (internaţional) asupra lor. Asta e realitatea politică.

  @Radu Humor. Nu-i chiar aşa, serviciile s-au cam rafinat. Sunt bine pregătite. Nu te uita la mascarada de la Interne, că aia-i făcută la mişto. :mrgreen:

  @Alexandru Marin. Bravo, aţi fost frumoşi şi-n seara asta. Dar ar trebui să faceţi ceva în materie de comunicare, fiindcă niciodată nu sunteţi pomeniţi la organizatori, voi, TNL. Nu s-a spus decât de două grupări separate, Noii Golani şi Noua Dreaptă. Trebuie să se ştie şi de TNL, vorbiţi şi voi cu ziariştii.

  @Adi, Din păcate, nu. 😦

 24. mihai 4 Says:

  Roxi.Nu cred.Asta-i realitatea si i-am spus-o lui Andrei de cand nici nu incepuse nimic.Misto daca realizezi ca si in acest moment uni tineri si-o iau in halu asta.SPER DOAR SA NU FIE BATUTI DUPA FRUMOASA TEHNICA DIN ANII 50 CU CREIONU LA COAIE. SWEET DREAMS ROXI. NU TE LASA IMPRESIONATA,E MAI BINE SA NU TE GANDESTI.

 25. mihai 4 Says:

  Apropo:ce, ti sa parut un mov slabut vazand vanataile alea? Oare intelegi tu oare cat si-a luat-o pe cocoasa baiatu ala intors din Franta?23 de ani avea sa-ti intre-n cap odata .Nu fi proasta.Asa lea facut la toti,si la cine nu lea facut , li se va face.

 26. Codex Says:

  Stimata Roxana Iordache,

  Va multumim pentru turul de forta jurnalistic prin care ne tineti informati nu numai cu ce intampla la Chisinau, dar si cu ecoul si reactiile starnite de ceea ce intampla CU ADEVARAT acolo. TIME WILL BRING ALL THINGS TO LIGHT!

 27. lucianrenitsa Says:

  Cred ca invinuiesti prea tare opozitia. Ei au facut exact ceea ce era logic sa faca dupa evenimentele din 7 aprilie. Da, Filat arata jalnic atunci cand ii explica lui Voronin ca nu ei au organizat protestul (ceea ce era adevarat). Dupa asta insa, tot partidele de opozitie au venit cu o strategie lucida – revederea listelor electorale (nu renumararea voturilor, dupa cum e scris in articol) si stabilirea unei comisii internationale care se ancheteze vandalizarea Parlamentului si a Presedintiei. Tot ei au adunat probe necesare pentru a arata ca actiunea din 7 aprilie a fost provocata si organizata de SIS, si, alaturi de presa, au adus la cunostinta publicului despre arestarile si abuzurile de dupa manifestatii. De asemenea, nu era o idee tocmai buna sa porneasca actiuni de protest in masa, in conditiile in care multimea nu intelegea ce se intampla si era usor manipulabila de catre provocatori. Lumea s-a mai temperat si a inteles asta abia joi-vineri. Pentru protestul-„revolutie” care era anuntat prin sms-uri si messenger pentru vineri (nimeni nu stia organizatorul), Opozitia a avertizat populatia sa nu mearga la protest intrucat are caracteristicile unei provocari. Situatia e cam asa: UE si SUA sunt spectatori. In cazul unor proteste in masa cu agresiuni, in acest moment, actuala guvernare va trage in oameni. Pentru ca au argumente dupa vandalizarea cladirilor publice. Prin tot ce fac, ei irita lumea si o provoaca. E clar ca vor motiv pentru a instaura starea de urgenta. Nimeni nu vrea sa-si asume un astfel de risc. Iar asta imi pare o atitudine responsabila. In acest caz, Opozitia nu are prea mult spatiu de manevra, dar eu cred ca il foloseste destul de bine pe cel pe care il are. Maine o sa fie un protest organizat de Opozitie.

 28. mihai 4 Says:

  Lucian–corect.

 29. Codex Says:

  Chişinău, 11 apr /Agerpres/ – Uniunea Scriitorilor din Moldova atenţionează într-o declaraţie adresată unor instituţii europene, precum Parlamentul European şi Comisia Europeană, că regimul comunist de la Chişinău al lui Vladimir Voronin reprezintă principalul factor destabilizator în Republica Moldova.

  ‘Atenţionăm instituţiile europene că imaginea promovată a preşedintelui Vladimir Voronin este una falsă, regimul comunist fiind principalul factor destabilizator în Republica Moldova şi în regiune. Una din cele mai recente dovezi o constituie modul dictatorial şi poliţienesc utilizat în reprimarea protestelor organizate de tineretul studios în legătură cu fraudarea alegerilor, reprimarea presei şi a forţelor democratice, blocarea accesului în republică atât al ziariştilor şi simplilor cetăţeni străini cât şi al propriilor cetăţeni’, se arată în declaraţia scriitorilor din Moldova.

  ‘Sunt operate arestări în masă, maltratări prin metode staliniste ale aşa-zişilor ‘duşmani ai statalităţii’, se constată dispariţia unor persoane implicate şi neimplicate în proteste, se proferează ameninţări la adresa funcţionarilor de stat necomunişti, a conducătorilor instituţiilor de învăţământ, a părinţilor’, se mai arată în aceeaşi declaraţie.

  ‘Apar tot mai multe dovezi că actele de vandalism atribuite protestatarilor paşnici în realitate fac parte dintr-un scenariu bine regizat de conducerea comunistă cu antrenarea organelor sale represive. Acuzaţiile la adresa României de implicare în desfăşurarea acestor evenimente nu sunt decât o modalitate de a voala implicarea tacită sau directă a Rusiei, având ca scop menţinerea la Chişinău a unei guvernări obediente care să nu iasă din sfera de interese a Federaţiei Ruse, reinstalarea cortinei de fier spre ţările Uniunii Europene’, atenţionează scriitorii de la Chişinău.

  Uniunea Scriitorilor din Moldova îşi exprimă indignarea şi nedumerirea pentru faptul că ‘unele instituţii europene menite să promoveze valorile democratice dau dovadă de o atitudine părtinitoare faţă de evenimentele din Republica Moldova, atitudine care în mod suspect concordă cu demersul oficialităţilor comuniste de la Chişinău’ şi solicită ‘o implicare urgentă şi energică a forurilor europene în aprecierea evenimentelor şi găsirea căilor de soluţionare a situaţiei politice grave din Republica Moldova’.AGERPRES/(Flori Tiulea)

 30. Petru Clej Says:

  Atenție! Pericol de regim polițienesc în Republica Moldova! – apelul unor personalități di Republica Moldova

  http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?care=9543

 31. Plano Says:

  14:00 // Deutsche Welle: Protestatarii şi presa de la Chişinău, sub asediul puterii comuniste. De ce tace Occidentul?

  http://www.jurnal.md/article/13828/

 32. Plano Says:

  http://www.azi.md/ro/story/2266

  „Noi suntem ingrijorati de masurile care au fost intreprinse…” – Asif Chaudhry
  Interviu acordat de catre Ambasadorul SUA in Republica Moldova, Asif Chaudhry, agentiei Infotag
  INFOTAG, 11 aprilie 2009, 16:26

  Dle Ambasador, cum a-ti comenta Dvs. situatia creata in R. Moldova dupa protestele care au avut loc?

  – In primul rand vreau sa spun ca noi acordam o importanta majora dreptului oamenilor care traiesc intr-o tara democratica de a-si exprima opinia intr-un mod pasnic pe care o aleg ei – prin proteste publice, prin intermediul Internetului sau a presei. Cu toate acestea, noi condamnam violenta, indiferent de unde vine. Cu privire la evenimentele incepand cu ziua de duminica, vreau sa spun ca autoritatile au actionat intr-un mod retinut in timp ce demonstratia in fata Presedintiei si a Parlamentului a iesit de sub control si a adus la prejudicii materiale si la persoane ranite. Astfel a fost evitata situatia unor consecinte si mai grave. Cu toate aceste, suntem ingrijorati de actiunile autoritatilor moldovenesti de mai tarzi u, cand protestele au fost reluate intr-un mod pasnic. Intr-o declaratie publica pe care am facut-o, si in timpul unei discutii cu opozitia noi am chemat partile sa se abtina de la actiuni violente si sa-si solutioneze divergentele pe cale pasnica. In timpul intrevederilor cu reprezentantii Guvernului, am facut apel la autoritati sa permita dreptul la libera si pasnica exprimare de opinii.

  Cum ati comenta actiunile Guvernului dupa proteste, in special retinerea studentilor si a jurnalistilor?

  – Noi suntem ingrijorati de masurile care au fost intreprinse dupa ce protestele au fost reluate in mod pasnic, si eu am exprimat aceasta ingrijorare direct in timpul intrevederii cu presedintele Voronin. Noi suntem ingrijorati in deosebi de retinerea jurnalistilor si a studentilor, efectuata fara motive aparente; la fel ne ingrijoreaza presiunile asupra profesorilor pentru a preveni participarea studentilor la demonstratii. Noi am primit plangeri directe de la jurnalisti care ne-au informat despre intimidarile la care au fost supusi. Am vazut reportaje televizate credibile despre cazuri cand jurnalistii si studentii au fost retinuti si batuti. Astfel de cazuri, precum si intimidarea jurnalistilor sau a oricaror altor cetateni, nu trebuie s a aiba loc intr-o democratie.

 33. homer Says:

  LOVITURA DE STAT A FOST DE SORGINTE EVREIASCA-ROMANEASCA,PENTRU A CADEA CEIN CE TIN LA TARA LOR SI NU VOR SA-SI AMAMNETEZE TARA VIITORUL!AM SCRIS ACESTE ADEVARURI SI IN PARLAMENTUL MOLDOVEASN CHIAR INN ACELE ZILE ,CA SIN UE SI SUA .DEAGEABA PROTOCOALELE SIONULUI ,TREBUIE INDEPLINITE ,INDIFERENT DE NUMARUL VICTIMELOR!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: