LAVROV: RUSIA, IMPLICATĂ LA CHIŞINĂU

MIDEAST-PALESTINIAN-ISRAEL-RUSSIA-DIPLOMACY

Foto: Mediafax

Ministrul de Externe al Federaţiei Ruse a declarat, azi, că „nu se pune problema repetării alegerilor din Republica Moldova” şi că protestele de la Chişinău, ca şi acuzele de fraudă sunt nefondate. Asta după ce, ieri, preşedintele Medvedev îi ceruse – ! – public lui Voronin să lichideze violenţele.

Putem reacţiona aşa, afectiv. Fie facem pe noi de frică şi demonstrăm că nu merităm apartenenţa euro-atlantică. Fie – şi pe deplin justificat, în calitate de persoane particulare, zicem : cine mumă-ta eşti tu, băi Serioja lui Mânăstire-într-un picior, să te amesteci în treburile interne ale unei ţări suverane şi independente, care s-a rupt de imperiul vostru decedat, URSS, după ce voi aţi rupt provincia basarabeană din trupul ţării noastre?! Ia du-te tu un pic şi plimbă ursul prin Siberia! Executa-rea!

Bun. Acum ne-am răcorit. Putem trece la rece. Adică, să evaluăm politic declaraţia lui Lavrov şi putem să-l pupăm – dacă ne punem şi masca de gaze. Pentru că declaraţia ministrului de Externe al Rusiei e inestimabilă pentru Basarabia şi pentru România. Adică Lavrov a recunoscut, de fapt, cine este implicat în evenimentele de la Chişinău: onor Rusia. Şi cine se amestecă în treburile interne ale R.Moldova? Tot ea. Ca dovadă şi declaraţia.

Deci ori Lavrov are o aroganţă imperialistă de la Petru cel Mare moştenire, trecând prin URSS încoace, care l-a făcut să scoată porumbelul păcii involuntare. Ori a declarat deliberat că Voronin e terminat. Kanieţ filma. Nu doar pentru că mâine îi expiră mandatul. Ci pentru că Rusia e posibil că doar a plusat, în ideea că poate să păstreze în gheară şi Basarabia, dacă românii basarabeni şi românii din România continuă să fie timoraţi şi proşti, ca UE, de exemplu, care face sluj gratuit în faţa Moscovei – cuţu-cuţu, Solana! Să mă ierte câinele. Care e demn. Şi domn. Solana, un soi de nevertebrată funcţionară europeană.

Deci, Rusia n-aş crede că are interes să ţină o zonă conflictuală la frontiera NATO şi a UE. A putut mima, un pic, interesul. Care de fapt se axează pe Ucraina şi Georgia. Sigur că noi suntem solidari cu ele, mai ales cu ultima, că prima ne e cam datoare. Dar pe primul plan punem interesul naţional. Care spune că acum e momentul să scoatem Basarabia din sfera teoretică sau inerţială de influenţă a Moscovei şi să o readucem acasă, unde vrea ea. În Europa. Noi suntem Europa, ca stat membru al UE. Din moment ce vor copiii ăştia, după trei generaţii, înseamnă că Basarabia vrea. Şi ne spune că-i a noastră. Iar asta nu-i doar apartenenţă sentimentală şi istorică. Poate deveni politică şi actuală, dacă suntem inteligenţi şi demni.

Dacă, adică, terminăm cu mentalitatea subalternă, la care renunţasem pe vremea căposului Tăriceanu – care şi-a propus să devenim ceea ce suntem, a şaptea ţară europeană – şi facem, cu isteţime şi graţie, politică „prin noi înşine”, evident ca stat aliat în NATO şi în Uniunea Europeană. Adică terminăm cu atitudinea ancilară şi reactivă, şi aplicăm o strategie proactivă, naţională în limitele apartenenţei internaţionale. Şi nu ne mai temem să avem atitudini clare şi verticale precum aceea din comunicatul MAE de azi şi al Comisiei pentru Relaţii Externe a Parlamentului României.

Şi nu ne limităm la declaraţii. Mai mult. Nu ne delimităm. Ne exprimăm solidaritatea cu Basarabia, în aspiraţiile ei europene. Ne exprimăm atitudinea anticomunistă, adică la adresa unui regim criminal împotriva umanităţii. Ne exprimăm solidaritatea cu tinerii demonstranţi pentru libertate, democraţie şi – da – reîntregire cu România. Când va fi ceasul. Dar ceasul trebuie întors. Şi pus să sune. În urechile asurzite ale UE, de câte palme şi-a înfundat ca să nu audă ce ar fi putut-o deranja şi pune rău cu Moscova. Mai mult, să audă Uniunea Europeană că ea suntem şi noi, cu drepturi depline. Şi avem un cuvânt interesant de spus, cu bătaie strategică. La fel şi în NATO. Ne-a spus-o W.Bush din 2002, de când a venit să salute primirea noastră în Alianţă. Dar noi n-am priceput că vecinătatea cu Federaţia Rusă înseamnă reîntregirea cu Basarabia. Şi am neglijat-o. La fel cum ne-a neglijat Occidentul pe noi în vremea comunismului. Adrian Cioroianu a lăsat la MAE o strategie de politică externă care numai neglijabilă nu e. Ea trebuie preluată şi dezvoltată. Şi ne trebuie şi o strategie economică de reintegrare a Basarabiei.

Acum am primit o lecţie de la acei tineri din Chişinău. Cum o lecţie au primit şi marile instituţii ale comunităţii internaţionale, care au avut o atitudine de-o laşitate incalificabilă şi de-un servilism faţă de Moscova, cum n-au mai prestat de pe vremea Războiului Rece, care, fără SUA Reagan şi H.W.Bush, probabil ar fi durat nedefinit, chiar şi când economic ar fi crăpat regimul comunist. Se făcea şi prin Europa postcomunistă vreo chestie ca-n China.

E cazul să nu ratăm momentul. Nimeni nu ne-a dat niciodată nimic în istorie, până ce nu ne-am luat singuri. Îndrăzneala ne-a făcut norocoşi, iar marile puteri ne-au recunoscut faptul împlinit. Acum nu se mai pune problema în termeni subalterni. Trebuie să ne debarasăm de mentalitatea subalternă, aşa cum de mult au făcut Polonia şi Cehia. Suntem aliaţi cu drepturi egale. Şi cu obligaţii. Am dovedit-o pe teatrele de operaţiuni, cu misiuni de elită. Merităm reciprocitate. Basarabia înapoi. Evident, în etape. Mai întâi să cadă comuniştii. Apoi să vină la putere unioniştii. Şi să asculte vocea străzii care i-a adus la putere.

Tinerii de la Chişinău sunt cei care duc în spate partidele democratice, nu invers. Ele s-au speriat, au făcut pasul înapoi, erau gata să cedeze. Dar tinerii n-au cedat, în ciuda presiunilor inimaginabile. Protestul lor i-a determinat pe liderii partidelor democratice să revină la revendicarea invalidării alegerilor, angajându-se că vor prezenta Occidentului probe ale fraudei grosiere. Nu vă temeţi! Soarta îi ajută pe cei îndrăzneţi.

                                                        x

UPDATE. Borbely László  a prezentat o declaraţie foarte bună a Comisiilor reunite pentru Politică Externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, în care, pe lângă punctele similare cu cele conţinute în comunicatul MAE, se exprimă şi solidaritatea cu tinerii demonstranţi.

Premierul Boc, după şedinţa de guvern în care s-a adoptat, spre înaintare către Parlament, proiectul de lege, de extremă stângă, care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, întrebat despre Basarabia, a citit comunicatul MAE şi bine a făcut. O singură voce oficială a României. Bine că tace Băsescu, decât să o comită.

UPDATE 2. Mihnea Constantinescu, nominalizat pentru postul de ambasador la Chişinău. Ultima funcţie deţinută, director de cabinet al premierului Tăriceanu. Singura declaraţie de presă pe care a făcut-o, după nominalizare, a fost răspunsul zâmbitor la întrebarea cum va administra situaţia: cu înţelepciune. El urmează să fie audiat la Comisia reunită de politică Externă, la ora 20. Succes!

UPDATE 3. Antena 3 prezintă apelul unor părinţi disperaţi că le-au dispărut copiii.

UPDATE 4. Tinerii din Piaţă, care nu mai au nici amplificare, comunică prin portavoce. Unul din ei citeşte un ultimatum în patru puncte: eliberarea necondiţionată a arestaţilor şi scoaterea lor de sub urmărire penală, acces la televiziunea publică, dialog direct al lui Voronin cu ei, repetarea alegerilor. În caz contrar, tinerii ameninţă că vor fi consecinţe.

UPDATE 5. Numărul demonstranţilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale se triplează. TVM a transmis, pentru prima dată, imagini live, de sus, cu manifestanţi dispersaţi, poate ca să sugereze că sunt mai puţini decât în zilele trecute,  dar efectul a fost contrar.

UPDATE 6. CSAT restrâns la Cotroceni – preşedintele, premierul, miniştrii de specialitate (Interne, Externe), şefii SRI şi SIE.

UPDATE 7. Partidul comuniştilor dă un comunicat în care vorbeşte de contramanifestaţii în toată ţara. Vine mineriada?

UPDATE 8. Dan Niţescu transmite pentru Antena 3 din Piaţă de la Chişinău că e o linişte ciudată, care prevesteşte ceva. Demonstranţii sunt departe de a fi intimidaţi. Este ora 19:30.

UPDATE 9. Mădălina Puşcalău relatează, în studioul de ştiri al Antenei 3, că patru reporteri au fost agresaţi de persoane în negru, în scuarul din spatele Parlamentului. Andrei Bădin spune şi că un ziar relatează online că azi la 18:30 ar fi fost răpiţi oameni de pe stradă.

UPDATE 10. Ora 20. Manifestaţii de solidaritate cu Basarabia. Vlad Dunea, vicepreşedintele studenţilor basarabeni din România, declară că au decis să înfiinţeze un comitet ad-hoc şi să solicite tuturor organismelor internaţionale şi SUA să urmărească atent evenimentele din Basarabia, să solicite eliberarea celor peste 200 de arestaţi, guvernul comunist să recunoască fraudarea alegerilor şi să asigure libera circulaţie.

UPDATE 11. Ora 22. Radu Tudor anunţă că Mădălina Sârb este în drum spre Bucureşti, fiind obligată să plece, pentru că a fost urmărită şi filmată de organele de securitate, azi-noapte nu a dormit deloc, pentru că se făceau arestări în case ale participanţilor la miting şi a trebuit să se întoarcă acasă, având şi o iritaţie de la gazele poliţiştilor.

Mihai Gâdea informează că Laurenţiu Rădulescu nu a putut intra în Basarabia şi că la Chişinău sunt căutaţi jurnaliştii români ca să fie expulzaţi.

UPDATE 12. TVM transmite declaraţii de la Soroca, unele în rusă, ale unor persoane „revoltate” de ce se întâmplă la Chişinău. Ca ăia şi alea care aplaudau minerii pe 14 iunie 1990.

UPDATE 13. Mihai Gâdea citează declaraţia Dumei ruseşti că arborarea drapelelor denotă implicarea României.

UPDATE 14. Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, prezent la „Sinteza zilei”, spune că oficialii UE aşteaptă poziţia noastră.

UPDATE 15. TVM incită la violenţă împotriva României şi a demonstranţilor, prin difuzarea obsesivă a imaginilor cu distrugeri şi a declaraţiilor unor cetăţeni indignaţi.

UPDATE 16. Cristian Diaconescu afirmă că, practic, România nu poate afirma că alegerile au fost fraudate, dar nu poate admite expluzarea ambasadorului, în condiţiile în care nici un ambasador din UE nu a fost declarat persona non grata.

Cristian Diaconescu spune că au fost arestaţi cetăţeni români la Chişinău, ceea ce e inadmisibil.

UPDATE 17. Valentin Stan iarăşi intră cu suficienţă omniscientă la Sinteză telefonic şi spune că pe display-ul lui revoluţia s-a terminat. Îl mustră pe Radu Tudor că nu-i place democraţia de la Chişinău. Stan spune că nu ne dăm seama cât de periculoase sunt afirmaţiile de la Bucureşti care n-au validarea Occidentului şi a Moscovei. Geniu carpatin. Valentin Stan a rămas cu mentalitatea Războiului Rece şi crede că toată lumea care nu gândeşte ca el e în eroare. Să nu-l contrazicem! Mai ales că invocă rapoarte despre democraţie ale tuturor funcţionăraşilor papiţoi de la Consiliul Europei (marea instituţie) care criticau „mişcările extremei drepte de la Chişinău”, în 2002. Iar noi trebuie să ne ferim, că, păzea!, să nu creadă Vestul că suntem implicaţi acum. Fiindcă în Moldova se fac interese din afara Moldovei şi să nu facem nici o declaraţie imprudentă care să fie folosită împotriva noastră. Jenant!

UPDATE 18. Un cameraman de la jurnaltv, Oleg Brega, a fost agresat. El declară telefonic la Antena 3 că a fost solicitat de demonstranţi să filmeze agresarea unor colegi ai lor. A fost depistat, prins şi bătut, doborât, i s-a luat camera, a strigat şi l-au lăsat în pace, după care s-au întors şi i-au luat şi camera mică. Printre ei era şi un poliţist – cu cască şi baston, relatează jurnalistul, care mai precizează că şi nişte colegi jurnalişti au fost agresaţi şi că seara la spital erau zeci de tineri bătuţi rău – fracturi, lovituri, etc.

UPDATE 19. Autorităţile de la Tiraspol vor să solicite suplimentarea de trupe ruseşti, relatează Antena 3.

UPDATE 20. Printre cei 193 de protestatari arestaţi este şi jurnalista Natalia Morar, care, deşi scrie la un ziar rusesc şi e căsătorită cu un cetăţean rus, are interdicţie în Federaţia Rusă.

UPDATE 21. Liderul PPCD, Iurie Roşca, a susţinut, într-o conferinţă de presă, că printre autorii violenţelor s-ar afla Gabriel Stati, apropiat al lui Lucinshi, care reprezintă interesele Moscovei în R.Moldova. PPCD nu a mai intrat în Parlament, din cauza alianţei parlamentare cu Voronin.

20 răspunsuri to “LAVROV: RUSIA, IMPLICATĂ LA CHIŞINĂU”

 1. daurel Says:

  Suntem nepasatori la suferintele colective. Reactionam la dramolete individuale gen Elodia, Radulescu…

 2. Adi Says:

  Ma inspaimanta toata chestia asta. am fost in Romania in timpul revolutiei si am avut persoane foarte apropriate care au fost in strada be 22 decembrie. Toata chestia asta este deja vu. Sper sa fie victoriosti, dar eu cred ca violenta este inevitabila.

 3. Rabbi Schtrudell Says:

  Astazi Rusia a facut o serie de afirmatii dure, pe langa cele legate de Chisinau – s-a opus sanctiunilor Nord Koreii si a declarat ca Iranul nu este o amenintare pentru SUA. Asta in timp ce Iranul anunta, cu amigdalele inflamate de bucurie, ca este in stadiul final de enrichment al uraniului. Duetul Hillary-Obama ori e depasit de situatie, ori vrea sa fie. Deci vorba la turcii astia haiosi http://www.liveleak.com/view?i=da8_1239137290

 4. mihai 4 Says:

  Nebuno!Mama mia!Ecaterina mai usor draga noastra prea multa euforie strica.Ce spui de Vadim si Jiji, intra si astia in parlamentu european an fanfar as zice. O s-o speriem pe coana europa cu pachetul:Jiji,Vadim,Eba,Preda,Tru,etc.

 5. mihai 4 Says:

  Lucru cert e ca ne trebuie candidat adevarat pentru prezidentialele din toamna Roxi.E nevoie, e mare nevoie de un om care sa stie ,,cu externele”,un om care sa fi confirmat deja.Este Crin capabil de asa ceva?Raspunsul meu in nici un caz.Profilul viitorului presedinte trebuie sa fie ca cel al lui Constantinescu,poate chiar el sau o minune reprezentata de Casa Regala.DATILE VIITOR COPIILOR DIN BASARABIA,BASTINASILOR.Beliti ochii odata,aia mici o sa dea ortu popi cand noi punem panarame aici care nau nici un ,,bai”de politica externa si fac tara de ras.Lipsa profesionalismului duce la pierderi de vietii.Nu ne mai permitem asa ceva.IN TOAMNA TREBUIE SA VOTAM SI CU GANDUL LA EI.

 6. mihai 4 Says:

  Ciutacu din nou neras.Live.Fi bai domn la dracu odata.

 7. mariusmioc Says:

  Seara asta la Timişoara a fost miting pro-Basarabia.
  Ar putea prezenta interes: Cine este Natalia Morar, presupusă lideră a revoluţiei din Chişinău: http://mariusmioc.wordpress.com/2009/04/08/cine-e-natalia-morar-presupusa-lidera-a-revolutiei-de-la-chisinau/

 8. Roxana Iordache Says:

  @daurel. Ai dreptate.

  @Adi. Din păcate.

  @mihai. E greu, dar poate reuşeşti totuşi să te controlezi.

 9. octavpelin Says:

  Actuala diplomatia romaneasca care face de rusine pe inaintasii diplomatiei romanesti interbelice ! ,parca Basarabia si Bucovina de Nord nu sunt teritorii romanesti,si nu exista populatie romaneasca,in schimb tacem din gura ca Rusia sa-si apere cetatenii in toate statele postsovietice in care se afla,este o rusine pentru imaginea Romaniei in lume,intrucat occidentul urmareste sa vada impreuna cu USA daca diplomatia romaneasca postdecembrista are vana,dar este inexistenta se ghideaza dupa principiul „Capul plecat sabia nu-l taie”,invocand niste pretexte care sunt puerile,de aceea am pierdut si canalul Bastroe,insula Serpilor si vom mai pierde datorita unor tratate incheiate in anii 1992 si alte teritorii romanesti cu populatie romaneasca.Cred ca inaintasii care au faurit la 1 decembrie 1918,au avut obstacole politice mult mai grele pe plan intern si international dar au reusit sa faca ROMANIA MARE!,chiar daca de pilda Cassiu Maniu a facut puscarie la VaTz,in anii 1900-1901dar cine isi aminteste si ea exemplu de la cei care au faurit la 1 decembrie 1918 Romania moderna.NIMENI

 10. tony Says:

  Ai dreptate,Valentin Stan sare peste cal de multe ori!

 11. Adriana Says:

  Cand vezi cate-o „gaina” ca Roxana, specimenul de ziarist ratat, care judeca, critica , da santinte, despre orice si oricine, indiferent ca e vb de chimie sau agricultura, astronomie sau medicina, de Bush sau Obama, Merkel sau Sarkozy, Putin sau Basescu, Solana sau Mandela, iti vine sa te-ntrebi (si pe buna dreptate) cum poate sa incapa atata tampenie intr-un singur cap, mai ales ca fruntea-i cam ingusta si tesita. (Sau tocmai de-aia? 🙂

 12. Roxana Iordache Says:

  @mariusmioc. Mulţumesc.

  @octavpelin. Cred că, totuşi, comunicatul MAE de azi e excelent.

  @tony. Şi tu uneori te iei după el. Iartă-mă pentru mesajul iniţial, nu ştiu de ce am avut impresia că mesajul a fost trimis de @mihai. Nu te supăra, a fost o simplă încurcătură.

  @Rabbi Schtrudell. Mulţumesc mult. Cam aşa e. Nu ştiu ce ce naiba te tot trimite la spam de la o vreme. 😐

  @Adriana. Nici o Adriana, aceeaşi veche lighioană. Bravo, eşti epocală!

 13. Plano Says:

  Este de inteles ca Presedintia, Guvernul si Parlamentul sa reactioneze in termeni diplomatici fata de antiromanismul nesimtit al autoritatilor de la Chisinau, dar nu inteleg de ce partidele, mai ales PNL, care nu se afla la putere, nu reactioneaza in termeni mai duri!
  Si totusi, Guvernul si Ministerul de Externe pot sa fie mai preocupati de soarta cetatenilor romani din R. Moldova.
  CRED CA SE IMPUNE INSTITUIREA VIZEI DE INTRARE IN ROMANIA PENTRU TOTI OFICIALII AUTORITATILOR CENTRALE SI LOCALE DIN R. MOLDOVA. Nu si pentru cetatenii de rand.

 14. Roxana Iordache Says:

  @tony, Dă-mi un mesaj că nu te-ai supărat. Sau că ţi-a trecut. 🙂 Sunt un pic obosită, am scris şi am citit mult. Eşti unul din cei mai decenţi şi echilibraţi comentatori şi era ca nuca-n perete remarca mea, care, cum îţi spuneam, nu ţi-a fost destinată.

  @Plano. Eu cred că MAE a procedat super-profesionist de data asta. L-a umilit la maximum pe Voronin, prin ţinuta europeană. PNL a greşit că nu s-a referit la tinerii demonstranţi. Liberalii de la butoane au confundat un comunicat din categoria diplomaţie de profesie, cu un comunicat politic. PNL nu-i minister de Externe, e partid. A fost mult-mult mai dur comunicatul MAE, decât al lor. Foarte bun comunicatul MAE. Diamant. Felicitări cui l-a redactat! Parcă l-aş fi scris eu. :mrgreen:

 15. Julia Says:

  „Adriana” este doar descreieratul dement, ofticat si obsedat…….a furat un alt nume pe care l-a vazut aici…. 😦

 16. Roxana Iordache Says:

  @Julia. Dă-l încolo! 🙂

 17. Julia Says:

  Il dau chair si MAI incolo…..

  Rox, u got mail…….. 🙂

 18. octav Says:

  @Julia aka Dmitra,

  Daca esti cititoare-n boluri de klestar, zi-ne si noua cine-i descreieratul dement, ofticat si obsedat” care „a furat un alt nume…” ka sa vedem kat esti dumneavoastra(!) de desteapta (citeste psihopata).
  Ma doare sufletul sa stiu ca si tie iti curge prin vene sange de basarabean.

  Sa-ti fie rusine ca nu te poti abtine:(

  @Roxana,

  Daca-mi blochezi acest mesaj, te rog din suflet, spune-i tantelei-poale-n cap cine e personajul care intra cu proxi, poate ca individa va inceta cu hartuirile si eventual cu grandomania: vezi Doamne, ea are „acces la emailul tau” 🙂

  Doamne, ce lume ciudata!!! 🙂

 19. tony Says:

  Nu e nici o problema,doar ca am stat sa ma gandesc ce ai vrut sa spui.De obicei nu ma supar prea repede!

 20. blogideologic Says:

  @ Rabbi Schtrudell spune:
  „Iranul anunta … ca este in stadiul final de enrichment al uraniului”
  Sunt două stadii de îmbogăţire a uraniului:
  1/pentru reactoare:
  2/pentru bombe.
  Între cele două calităţi ale uraniului îmbogăţit există un prag imens. Vrei să spui că Iranul este în stadiul 2 ? Prima oară când aud noutatea asta. Vestea e sigură ?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: