CHIŞINĂU: BLOCAJ POLITIC ŞI INSTITUŢIONAL. PREŞEDINTE EXPIRAT, GUVERN FĂRĂ MANDAT, PARLAMENT INEXISTENT

basarabia-8-apr-09

În ciuda fraudelor, comuniştii din R.Moldova nu au obţinut majoritatea necesară pentru alegerea preşedintelui. Au un pic sub 50%. Deci şi dacă s-ar recunoaşte alegerile fraudate, partidul comunist este în impas, iar R.Moldova, în blocaj politic şi instituţionalDacă partidele democratice îşi depun mandatele, determină alegeri anticipate. Rămâne de văzut până unde merge curajul.

Mandatul lui Voronin a expirat aseară. Planul lor era ca, prin fraudă, să-şi aleagă preşedintele, acolo fiind republică parlamentară, iar Voronin să fie desemnat prim-ministru ales preşedinte al Parlamentului şi Basarabia să se enclavizeze la granţia NATO şi a UE ca provincie a Moscovei.

Ministrul rus de Externe a fost luat prin surprindere de omologul lui de la Bucureşti, Cristian Diaconescu, care a convocat ambasadorii ţărilor Uniunii Europene şi ale NATO, într-o întâlnire de lucru în cadrul căreia i-a informat în detaliu cu privire la situaţia de la Chişinău. Le-a adus la cunoştinţă inclusiv faptul fără precedent pentru o ţară a Uniunii Europene, privind expulzarea ambasadorului României.

Lavrov a ieşit din ofsaid şi a cerut UE să fie cu ochii pe R.Moldova, şi a recurs la vechea tactică a ameninţărilor, respectiv, că în cazul în care la Chişinău se instalează „un regim pro-românesc”, Moscova recunoaşte Transnistria. Caz flagrant de amestec al Rusiei în treburile interne ale R.Moldova.

Pe comunişti acest fapt nu-i deranjează, dimpotrivă, ca dovadă şi faptul că poziţiile oficiale şi le prezintă în limba rusă, la televiziunea de stat, TVM. Pe oficialii UE şi ai Statelor Unite ar trebui să-i intereseze. Şi – prin politica inteligentă a MAE al României – comunitatea internaţională trebuie pusă în situaţia să iasă din eschivă sau din poziţia părtinitoare faţă de regimul comunist de la Chişinău, atitudine nu doar scandaloasă moral, ci extrem de periculoasă din punct de vedere politic şi geostrategic, fiindcă e vorba de stare conflictuală la frontierele NATO şi UE.

România a amorsat solidaritatea Uniunii Europene, prin semnalarea deciziei autorităţilor de la Chişinău de a introduce regim de vize pentru România, ţară membră a UE, măsură care afectează toate ţările membre.

România trebuie să determine comunitatea internaţională să ia poziţie de protest categoric faţă de represiunea de la Chişinău, care se manifestă prin arestări nejustificate din punctul de vedere al statului de drept şi al drepturilor omului, regim de supraveghere poliţienesc asupra societăţii civile, şantaj asupra oamenilor şi instituţiilor – de exemplu, sechestrarea studenţilor în facultăţi, forţarea decanilor să-i ţină în incintă şi ameninţarea cu exmatricularea în cazul participării la demonstraţii anticomuniste.

România, probabil, a adus deja la cunoştinţa UE, NATO şi a Departamentului de Stat al SUA cazurile de supraveghere, intimidare şi expulzare a jurnaliştilor români, printre care Dan Niţescu de la Antena 3, cameramanul care a transmis în direct de la Chişinău şi care probabil că a deranjat politica struţului a celor care nu voiau să vadă şi să mediatizeze ceea ce se întâmplă la Chişinău, printre care CNN, care nu a transmis nimic, decât en passant, ieri, nişte imagini preluate de la televiziunea de stat de la Moscova. Libertatea presei este obstrucţionată şi prin faptul că accesul jurnaliştilor în R.Moldova este blocat, vezi întoarcerea din drum a jurnaliştilor Antenei 3, Iosif Buble şi Robert Licu. Lipsa de solidaritate a presei internaţionale este lamentabilă. Se impune un apel la FIJ şi la Reporteres sans frontieres, pentru că o blocadă la adresa marilor agenţii de presă şi televiziuni ar reprezenta o catastrofă mediatică pentru regimul de la Chişinău.

Extrem de gravă este şi arestarea unor cetăţeni străini, pe care Procurorul General al R.Moldova, Valeriu Gurbulea, a recunoscut-o. Nu a precizat că sunt şi cetăţeni români printre ei, dar va trebui să recunoască.

De asemenea, raportul AEP (Autorităţii Electorale Permanente) privind alegerile din R.Moldova a ajuns, probabil, în mapele ambasadorilor UE. Un argument puternic prezentat de observatorii AEP pentru anularea alegerilor din R.Moldova este faptul că nu au funcţionat două secţii de votare (din Bălţi şi Bender – Transnistria), care cuprind câteva sute de mii de alegători. Reamintim şi că baroana Ema Nicholson s-a delimitat de poziţia OSCE, ai cărei observatori au declarat alegerile în general, libere şi corecte.

Multe, foarte multe poate face România, în plan diplomatic, politic şi civic. Separate şi subtil sincronizate.

Ambasadorul Filip Teodorescu s-a întors acasă, iar ambasadorul desemnat, Mihnea Constantinescu a obţinut, aseară, în unanimitate, avizul Comisiilor reunite de Politică Externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. E un diplomat de profesie, dar deocamdată nu are cine să-i dea agrementul, pentru că R.Moldova nu are preşedinte (legea îi permite lui Voronin să-şi prelungească mandatul cu două luni, interval în care să se aleagă noul preşedinte). Nu are nici Parlament. Iar Guvernul e provizoriu sau tranzitoriu.

Conflictul diplomatic amorsat de regimul comunist de la Chişinău este nu doar cu ţara noastră, ci cu toate statele membre ale Uniunii Europene şi ale NATO. Asta e ideea pe care, probabil, a pus accentul ministrul de Externe Cristian Diaconescu la întâlnirea cu ambasadorii. În scurt timp, el va face o declaraţie de presă.

                                                         xxx

UPDATE. Demonstraţii de stradă în Georgia pentru demisia preşedintelui Saakaşvili. Rusia nu poate ţine două fronturi simultan decât dacă e ajutată să o facă. Era nevoie acum de un secretar de stat de talia lui Condi Rice, nu de o Hillary Clinton deja depăşită în faţa situaţiei care cuprinde Correa de Nord sfidând lumea prin test cu rachetă, Iranul averizând cu uraniul îmbogăţit şi conflicte calde în spaţiul ex-sovietic.

UPDATE 2. Dan Niţescu relatează la Antena 3 cum e filat, intimidat şi ameninţat cu expulzarea, împreună cu alţi doi colegi, Victor Ciprian Alexandru şi Victor Petru Terguţă. El spune că demonstranţii au început din nou să se adune şi se aude că forţele de ordine au primit ordin să tragă.

UPDATE 3. Ministrul Cristian Diaconescu arată că regimul de la Chişinău a luat o acţiune nesăbuită prin regimul vizelor, care încalcă atât convenţia bilaterală, cât şi pe cea cu UE. România a notificat Comisia Europeană.

România solicită să i se precizeze numărul cetăţenilor români reţinuţi şi să i permită asistenţă diplomatică pentru ei, conform legislaţiei internaţionale.

MAE recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile în R. Moldova.

La întâlnirea cu ambasadorii statelor membre ale UE şi NATO, am reiterat continuitatea parteneriatului pe valori şi standarde europene şi euro-atlantice cu R.Moldova. Vom continua susţinerea R.M. pentru apropierea de UE.

Se impune solidaritate a partenerilor strategici UE şi NATO faţă de derapajele care creează instabilitate la frontiera estică a celor două organizaţii.

Răspunzând unor întrebări, ministrul Diaconescu a declarat că România a sesizat OSCE pentru mass-media. Cu privire la reacţia ambasadorilor, Cristian Diaconescu a spus că a avut consultări zilele trecute cu omologii lui şi cu înaltul reprezentant pentru Politică Externă şi Securitate, Javier Solana, relaţiile puternice de parteneriat ale României spunându-şi cuvântul. Se va vedea formula în care, în colaborare cu partenerii noştri europeni şi euro-atlantici, această situaţie poate fi depăşită.

UPDATE 4. Fostul director al SRI, ambasadorul Costin Georgescu, le recomandă jurnaliştilor români să se adreseze ambasadei UE de la Chişinău. Paula Rusu informează că Antena 3 a sesizat înaltele oficialităţi ale UE, Jose Manuel Durao Barosso, preşedintele Comisiei Europene, Javier Solana, înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă şi Securitate în Europa, OSCE, mai multe ambasade, ambasadele troicii europene – Cehia, Franţa şi Suedia, precum şi Amnesty International, cu privire la abuzirile împotriva jurnaliştilor români de la Chişinău.

Andrei Bădin spune că dacă pleacă Antena 3 de la Chişinău, demonstranţii au pierdut legătura cu lumea, în condiţiile în care mâine au programată o mare manifestaţie. Andrei mai semnalează faptul că demonstraţia a fost manipulată pentru a se justifica represiunea, dovezi fiind şi faptul că erau doi poliţişti pe clădirea Parlamentului în s-au arborat steagurile României şi Uniunii Europene, precum şi coabitarea ministrului de Interne, Papuc, cu unii manifestanţi în sediul ministerului.

UPDATE 5. AFP difuzează o ştire care spune că UE solicită Chişinăului să reia relaţiile normale cu Bucureştiul şi să respecte libertăţile constituţionale.

UPDATE 6. Pe site-ul MAI de la Chişinău apare un comunicat în care se precizează că poliţiştii sunt autorizaţi să tragă în demonstranţi.

UPDATE 7. Iosif Buble relatează cu au fost abordaţi de forţele de securitate şi forţaţi să plece. Ioşka şi Robert au fost deportaţi, via Budapesta, acum fiind la Bucureşti.

UPDATE 8. Andrei Bădin informează că li s-au făcut dosare penale pentru tentativă de lovitură de stat celor trei lideri ai opoziţiei, Dorin Chirtoacă, Vlad Filat şi Serafim Urechianu.

Reamintim ce a semnalat Radu Tudor aseară, doi din ei sunt cetăţeni români.

UPDATE 9. Sponsorul opoziţiei, apropiat de România, tânărul om de afaceri Gabriel Stati a fost arestat la Odessa. Andrei Bădin consideră că va fi acuzat de sponsorizare a demonstraţiei şi de serviciu în favoarea României. Gabriel Stati este şi cetăţean român. Dată fiind şi declaraţia ambasadorului R.Moldova la Moscova, care afirmă că sunt dovezi solide ale implicării României şi le leagă de sponsorizare, cred că Andrei are dreptate.

UPDATE 10. La Chişinău s-a oprit curentul. „Sunt măsuri tipice unui regim comunist muribund”, consideră Costin Georgescu. El adaugă: „Eu sunt foarte optimist: nu va mai rezista mult acest regim„.

UPDATE 11. TVM transmite reportaje despre frumuseţile naturii.

UPDATE 12. Un jurnalist a decoperit maşini ale SIS (Serviciul de Intervenţii şi Securitate) cu număr dublu, în faţă şi în spate, de Moldova şi Transnistria, imaginile fiind difuzate de Antena 3.

UPDATE 13. Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat, spune că SPD, după CDU ieri, a dat un comunicat de o duritate fără precedent faţă de Voronin, acuzat de responsabilitatea principală pentru înrăutăţirea situaţiei din R. Moldova. Social-democraţii germani nu exclud deloc repetarea alegerilor şi protestează faţă de introducerea vizelor pentru ţările UE.

UPDATE 14. Radu Tudor: este pericol foarte mare ca cetăţeni români să moară pe mâna comuniştilor din Moldova, regim de tip nord-coreean şi e cazul ca UE să se trezească, dincolo de acest comunicat.

UPDATE 15. Oana Dobre transmite telefonic la Antena 3, de la un punct de frontieră dintre Ucraina şi R.Moldova, dar poliţiştii sunt inflexibili, nici nu vor să audă de cetăţeni români şi jurnalişti. Jurnaliştii români nu au reuşit prin nici un punct de frontieră, când nici nu se punea problema vizelor, accesul li s-a refuzat. Dar ei vor continua demersurile.

UPDATE 16. Sever Voinescu la Antena 3: diplomaţia României lucrează bine, regimul de la Chişinău ia măsuri sinucigaşe.

UPDATE 17. Radu Tudor: cred că ar trebui să apelăm la relaţia UE-Rusia, pentru ca Federaţia Rusă să oprească derapajele. România este ţinta, pentru a se demonstra că un stat NATO încearcă o lovitură de stat pe teritoriul unei ţări aflate în zona de interes al Rusiei. Reticenţa din partea UE şi SUA este şi o consecinţă a modului în care s-au fript cu Ucraina şi Georgia, în procesul de „democratizare forţată”. Ruşii sunt extrem de bucuroşi că fără ajutor concret din partea UE şi a României, Moldova cere Moscovei ajutor strategic.

UPDATE 18. Dana Grecu: se anunţă o mare manifestaţie diseară şi mâine la Chişinău.

UPDATE 19. Iosif Buble arată ţidula prin care a fost deportat de pe aeroportul din Chişinău, împreună cu operatorul Robert Dicu. Ofiţerii de Securitate s-au enervat suplimentar când au auzit că sunt jurnalişti şi mai au tupeul să meargă chiar la Chişinău. Ioşka i-a spus securistului că nu pleacă până ce nu primeşte paşapoartele şi motivaţia scrisă. Noaptea au fost sechestraţi într-o hală îngheţată. Dimineaţa au fost duşi sub pază la avion, poliţiştii erau extrem de jenaţi, dar ofiţerii de securitate dictau, în avion, stewardesa a întrebat, ca la Securitate, cine sunt cei deportaţi, le-au dat câte o ciocolată „Bucuria” şi bomboane.

UPDATE 20. Dana Grecu citeşte o ştire conform căreia sunt arestaţi sute de tineri.

UPDATE 21. TVM dă teatru de păpuşi.

UPDATE 22. Ministrul de Externe al Ucrainei neagă arestarea lui Stati, care se află în drum spre Chişinău, însoţit de consul.

UPDATE 23. Ioşka povesteşte o modalitate prin care s-au furat alegerile: fiecare cetăţean are câte două paşapoarte, un buletin şi o foaie de însoţire, şi aşa se poate vota multiplu.

UPDATE 24. Preşedintele Rusiei, Medvedev, l-a sunat pe Voronin şi l-a felicitat pentru modul în care a acţionat în timpul protestelor violente, relatează BASA-PRESS, citată de Dana Grecu.

UPDATE 25. Televiziunea Antena 3 cred că va deveni CNN-ul Europei, prin contribuţia esenţială la scoaterea unei ţări din condiţia de captivitate într-o dictatură comunistă, ultima de pe bătrânul continent. Şi e o televiziune care, spre deosebire de CNN, nu a acţionat telecomandat. Dimpotrivă, a fost contra curentului de laşitate profesională a mass-media internaţionale. Felicitări!

UPDATE 26. Meleşcanu: ceea ce se va întâmpla zilele următoare va însemna sfârşitul regimului comunist de la Chişinău.

UPDATE 27. Magna cum laude, lui Cristian Diaconescu în particular şi diplomaţiei româneşti, în general.

UPDATE 28. TVM relatează, după Ria Novosti, declaraţia lui Voronin conform căreia demonstranţii au fost lăsaţi deliberat să devasteze.

UPDATE 29. Manifestaţie de solidaritate în Piaţa Universităţii şi în alte centre universitare din ţară. Mult mai mulţi participanţi decât ieri.

UPDATE 30. Valentin Stan la Sinteza zilei contestă toate măsurile ministrului Cristian Diaconescu şi interpretează comunicatul UE cu privire la normalizarea relaţiilor ca pe un mesaj către Moscova şi Chişinău să-i înţeleagă pe români că sunt tâmpiţi, şi să restabilească relaţiile cu ei (sic). Numai că marele profesor de drept internaţional a uitat să aducă în discuţie precizarea esenţială din comunicatul troicii UE, privind respectarea drepturilor constituţionale. Îl încurca.

UPDATE 31. Antena 3 relatează că au revenit în ţară, prin vama Albiţa, cei trei corespondenţi ai Antenei 3 urmăriţi de SIS: Dan Niţescu, Victor Alexandru şi Petru Tăgârţă – ultimul, având dublă cetăţenie.

UPDATE 32. Premierul R.Moldova, Zinaida Greceanîi, ameninţă că manifestanţii la marea demonstraţie anunţată pentru mâine sunt aşteptaţi cu gloanţe.

UPDATE 33. Jurnalul orei 2 a.m., 10 aprilie. Dalia Octavia Puşcă anunţă că Evghenia Kironaki, Mihai Valentin Buzduga, Gabriel Colac, corespondenţii Realităţii TV nu mai pot fi contactaţi de patru ore şi sunt veşti că au fost reţinuţi la Ministerul de Interne. La sfârşitul jurnalului, vine vestea eliberării corespondenţilor, care se aflau în drum spre casă.

38 răspunsuri to “CHIŞINĂU: BLOCAJ POLITIC ŞI INSTITUŢIONAL. PREŞEDINTE EXPIRAT, GUVERN FĂRĂ MANDAT, PARLAMENT INEXISTENT”

 1. mihai 4 Says:

  E cool Diaconescu.Bine ca na mai apucat chelie sa-l demita asa cum se zvonea saptamana trecuta.

 2. mihai 4 Says:

  Baga ceva si pentru ora 19.30 roxi.Te rog.Avanpremiera.Asta e stirea principala pentru azi.Asai?

 3. octavpelin Says:

  De la declaratii pana la fapte este o cale atat de lunga,sper ca macar Cristi sa nu o dea in bara,o zi frumoasa! 😦

 4. ana birchall Says:

  Roxana
  as vrea sa vb despre o initiativa pe care am lansat-o si as vrea sa cunosc si parerea ta. pot sa te rog sa ma contactezi la birchallana@yahoo.com…eu am cautat o adresa de email a da dar nu am gasit(imi cer scuze daca mi-a scapat)
  multumesc
  ana

 5. cenushares Says:

  pe la mine prin sat ii zice „in grup” nu „in echipa” .. 🙂

 6. Monya Says:

  Ministrul de externe, al oricarei tari democrate, nu isi exprima niciodata propriul punct de vedere atunci cand face declaratii in numele statului . El exprima doar pozitia guvernului si a presedintelui.
  Doar cand o iau razna si incearca sa gandeasca singuri , patesc ca Cioroianu si se dau singuri cu capul de pereti. Deocamdata, nu e cazul la Diaconescu.

  Diaconescu a declarat ceea ce a declarat doar pt ca asa i s-a ordonat de catre guvern-presedinte. Asa ca , va place sau nu, laudandu-l pe Diaconescu, de fapt il laudati pe Basescu. Diaconescu este doar mesagerul oficial al Romaniei.

 7. mihai 4 Says:

  Printul live de la 21.30 la realitatea.Roxi capisci?

 8. virgil Says:

  In grup ?!
  Adecatelea una cu mai multi , sau unu cu mai multe ?
  Cind ieram io mai metetel , la noi in sat la chestia asta ii zicea poshta , da iote … Se vede ca suntem la UE asta acuma . Conform noilor reglemente ii zice echipa la prezent , n’asa ? Ce ti-e si cu inglizismili astea !…

 9. mihai 4 Says:

  Daca ii vad pe Emil,Calin,Severin,Ion la Elisabeta sunt foaaarte linistit.Deja dau din gura astia pe la teveuri.Le doresc spume placute in continuare.Astept cu nerabdare editorialul lui Patrascoiu diseara.

 10. virgil Says:

  Bine ma Monya , zici ca … „Diaconescu este doar mesagerul oficial al Romaniei.”
  Acuma intrebarea ie , de cind ie isprava asta de Baselu Romanica ?!

 11. mihai 4 Says:

  Luati deaci. http://www.youtube.com/watch?v=ifke9HxZwPA

 12. virgil Says:

  MIHAI …

  N-ai sa vezi !…

 13. Monya Says:

  @virgil

  Nu pierd vremea sa discut parerile tale personale. Sunt absolut irelevante. Ale mele, la fel. Eu ma refer la realitate si la situatia existenta.
  Deocamdata, premierul si presedintele sunt cei care hotarasc pozitionarea României fata de politica externa. Nici Geoana, nici Antonescu, nici Vadim si nici Becali, nici Nastase nici Iliescu n-au absolut nimic de spus in acest domeniu.

  Poti sa te dai peste cap de cate ori vrei. Nu vei avea niciodata mai mult de UN VOT. Foloseste-l cu chibzuinta, dupa cum iti dicteaza constiinta si inteligenta. Dar pana atunci, trebuie sa te impaci cu ideea ca, actualmente, Boc e premier iar (cel putin pana in noiembrie) Basescu e presedinte.

  PS. Intereseaza-te care sunt atributiile unui presedinte intr-o republica semiprezidentiala si poate, daca te duce mintea, o sa-ti dai seama „de cind ie isprava asta de Baselu Romanica ?!”
  Si nu uita esentialul, actuala Constitutie e mosita de Iliescu & Co, nicidecum de Basescu!

 14. mariusmioc Says:

  Roxana, ziceai că eşti prietenă cu Iurie Roşca, ce a declarat el poţi vedea aici: Iurie Roşca: „Aventurieri politici şi criminali ca Urechean, Filat, Chirtoacă au instigat tinerii la violenţe”

 15. mihai 4 Says:

  V. Incepi sa fi un om mic.Ai grija.

 16. mariusmioc Says:

  Apropo de vize: e o porcărie că Voronin vrea să ceară vize românilor, dar tot porcărie e că România cere vize moldovenilor, sau dacă tot le cere, în loc să le elibereze direct la graniţă, fără formalităţi, le eliberează la ambasadă, pretinzînd tot felul de acte (invitaţie, motiv de şedere etc.)

 17. cenushares Says:

  cum poate fi romania un chior care incearca s’o siluiasca de cate ori i se iveste ocazia?

 18. marcus Says:

  @Virgil: ai putea sa intelegi ca, in ciuda epitetetelor cu care il “gratulati” pe Ilici, acesta va dovedeste inca o data ca stie sa se adapteze mersului Istoriei si nu se cramponeaza in relicvele unei epoci apuse, imbatandu-se cu apa rece pe motiv de vizita de fantome. Am mai scris despre d-l Duda si despre mesajul discursului sau din care se disting ideile unui lider european modern, a unui presedinte care intr-adevar sa reprezinte garantia respectarii Constitutiei, desprins din anchilozarea proiectiilor unui anumit arhetip desuet, avand pe deasupra si charisma adecvata acestei pozitii in statul de drept Romania. In plus el nu este un vlastar de sange al Casei Regale, ai caror reprezentanti in societate nu au alta calitate decat cea de cetateni romani, egali in fata legilor statului roman si a lui Dumnezeu.
  In ceea ce priveste prestatia lui Cristi Diaconescu, pe care dumneata in zeflemea il numesti in toate felurile posibile, incercand sa-l ridiculizezi aiurea, in opinia mea, te descalifica in primul rand ca om, iar in al doilea rand ca fost politician si demmnitar roman. Pozitia lui Cristi Diaconescu in aceasta situatie nu reprezinta altceva decat pozitia statului roman, care de data aceasta este cea normala, de respingere a unor provocari comunistoide mizerabile si tocmai de aparare a cetatenilor sai pe care dumneata vad ca ba ii omori, ba ii bagi in beciurile militiei bolsevice, fara nicio sustinere sau atestare oficiala.
  sa fii iubit
  marcus
  PS probabil ca fara prezenta D-lui Cristi Diaconescu in momentul de fata, la ministerul de externe, ne-am fi trezit cu vreo declaratie bashito-boccie cu iz de mobilizare generala si taiat orice punti sau mijloace de comunicare viitoare atat cu Moldova cat si cu Federatia Rusa, care abia asteapta o gafa a diplomatiei romanesti in privinta Basarabiei, pentru a ne umple de handel in fata lumii.
  Asa ca eu zic sa lasam Prutul sa curga linistit la vale si sa nu-l involburam noi cu ordine de trecere si/ sau cu declaratii belicoase si iresponsabile.

 19. Monya Says:

  @marcus, tu ai umor involuntar.

  Dupa ce declari ca ” Pozitia lui Cristi Diaconescu in aceasta situatie nu reprezinta altceva decat pozitia statului roman” te scremi si scrii un PS in care declari ca „fara prezenta D-lui Cristi Diaconescu in momentul de fata, la ministerul de externe, ne-am fi trezit cu vreo declaratie bashito-boccie”

  Diaconescu n-a facut altceva decat sa exprime pozitia „bashito-boccie”.

 20. marcus Says:

  @Monya: se pare ca tu citesti tinand ecranul invers, sau arabeste.
  Pai pozitia bashito-boccie cuprinsa in comunicatul respectiv a fost rezultatul unei intalniri la care a participat si Diaconescu, care banuiesc ca avea cu el si raspunsurile reflectand pozitia UE, in disputa respectiva. Acum ai inteles, sau razi in continuare? Seful statului (indiferent de numele sau) este conform Constitutiei insarcinat cu preogative de politica externa in astfel de situatii, ori al nost sef de stat s-a manifestat fata de rusi prin „Marea Neagra=lac rusesc”, „ati stat la noi treizeci de ani si nu v-a zis nimeni nimic”, etc.
  sa fii iubita
  marcus

 21. tony Says:

  Roxana,ce nota ii dai lui Basescu pentru ca a evitat sa aiba o reactie in conflictul diplomatic?

 22. Monya Says:

  @marcus

  Basescu a avut tot dreptul sa raspunda asa unui individ oarecare din parlamentul Rusiei care si-a imaginat ca e suficient sa puna, EL, MARELE RUS o intrebare ca presedintele României sa faca pe el de frica! A incasat-o peste bot urgent, in fata zambetelor de satisfactie ale celor prezenti si daca ai fi urmarit actiunea mai departe ai fi vazut ca individul a fost zburat ulterior de Putin datorita tâmpeniei cu care s-a facut de rahat in fata UE. Nu atat pt intrebare cat pt mingea ridicata la fileul lui Basescu.

  Daca Nastase ar fi avut curajul sa-i raspunda asa vreunui rusnac, acum i-ai fi dedicat deja ode pt curaj, patriotism si alte oua 🙂

  Apropo Nastase. Te inteleg

  Blogul lui Bombo incepe sa dea rateuri. In afara de discutii sterile despre ” Azi voi fi invitat la Realitatea, Antena, OTV” sau „Ieri am fost invitat la..” nu mai prea spune nimic individul.
  Asa ca, ai inceput sa cutreieri si sa-ti versi amarul pe unde apuci :). Trist.

 23. marcus Says:

  @Monya- a avut pe dracu’, de plang si acum romanii cu factura de gaz in mana. Da’ asta’i alta poveste. In ceea ce-l priveste pe Nastase vad ca ma monitorizezi mai ceva ca UE, Justitia romana. O faci gratis sau e misiune remunerata? Nu de alta, dar tot circula anumite liste prin varii cotloane de presa si nu numai. Sa stiu la ce sa ma astept !
  La cata politica externa ne-a aratat chiombu’ in astia mai bine de patru ani, rezultatul s-a putut citi recent pe cururile presedintilor de state prezente si aratate cu „eleganta” chiorului la summit-ul NATO, cat si in atitudinea lui mai mult decat slugarnica din momentul in care a reusit dupa un tur de forta, demn de o cauza mai buna, sa atinga mana noului licurici. E drept ca aburii „victoriei” l-au determinat sa-si piarda busola si sa nu-si mai nimereasca locul decat cu ajutorul unei „plasatoare” oficiale, da’ asta-i alta gasca in alta traista.
  sa fii iubita
  marcus

 24. marcus Says:

  De cand a iesit pe scena d-l Duda, a dat amocu’n papagalii portocalii. Leana ot Plescoi, zice la romani ca revine monarhia la putere, iar un alt bou de senator bashit confunda legea salica cu dictatura si antidemocratia (sic!). Dati-i basescului pantalonii maro si un butoi de Chivas ca ie rost de batalie mare!

 25. Monya Says:

  @marcus

  da, da..”azi voi fi invitat acolo”…”maine voi fi invitat dincolo..”
  Astept postarea lui Bombo cu ” dimineata sunt invitat la tribunal”.
  Apoi…liniste deplina 🙂

 26. mariusmioc Says:

  Scriam ieri că una din liderii manifestanţilor este Natalia Morar, ziaristă vestită în Rusia.

  Natalia Morar, ziarista care a speriat Cremlinul (în 2007 şi 2008), acum sperie Chişinăul

  Azi aflu că a fost arestată! http://hotnews.md/?p=4064

 27. echoofsilence Says:

  E clar ca regimul nu va mai rezista dar, regimul care va veni in loc va dori oare sa se uneasca cu Romania? Daca va fi asa, atunci eu as fi de acord ca Romania sa recunoasca Transnistria ca stat independent. Pana la urma, Transnistria nu a fost a noastra niciodata, germanii ne-au incredintat-o in semn de recunostinta pentru ca i-am ajutat in razboiul antisovietic.

 28. marcus Says:

  @Monya: culmea: chiar este invitat, spune o gramda de lucruri destepte si apoi pleaca. Sa-ti vand un pont, daca citeai un picut mai jos ai fi descoperit si transcriptul emisiunilor respective, ups am uitat, tu astepti rechizitoroiul.
  sa fii iubita
  marcus

 29. Petru Clej Says:

  Citiți articolul „Între bulevardele Chișinăului și glodul de la Dondușeni” în revista ACUM

  http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?care=9530

 30. blogideologic Says:

  @ Roxana
  Îmi place titlul. Să sperăm că anunţă.

 31. Monya Says:

  @marcus, „chiar e invitat”?

  Ce sa zic. Mare realizare a bombonelului ca e invitat de Felix, SOV sau Patriciu in studiourile lor 🙂 🙂

  Asta fu poanta zilei 🙂

 32. Roxana Iordache Says:

  @Tuturor. Mulţumesc pentru comentarii.

  @Monya. Ai profitat, lighioană, de absenţa mea, ca să te târăşti din nou pe burtă pe blogul meu. Ieri erai „Adriana”. De mult, erai KK, ceea ce ai şi rămas. Încă nu te-ai înecat cu propria-ţi mizerie. Dar vremea voastră se termină, mai e puţin. Nu-ţi va rămâne decât să-ţi faci harakiri, ceea ce nu eşti în stare, ori să-ţi faci, de pe acum, provizii de tranchilizante.

 33. mihai 4 Says:

  TONY–II DAU 10 NENE,10 CU FELICITARI.Slava lui dumnezeu ca na deschis chelie gura in privinta Moldovei pana acum.De-ar continua la fel mare bucurie as simti.

 34. virgil Says:

  MIHAI …

  Nu te grabi ca luni dis de dimineata o sa-ti ofere un spectacol de toata frumusheatza direct de la tribuna Parlamentului .

 35. blogideologic Says:

  Evenimentele de la Chişinău riscă să spulbere mitul European al Libertăţii
  Pentru prima dată avem de a face cu o revoluţie reală, lipsită de lideri politici. Dovadă că opoziţia, prin reprezentanţii săi oficiali, este una de carton, incapabilă să reprezinte revolta maselor. Dacă nu există în Parlament lideri capabili să conducă, mulţimea îi va scoate din sînul ei. Declaraţiile oficiale venite din partea Rusiei şi a oficialilor europeni au fost făcute fără o investigaţie a evenimentelor. De aceea ele sînt pripite şi irelevante, oscilînd între tentativele de intimidare venite din partea Rusiei şi abandonarea iresponasilă a unui popor în mîinile unui regim totalitar pe care au vestit-o cei cîţiva oficiali europeni. Este o scădere pentru Uniunea Europeană să admită din partea unor reprezantnţi oficiali ai săi declaraţii care nu se întemeiază pe o cercetare la faţa locului, ci urmează linia totalitarismului comunist de la Chişinău. Tentativa preşedintelui comunist de a învinui elevii şi studenţii de intenţii distructive pentru faptul incendierii Parlamentului şi a Preşedenţiei este ridicolă. Dacă statul comunist nu ar fi oprimat libertatea de expresie prin cenzurarea mass-mediei şi prin instaurarea unui regim de frică şi şantaj în instituţile de învăţămînt, tinerii nu ar fi simţit nevoia să iasă în stradă. Guvernarea comunistă şi-a demonstrat incapacitatea de a purta un dialog democratic cu proprii cetăţeni. Pietrele care au zburat spontan din mulţime în Parlament şi Preşedenţie sînt pietrele care au fost azvîrlite în popor în decursul celor opt ani de neo-comunism. Protestatarii care au dat foc Parlamentului şi Preşedenţiei întrun acces de furie firească, stăteau după aceea în rînd la gheretele de îngheţată, arătînd că nu sînt nici orbiţi de ură, nici însetaţi de distrugere, ci doar sătui să mai trăiască în oprimare şi spaimă. Moldovenii nu vor admite ca prin fraudarea alegerilor şi dezinformarea practicată de regimul comunist să fie văzuţi de ţările civilizate ca nişte „sclavi fericiţi”, incapabili de o atitudine civică civilizată şi democratică. Situaţia de azi din Republica Moldova este rodul „eforturilor” totalitarismului comunist de care sînt pătrunse toate instituţiile de stat. Oamenii se tem să meargă pe stradă pentru că sînt prinşi şi bătuţi de poliţişti şi securişti în civil. Sute (dacă nu mii) de elevi şi studenţi au fost răpiţi din stradă şi instituţiile de învăţămînt. Televiziunea Naţională lansează mesaje de ameninţare şi de instaurare a fricii, chemînd să nu-şi lase copiii sub gloanţe, prin care îşi descoperă intenţiile de reprimare a revoltei poporului prin vărsare de sînge. Forul Anticomunist din Moldova (FAM) lansează o nouă chemare la democratizarea politicii de la Chişinău în baza princiilor de drept internaţionale. În acest sens, formulăm primele cereri pe care Parlamentarii trebuie să le soluţioneze în regim de urgenţă:
  1. Interzicerea prin lege a cultului personalităţii lui Lenin, ideologul unui regim care a exterminat peste 70 de milioane de oameni. Lenin să fie declarat PERSONALITATE VINOVATĂ DE CRIME ÎMPOTRIVA PĂCII ŞI OMENIRII şi, în baza prevederilor internaţionale, să-i fie interzisă instalarea monumentelor şi expunerea chipului în locurile publice. Monumentul tiranului rus, cunoscut în istorie sub numele Vladimir Ilici Lenin, trebuie să fie dat jos oficial din incinta Mold Expo.
  2. Însemnele grafice ale regimului dictatorial comunist (steaua roşie cu cinci colţuri şi secera şi ciocanul), vinovat în istorie de crime împotriva păcii şi omenirii să fie declarate însemne xenofobe şi instigatoare la ură, care rănesc sentimentul religios al majorităţii populaţiei ţării, urmaşii peoţilor şi ai creştinilor exterminaţi de comunişti. Nu vrem să mai vedem în locurile publice ciocanul cu care au fost zdrobiţi şi secera cu care au fost tăiaţi părinţii şi buneii noştri!
  3. Persoanele care se vor face vinovate de confecţionarea şi răspîndirea busturilor şi a portretelor lui Lenin, precum şi a steagurilor şi obiectelor care vor purta însemnele grafice ale comunismului sovietic, în scopuri politice, să fie urmărite penal în conformitate cu prevederile internaţionale care condamnă confecţionarea şi răspîndirea însemnelor cu caracter rasist, fascist şi xenofob.
  4. În aceste noi condiţii, Partidul Comuniştilor din Moldova va trebui să condamne public şi oficial cultul pesonalităţii lui Lenin, declarîndu-l personalitate vinovată de crime împotriva păcii şi omenirii. De asemenea, să condamne şi să se dezică de însemnele grafice ale regimului totalitar comunist instaurat în Rusia în 1917, iar mai apoi în întreg spaţiul fostei URSS şi care s-a făcut vinovat de crime împotriva umanităţii, fiind autorul celui mai mare genocid pe care l-a cunoscut istoria. Abia dezicîndu-se public şi oficial de identificarea şi solidaritatea cu Partidul Comunist Sovietic şi tot trecutul său criminal, comuniştii din Moldova vor intra în legalitate şi vor putea participa la alegeri ca partid a cărui activitate nu contrazice normele unanim recunoscute în toate statele de drept din lume.
  5. FAM cere implicare de urgenţă a organismelor internaţionale şi trimiterea unor experţi şi supraveghetori internaţionali la Chişinău.
  Declaraţia FAM în legătură cu evenimentele de ultimă oră de la Chişinău
  Dacă toate aceste condiţii vor fi îndeplinite, vom putea afirma că nu trăim într-un stat totalitar şi doar după aceea vom putea crede în transparenţa alegerilor în Republica Moldova.
  Dacă partidul comuniştilor din Moldova se va desolidariza public şi oficial de Partidul Comunist criminal care a dominat în Uniunea Sovietică, condamnînd cultul personalităţii lui Lenin şi renunţînd la însemnele grafice ale comunismului sovietic, atunci noi vom accepta victoria noilor comunişti în Moldova, dacă ea va mai putea fi posibilă.
  Forul Anticomunist din Moldova este pentru libertate şi transparenţă, fiind împotriva discriminărilor pe motive de naţionalitate, sex, religie sau culoare politică. Dar nu vom recunoaşte şi nu vom urma cu nici o condiţie o guvernare care reprezintă un partid aflat, deocamdată, în ilegalitate, cerîndu-se judecarea şi condamnarea lui urgentă în Republica Moldovei, după modelul statelor europene care au făcut-o deja.
  10 aprilie 2009, Chişinău

  Notă: FAM (Forul Anticomunist din Moldova) este o organizaţie fără culoare politică, constituită adhoc la Chişinău din jurnalişti, artişti, scriitori, oameni
  de afacere, profesori şi studenţi, cetăţeni ai Republicii Moldova, urmaşi ai victimelor comunismului sovietic.

 36. ROBERT HORVATH NEW YORK Says:

        PRINTUL NICOLAE  UN VIITOR REGE AL UNIRII !
                          DUDA O PALMA DATA MONARHIEI
                                           
  La prima vizita acasa de pasti Regele Mihai a fost primit de un milion deoameni. El la prezetat pe micutul NiCOLAE ca pe urmasul sau. Pentru ca a dat bir cu fugitii cand popor la rugat printre lacrimi sa nu plece a fost o lovitura de moarte ideii monarhice. Eu am fost artistul care a rupt tacerea. Pe timpul cand regele era interzis, de ziua nationala, la sarbatorirea de la New York m-am urcat pe scena si in fata a sute de invitati romani si straini, printre care sotia presedintelui, am cerut reintoarcerea la monarhie si numirea centrului cultura REGELE MIHAI. Eu am fost acela care a pus un urias portretul regelui inconjurat de flori, in mijlocul expozitiei personale in cartierul marilor galerii de arta din Chelsea. Trebue sa mentionez si despre sotia mea Kiyoko care vorbit la clubul Ciubul Imperial din Tokio in fata familiei imperiale de importanta istorica a personalitatii regelui. In anul 2004 am dedicat expozitia”DE LA DALI LA DEVA” Regelui
  Spaniei JUAN CARLOS si regelui  MIHAI, Regele Romaniei. Expozitia suprealista a început la New York si, trecand prin diferite orase europene a luat sfarsit in Figueres la doi pasi de Museul Salvador Dali

  VA ROG DESCHDETI                http://www.devagallery.com/
  Spatiul nu permite sa vorbesc despre alte actiuni in favoarea monarhiei si a tarii. Cu alte cuvinte  mi-am castigat ascendenta morala  sa spun lucrurilor pe nume. Daca coabitarea cu comunistii a familiei regale a fost o grea dezamagire pentru toti, si redus sansele monarhiei la zero, introducerea lui Duda in familia regala a pus capacul.
            Candidatura acestui Duda la presedintie, duce insa casa regala dincolo de marginea permisa, fiind o palma data inteligentei tuturor. Este cantecul de lebada al actualei case regale. Conform legii salice Printesa Margareta nu poate succeda la tronul Romaniei. Aceasta lege poate fi schimbata numai printr-un referendum popular, facut in timpul vietii regelui Mihai. Sansa sa se intample acest lucru este nula.
       
  Revolutia din Moldova care a inceput acum este anticomunista. Tineretul care este in fruntea miscarii, care doreste libertate, unirea cu Romania si intrarea in Uniunea Europeana nu va accepta trecerea de la comunistul Voronin la securistul Basescu. Evenimentele care se desfasoara sunt un pericol mortal pentru regimurile la putere. In curand oamenii vor iesi in strada si la Bucuresti. Criza economica va creia mizerie si foame. Cei care castiga acum un sfert din salariul mediu european vor castiga pe jumatate, sfert ,sau nimic. Revota se va indrepta impotriva profitorilor Revolutiei. Romanii realizand ca nu mai au nimic vor incerca ceva nou. Printul Nicolae va fi un rege anticomunist, un rege al unirii tuturor.
  MOLDOVA SE VA REUNI IN CURAND CU ROMANIA. MERSUL ISTORIEI NU POATE FI OPRIT IN LOC. Aceasta unire creiaza uriase probleme. Unul este caracterul eterogen al populatiei si faptul ca la mai mult de doua milioane de locuitori, jumate milion este vorbitoare de limba rusa. La aceasta se adauga semnificative diferinte culturale si istorice. Numai un rege cu educatie europeana iesit din caracterul balcanic, poate asigura impartialitate si poate fi garantorul drepturilor, indiferent de etnicitate sau regiune, pentru orice cetatean al tarii. La inceputul lui Decembrie 1918 Regele Ferdinant ,promulga decretul de sanctionare a Unirii Tripartite consfintind realizarea Romaniei Romaniei Mari. Regele Mihai are datoria prin constitutia din 1921 obligatia sa apere unitatea teritoroala si pe cetatatenii acestui tari si sa ceara reintregirea nationala. Din nefericire tacerea descalificanta si lipsita de demnitate pune pe suveran intr-o situatie fara iesire.
  Nu de mult am trimis o scrisoare Printului Charles, care ma onorat cu un raspuns. “Revenirea la monarhie prin varul meu Printul Nicolae de Romania este o idee surprinzatoare care merita interesul nostru, dar in ultima instanta viitorul depinde de vointa poporului roman”
  Intradevar in acest moment de rascruce a istoriei, poporul roman are sansa de a scapa pentru intodeauna de comunism si de a reintra prin Romania Mare din nou in Europa, de data aceasta pe usa din fata.
  Robert Horvath DEVA  artist New York     

 37. ROBERT HORVATH NEW YORK Says:

  MILIONE DE SCUZE. AM TRIMIS DIN GRESEALA UN TEXT GRESIT. PE CUVANT DE ONOARE. REGRET REGRET REGRET. VA ROG SA-L STERGETI.

 38. How I Lost Thirty Pounds in Thirty Days Says:

  Hi, nice post. I have been wondering about this issue,so thanks for writing. I’ll certainly be subscribing to your blog.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: