CHIŞINĂU. TINERII CER ANULAREA SCRUTINULUI MORŢILOR

Ce se întâmplă la Chişinău e foarte simplu. Tinerii protestează contra comuniştilor care au furat alegerile şi cer reluarea alegerilor. Eventual, observatorii, dacă mai sunt lăsaţi să intre în Basarabia, să-şi facă şi treaba, nu doar să bifeze o acţiune după o vizită de plăcere, la o băută cu guvernul comunist.

Cam asta s-a întâmplat. Observatorii OSCE – organism care, de regulă, se constituie ca preş al Moscovei – au venit, n-au văzut nimic şi au plecat ca să mintă Occidentul că totul a fost OK. Occidentul a părut mulţumit că poate să închidă ochii, pe baza mărturiei mincinoase a unor observatori incapabili care ar merita traduşi în faţa CEDO. Chiar aşa, ei nu au nici o responsabilitate? Pot constata corectitudinea unor alegeri flagrant fraudate, după precedentul celor furate de comunişti la scrutinul din noiembrie 1946, câştigat de PNŢ cu aproape 80 de procente şi inversat de Moscova, ceea ce Occidentul a validat.

Javier Solana mai bine tăcea, decât să facă o declaraţie infamă, cum nu şi-a permis niciodată Europa Occidentală faţă de Moscova, de exemplu, dar îşi permite faţă de protestatari care vor în ţara lor un regim democratic, al statului de drept şi integrat în Uniunea Europeană. Solana a condamnat protestul, în loc să condamne fraudarea alegerilor care a dus la protest.

Dacă ar fi să privim cu scepticism, cum am făcut Andrei Bădin şi cu mine azi-noapte, declaraţia purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Robert Wood, de la briefingul zilnic, am putea conchide că şi SUA se delimitează, la fel ca UE.  În sensul că manifestă reticenţe faţă de violenţă. Totuşi, din declaraţia lui Wood rezultă clar că Washingtonul îşi face propria evaluare – „we’re obviously doing our own assessment”. Îi mulţumesc lui Dan Carp, reporter român detaşat în America, pentru link-uri.

Mi-aş dori foarte mult ca SUA să-şi reconsidere atitudinea, măcar pentru faptul că ar avea interesul unei frontiere de est a NATO consolidate şi securizate. Dar nu-mi fac iluzii. Wishful thinking nu ajută.

Bine ar fi ca declaraţia lui Wood să fie doar o delimitare de violenţă, nu de protestul în sine. Dar mă tem că, la fel ca în cazul lui Solana, violenţa e un pretext confortabil pentru SUA şi UE de a se spăla pe mâini faţă de situaţia din Basarabia şi a nu supăra Moscova. Unul din motivele pentru care l-am admirat pe George W. Bush a fost faptul că a avut o politică externă proactivă, nu reactivă faţă de Rusia, de ale cărei reticenţe exprimate vehement nu a ţinut seama când a făcut extinderea NATO. Dacă era după de-alde Clinton şi Obama, nu se extindea în veci pururi NATO de la Marea Neagră, la Marea Baltică. Tot W. Bush este primul preşedinte american care a pus semnul egalităţii între comunism şi nazism, şi le-a condamnat deopotrivă, ca regim criminal împotriva umanităţii.

Dacă, însă, comunitatea internaţională în ansamblu ar fi condamnat oficial comunismul, aşa cum a făcut cu nazismul şi fascismul, perpetuarea ororilor comunismului în R.Moldova vreme de 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului n-ar fi fost posibilă. Dacă, de asemenea, ar fi avut loc un Nurnberg al comunismului, pericolul instaurării unui regim de tip Lukaşenko la frontiera de est a NATO ar fi fost un vis urât.

Dar acest pericol există, iar Occidentul, în loc să condamne perspectiva unui regim dictatorial comunist la Chişinău, condamnă violenţa protestelor. Un pretext, cum spuneam, de neimplicare ca să nu supere Moscova. Pretext evident, pentru că violenţa – ştim din experienţă – se amorsează extrem de simplu şi rapid, prin câţiva agenţi – echipe mixte, de profesionişti şi interlopi sub acoperire, şi cuprinde o parte din demonstranţi, a căror furie se aprinde. De fapt, Occidentul le cere protestatarilor să se poarte cu mănuşi în faţa unui regim represiv şi fraudulos.

Iar liderii partidelor democratice – Dorin Chirtoacă, Serafim Urecheanu şi Vlad Filat – se dovedesc nevolnici, cerându-şi iertare faţă de Voronin, demilitându-se (sic: mai mult decât delimitare, dezangajare) de demonstranţi şi negociindu-şi un loc călduţ în Parlament, poate şi în configuraţia puterii. Pentru că asta se întâmplă. Nişte tineri curaţi îşi pun viaţa în joc pentru libertate şi democraţie, iar onor partidele de mucava se spală şi ele pe mâîni, în loc să aibă curajul de a-şi asuma reprezentarea politică a unei mişcări civice de care doar se folosesc pentru avantaje personale de moment şi o abandonează fiindcă n-au viziune politică şi verticalitate morală.

De aceea s-a constituit un – sună ca dracu – Comitet de Salvare Naţională ca structură de organizare civică a protestului de stradă, Comitet coordonat de scriitorul Nicolae Dabija. Oricum, constituirea acestui Comitet se poate dovedi esenţială, pentru că mişcarea are acum un purtător de cuvânt care să pledeze pentru obiectivul major al protestelor, anume ANULAREA SCRUTINULUI FRAUDAT ŞI REPETAREA ALEGERILOR.

Asta, în condiţiile în care cele trei partide de opoziţie par a fi cedat în faţa lui Voronin, căzând de acord asupra renumărării voturilor, nu a invalidării alegerilor. Alegerile trebuie invalidate pentru că întregul proces electoral a fost fraudulos. Presiuni, şantaje, voturi multiple, numărarea voturilor într-un minister sunt atentate la adresa statului de drept pe care Sorin Roşca Stănescu le-a semnalat, ieri, în mod repetat. În plus, aşa cum a arătat azi Titus Corlăţean, validând raportul opoziţiei basarabene, au fost liste cu 200,000 de morţi care au votat!

Cred, de aceea, că protestele trebuie să se centreze asupra acestui unic obiectiv: invalidarea alegerilor şi repetarea lor. Şi singura ocupaţie pe care s-o mai practice protestatarii să fie – imperativ – cea a televiziunii. În rest, să-i lase pe băieţii lui Voronin să însceneze violenţe în gol.

UPDATE.  Zidul Prutului e mai tare ca oricând. Nu se poate trece din România în R.Moldova.

UPDATE 2. La News Magazine de la Antena 3, Costin Georgescu, fost director al SRI, spune că închiderea frontierelor este inadmisibilă pentru un stat de la graniţa NATO şi UE. Costin mai spune şi că, în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Cipru, l-a cunoscut pe Voronin care, auzind cine este, nici măcar nu i-a întins mâna.

Anca Florea semnalează uriaşa fraudă electorală, politică şi morală de la Chişinău.

Marian Jean Marinescu, europarlamentar PD-L, care a făcut parte din echipa de observatori la Chişinău, declară telefonic că s-a putut constata în linii mari corectitudinea scrutinului, confirmând absurditatea misiunii internaţionale.

UPDATE 3. Alina Petrescu anunţă de pe twitter că azi-noapte au fost investigaţi demonstranţii arestaţi pe tema participării la tentativă de lovitură de stat.

UPDATE 4. Costin Georgescu spune că renumărarea nu duce la nimic şi se impune repetarea alegerilor.

UPDATE 5. Anca Florea arată că harta României Mari vechiculată la Chişinău are decupate Bucovina de Nord şi Sudul Basarabiei. E foarte bine că nu şi Transnistria.

UPDATE 6. Televiziunea de stat din Moldova, preluată de Antena 3, arată, ca şi TVR în 14 iunie, imagini din instituţii cu distrugeri şi personaje de ordine care inspectează şi vorbesc în limba rusă.

UPDATE 7. Mădălina Sârb relatează că demonstranţii îşi împart, azi, protestul, între clădirea Parlamentului şi Guvernului, respectiv a Preşedinţiei. Mădălina citeşte din „Moldova suverană” care scrie cam cum scria „Adevărul” în 14 iunie 1990, despre „atacuri banditeşti” şi îl citează pe Voronin despre forţele „bine organizate şi bine plătite”.

UPDATE 8. La TVM un reporter relatează telefonic că în faţa Executivului sunt poliţişti şi câteva sute de manifestanţi „relativ calmi”, care au blocat artera principală a capitalei.

Ulterior, crainica îl citează pe ambasadorul SUA la Chişinău, care „regretă violenţele”.

Din studioul Antenei 3, Ovidiu Maior remarcă izolarea informaţională a basarabenilor, supuşi manipulării mass-media oficioase.

UPDATE 9. Guvernul are programată o nouă şedinţă de urgenţă condusă de Voronin. Apropo, vorba lui Adrian Păunescu: totuşi, cu ce drept un viitor fost preşedinte negociază viitorul unei ţări?

Dan Mihalache remarcă faptul că momentul protestelor nu e foarte inspirat, ca dovadă şi indiferenţa UE şi a SUA. De parcă ar fi putut amâna protestul faţă de furtul alegerilor până când onor Occidentul şi SUA ar fi binevoit să-şi abandoneze orbul găinilor.

UPDATE 10. Guvernul României ar trebui să înştiinţeze oficial Occidentul cu privire la închiderea graniţelor cu Uniunea Europeană, arată Costin Georgescu. Nu li se permite nici cetăţenilor moldoveni să intre în propria lor ţară. Europarlamentarii români ar trebui să-şi informeze colegii. Pentru ca Occidentul, care nu vrea să ştie, să nu mai poată zice că nu ştie, de aceea este necesar ca România să-l înştiinţeze oficial. Avem în faţă situaţia premergătoare căderii Zidului Berlinului.

Anca Florea spune că ar fi necesară o abordare a problemei din perspectiva politicii externe, pentru că abordarea emoţională nu ne face decât rău.

Cristian Pohrib constată că avem perspectiva perpetuării regimului comunist.

UPDATE 11. Cristian Pohrib remarcă faptul că ministrul de Externe Cristian Diaconescu trebuia să fie azi în Azerbaidjan, dar şi-a contramandat vizita. Ruşii sunt maeştri în lovituri simultane. Gazprom a negociat cu azerii, ceea ce înseamnă înmormântarea proiectului Nabucco.

UPDATE 12. Ovidiu Maior informează că 20 de persoane au fost reţinute la Bălţi, în contextul unui protest cu 2000 de oameni.

Costin Georgescu arată că România niciodată nu a intervenit în treburile interne ale Moldovei, deşi putea face, de exemplu, ce face Moscova azi, care are trupe în Transnistria, stat autoproclamat pe care nu-l recunoaşte nimeni.

Dan Mihalache spune că ne-am creat un handicap în interiorul Uniunii Europene, pentru că n-am avut o strategie în raport cu R.Moldova.

Cristian Pohrib spune că dacă partidele din România ar fi avut o strategie în raport cu Basarabia, azi Voronin ar fi fost undeva pe întinsurile siberiene.

TVM difuzează un musical.

UPDATE 13. Reuters şi Ria Novosti informează că Chişinăul l-a declarat pe ambasadorul României la Chişinău persona non grata.

Cristian Pohrib spune că ar fi trebuit de mult rechemat, dar că gestul Chişinăului de acum e ostentativ. AFP îl citează pe Voronin acuzând intervenţia României.

Ovidiu Maior citeşte de pe site-ul MAE al României un comunicat despre ziua internaţională a romilor.

Anca Florea spune că suntem nişte slabi, ceea ce e jenant. „Atâta ne-am străduit să nu ne amestecăm, încât am ajuns să fim slabi în ochii lor”.

Cristian Pobhrib: România trebuie să ceară apărarea drepturilor cetăţenilor români şi să demonstreze că n-are nici o implicare la Chişinău.

Anca Florea: Dar oare prezumţia de nevinovăţie n-o funcţiona în cazul-ăsta, n-ar trebui ca să demonstreze cineva că suntem implicaţi? Şi ce semnificaţie are să nu-ţi primeşti cetăţenii în ţară, cum face Chişinăul?

UPDATE 13. Ion Iliescu, declaraţie de presă pe holul Parlamentului, condamnă atitudinea ostilă a autorităţilor basarabene faţă de propriul popor şi obiceiul de a da vina pe factori externi. Nu vreau să fiu maliţioasă, acum.

UPDATE 14. Zeci de studenţi basarabeni, blocaţi la vama Sculeni, scandează: Vrem acasă!

UPDATE 15. Alina Petrescu o citează pe purtătoarea de cuvânt a Guvernului, care declară că azi-noapte, deocamdată, s-au folosit gloanţe oarbe.

UPDATE 16. Mircea Geoană anunţă că a fost convocată conducerea PSD, pentru a se raporta la rectificarea bugetului şi la modificarea Codului fiscal. Geoană e în campanie electorală. Referitor la Basarabia, n-a declarat nimic neîntrebat. Deci, întrebat cu privire la sistemul obligatoriu de vize introdus, de azi, de Chişinău, Geoană a declarat că măsura este un gest de panică, dintr-un scenariu de blamare a României. Referitor la declararea ca non grata a ambasadorului României, Geoană l-a considerat un act de ostilitate şi a recomandat o acţiune energică a ţării noastre în cadrul Uniunii Europene. „Nu cred că în acest moment trebuie să intrăm într-o logică a escaladării, cred că în acest moment se încearcă provocarea României”. Dar trebuie ca România să acţioneze şi să demonstreze că lăsarea Moldovei în zona incertă a competiţiei geopolitice duce la astfel de evoluţii, care sunt şi un rezultat al indiferenţei UE. Excelentă declaraţie, s-a inviorat Prostănacul şi-a amintit ce bun ministru de Externe a putut fi.

UPDATE 17. Protest la vama Sculeni. Studenţii basarabeni scandează: Libertate! şi Deschideţi vama, vrem la mama! Ei cântă „Deşteaptă-te române”.

Reporterul Antenei 3, Vasile Marcu, relatează că vama e închisă, nu poate trece nimeni, nici jurnaliştii.

UPDATE 18. Mădălina Sârb informează de la Chişinău că s-au adunat din nou demonstranţii, dar că sunt mai multe forţe de ordine decât ieri.

Televiziunile nu funcţionează nici azi, la chioşcuri nu se mai găsesc decât ziare în limba rusă.

Mădălina Sârb relatează că ea şi Dan, cameramanul Antenei3, au fost mereu urmăriţi şi filmaţi de oameni cu camere mici. Mădălina a adăugat că un astfel de bărbat a interpelat-o şi a întrebat-o ce face şi cât mai stă pe-acolo, iar când l-a întrebat de ce o întreabă şi cine este, el n-a răspuns şi a plecat.

Se scandează lozinci cu stegurile României, dar nu mai sunt violenţe.

UPDATE 19. Un ofiţer moldovean spune că s-a deschis vama Sculeni şi că studenţii sunt aşteptaţi acasă. Tinerii primesc vestea cu entuziasm, scandează Victorie! şi Lupt, rezist, sunt anticomunist!

Alina Petrescu remarcă faptul că această decizie vine în contradicţie cu decizia lui Voronin.

UPDATE 20. Reporterul Petre Nechita relatează din faţa Ambasadei R.Moldovei. Un student declară că are loc un protest de mare amploare, care dacă nu va obţine ceea ce vrea, se va transforma într-o revoluţie. Tinerii îşi cer dreptul de a se întoarce acasă, studentul spune că de la Ambasadă li s-a comunicat că nu se pot întoarce acasă până nu se calmează protestele. Studentul spune: nu suntem ai nimănui, nici ai României, care nu ne dă cetăţenie, nici ai Moldovei, care nu ne mai primeşte acasă. Petre Nechita îl informează pe student că vama Sculeni s-a deschis, dar tânărul îşi exprimă scepticismul, din moment ce s-a închis vama Leuşeni. Dacă nu se deschid punctele de frontieră, studenţii vor să se deplaseze masiv acolo şi să protesteze până li se dă drumul să meargă acasă.

UPDATE 21. Realitatea TV are talk-show despre Gigi Becali, care este euro-candidat din arest pe listele PRM.

UPDATE 22. Demonstraţiile de solidaritate din centrele universitare din România se reiau azi, de la ora 20.

UPDATE 23. Voronin declară că au fost reţinuţi 118 protestatari, dar că „principalii sponsori” au fugit din ţară. Cu acea ocazie, Voronin a anunţat şi introducerea vizelor pentru cetăţenii români.

Neoficial, se ştie că au fost reţinuţi 193 de oameni, relatează Antena 3.

UPDATE 24. Azi, bunica mea ar fi împlinit 97 de ani. Plângea pentru Basarabia. Îmi amintesc şi blestemul sublim al lui Corneliu Coposu, care ne-a lăsat cu limbă de moarte să nu avem linişte până nu ne vedem ţara în vechile hotare. Tuşeu afectiv.

UPDATE 25. Uitai să vă spui, de fapt, abia acum am constatat, e postarea mea cu nr.1600.

UPDATE 26. Reporterul Antenei 3, Vasile Marcu, relatează că un autocar cu studenţi care au reuşit să treacă în Basarabia şi au făcut-o experimental, s-au întors să le explice celorlalţi cum să procedeze. 

UPDATE 27. Paula Rusu anunţă, la jurnalul Antenei 3 de la ora 13:00, că Voronin i-a acordat ambasadorului Filip Teodorescu 24 de ore pentru a părăsi teritoriul R. Moldova, ca semn de protest faţă de ceea ce el a declarat „implicarea României în evenimentele violente de la Chişinău”.

UPDATE 28. Dan Niţescu relatează de la Chişinău că toate reţelele de internet şi de cablu sunt oprite, de aceea nu ne poate oferi imagini noi. El mai spune că sediie ocupate ieri sunt devastate, circulaţia este oprită pe Ştefan cel Mare, scutierii sunt înşiraţi în faţa clădirilor oficiale, Andrei Ivanţoc s-a ales cu o mână ruptă, a fost arestat politicianul Sergiu Mocanu, mai multe maşini de scutieri au fost trimise să păzească Universitatea şi se pare că studenţii sunt blocaţi în facultăţi.

UPDATE 29. Un student relatează din faţa Ambasadei R. Moldova de la Bucureşti, pentru Antena 3 că studenţilor li se permite accesul în R.Moldova doar cu mijloacele de transport ale vameşilor, ceea ce o parte din studenţi, care voiau să plece cu autocare, au refuzat. Şi protestează împotriva introducerii vizelor pentru cetăţenii români. Studentul a mai spus că tinerii trebuie să-şi păstreze sângele rece şi să nu răspundă provocărilor celor infiltraţi de puterea comunistă, la fel şi statul român, el salutând declaraţia MAE român.

UPDATE 30. La Antena 3, Teodor Meleşcanu afirmă că revocarea ambasadorului e un război diplomatic declarat României. Comuniştii de la Chişinău au avut nevoie de o legitimare a rezultatelor, care le-a fost dată de scenariul cu protestele. Nici acum nu se ştie câţi erau protestatari adevăraţi şi câţi sub acoperire. E clar că Moscova urmăreşte blamarea României. Trebuie un răspuns ferm. Nu trebuie să intrăm în acest joc, prin care se urmăreşte ca R.Moldova să piardă cel mai fervent susţinător al integrării ei europene.

Cred că Meleşcanu e prea diplomat şi în mod sigur n-a participat la mişcări de protest. Altfel, ar fi pomenit un pic şi de acei tineri, pe care îi expediază, atât de elegant, ca masă de manevră.

UPDATE 31. Un comunicat UE spune că e cu ochii pe Chişinău. Ce vede nu mai spune.

UPDATE 32. Meleşcanu: declaraţia OSCE a fost că declaraţiile au fost corecte şi în general, libere. Mele adaugă, însă, că s-au ignorat listele cu morţii şi cu martorii lui Iehova din sate care nu votează, au constatat că au votat, în masă, comuniştii.

UPDATE 33. Deputatul PSD-PC Panţâru, care a fost primul ambasador al Republicii Moldova, constată că nici acum cele trei partide liberale nu au fost în stare să se decidă să preia conducerea protestelor.

Domnul Panţâru spune că îi vine să râdă de acuzaţiile la adresa României, fiindcă serviciile româneşti niciodată nu s-au implicat, ai noştri fiind diletanţi faţă de cei pregătiţi de KGB. Nice try, Mr Panţâru! Bună tactică.

UPDATE 34. Viorel Badea, deputat PD-L: OSCE s-a grăbit cu declaraţia (de fapt, nici nu se declarase, oficial, rezultatul). Voronin a zis că sponsorii protestelor au părăsit ţara, numai că n-a spus în ce direcţie au luat-o. De când R.Moldova s-a desprins de URSS, scenariile se repetă. Sper ca tot răul să fie spre bine şi să se schimbe indiferenţa Bucureştiului, a conchis Badea, fost secretar de stat pentru românii de pretutindeni, pe vremea guvernării CDR. Viorel a mai precizat că furtul s-a produs şi la voturile basarabenilor de peste hotare, care au votat în imensă majoritate pentru partidele liberale, iar rezultatul oficial a indicat un raport de 70 la 30% în favoarea comuniştilor. Deci partidele de opoziţie nu trebuie în nici un caz să cadă în capcana renumărării voturilor, pentru că legitimează alegerile.

UPDATE 35. Paula Rusu (febleţea mea – foarte mult îmi place această profesionistă a realizării ediţiilor speciale şi a prezentării ştirilor) anunţă că noua echipă de reporteri ai Antenei 3 a reuşit să treacă prin vama Sculeni, nu şi prin punctul de la Leuşeni.

UPDATE 36. Vasile Chitoroagă, preşedintele partidului „Acţiunea populară”, relatează live la Antena 3 că, de dimineaţă, mai mulţi mascaţi, care s-au prezentat ca poliţişti, dar erau în civil, l-au ridicat pe Sergiu Mocanu de pe stradă şi l-au băgat într-o maşină, iar pe el l-au imobilizat la pământ, ca să nu poată vedea în ce direcţie se îndrepta maşina.

UPDATE 37. Interfax prezintă comunicatul Procurorului General în care se spune că începe ancheta asupra instigatorilor, inclusiv după probe video.

Panţâru: Mocanu va fi declarat agent român care a organizat, ceea ce demonstrează că serviciile române n-au nici o implicare sau dacă au, sunt tâmpiţi. Simpatic!

UPDATE 38. Paula Rusu rectifică o ştire anterioară: echipa Antenei 3 nu a putut intra prin vama Sculeni, li s-au cerut vize. Meleşcanu: România trebuie să denunţe  ferm la Bruxelles tratamentul apicat unei ţări membre a UE. Paula Rusu completează: Ambasada R.Moldova anunţă că nu acordă vize, pentru că nu are instrucţiuni. Meleşcanu: dovadă clară că e o închidere a frontierelor.

UPDATE 39. Corespondentul Antenei 3, Vasile Marcu, istoriseşte cum au fost opriţi la frontieră, unde se face o triere, vameşii şoptind că persoanele care verifică sunt din serviciile de securitate. Reporterul a precizat că oficial, nu a vrut să treacă în calitate de jurnalist, ci de însoţitor al unui tânăr basarabean cu care merge să-şi serbeze ziua de naştere, dar nu li s-a permis. Altor cetăţeni români, autocare, TIR-uri li s-a permis accesul fără vize, probabil pentru că fac des acest lucru, a presupus reporterul. El a mai relatat că şi studenţilor cu dublă cetăţenie li s-au cerut vize, deşi au domiciliul în R.Moldova.

Badea: cetăţenii trebuie să facă sesizare la CEDO, pentru îngrădirea dreptului la liberă mişcare. Aleşii partidelor liberale trebuie să-şi depună mandatul, dar n-o vor face-n veci.

Panţâru: statul român are dreptul să se ducă direct la CEDO, să dea o lecţie regimului de la Chişinău, să-şi apere cetăţenii, să bată cu pumnul în masă la Consiliul Europei şi nu văd un guvern să fie activ, să ia atitudine. Asta vreau s-o văd, statul român să fie ferm, când cetăţenii români sunt umiliţi.

Meleşcanu: există instituţia protecţiei diplomatice prin care, dacă un cetăţean a fost lezat, se poate uza de ea. Trebuie ca atunci când se întâmplă abuzuri faţă de cetăţenii români, statul român trebuie să-şi apere cetăţenii.

Meleşcanu: partidele de opoziţie au făcut greşeala şi au cerut renumărarea, ceea ce nu va duce la o schimbare, pentru că lucrurile s-au făcut profesionst acolo. Statul român trebuie să ceară negocieri între guvern şi opoziţie.

Un lucru se poate întâmpla, dacă se implică România, ca guvernul comunist să aibă un tratament de izolare din partea Europei, cum a avut Haider. Bravo, Mele, exact asta vrea şi Voronin, ca să se lipească de Rusia şi să devină încă un Lukaşenko pentru ea!

UPDATE 40. Antena 3 şi Realitata TV transmit live declaraţia lui C.V.Tudor de la BEC, unde înregistrează euro-lista PRM cu Gigi Becali pe ea. Vadim îşi face publicitate electorală solidarizându-se cu Becali, pe care l-a trecut pe locul al doilea, după el. Poate regimul Băsescu îi trece pragul, că are nevoie de aliaţi. Cea mai bună cale de păcălit fraierii e să-l atace Vadim pe Băsescu. Reciproc avantajos pentru radicalizarea electoratelor fiecăruia. Şi cele două televiziuni transmit aproape integral, nici nu mai contează Basarabia. Circul intern e inestimabil. CV Tudor îi asociază pe Gigi Becali, cu Miron Cozma şi Ilie Ilaşcu, lăudându-se că tot „ei” i-au scos de la puşcărie. Realitatea TV nu întrerupe transmisia decât atunci când Vadim pomeneşte de flotă şi de ALRO Slatina. Nici chiar aşa. Nu?

UPDATE 41. Dan Niţescu relatează de la sediul PPCD că Iurie Roşca dezminte acuzaţiile făcute de Vlad Filat.

Reporterul anunţă că studenţii au fost ameninţaţi cu exmatricularea dacă nu vin la ore.

UPDATE 42. Antena 3 reia transmisia de la BEC. Lui Vadim îi dau balele, la propriu îi curg pe barbă şi pe haină în apărarea Basarabiei şi felicită tineretul eroic, spunând că singura soluţie pentru refacere a alegerilor este unirea. Declaraţia lui Vadim, calea sigură de discreditare.

UPDATE 43. Comunicat MAE în care se condamnă dur transferul responsabilităţii  pentru evenimentele de la Chişinău asupra României şi a cetăţenilor români, se consideră inadmisibile măsurile regimului comunist de revocare a ambasadorului României şi aberante măsurile de introducere a vizelor pentru cetăţenii români. În comunicat se mai precizează că România a informat Uniunea Europeană cu privire la aceste acte de provocare. De asemenea, MAE anunţă că nu va lua măsuri de retaliere diplomatică, nu va revoca omologul ambasadorului român, va permite libera circulaţie şi va susţine în continuare drepturile tinerilor basarabeni de a studia în România. Excelent comunicat! Bravo, Cristi Diaconescu!

UPDATE 44. Bogdan Chireac, telefonic pentru Realitatea TV: Voronin are în spate Moscova. România n-are nimic de făcut în afară de un comunicat ferm, pentru ca Uniunea Europeană să înţeleagă, după ce a trecut peste fraudarea grosolană a alegerilor din R.Moldova. Cred că Voronin urmăreşte cu orice preţ o ruptură bilaterală, iar Cristian Diaconescu nu a intrat în acest joc. Este lamentabilă atitudinea mass-media occidentale, care aproape au blamat protestatarii de la Chişinău – de exemplu, EuroNews. Chireac e mai angajat ca oricând, în blamarea pasivităţii euro-atlantice faţă de regimul comunist şi sistemul mafiot de la Chişinău. Bogdan Chirieac a mai spus că îşi doreşte foarte mult ca oamenii să nu suporte măsurile guvernului nu comunist, ci mafioto-fascist de la Chişinău (ca şi cum n-ar fi acelaşi lucru). Este o măsură unilaterală, ilegală care se aplică numai României, deci UE ar fi trebuit să intervină cinstit, curat, când zeci de mii de oameni reclamau fraudarea alegerilor, consideră Bogdan Chireac.

UPDATE 45. Meleşcanu pentru Realitatea: este împotriva oricărui principiu de funcţionare a ambasadelor ca ambasadorul să fie declarat persona non grata. Aceasta instituţie este pentru diplomat. Ambasadorului i se poate retrage agrementul. Dar nu este expulzat decât în caz de război. Ei încearcă să justifice toate problemele pe care le au prin tranfer extern, practică foarte veche comunistă. Înscenarea vandalizării a fost făcută pentru justificarea intervenţiei în forţă şi a legitimării alegerilor. Voronin a spus că instigatorii sau sponsorii protestelor au părăsit R.Moldova, dar nu a precizat încotro au luat-o, spre Vest sau spre Est, a conchis Meleşcanu.

UPDATE 46. Corespondentul Realităţii TV, Evghenia Kironaki spune că miile de tineri, 4000, sunt derutaţi pentru că se întreabă unde le sunt liderii. Unul din ei a cerut, în numele lor, la portavoce, eliberarea arestaţilor şi spaţiu la televiziunea publică pentru a relata evenimentele, în caz contrar ameninţând cu ocuparea televiziunii publice.

Dacă ar fi fost o tentativă de preluare a puterii, televiziunea era primul obiectiv pentru a fi ocupat. Dar tinerii sunt simplă carne de tun, al căror elan curat este maculat de impotenţa partidelor democratice.

UPDATE 47. Antena 3: alături de ambasadorul Filip Teodorescu, a mai fost declarat persona non grata ministrul consilier Gabriel Gaborean.

UPDATE 48. TVM îl prezintă pe Voronin vorbind în faţa unei adunări dintr-o sală, despre „satul social, unde oricine se sâmte bine”, ceea ce ar fi făcut el totul să facă în toţi aceşti 8 ani. Îţi dau lacrimile, nu alta. Mai ales când deplânge faptul că se otrăvesc „sufletele acelor tineri patrioţi”. Ce năpârcă!

UPDATE 49. Reporterul Antenei 3 Vasile Marcu anunţă că punctele de frontieră de la Sculeni şi Albiţa au fost redeschise, dar nu se poate intra decât selectiv pe criterii neprecizate, unii fiind admişi fără vize.

Antena 3 mai informează că azi-noapte, 20 de jurnalişti au fost întorşi de la graniţa cu R.Moldova.

UPDATE 50. Realitatea TV are talk-show despre Gigi Becali şi Vadim Tudor.

UPDATE 51. Adrian Severin la Antena 3: principiul solidarităţii este fundamental pentru Uniunea Europeană. Toate ţările UE sunt afectate de deciziile autorităţilor de la Chişinău asupra României, mesajul lui Voronin vizând nu doar Bucureştiul, ci şi Bruxelles-ul.

Dungaciu: Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău are semnificaţia Pieţii Universităţii. Tinerii ăştia au fost exasperaţi şi existenţial, nu doar politic, de ce li se poate întâmpla în următorii ani. Ei sunt în situaţia noastră din 1990, un blocaj informaţional. Un elev a fost exmatriculat dintr-un liceu pentru că a participat la demonstraţii. Studenţii sunt blocaţi în facultăţi, s-a aruncat un blam asupra Pieţii.

Paula Rusu: circulă informaţii că acei tineri ar fi primit câte 10 dolari ca să participe.

Dungaciu: scenariul a fost predictibil, după cuvintele lui Voronin. Este un scenariu de compromitere a oricărei mişcări naturale. Nu se poate să incendiezi clădirea enormă a Parlamentului, dacă nu ţi se dă voie. Cum de nu au mers la televiziune, care era cheie? Mişcarea a fost deturnată, demonstranţii au fost îndrumaţi spre anumite clădiri ca să le distrugă şi apoi să se caute vinovaţii, care probabil vor fi găsiţi şi la opoziţie.

UPDATE 52. Dan Niţescu relatează de la conferinţa de presă a lui Voronin că de mâine dimineaţă de la 9 vor fi introduse vizele pentru români şi că responsabilitatea pentru evenimente o poartă opoziţia şi parţial, România.

UPDATE 53. Alexei Ghiurţescu, un protestatar de la Chişinău declară la Antena 3 că nu poate să spună că e protestatar şi că lumea era extrem de calmă, chiar relaxată. El a apreciat că sunt cam 3-4000 de oameni în Piaţă. Întrebat asupra autorităţilor, a spus că sunt destul de mulţi lângă casa Guvernului şi a Preşedintelui, şi nu prea mulţi la Parlament, şi că se scandează lozinci ca de obicei.

UPDATE 54. SERGHEI LAVROV A DECLARAT CĂ NU SE PUNE PROBLEMA REPETĂRII ALEGERILOR ÎN REPUBLICA MOLDOVA ŞI CĂ ACUZELE DE FRAUDĂ SUNT NEFONDATE.

Bogdan Olteanu la Antena 3: putem întreba ca la radio Erevan cine l-a întrebat pe domnul ministru de Externe al Rusiei. R.Moldova e probabil cea mai săracă ţară din Europa, oamenii sunt cu nervii întinşi la maximum, după regimul Voronin, care, sigur, caută acum duşmanul, care este România, în condiţiile în care oamenii care n-au acces la surse alternative de informare. Eu nu sunt foarte fericit de reacţia UE, cel puţin a domnului Solana şi de declaraţia secretarului general al ONU care s-a declarat îngrijorat de violenţe, nu de represiune. Dacă televiziunile româneşti nu relatau, nimeni n-ar fi ştiut nimic. Ţin s-o felicit pe Mădălina Sârb, pentru prezenţa extraordinară şi pentru curajul cu care a relatat, a spus Bogdan Olteanu.

Severin: nu este prima oară când d-l Solana arată inconsistenţă, lipsă de viziune şi de principialitate.

UPDATE 54. Val Butnaru, de la Jurnalul de Chişinău, relatează pentru Antena 3 că blocajul informaţional e mai rău ca în război. Şi spune că studenţii sunt timoraţi, fiind ameninţaţi cu exmatricularea.

UPDATE 55. Dungaciu: protestul tinerilor i-a încurcat pe mulţi. Alegerile i-au mulţumit pe toţi: şi Chişinăul, şi Moscova, şi UE, şi comunitatea euro-atlantică. Se va vedea acum cum va reacţiona comunitatea internaţională în faţa expulzării ambasadorului şi după represiunea la adresa celor trei lideri ai opoziţiei, din care doi sunt cetăţeni români, deci problema se mută la nivel european.

Severin: nu putem accepta un asemenea derapaj la frontiera NATO şi UE.

Olteanu: aşteptăm ca guvernanţii români să propună o poziţie care să fie asumată politic de UE.

Dungaciu: nimeni nu se va certa cu Federaţia Rusă pentru Republica Moldova, mai ales că România nu are deocamdată forţa să pună problema aşa cum ar trebui la instanţele internaţionale.

36 răspunsuri to “CHIŞINĂU. TINERII CER ANULAREA SCRUTINULUI MORŢILOR”

 1. josephusflavius Says:

  Cica ar fi arestat, azi noapte, 200 de tineri. Cea mai mare prostie, ca si faptul ca nu ii lasa pe elevi sa iasa din scoli. Asta nu va face decat sa ii indarjeasca.

 2. Paul Says:

  Va curge mult singe degeaba! 😦

  Voronin a primit ok-ul international sa „restabileasca ordinea”!

 3. Delavad Says:

  Uitati-va la minunea de la Vad!… Se pare ca sunt semne pentru implinirea Romaniei Mari!…

  http://vadulstefanian.wordpress.com/

 4. Roxana Iordache Says:

  @josephsflavius. Sau poate că e tactica lui Voronin de a forţa noi violenţe şi a decreta stare de necesitate, tactică dejucată azi-noapte, când dăduseră dispoziţii spitalelor să fie pregătite.

  @Paul. Tu ai dreptate, teoretic. Practic, o determinare nu poate fi oprită şi când comunitatea internaţională e pusă în faţa faptului împlinit, îl consacră. Are dreptate @Dinu în mesajele lui, nimeni nu ne-a dat niciodată nimic, până nu ne-am luat singuri.

  @Delavad. Bun venit! Doamne ajută!

 5. josephusflavius Says:

  Pai e clar ca vrea violente care sa justifice instaurarea unui regim de mana forte. Dar stii cum e: socoteala de-acasa…. sau aia cu sapatul gropii altuia. 🙂 Asa sa-i ajute Dumnezeu…

 6. Roxana Iordache Says:

  @josephusflavius. Să te-audă Dumnezeu! Eu cred că tinerii-ăia pot face istorie. Sunt absolut senzaţionali. Paridele sunt nevolnice faţă de ei.

 7. Paul Says:

  Rezervele din spital sint pentru azi!

  Banui ca dupa sedinta guvernului vor anunta stare de necesitate (urgenta)!

  Totul a fost jucat ok din partea lor! Special au dat ieri in spate la apararea cladirilor! Tocmai ca sa aiba motiv de interventie in forta!

  Determinarea… e functie de interesele puternicilor momentului! Iar acum nimeni nu are chef de asta! In cel mai bun caz.. se va determina in 2 bucati! Ca iti dai seama ca nu se va putea ocoli tema determinarii Transnistriei!

  Vor urma lucruri negre acolo… 😦

 8. josephusflavius Says:

  Eu cred ca asta poate fi declicul unei renasteri nationale a tuturor romanilor.
  Pana la urma nici Hristos nu s-a nascut la Ierusalim…

 9. tiganca imputita Says:

  Scuze, la topicul precedent am postat dublu, crezand ca primul comment s-a pierdut la spam. Mentin insa cele spuse atunci. Pe Euronews este difuzata stirea despre Moldova cu imagini oferite probabil de Televiziunea lui Voronin. Acestea ni-i prezinta pe protestatari ca pe niste „revolutionari” dezaxati din tarile subdezvoltate. Opinia publica mondiala este manipulata, Voronin se pare ca a castigat razboiul mediatic. Deocamdata.

 10. vladp9 Says:

  ar merita sa-l ai in blogroll si pe parintele Savatie 🙂

  http://savatie.wordpress.com/

 11. Alexandru Marin Says:

  Sunt foarte grabit si nu am putut sa citesc tot,Roxana,deci nu stiu daca ai scris ca si in seara aceasta ne adunam,ca si in serile trecute.Seara trecuta am fost fantastici la adunarea de la Piata Universitatii.Sprijinul nostru continua si in seara aceasta,deci la ora 20.00 la TNB.Sa speram ca vom fii cat mai multi pt. fratii nostri care acum dau declaratii si sunt macelariti prin puscariile de la Chisinau.

 12. octavpelin Says:

  Rox,intra pe siteul
  http://www.romanism.net/, o zi buna !

 13. tiganca imputita Says:

  Cred ca iar mi s-a pierdut postarea. :(. O fi ajuns la spam??

 14. josephusflavius Says:

  Romania trebuia sa-si exprime de la inceput ingrijorarea fata de:
  1.legea electorala
  2.confiscarea expunerii mediatice de catre comunisti
  3.fraudarea listelor electorale
  4.acordarea permisiunii militarilor de a vota atat cu buletinul cat si cu livretul
  5.votul prin reprezentanti
  etc.,etc.,etc..
  Nu poti sa le ceri strainilor sa aiba tot timpul reactii mai curajoase decat ale noastre. Daca noi nu cerem nimic, ei isi vor vedea de apararea intereselor lor in relatia cu Rusia.
  Am dormit pana cand ne-au expulzat ambasadorul.
  Avem nevoie de mai mult curaj, fara sa cadem in jocul de ostilitatii al Chisinaului. Din punctul asta de vedere mi se pare foarte potrivita formularea „regimul comunist de la Chisinau”.

 15. Alexandru Herman Says:

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7989360.stm

  A report by the Organisation for Security and Co-operation in Europe on Sunday’s vote gave a mostly positive assessment of the poll.

  But a British member of the OSCE’s observation team questioned that conclusion.

  Baroness Emma Nicholson said she found it „difficult to endorse the very warm press statement” from the head of the OSCE.

  „The problem was that it was an OSCE report, and in the OSCE are, of course, the Russians, and their view was quite different, quite substantially different, for example from my own,” she told BBC News.

  She said she and other observers had a „very, very strong feeling” that there had been some manipulation, „but we couldn’t find any proof”.

 16. tiganca imputita Says:

  Nu-mi apar postarile!! :((

 17. lucian Says:

  Mi se pare ca ar fi o paralela intre Ceausescu,Iliescu – Voronin precum si pe de alta parte intre „golanii” sic.din Piata Universitatii – tinerii moldoveni…. La noi s-a rezolvat partial prin faptul ca Iliescu nu mai este venerat,idolatrizat, poporul regreta ca nu i-au ales pe Campeanu, Ratiu, atunci in anul 1992 motivand pueril ca acestia nu au mancat salam cu soia si poarta papion in locul cravatei…..
  Schimbarea trebuie facuta asa ca:”Pe ei moldovenii mei”

 18. tiganca imputita Says:

  Roxana, m-ai banat? Macar spune-mi, te rog, sa nu mai scriu aici in prostie. Multumesc.

 19. lascaris Says:

  Asemănarea cu decembrie 89 şi Piaţa Universităţii sunt evidente. Atunci romanii au luptat împotriva comunismului şi a dictaturii. Din păcate ce se întâmplă acum la Chişinău parcă seamănă mai mult cu Piaţa universităţii decât cu 89. Sper ca revoluţia de la Chişinău să fie doar un pas al unei stabile şi solide mişcări spre democraţie în Rep. Moldova, iar în viitor să se realizeze mult dorita revenire a Basarabiei la patria mamă.

 20. Coalitia 2009 Says:

  Coaliţia 2009 este o uniune benevolă de organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova care au drept scop să contribuie la asigurarea unor
  alegeri libere, corecte, transparente şi democratice ale Parlamentului Republicii Moldova şi continuă activităţile de promovare a unor alegeri libere şi
  corecte demarate de Coaliţia 2005 şi 2007. La moment Coaliţia 2009 întruneşte peste 70 de organizaţii neguvernamentale.
  str. Tighina 49/4, etaj 3 MD 2001, Chişinău, Republica Moldova
  Tel: (+373 22) 23 53 43; Fax: (+373 22) 54 81 02 ;
  info@alegeliber.md; http://www.alegeliber.md
  Comunicat media 07.04.09 Alegeri incorecte şi parţial libere Proces electoral viciat înaintea votării Având în vedere principiile care stau la baza unor alegeri libere şi corecte şi anume:
   asigurarea unui climat de campanie nemarcat de violenţe;
   lipsa tentativelor de intimidare sau împiedicare a candidaţilor de a-şi prezenta programele politice;
   egalitatea şanselor candidaţilor electorali, care impune printre altele o atitudine neutră din partea autorităţilor de stat în ceea ce priveşte campania electorală;
   asigurarea dreptului de a vota tuturor cetăţenilor;
   accesul nediscriminatoriu la mass-media al concurenţilor electorali şi reflectarea neutră a alegerilor de către mijloacele de informare în masă, în special de media publică;
   libertatea mass-media;
   libertatea alegătorilor de a-şi forma o opinie;
   acurateţea listelor electorale;
   separarea clară între partid şi stat, care nu ar permite, printre altele, utilizarea de către cei aflaţi la guvernare a resurselor publice în interese de partid în cadrul campaniilor electorale, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege;
  (conform Codului bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia pentru democraţie prin drept a Consiliului Europei, adoptat în 2002 şi Documentul Reuniunii de la Copenhaga a Conferinţei pentru dimensiunea umană a OSCE din 29 iunie 1990, la care Republica Moldova a aderat la 10 decembrie 1991) Coaliţia civică pentru alegeri libere şi corecte „Coaliţia 2009” consideră că alegerile parlamentare din Republica Moldova din data de 5 aprilie 2009 – NU au fost corecte şi, luând în considerare în special situaţia alegătorilor din Transnistria – NU au fost libere în totalitate, datorită neîndeplinirii standardelor internaţionale menţionate mai sus.
  Coaliţia 2009 este o uniune benevolă de organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova care au drept scop să contribuie la asigurarea unor
  alegeri libere, corecte, transparente şi democratice ale Parlamentului Republicii Moldova şi continuă activităţile de promovare a unor alegeri libere şi
  corecte demarate de Coaliţia 2005 şi 2007. La moment Coaliţia 2009 întruneşte peste 70 de organizaţii neguvernamentale.
  str. Tighina 49/4, etaj 3 MD 2001, Chişinău, Republica Moldova
  Tel: (+373 22) 23 53 43; Fax: (+373 22) 54 81 02 ;
  info@alegeliber.md; http://www.alegeliber.md
  Campania electorală în alegerile pentru desemnarea reprezentanţilor în cadrul Parlamentului Republicii Moldova a fost marcată de multiple încălcări ale legislaţiei electorale: utilizarea resurselor publice (cel puţin 41 de cazuri dovedite) şi presiuni şi influenţe asupra concurenţilor electorali (cel puţin 21 de cazuri dovedite) şi a alegătorilor (cel puţin 33 de cazuri dovedite). Posturile publice cu acoperire naţională Moldova 1 şi Radio Moldova au favorizat preponderent partidul de guvernământ în buletinele de ştiri, care au fost transformate în instrumente de manipulare şi propagandă în beneficiul PCRM şi în detrimentul partidelor de opoziţie. Încălcări similare au fost înregistrate şi în cazul posturilor private NIT, N4, EU TV şi Antena C, limitând astfel posibilităţile tuturor concurenţilor electorali să îşi expună platformele şi punctele de vedere în diverse probleme. Astfel, putem conlcuziona că nu a fost asigurat pluralismul politic în timpul campaniei electorale. „Coaliţia 2009” mai semnalează continuarea campaniei electorale în afara perioadei legale. În ziua de 4 aprilie 2009 mai multe televiziuni au reluat emisiuni în cadrul cărora se făcea agitaţie electorală în favoarea sau defavoarea unor concurenţi electorali: EUTV (9:30 – emisiunea Monitor, 21:40 – emisiunea Media Express), N4 (7:10 – emisiunea Obiectiv), NIT (7:30 – emisiunea Curier), PRO TV (7:30 – program de ştiri), TV 7 (7:30 – program de stiri). De asemenea, „Agenţia Informaţională de Stat MOLDPRES” a favorizat PCRM în ziua alegerilor, când a difuzat ştiri despre cum au votat Vladimir Voronin, Marian Lupu şi Zinaida Greceanîi – primele trei persoane pe lista PCRM. În acelaşi timp, MOLDPRES nu a transmis nicio ştire despre votul celorlalţi concurenţi electorali. Potrivit datelor oficiale, preluate de CEC de la Serviciul de Grăniceri, 627 959 de moldoveni se află în mod constant peste hotare. Având în vedere faptul că numărul acestor cetăţeni constituie cel puţin 20% din totalul alegătorilor, „Coaliţia 2009” consideră că numărul de 33 de secţii dechise peste hotare au fost insuficiente pentru a le crea acestora condiţiile optime de exercitare a dreptului la vot. Coaliţia 2009 reaminteşte că în raportul final de monitorizare a alegerilor parlamentare din 2005, organizaţiile neguvernamentale au recomandat autorităţilor să întreprindă măsurile necesare în vederea asigurării dreptului la vot cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotare în scrutinele viitoare. În regiunea transnistreană a Republicii Moldova aceste nereguli au fost mult mai grave. Pentru aproximativ 10% dintre alegătorii moldoveni (cei din această regiune) nu a fost asigurate condiţii minime pentru exercitarea dreptului la vot de către autorităţi, lipsind cu desăvârşire orice fel de activităţi specifice campaniei electorale (dezbateri, întâlniri cu alegătorii, afişaj electoral). Alegătorii din regiune nu au fost informaţi de către autorităţile Republicii Moldova cu privire la secţiile de votare la care sunt arondaţi sau de faptul că se votează unde au reşedinţa, şi nu domiciliul. Un alt aspect deosebit de grav constă în numărul redus de secţii de votare dechise pentru alegătorii din regiunea Transnistreană comparativ cu numărul mult mai mare de alegători.
  Coaliţia 2009 este o uniune benevolă de organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova care au drept scop să contribuie la asigurarea unor
  alegeri libere, corecte, transparente şi democratice ale Parlamentului Republicii Moldova şi continuă activităţile de promovare a unor alegeri libere şi
  corecte demarate de Coaliţia 2005 şi 2007. La moment Coaliţia 2009 întruneşte peste 70 de organizaţii neguvernamentale.
  str. Tighina 49/4, etaj 3 MD 2001, Chişinău, Republica Moldova
  Tel: (+373 22) 23 53 43; Fax: (+373 22) 54 81 02 ;
  info@alegeliber.md; http://www.alegeliber.md
  „Coaliţia 2009” atrage atenţia asupra faptului că genul de nereguli semnalate la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 sunt similare celor menţionate în rapoartele din 2005 ale Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte – „Coaliţia 2005”, însă în cei patru ani autorităţile nu au întreprins eforturi pentru îmbunătăţirea acestei stări de fapt.
  Lista rapoartele periodice, precum şi a comunicatelor de presă transmise de către „Coaliţia 2009” pe parcursul zilei votării pot fi accesate pe http://www.alegeliber.md. Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi:
  – Igor Boţan, Director executiv ADEPT, 079457283
  – Petru Macovei, Director executiv API, 069170941
  – Ion Manole, Preşedinte Promo Lex, 069070800
  – Nadine Gogu, Director interimar CIJ, 069697879
  – Alexandru Dorogan, Director APEL, 069117585
  – Nicolae Panfil, Secretar „Coaliţia 2009”, 079381842

 21. S.Comentator Says:

  Consiliul Parteneriatului Euroatlantic se reuneşte pentru analizarea situaţiei din R.Moldova

 22. ROBERT HORVATH NEW YORK Says:

  Revolutia de la Chisinau este paralela cu cea de la Timisoara. Eete o revolutie eroica si anticomunista. Rusine pentru cei care se ascund dupa degete. Rusine pentru politicienii romani care tradeaza interesul national. Oare asa sau purtat cetatenii germaniei din West cu fratii de sub comunism ? Rusine.
  RH artist http://www.devagallery.com

 23. Julia Says:

  De acord cu tine lascaris. Motivul pt care seamana mai mult cu demonstratia noastra din Piata Universitatii este pentru ca si atunci alegerile au avut loc, impotriva cerintelor noastre de a respecta Puntul 8 al declaratiei de la Timisoara, si tot comunistii au ajuns la putere.
  Acum tineretul din Chisinau demonstreaza impotriva rezultatelor unor alegeri frauduloase, manipulate si falsificate de partidul comunist al lui Vorodin.

  Oare cum de nu se plictisesc dementii comunisti sa spuna aceleasi minciuni? Ei chiar au impresia ca ii mai crede cineva?

  Roxana, ce se mai aude? Mai sint tinerii pe strazi? Au sprijin de la adulti, intelectualitatea, masele civile, armata? Nu imi dau seama ce se intimpla.

  PS Eu credeam ca Moldova e deja rusificata, si ca nu mai vorbeste nimeni romaneste. Si uite ca totusi ei isi pastreaza identitatea si isi invata copiii romaneste. Mereu ma gindesc ca e foarte posibil ca unii dintre copiii aceia sa-mi fie rude indepartate, dupa bunic. Si sint si mai mindra de ei! 🙂 Doamne, ajuta-i!

 24. lascaris Says:

  Julia, nu se plictisesc. Asta au invatat, iar manualele nu s-au mai schimbat de atunci, ba mai mult, scoala s-a desfiintat, asa ca ei aplica acum ce este scris prin manuale vechi si ingalbenite.

 25. Paul Says:

  Is satul de cit i-am auzit ca is moldoveni si vorbesc moldoveneste! Si asta spunind cei veniti la studii, aici, in Romania!

 26. blogideologic Says:

  Declaraţia FAM (Forului Anticomunist din Moldova): „Nu avem culoare politică – sîntem puri şi transparenţi!”
  Sîntem mulţi, sîntem tineri, sîntem uniţi! Mergem pînă la capăt!
  Nu ne mai puteţi controla!
  Ne-am săturat să răbdăm un regim totalitar, întreţinut prin frică şi teroare!
  Comunismul este vinovat de cel mai mare genocid din istorie!
  Nu vrem să fim conduşi de cei care ne-au ucis şi deportat părinţii şi bunicii!
  Cerem demisia preşedintelui Voronin şi interzicerea prin lege a partidului criminal comunist!
  Nu vrem soluţii extreme – cerem judecarea preşedintelui în baza Constituţiei!
  Nu facem politica nimănui şi nu sîntem plătiţi de nimeni!
  Nu avem culoare politică – sîntem puri şi transparenţi!
  Jos magnaţii comunişti care ne trimit să muncim la negru şi ne fură banii chiar din Western Union!
  Mobila de lux şi parchetul din Preşedenţie şi Parlament sînt cumpărate din procentele de la schimburile valutare!
  Nu vrem în Italia, Portugalia, Spania!
  Nu vrem în Canada sau Moscova!
  Vrem să muncim şi să fim plătiţi în ţara noastră!
  Vrem un stat bazat pe respect şi încredere, nu pe frică şi şantaj!
  Jos frica moldoveni!

 27. Radu Humor Says:

  @ Roxana
  Ti-am citit toate postarile cu-n amestec de invidie, respect si revolta:
  Invidie si respect pentru sufletul tau mare in care incap de minune curajul ,altruismul si compasiunea pentru necazul altora si mai ales faptul ca tu inca spre deosebire de mine mai poti spera intr-o revolta spontana cu final fericit….
  Si revolta , ca sa nu-i spun ura, pentru toata inutilitatea jertfelor de pe altarul inaltei constiinte , ce sfarsesc inevitabil si de-acum previzibil ,pentru a schimba niste mizerabili cu altii, poate si mai si…
  Pentru ce sa fi Liviu Babes pentru un popor care nu te merita ?!
  Da , ar merita , daca ai face-o pentru un popor ca acela care-si respecta eroi ca Jan Palack.
  Mi-e mila de copiii aceia nevinovati ce cad secerati ,pentru a uda cu sangele lor locul in care vor aparea -la timpul potrivit – un Iliescu, Roman sau Basescu ai lor.
  Oricum , ma bucur ca mai sunt oameni ca tine !
  Rezista !

 28. Radu Humor Says:

  Dar cel mai mult ma doare duplicitatea si cinismul marilor puteri ce se joaca cu destine de oameni si tari de-acolo de unde spera ei , sa nu-i mai atinga nimic….

 29. Radu Humor Says:

  N-am vrut sa comentez subiectul ,pana acum preferand sa aprind lumanari si sa ma rog la Dumnezeu sa aiba grija de ei !
  Si de unii , dar si de ceilalti !

 30. Radu Humor Says:

  Prea multe Sarbatori Crestine ne strica astia…..

 31. octav Says:

  Sa fie ca Basarabia sa-si afle drumul catre casa de Sfinta zi a Invierii Domnului.
  Precum Romania care si l-a gasit in ziua nasterii Lui.
  Ajuta-le Doamne!

  @ Roxana
  Nu stiu daca cineva iti va rasplati vreodata efortul din ultimele zile. Poate istoria isi va gasi fagasul precum apa isi intra in albia veche; numai atunci vei avea bucuria implinirii.

  Felicitari si mutumiri pentru informatiile culese si oferite aici si nu mai putin pentru trezirea din letargia in care ne aflam de atatia zeci de ani.

  Go, girl, go!

  Sa ne ajute Dumenezeu!

 32. Roxana Iordache Says:

  @Paul. Indiferent ce va urma, trebuie să dovedim demnitate. De multe ori, e tot ce ne rămâne. Iar uneori, prin ea se câştigă totul. Pe termen lung în orice caz.

  @josephusflavius. Din păcate, nu mulţi gândesc aşa.

  @tiganca imputita. Sunt laşi. 😐

  @vladp9. Bun venit! Dacă ai blog, dă-mi link.

  @Alexandru Marin. Bravo! Stai liniştit, că am scris.

  @octavpelin. Mulţumesc.

  @tiganca imputita. Îmi pare rău că ai putut gândi că te-am banat! 😐 Mă bucur mult că postezi aici, ţi-am spus de la început şi repet, cu plăcere. Din păcate, sistematic te trimite la spam. Eu verific periodic, în măsura timpului. Iti sugerez să modifici un pic nick-ul şi deşi nu-mi place deloc tz, cred că e mai bine să-l refoloseşti, pentru că atunci când ai intrat pe blog primele dăţi, nu te-a trimis la spam. OK?

  @josephusflavius. Nu cred că se putea pronunţa anticipat România. Abia ar fi justificat acuzaţiile actuale. În rest, ai dreptate.

  @lucian. Similitudini există. Oricum, scenariul manipulator e acelaşi, reţeta de la Moscova. Numai că ei sunt după 20 de ani şi la un moment dat erau mult-mult-mult avansaţi faţă de noi în materie de spirit civic, pe vremea în care noi eram laşi sub Ceauşescu, au fost ani buni în care ei ieşeau în stradă cu sutele de mii. Şi erau în burta monstrului URSS. Culmea e că au decontat când au obţinut independenţa.

  @lascaris. De acord. Şi eu sper.

  @Coaliţia 2009. Bun venit! Mulţumesc mult. V-aş ruga să ne ţineţi la curent cu ce se întâmplă la Chişinău. Şi să ne spuneţi dacă aveţi legătură cu Nicolae Dabija şi mai ales, cu demonstranţii din Piaţă. Ei trebuie susţinuţi. Vă aşteptăm cu mult drag!

  @S.Comentator. Mulţumesc.

  @Robert Horvath. Cred că reacţia clasei politice din România a fost bună. Aproape nulă, în schimb, reacţia societăţii civile. Care nu există, Noroc cu elevii şi studenţii solidari cu fraţii lor basarabeni.

  @Alexandru Herman. Mulţumesc. Baroana cel puţin a fost cinstită.

  @Julia. Dimpotrivă! Mulţi sunt mai români ca noi. Iar faptul că după trei generaţii apar tinerii ăştia uluitori, cu o conştiinţă atât de puternică a apartenenţei româneşti ne face să ne dăm seama că avem o perspectivă neaşteptat de bună. Referitor la întrebările tale, eu am încercat, ieri şi azi, să adun, cronologic, cele mai semnificative informaţii, prin update-uri, pe care le-am alternat şi cu anumite consideraţii ale mele. Dumnezeu să îi ajute!

  @Paul. Priveşte-i pe tinerii de acolo!

  @blogideologic. Cine sunt cei de la FAM? A lor e declaraţia de principii? Bine articulată. Link, ceva?

  @Radu Humor. 😳 Nu, Radule, tu eşti creştin şi ştii ceea ce contează. Nu-mi e milă de acei tineri, decât în sensul de iubire, dacă vrei. Altfel, îi respect. Am un respect nemărginit faţă de ei. Îi privesc cu uimire. Eu cred că ei sunt din cei prin care se va reclădi şi va renaşte România. Şi indiferent cât blam mi-aş lua, ei sunt şi creaţia lui Iurie Roşca. El i-a educat aşa, cu exemplul lui. N-am apucat să vorbim să-mi povestească sincer ce calcul a avut la mişcarea cu Voronin. După cum îl ştiu, cam bănui eu. Dar vreau să aud de la el. Oricum, mulţi sunt supăraţi pe el, pentru că acum era exact liderul care trebuia. Cu el în frunte acum vorbeau de la TVM. L-am văzut azi, a dezminţit acuzele de trădare. Vor urma câţiva ani în care va trebui să-şi poarte crucea ca să se reabiliteze. Dar va reuşi. Poate chiar mai repede. Pentru că e adevărat. Şi pentru că a stat la temelia mişcării de eliberare naţională, şi de păstrare şi cultivare a conştiinţei româneşti. Desfid pe oricine îi contestă asta. Ţin foarte mult la el. Familia lui a dormit la mama acasă. Tare, Iura! Ai să revii.

  Referitor la marile puteri, am o postare după asta. Şi noi suntem. Doar că nu vrem să devenim. L-am dat jos pe Tăriceanu pentru că a avut curaj să spună că trebuie să devenim a şaptea putere a Europei. Şi dacă ajungeam acolo, eram concurenţă de top. Că aşa suntem.

  Bine că te rogi. Asta-i Săptămâna Mare la catolici. Săptămâna viitoare e a noastră. Doamne, să nu fie a patimilor lor! 😐

 33. ROBERT HORVATH NEW YORK Says:

  PUTIN A ACCEPTAT IDEIA UNIRII MOLDOVEI CU ROMANIA. DECI SA AMESTECAT IN PROBLEMELE INTERNE ALE ACESTEI TARI . IN SCHIMB BOC A SPUS CA REVOLTA ESTE O PROBLEMA INTERNA. IAR PRESEDINTELE MILOSEVICI (PARDON BASESCU) TACE CA UN VITEAZ MARINAR MIORITIC. SA MERGEM DECI PE MANA LUI PUTIN. O VESTE BUNA . ISTORIA NU POATE FI OPRITA RH http://www.devagallery.com

 34. blogideologic Says:

  @ Roxana
  Am primit un mail de la
  „FAM fam”

 35. blogideologic Says:

  @ Roxana
  Am primit un mail de la anticomunistmd@gmail.com

 36. blogideologic Says:

  @ Roxana
  Văd că este oprită adresa de e-mail.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: