REVOLUŢIA TINERILOR LA CHIŞINĂU. CE FACE ROMÂNIA?

chisinau-dupa-alegeri-6-apr-09

Foto: Mediafax

Splendidă manifestaţie de protest a tinerilor la Chişinău!

Se întâmplă după alegerile de duminică, în care partidele democratice sperau în schimbare, iar exit-poll-urile şi rezultatele au indicat victoria Partidului Comuniştilor, cu aproximativ 50%.

Tinerii acuză falsificarea alegerilor şi cer repetarea lor. S-au organizat spontan, după apeluri pe Internet în care erau chemaţi la statuia lui Ştefan cel Mare cu o lumânare în semn de doliu faţă de democraţia din Basarabia.

Ei au ieşit masiv pe străzile Chişinăului, au obţinut autorizaţie pentru miting şi marş de la primarul liberal Dorin Chirtoacă şi scandează slogane anticomuniste care îmi amintesc fidel de noi, cei din Piaţa Universităţii 1990. La ei, nici după 20 de ani nu s-a schimbat. E tot o jale de tip comunist, vegheată îndeaproape de Moscova.

Tinerii ăştia fabuloşi sunt pur şi simplu o minune! Ei vor debarasarea de ciuma roşie, democratizarea şi integrarea euro-atlantică. Dar cel mai important, ei vor reîntregirea cu ţara! E fabulos că după toată propaganda nenorocită există aceşti tineri extraordinari!

Procuratura Generală din Chişinău şi Ministerul de Interne au declarat ilegale mişcările de protest. Aşa a fost şi la noi, pe 12 iunie 1990 seara târziu, după care s-a produs represiunea din zorii de 13 iunie, înscenarea violenţelor asupra instituţiilor şi apoi mineriada.

Se aude că la Chişinău deja s-a deschis focul asupra demonstranţilor. Mădălina Sârb relatează pentru Antena 3 de la Chişinău că are loc intifada tinerilor cu forţele de ordine. Aşa ne-au provocat şi pe noi, în 13 iunie, când puterea a vrut violenţă, ca să justifice represiunea. Tinerii poartă steagurile României şi Uniunii Europene.

CE FACE ROMÂNIA?

Noi avem treabă cu mascarade judiciare şi ignorăm acea mişcare care ne cheamă. Nu-i nevoie ca MAE să încalce vreo uzanţă diplomatică. Ar fi suficient ca ministrul Cristian Diaconescu să dea un simplu comunicat de protest faţă de represiunea de la Chişinău.

Iar noi ar trebui să organizăm la Bucureşti, la Iaşi şi dacă s-ar putea, în toate reşedinţele de judeţ, mitinguri de solidaritate care să aibă loc atâta timp cât vor dura şi cele de la Chişinău. Sau chiar mai mult decât atât, dacă acolo represiunea va deveni criminală. În beneficiul Moscovei, care n-ar ezita să trimită „forţe de menţinere a păcii”. La graniţa NATO.

UPDATE. Victor Alistar, de la Transparency International, spune, la Antena 3, că frauda s-a produs la circumscripţii, nu la secţiile de vot. Diferenţa faţă de sondajele de dinainte de alegeri şi de exit-polluri e de 6-15 procente.

UPDATE 2. Andrei Bădin a amintit că aseară demonstranţii scandau: „România nu uita, Basarabia e a ta„. Trebuie înţelepciune maximă în evaluarea situaţiei şi abordarea ei din partea statului român. Pasivitatea e cea mai proastă alegere. Cred că trebuie să profităm la maximum de împrejurare şi să-i susţinem pe tineri, cu metode de diplomaţie activă. Şi cu alte mijloace inteligente.

Eu cred că indiferent de dezastrul lor economic şi social, indiferent că ne-am lua o piatră de moară pe moment, ar merita să o facem. Se poate specula diplomatic. Există mijloace. Articole diplomatice care să fie invocate.

Dacă nu intrăm noi, ca forţă NATO de intervenţie pentru calmarea unui conflict de la frontiera de est a Alianţei, atunci intră Rusia. Şi Basarabia ar fi pierdută pentru totdeauna.

România trebuie să aibă reacţie rapidă, Bucureştiul trebuie să fie cu un pas înaintea Moscovei şi să aibă pregătită intervenţia la ONU, pentru convocarea Consiliului de Securitate.

România ar trebui să convoace CSAT.

UPDATE 3. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie lansează tocmai acum Scrisoarea Magistraţilor, de protest la adresa campaniei de depreciere a Justiţiei, mai cu seamă de intervenţie a politicului în actul de justiţie. Pentru prima dată magistraţii atacă deschis încercarea de blamare a justiţiei pentru nereuşitele guvernanţilor şi afirmă că rolul magistraţilor este mai presus chiar de preşedintele ţării. Referirea a fost şi la salariile magistraţilor. Scrisoarea a fost citită live de preşedintele ÎCCJ, Nicolae Popa.

Una din două: ori revoluţia de la Basarabia va trece, deja, în ignorare, ori scrisoarea magistraţilor va fi prea puţin luată în considerare. Amândouă sunt evenimente de importanţă excepţională. Vor reuşi televiziunile o abordare profesionistă, în aşa fel încât să ţină la ordinea zilei ambele teme şi să dribleze diversiunile, semnalându-le, dar neinsistând asupra lor?

UPDATE 4. Un mort la Chişinău, anunţă Maria Coman, la Antena 3. După care continuă dezbaterea, cu Victor Alistar şi Lucian Bolcaş, pe tema Scrisorii Magistraţilor.

Realitatea TV tratează evenimentele de la Chişinău. Liana Alexandru anunţă că sunt câteva zeci de studenţi români care s-au îndreptat spre Basarabia şi au fost opriţi la Vama Sculeni. Tudor Florea, corespondent de la Iaşi, relatează că e vorba de 40 de studenţi basarabeni, care au fost întorşi de la graniţă, cu toate că au cetăţenia R.Moldova.

Tot Realitatea TV relatează că televiziunea de stat din Chişinău procedează ca televiziunea de stat de la Bucureşti în 13 iunie şi pe tot parcursul manifestaţiei din Piaţa Universităţii, prezentând-o distorsionat şi mincinos – beţivi, distrugeri, etc. Cu televizorul, la Chişinău se minte poporul. Jurnalistul Constantin Tănase, de la ziarul „Timpul”, confirmă blocajul informaţional – site-uri private, etc. Alina Petrescu anunţă că radioul de stat se difuzează muzică populară. Aşa a fost şi pe 22 decembrie 1989.

La Antena 3 transmite Mădălina Sârb, un reporter excepţional, care este singurul corespondent al unei televiziuni din afara R.Moldovei. Ea relatează că printre manifestanţi sunt persoane în costum negru care filmează cu mici camere, atât demonstranţii, cât şi reprezentanţii presei. Mădălina mai spune că poliţia a blocat accesul spre Chişinău al tuturor celor care ar vrea să se alăture mişcării tinerilor. Televiziunea de stat nu arată nimic din Piaţa Centrală de la Chişinău. Ca şi cum nu ar fi revoluţia. Nu le-a spus nimeni că trebuie să ocupe televiziunea? Să sperăm că urmează.

UPDATE 5. Pe YouTube şi pe Flickr.com, tinerii basarabeni au postat filme şi fotografii. În sfârşit, Televiziunea eu.tv transmite live, preluată de Antena 3. Scriitorul Valeriu Matei afirmă că s-ar putea ca partidele de opoziţie să le ceară tinerilor să înceteze protestele, de teama consecinţelor asupra vieţilor tinerilor, unii, probabil minori.

UPDATE 6. Tot Antena 3 relatează că sunt doi poliţişti morţi.

UPDATE 7. SPP din Moldova s-a predat. Preşedintele Voronin urmează să facă o declaraţie la 19:30. Sediul Preşedinţiei a fost ocupat paşnic.

UPDATE 8. Prima luare de poziţie simili-oficială din România, Titus Corlăţean, din partea Comisiei de Politică Externă a Senatului, face o declaraţie în care afirmă că Biroul Permanent i-a mandatat să monitorizeze situaţia. Corlăţean a mai spus că acuzele de fraudare a alegerilor trebuie să primească un răspuns corect.

Andrei Bădin precizează că a mai fost o declaraţie a premierului Boc la RRA, în care a făcut apel la calm şi a afirmat că România susţine integrarea europeană a R.Moldova.

Atrag atenţia că astea nu sunt poziţii oficiale ale României. Sunt doar declaraţii de presă. Poziţie oficială înseamnă Comunicat de la Cotroceni şi/sau Declaraţie a preşedintelui ţării, Comunicat al MAE şi/sau declaraţie a ministrului de Externe.

Indiferent de acuzele previzibile ale oficialităţilor de la Chişinău privind implicarea României, statul român trebuie să aibă o poziţie oficială şi să facă toate demersurile diplomatice şi inteligente care se impun.

Cristian Pohrib şi Andrei Bădin reamintesc că Senatul SUA a considerat deja că alegerile din R.Moldova au fost parţial libere, dar nu corecte.

UPDATE 9. Din declaraţiile de la Antena 3 ale liderilor, partidele democratice par incapabile de unitate şi de a administra, politic, situaţia.

UPDATE 10. Cristian Pohrib anticipează că Voronin va apela la trupele ruseşti.

UPDATE 11. După o perioadă în care forţele de poliţie s-au retras, iar manifestanţii au tratat cu militarii Armatei pentru a-i convinge să treacă de partea lor, forţele de ordine pregătesc o acţiune în forţă şi chiar acţionează brutal împotriva demonstranţilor, care au spart sediile Preşedinţiei şi Parlamentului, relatează live Mădălina Sârb, care precizează că „are loc un adevărat măcel„.

UPDATE 12. Dana Grecu anunţă că Javier Solana a exprimat îngrijorarea UE cu privire la evenimentele de la Chişinău. Un pic mai puţin vag n-ar strica.

UPDATE 13. După ce a difuzat, ore în şir, imagini cu preoţi şi călugări, ignorând evenimentele de la Chişinău ca şi când nu s-ar petrece, televiziunea de stat din Moldova relatează, la jurnalul orei 16, despre violenţele demonstranţilor şi eforturile forţelor de ordine de a rezista. Aşa s-a întâmplat şi pe 13 iunie, la Bucureşti.

S.R.S. declară că violenţele au fost iniţiate, mereu, de agenţi provocatori, ca să justifice represiunea, ca şi la noi.

UPDATE 14. Se anunţă manifestaţii de solidaritate în România, de la ora 20:00, la Iaşi, Cluj şi în Piaţa Universităţii-Bucureşti.

UPDATE 15. Agenţiile de presă ruseşti pun revolta pe seama României.

UPDATE 16. Un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne de la Chişinău, în care li se cere părinţilor să nu le permită copiilor să participe la „destabilizare”, pregăteşte, probabil, anunţul lui Voronin de diseară privind decretarea stării de necesitate.

UPDATE 17. Dana Grecu anunţă, după BASA-PRESS, că este convocată o şedinţă extraordinară a guvernului, cu participarea lui Voronin.

UPDATE 18. Claudiu Săftoiu se teme că s-ar putea ca totul să fie pus pe seama României, ceea ce ar fi „foarte riscant”. Să mori tu?

UPDATE 19. Fraţilor, dacă tot ne acuză ăştia şi e clar că ne vor acuza la nivel de stat, hai s-o punem! Sunt tineri de 14-18-20 de ani care ne spun să nu uităm că Basarabia-i a noastră şi noi ce facem? Să sperăm că inteligenţa română va determina, cu susţinerea SUA, căderea comunismului din Basarabia şi reîntregirea cu ţara noastră. Aşa să ne ajute Dumnezeu!

P.S. Chiar dacă vom avea de tras tare multe. O adevărată povară. Povara noastră dragă. Uitată, trădată mereu: BASARABIA!

UPDATE 20. Felicitări Mădălinei Sârb şi cameramanului Dan Niţescu, pentru profesionismul şi eroismul cu care transmit, pentru noi, în direct, riscându-şi, la propriu, viaţa. Pentru una din cele mai nobile cauze.

UPDATE 21. Demonstranţii au pus steagurile României şi Uniunii Europene pe sediul Preşedinţiei de la Chişinău, fapt consemnat de agenţiile occidentale de presă.

UPDATE 22. TV Moldova transmite varietăţi pentru copii, preluate, în chenar, de Antena 3, în contrast cu imaginile transmite de Dan Niţescu din stradă, de la Chişinău.

UPDATE 23O jigodie de analist rus, Serghei Markov, directorul Institutului de Studii Politice de la Moscova, denunţă, pe Interfax,  „amprenta românească” a revoluţiei de la Chişinău. Păi e normal, pentru că basarabenii sunt români! Cască ochii, tovarăşe ciumete roşu, cu tot neamul vostru abrutizat, care ne-aţi adus doar pacoste în istorie, cască ochii şi vezi copiii şi tinerii în care bate inima româna şi care îşi revendică apartenenţa la România! Ticăloşilor care ne-aţi distrus ţara şi ne-aţi oprit zeci de ani, într-o istorie arestată şi impusă de la Moscova. Ajunge!

UPDATE 24. Deputatul Ion Neagu, de la Mişcarea Acţiunea Europeană, declară pentru Antena 3 că el nu crede că Voronin va trece la represiune armată, fiindcă ar fi prea grav pentru el. Referitor la programul televiziunii de stat din Moldova, domnul Neagu a spus că e o veche practică a comuniştilor, care pe vremea puciului de la Moscova dădeau desene animate.

Ion Neagu precizează că le-a cerut partidelor democratice unitate şi îşi exprimă speranţa că alegerile vor fi repetate. De asemenea, domnul Neagu dezvăluie dublul limbaj al OSCE, care au declarat alegerile corecte, după ce opozanţilor basarabeni le spuneau că sunt fraudate.

UPDATE 25. Radu Tudor anunţă că ambasadorul Rusiei la Bucureşti a refuzat să dea curs convocării MAE al României, pentru o discuţie pe tema necesităţii protejării cetăţenilor români din R.Moldova.

UPDATE 26. Televiziunea Moldova 1, preluată de Antena 3 şi-a întrerupt divertismentul pentru copii, ca să transmită imagini manipulate de la Chişinău, imagini trunchiate, ca să sugereze o apocalipsă huliganică. Un bou de reporter, Vasile Munteanu, a transmis telefonic că manifestanţii „atacă cu sălbăticie”, dau foc, etc. La fel cum făcea TVR pe  13 iunie 1990. Sunt furajaţi cu propaganda de la Moscova.

Tocmai când mă pregăteam să scriu că urmează să apară Voronin, aşa cum atunci a apărut Iliescu, televiziunea de stat din Moldova chiar l-au dat pe Voronin prezidând „comitetul pentru situaţii internaţionale”şi minţind că informează. Despre distrugeri, despre respectarea voturilor, apel către concetăţeni, „foarte frumos, foarte calm, foarte cinstit pentru alegătorii noştri, cu mulţumiri”. Şi alt apel către „toţi cei care sunt îngrijoraţi de tot ce se întâmplă în centrul capitalei noastre, Chişinău”. Voronin se întreabă „în interesul cui şi cu ajutorul cui” Asta după ce televiziunea de stat tocmai dăduse imagini cu drapele ale României. Voronin ameninţă că va face dezvăluiri după „anchetă”, fiind posibil să se ajungă la „vărsare de sânge„.  Voronin vorbeşte de „acte de vandalism” şi că „nu-ţi poate permite un patriot să facă aşa ceva” şi că „se vede clar scopul lor principal”. „Această operaţiune este bine plămădită, bine gândită şi bine organizată şi se vede că şi bine plătită”. Jigodie kaghebistă.

UPDATE 26. Purtătorul de cuvânt al PNL, Varujan Vosganian, exprimă îngrijorarea PNL cu privire la caracterul violent şi face apelul ca toate părţile să nu cedeze în faţa violenţelor sau a provocării. PNL reaminteşte tuturor forţelor politice din R.Moldova că acestea au asumat valorile europene şi că în virtutea acestor valori trebuie să definească şi comportamentul, iar autorităţile nu trebuie să reacţioneze violent. Purtătorul de cuvânt al PNL a spus că imaginile ne amintesc de decembrie 1989, iar discursul lui Voronin, de discursurile lui Ceauşescu, premergătoare masacrelor din decembrie 1989. Varujan Vosganian, în numele PNL, a mai făcut apel ca toatre contestaţiile să fie evaluate potrivit principiilor democratice şi că situaţia din R. Moldova trebuie să stea în atenţia comunităţii internaţionale. Poziţia PNL fiind ca la un moment dat România şi Moldova să se reunească în procesul integrării europene.

Slab comunicat. Ca să nu-i spun laş. Pentru că mesajul PNL către partidele democratice este ca să nu se bage în manifestaţia tinerilor de care, cu jenantă laşitate, nu s-a amintit nimic.

UPDATE 27. Interfax îl citează pe adjunctul ministrului de Externe rus cu privire la violenţele de la Chişinău, „provocate”, adăugând că toţi observatorii au dat „aprecieri pozitive” alegerilor.

UPDATE 28. Deutsche Welle relatează că grupuri de protestatari se îndreaptă spre televiziunea naţională. Asta-i cheia. Doamne ajută! Înainte ca Voronin să apuce să-şi lanseze mesajul şi să intervină în forţă.

UPDATE 29. S.R.S remarcă o manipulare ticăloasă a TV Moldova 1, prin prezentarea unui film cu Grigore Vieru.

UPDATE 30. Mircea Geoană, flancat de Adrian Severin, Rovana Plumb şi I.M. Paşcu, declară că la răsăritul graniţei noastre riscă să cadă o nouă cortină de fier şi că susţine principiul neamestecului în treburile interne. În schimb, Geoană semnalează revolta tinerilor, dar spune că excessele de ambele părţi trebuie evitate, pentru că violenţa naşte violenţă. Geoană a făcut apel către Europa să nu abandoneze Moldova şi a atras atenţia că autorităţile, prin practicile democratice, îndepărtează R.Moldova de Europa. Geoană a mai remarcat, în stilu-i caracteristic, „instabilitatea de la răsăritul nostru”. De asemenea, preşedintele PSD a făcut apel şi la SUA să observe evenimentele.

UPDATE 31. SRS arată că mesajul PSD este mai consistent decît al PNL, pentru care a vorbit purtătorul de cuvânt, într-o chestiune cardinală.

SRS a adăugat că, în acord cu ministrul de Externe, preşedintele României era primul care trebuia să se pronunţe.

UPDATE 32. Dana Grecu anunţă că o delegaţie a opoziţiei se află la Guvern, ca să susţină o declaraţie comună privind fraudarea alegerilor şi în care solicită renumărarea voturilor.

UPDATE 33. Manifestanţii de strâng în număr tot mai mare în Piaţa Sfatului, în aşteptarea unui mesaj al liderilor opoziţiei. 

UPDATE 34. Săftoiu justifică tăcerea lui Băsescu, garantând că nu e indiferent faţă de Basarabia şi că n-avea de ce să vorbească, din moment ce Voronin nu a acuzat, direct, România.

UPDATE 35. TV Moldova transmite imagini simpatice cu veveriţe.

UPDATE 36. Corespondentul Evghenia Kironaki relatează pentru Realitatea TV că demonstranţii au ocupat clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei. De asemenea, ea relatează că primarul Dorin Chirtoacă s-a adresat manifestanţilor să păstreze calmul. În acest timp, Voronin negociază cu liderii celor trei partide de opoziţie.

UPDATE 37. Mădălina Sârb relateată că televizoarele, telefoanele şi Internetul sunt oprite într-o parte a Chişinăului.

UPDATE 38. MAE comunică faptul că susţine poziţia UE şi respinge orice provocări adresate statului român, anunţă Antena 3.

UPDATE 39. Analistul Iulian Chifu spune că negocierile au eşuat şi ele denotă limitele preşedintelui Voronin, dar că negocierile ar trebui să continue, iar România să manifeste echilibru, nu voluntarism excesiv.

Iulian Chifu salută solidaritatea studenţilor români şi afirmă că atitudinea UE denotă lipsa de soluţii faţă de această situaţie.

UPDATE 40. Maria Coman anunţă că puterea şi opoziţia au căzut de acord asupra numărării voturilor.

UPDATE 41. Soţia lui Andrei Ivaţoc anunţă că patriotul român a fost rănit la cap, se află la spital şi după ce va primi toate îngrijirile, se vor întoarce în Piaţă. Doamna Ivanţoc a mai spus că sunt foarte mulţi tineri răniţi, că oraşul e blocat şi e un măcel.

UPDATE 42. Sever Voinescu exprimă poziţia PD-L cu privire la faptul că autorităţile de la Chişinău vor şti să administreze cu maturitate situaţia. Voinescu mai semnalează că o generaţie de tineri s-a ridicat pentru că spera în viitorul democratic al ţării lor şi că e necesar ca guvernul de la Chişinău să trateze cu maximă seriozitate „alegaţiile” opoziţiei şi să se evite violenţele de ambele părţi. Guvernul trebuie să ţină seama de proteste, atâta vreme cât ele sunt exprimate paşnic. Bla-bla şi că PD-L va folosi toate pârghiile, inclusiv ale PPE, dar că România nu va interveni în treburile altui stat.  ALEGAŢII?!

UPDATE 43. Fostul premier al R. Modova, Mircea Druc, demontează tactica autorităţilor de la Chişinău de a provoca violenţă, pentru a da vina apoi pe demonstranţi. Dar că şi demonstranţii trebuie să nu se lase provocaţi, pentru că distrugerile tot populaţia le va suporta.

UPDATE 44. Mădălina Sârb spune că demonstranţii au arborat steagurile României atât pe clădirea Preşedinţiei, cât şi pe cea a Parlamentului. Ea ne mai informează că mai mulţi manifestanţi s-au îndreptat spre sediul televiziunii publice.

Corespondenta Antenei 3 a mai precizat că demonstranţii se tem de represiuni în timpul nopţii, mai ales că zona nu e prea luminată iar comunicaţiile sunt blocate.

UPDATE 45. Agenţia France Presse relatează, preluând o televiziune din Basarabia, că o femeie a murit asfixiată în clădirea Parlamentului.

UPDATE 46. Andrei Bădin, care a fost observator la alegerile din 2005, spune că observatorii străini, de regulă, stau în birouri luxoase şi nu merg prin ţară ca să observe, cu adevărat, alegerile.

UPDATE 47. Moise Guran susţine că e vorba de fapt de o manifestaţie pro-unioniastă. Ion Nistor şi Mircea Druc afirmă că în primul rând e vorba de alegerile care au fost fraudate. Mircea Druc spune că autorităţile au întrecut măsura şi au recurs la fals, fiind conştienţi că partidele, cele trei, democratice, nu mai pot fi cumpărate, cum s-a întâmplat în 2005, cu Partidul Socialist şi Partidul Creştin-Democrat.

Mircea Druc a interpretat arborarea drapelelor prin faptul că tinerii ar vedea în România, calea spre Uniunea Europeană.

Moise Guran afirmă că, dimpotrivă, la Chişinău ar fi „un know-how rusesc”, cum a fost şi în România.

UPDATE 48. Costin Georgescu, fostul director al SRI, prezent la Realitatea TV, spune că Rusia nu poate fi de acord cu integrarea R.Moldova în UE, pe motiv de Transnistria. El a adăugat că Voronin este la finalul mandatului prezidenţial şi vizează preşedinţia Parlamentului. Costin Georgescu e de părere că partidele de opoziţie trebuie să fie unite şi să nu se prezinte în Parlament.

Iosif Boda se întreabă dacă România ar putea susţine unionismul acum, când nici UE, nici SUA nu sunt pregătite, iar Rusia n-are nici un interes.

Borbely Laszlo afirmă, superb, că R.Moldova e singura ţară unde s-a întors timpul înapoi şi e clar că acest regim trebuie să se termine, cumva.

UPDATE 49. România a ratat o ocazie istorică atunci când dv. eraţi prim-ministru şi România a recunoscut independenţa, i-a spus Moise Guran lui Mircea Druc, la Antena 3. Fostul premier basarabean a spus că nu ne-am sincronizat, pentru că atunci când basarabenii manifestau pentru independenţă, noi aveam al 14-lea congres şi că nici în 1992 n-am fost de acord cu introducerea leului, atunci când premierul Druc ne-a cerut-o.

UPDATE 50. Mădălina Sârb relatează din faţa televiziunii că n-au ajuns manifestanţii, dar că nici Voronin nu a sosit să susţină discursul anunţat pentru 19:30, acum fiind 19:33 şi e posibil să fie vorba de un mesaj întregistrat de la o vilă de protocol. În faţa televiziunii nu sunt decât jurnalişti şi forţe de ordine. Mădălina Sârb a adăugat că decizia manifestanţilor pentru perioada următoare depinde de mesajul lui Voronin. Demonstranţii nu sunt mulţumiţi cu renumărarea voturilor, pentru că n-ar fi decât validarea fraudei.

UPDATE 51. Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă la TV Moldova 1, preluată de Antena 3, spune că partidele n-au legătură cu demonstranţii, dar că i-au salutat şi că atunci când manifestaţiile au degenerat în violenţe, atitudinea partidelor a fost de a-i chema în Piaţa Marii Adunări Naţionale, aceasta fiind singura lor implicare. Dar din păcate autorităţile au acuzat partidele de opoziţie de lovitură de stat şi speră ca acuzaţia să fie dezminţită. Referitor la devastări, eforturile partidelor vor fi să cheme oamenii în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Chirtoacă a cerut să se pornească de la premisa neutră a neimplicării nici unui partid în demonstraţii, să nu se dea un mesaj obstrucţionist, opoziţia să aibă acces la televiziunea publică iar solicitarea demonstranţilor de invalidare a scrutinului şi de repetare a alegerilor să fie ascultată.

UDPATE 52. Andrei Bădin semnalează faptul că nu s-a căzut de acord asupra punctelor esenţiale, accesul echitabil la televiziunea publică şi mai ales, repetarea alegerilor.

UPDATE 53. Pe Televiziunea publică se transmite un mesaj înregistrat cu voce, în limba rusă, a lui Vladimir Voronin, peste poza lui, mesaj pe care, în esenţă, îl traduce Mircea Druc la Antena 3, ideea fiind că e vorba de o lovitură de stat cu implicare externă. Deci, urmează represiune.

UPDATE 54. Ion Nistor exprimă temerea că ar putea urma o evoluţie de tip Belarus.

Moise Guran spune că accesul jurnaliştilor în R.Moldova a fost blocat şi că oricum, nimeni în afară de România nu e interesat de Basarabia, nici măcar Rusia, care e interesată doar de Transnistria.

UPDATE 55. Răzvan Dumitrescu anunţă la Realitatea TV că ambasadorul R.Moldova a fost rechemat la Chişinău.

Realitatea TV dezbate problema – de altfel, foarte importantă – a magistraţilor, exprimată în scrisoarea lor.

UPDATE 56. Maria Coman anunţă la Antena 3 că demonstranţii sunt în faţa sediului Guvernului şi cer demisia Executivului. Este ora 20:00.

Mircea Druc spune că basarabenii ar trebui să facă tot posibilul să acopere România, care n-are nici o implicare în evenimentele din Basarabia. „România să ceară ca indiferenţa europeană să fie un pic mai zdruncinată, e prea multă indiferenţă”, să-şi dea seama că e prea multă frământare la granţia Uniunii Europene, măcar de-aceea şi să-i întrebe delicat de ce unele state sunt atât de interesate în menţinerea lui Voronin.

UPDATE 57. La jurnalul orei 21 a Antenei3, Mădălina Sârb anunţă că în continuare Chişinăul fierbe şi că au început să se adune demonstranţi şi la televiziune (autorităţile anunţaseră încă din cursul zilei angajaţii radio-televiziunii publice să părăsească instituţiile).

UPDATE 58. La jurnalul de la aceeaşi oră a Realităţii TV, se transmit imagini din Piaţa Universităţii, unde reporterul consideră că sunt peste 2000 de manifestanţi solidari cu Basarabia. Un student basarabean anunţă că a vorbit acasă şi părinţii lui sunt foarte speriaţi, nimeni nu ştie ce se întâmplă, pentru că sunt dezinformaţi prin mass-media oficiale, iar Internetul e tăiat, pe când televiziunile alternative nu bat în zona rurală.

UPDATE 59. La Sinteza zilei, Mihai Gâdea îl citează pe Voronin care a declarat că „România a început isteria” şi că „în lipsă de succese, Băsescu a negociat cu Ucraina ca să cedeze Bucovina în locul Transnistriei„.

UPDATE 60. BĂSESCU TACE DE PARCĂ NU AR EXISTA. APROPO, MAI ESTE PREŞEDINTE?

Mihai Gâdea redă o declaraţie video a preşedintelui Băsescu din 6 iulie 2006, în care spune că a oferit posibilitatea R.Moldova de a intra o dată cu noi în Uniunea Europeană. Şi că noi nu ne vom uni decât în UE.

Atât SRS, cât şi Petre Roman spun că a fost o declaraţie iresponsabilă.

UPDATE 61. Mugur Ciuvică spune la Antena 3 că teama demonstranţilor este nu atât de intervenţia celor din Rusia, cât mai ales a celor din Transnistria.

SRS spune că fraudele au fost pe toate procedurile. Oameni şantajaţi cu familiile, oameni expulzaţi, voturi multiple, numărarea voturilor într-un minister (morţi care au votat cu zecile de mii). Observatorii n-au avut acces la nimic, au stat în nişte săli. Au avut orbul găinii. Sunt inutili. Nu, sunt ceva rău, pentru că vin şi validează o fraudă.

Pe urmă Voronin irită pe toată lumea, pentru că spune că el nu negociază cu nimeni, nici cu partidele, nici cu societatea civilă. Tinerii ies în stradă, au loc vandalismele pe care nu ştim dacă le-au produs elevii şi studenţii sau agenţii provocatori, aşa cum se obişnuieşte.

După care vine Solana şi dă o declaraţie de-a binelea tâmpită, periculoasă, că UE nu e de acord cu demonstraţiile violente de la Chişinău. Solana a răsuflat uşurat că sunt violenţe, pentru ca UE să nu se implice. Mai mult, pentru a-i lăsa mână liberă lui Voronin să facă o prostie în noaptea-asta şi totul să se transforme în revoluţie? Poate că-i un joc de şah. Dacă nu, e o declaraţie tâmpită, conchide SRS.

UPDATE 62. La ora 10 seara, televiziunea din Moldova transmite teatru de păpuşi cu un papagal uriaş. Mai înainte, un tânăr crainic prezentase cu voce tremurândă declaraţia lui Solana, alt papagal.

Mihai Gâdea pune întrebarea pe care ne-o tot punem de azi de la prânz: de ce demonstranţii nu ocupă televiziunea?

UPDATE 63. Ciutacu joacă rol de avocat al diavolului, afirmând că nu e normal să modificăm rezultate ale alegerilor recunoscute de organisme internaţionale.

UPDATE 64. Imagini live Reuters la Antena 3. Flăcări uriaşe dintr-o clădire. Mădălina Sârb din nou în direct. Ea relatează că forţele de ordine sunt în spatele Parlamentului în flăcări. În continuare se scandează lozinci anticomuniste. Se grupează din nou forţele de ordine. Pe tot parcursul zilei, protestatarii au fost oarecum provocaţi să riposteze.

Mihai Gâdea întreabă dacă oamenii au fost intimidaţi de zvonurile represiunii. Mădălina spune că în nici un caz tinerii nu s-au lăsat intimidaţi, au rămas şi n-au ascultat nici de liderii opoziţiei care le-au cerut să renunţe la revoltă, pentru că ei încearcă să negocieze cu Voronin.

Mihai Gâdea o felicită pe Mădălina pentru modul excepţional în care a transmis. O felicităm şi noi, din nou.

UPDATE 65. Voronin a declarat că demonstranţii sunt nişte fascişti beţivi care vor să dea o lovitură de stat.

UPDATE 66. Valentin Stan intră telefonic şi iarăşi face pe grozavul, afirmând că salută poziţia lui Victor Ciutacu şi că această acţiune de la Chişinău şi modul în care o reflectă televiziunile din România aduc grave prejudicii României şi că SRS a comis grave erori în orele de azi pe televiziuni.

Gâdea îl întreabă dacă n-avem de-a face cu o revoltă care să dea jos comunismul. Stan afirmă că dacă e o revoltă, nu e a poporului moldovean şi că Moscova a avut deja reacţii la nivel înalt , iar declaraţia lui Solana este ce ar trebui să declarăm şi noi, pentru că altfel confirmăm teoria conspiraţiei vehiculată de Tiraspol.

Helloooo! Mister Laptop?! Cu rudotel aţi încercat?

Mugur Ciuvică îl contrazice şi spune că el spune ce vede şi ce crede, şi vede o revoltă spontană a unor tineri, care probabil au fost infiltraţi şi unii din ei s-or mai fi înfierbântat, dar asta nu ne împiedică să observăm realitatea protestului şi îndreptăţirea lui.

Petre Roman spune că nu putem închide ochii, cum ne cere Valentin Stan. Jenant. Pentru că atitudinea pe care o susţine cu aroganţă nu e diplomaţie, e prostie. Sau diplomaţie în genunchi, pe care Valentin Stan o justifică prin argumentaţii pe care le pretinde inteligente, fiind, de fapt, stupide, cum ar fi că trebuie să facem jocul adversarului, ca să nu se spună că-i facem jocul.

SRS îl contrazice spunând că acolo are loc o revoltă, care nu este a unor grupuri extremiste sau naţionaliste ori violente, ci a unor tineri care au avut contact cu valorile lumii libere şi înţeleg că alegerile au fost trucate cap-coadă, existând probe pe care partidele le pun pe masă. SRS a arătat că are mari îndoieli cu privire la aceşti observatori. Ne pregătim pentru o noapte grea, având în vedere cuvintele grele ale lui Voronin, care indică elemente ale stării de necesitate. Represiunea va duce la revoluţie.

Ciutacu se face avocat din oficiu al comuniştilor şi întreabă de ce trebuie crezute pe cuvânt partidele de opoziţie.

Radu Tudor aminteşte de listele cu sute de morţi care au votat. Dar Ciutacu e obiectiv, iubeşte ruşii. Poţi să te superi, Victore, dar nu-mi place de tine când aperi nelegiuirile, invocând tocmai argumente ale democraţiei şi statului de drept, pe care nelegiuiţii apăraţi de tine – sau comuniştii – le calcă în picioare. Dar le invocă şi se folosesc de ele împotriva adevăraţilor democraţi. Iar tu vii şi spui că un regim se dă jos prin alegeri libere, nu prin forţa străzii. Pot să te întreb şi eu, tu de ce trebuie să crezi pe cuvânt partidul comuniştilor şi pe Voronin? Şi invoci în apărarea opiniei tale politica spălatului pe mâini a la Solana, politică din cauza căreia s-a perpetuat, zeci de ani, comunismul.

Cu privire la faptul că Voronin şi-a citit komunicatul în limba rusă, Victor Ciutacu şi Valentin Stan n-au ridicat obiecţii. Li s-o fi părut normal. Mie nu.

Radu Tudor spune că dacă Moscova îşi ia mâinile de pe Voronin, revoluţia va reuşi. Dacă se va ambiţiona să ţină în continuare prin forţă un regim comunist la Chişinău, vom avea măcel.

Valentin Stan iar rânjeşte la telefon că mâine va fi linişte la Chişinău, pentru că toate partidele s-au delimitat de violenţă. Problema lui Stan e că de ce spunem că Moldova e a noastră, din moment ce e în sfera de influenţă a Rusiei. Faţă de care, în opinia lui, trebuie să luăm poziţia de drepţi. Atenţie! Diplomaţie în genunchi.

Încă o chestie, ca să mai terminăm cu clămpăneala despre violenţă. Ştie domnul expert în drept internaţional cum a fost dat jos Egon Krenz? Da, tovarăşul din partea de Germanie comunistă. S-a dat foc cât cuprinde şi nimeni n-a mai zis nimic. A urmat reunirea Germaniei.

123 răspunsuri to “REVOLUŢIA TINERILOR LA CHIŞINĂU. CE FACE ROMÂNIA?”

 1. marcus Says:

  @Roxana: Hai sa-ti spun cam cum m-am dumirit eu asupra „romanismului si unionismului” moldovenilor. In anul 2002, aflandu-ma la comanda uni cargou, aveam ca secund un tanar moldovean, cu dubla cetatenie, care-si facuse studiile universitare in domeniu, la UMC, fiind admis fara concurs si beneficiind de o bursa de la statul roman de 50$/luna (salariul minim pe economie la acea data era de 45$). Dupa terminarea studiilor si-a gasit de munca tot printr-o firma romaneasca pentru un salariu de 1200$/luna. Respectivul domn era casatorit cu o moldoveanca de sorginte rusa, citea numai literatura rusa (in original), tanjea dupa vremurile cand Brejnev le construia blocuri si le dadea paine gratis, istoria Romaniei o stia incepand de la incorporarea cu FORTA a Moldovei la Romania Mare in 1918, desi era roman vorbea moldoveneste, etc. Daca in 2001, avea 25 de ani, in 2009 pot sa-l consider tanar? Moldovenilor nici prin cap nu le trec ganduri de intregire a neamului, sunt in proportie covarsitoare cu ochii si inima pe Moscova, iar noi ne dam de ceasul mortii sa ne reintregim prin acceptarea lor in UE. Politic, ori cat s-ar fi furat la aceste alegeri, ‘mnealor sunt majoritari tributari comunismului. Sa nu ma intelegi gresit ! Si eu sunt pentru granitele naturale ale Romaniei, da’ decat sa bag cu forta dusmanu’ in casa, mai bine fie la el acolo si prefer sa las Istoria sa lucreze.
  sa fii iubita
  marcus

 2. Roxana Iordache Says:

  @marcus. Nu te supăra, dar tu trăieşti într-o realitate paralelă. Eu vorbesc de ce se întâmplă ACUM. Niciodată nu ratez evenimentul. Acolo e istorie, indiferent cu ce se va solda. Iar cu atitudini ca a ta, riscăm să se soldeze cu armata roşie eliberatoare. 😐

 3. marcus Says:

  @Roxana de acord cu tine de data asta si Da Doamne sa iasa cu bine (si ma refer la vietile acestor tineri, ca de schimbat greu de presupus ca se va schimba ceva) ! Eu ti-am descris perceptia mea asupra sentimentelor nutrite de moldoveni (si am generalizat putin) la momentul acela.
  Mea culpa!
  sa fii iubita
  marcus

 4. Alexandru Marin Says:

  http://alexandrumarin.wordpress.com/2009/04/06/manifest-anti-comunism-al-studentilor-moldoveni/
  Roxana,aseara am fost in Piata Universitatii alaturi sa sustinem tinerii moldoveni.

 5. Lilick Says:

  Eu am auzit acum cateva zile ca tinerii basarabeni organizeaza si la noi, vineri, pe 10, o manifestatie in Pta Universitatii. S-au aprins lumanari si luni. Dar citeste mai mult aici, Roxana:

  http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-04-07&id=25097

 6. virgil Says:

  Cum sa iasa Diaconescu ?!
  Pai de cind comunisti scot ochii la comunisti ?
  Vedeti de ce tot zic io ca nu conteaza cine si cum voteza , conteaza cine numara , n’asa ?

 7. virgil Says:

  LA CHISINAU SE OMOARA OAMENI !

 8. mihai 4 Says:

  Deja avem un mort acolo,un erou.

 9. virgil Says:

  A iesit neispravitul de Boc cu un rahat de declaratie … RUSINEEEEEE !

 10. mihai 4 Says:

  Of futui morti masii ,pe noi ne prinde cu alde Boc si Basescu.Cat ghinion.Se trezesc aia inaintea noastra.

 11. mihai 4 Says:

  Sa-l vezi pe chelie frecandusi mainile.O SA BORASC NU ALTA.PIEI CHELIE,PIEI.

 12. Unlimited Says:

  Romania nu prea poate face mare lucru..si ma refer la nivel diplomatic.Rusia e acolo..ei comanda tot in Moldova..si Romania niciodata n`a avut curajul sa ridice tonul cand a venit vb de Rusia..depindem de ei(gaze,carbuni,etc)..si`n plus,daca am interveni,s`ar risca mari polemici la nivel mondial…asa ca..parerea mea e ca ar trebui ca noi,cetatenii de rand sa iesim in strada,sa`i ajutam pe ROMANII din Moldova..sa stie ca nu sunt singuri in razboiul asta..am trecut prin asta..am inlaturat un regim,un dictator..sper ca si ei s`o poata face,desi la ei e mult mai greu,deoarece rusii sunt implicati pana peste cap:(
  Dumnezeu sa`i ajute pe FRATII NOSTRII DE PESTE PRUT!!

 13. virgil Says:

  NENOROCITII AU TAIAT TOATE LEGATURILE CU BASARABIA …
  Tevereuri , telefoane , radiouri , internetul … nimic nu mai functioneaza .

 14. mihai 4 Says:

  Imagineazatil pe rege mergand acolo Roxi.Cred ca toata piata ar cadea in genunchi in fata lui Mihai.Near da lectii tinerei aia.Dar asta e:incepe manipularea.Aseara chiar ii spuneam lui Badin ca am vrut sa intru la ei pe siteuri si erau blocate.Andrei credea ca e din cauza traficului.Se pare ca sa inselat,ar fi trebuit sa ma creada.

 15. mihai 4 Says:

  Da Virgile da.Sa nu-i masacreze dementii aia daca se ajunge mai departe la proteste violente.PS.VOR STUDENTII DIN iASI SA SE-NTOARCA LA EI IN TARA SI NU LE DA VOIE AIA LA GRANITA. E TARA LOR NU A LU VORONIN.

 16. mihai 4 Says:

  Au aparut ,,domnii in costum”printre protestatari.Caz clasic de :CE VA FI DUPA-pentru cei ce indraznira sa iasa in strada.Am atata experienta ca nu ma mai pacaleste nimic.

 17. octavpelin Says:

  Pentru tinerii care si-au pus speranta intr-o schimbare ca sa traiasca intr-o tara europeana ,acest vis s-a spulberat datorita regimului comunist a lui Voronin si a atacurilor impotriva opozitiei ca ar destabiliza tara.Am scris MOLDOVA PLANGE!,o zi frumoasa ! 😦

 18. mihai 4 Says:

  Deja sa dat la euronews.Acum nusi mai permit ei chiar orice. http://www.youtube.com/watch?v=W-b_2ZAEd4w

 19. mihai 4 Says:

  Si…….sunt in rai din nou. http://www.youtube.com/watch?v=n_Knx54smWY

 20. tiganca imputita Says:

  Mie mi se pare ca au infiltrat protestul cu provocatori. Am vazut niste imagini cu tipi solizi, cam pe la 30 – 40 de ani, tunsi scurt, imbracati in geci de piele, agitandu-se in cadru.

 21. Dinu Says:

  Roxana,

  Romania este acolo, cu siguranta. Nimic nu este intamplator din ceea ce se intampla acum acolo.
  Marile orase din Romania ar trebui ca in urmatoarele ore sa fie in strada, intr-o demonstratie masiva. Bucurestii ar trebui sa se adune, ca in August `68, in jurul Ambasadei Ruse la Bucuresti. Acolo este cheia!

  Scenariul este bine cunoscut iliescului&co. 🙂

 22. octavpelin Says:

  Rox,intra pe:
  http://oxana90.wordpress.com/

 23. Gabriela Savitsky Says:

  Se uită la Becali.
  Şi la clanuri.
  Ce să facă?

 24. mihai 4 Says:

  Domnul hahaila unde e?Deabia astept sa vorbeasca la boboru lui.O sa tremur tot cand ne va indemna chelie la ,,prudenta”.

 25. mihai 4 Says:

  Oare ar strica acum un 200.000 de oameni la universitate?oare?

 26. Nicolae Says:

  marcus, da e adevarat ca unii sunt asa cum spui tu, acestia sunt cativa cu varsta cuprinsa intre 40-60 de ani care au trait tineretea lor in razboi, foame si saracie iar apoi rusii leau dat o bucata de paine sa nu moara de foame, dar cei de 80 de ani inca isi dacu aminte toti fratii lor impuscati si deportati in siberia de rusi dar pe de o parte ei nu poarta toata vina pentru ca daca ai fi citit o carte de istorie cu 20 ani in urma ai fi vazut ca pe dansii iau invatat ca ei sunt moldoveni iar in al doilea razboi mondial romania „un stat fascist” a ocupat moldova si a omorat moldoveni, iar rusii au eliberat moldova de la fascisti iar pentru ei romani a devenit sinonim cu dusmani iar rusii prieteni

 27. *** Says:

  Twitter:
  Moscovici:
  Oposition leaders speak in front of the protesters. Pavlicenco sais protesters should take over the public TV #pman
  1 minute ago from mobile web

 28. *** Says:

  Twitter
  Moscovici: Anti-communist TV channels blocked in Moldova #pman
  less than a minute ago from mobile web (chisinau)

 29. josephusflavius Says:

  La 5 la Universitate!!!!

 30. mihai 4 Says:

  3 stelute:aici lastarica– receptionat.

 31. *** Says:

  asa cum spun si cei de la antena 3, pe twitter sunt oameni din chisinau care transmit live ce se intampla.

 32. mihai 4 Says:

  cine a mai zis asta joseph

 33. *** Says:

  @virgil
  intra pe twitter. acolo ai stiri continuu din piata.

 34. *** Says:

  Moscovici: Protesters talk to solders trying to convince them not to atack the crowd.
  1 minute ago from mobile web

 35. josephusflavius Says:

  @mihai4
  Priteni basarabeni, unii zic la 6…
  Sunt foarte ingrijorati. Cica au informatii ca vor bage armata in Chisinau. 😦
  Asa ca toata lumea la Universitate! Sa ne solidarizam cu fratii nostri.

 36. *** Says:

  Rummors say police prepare a massive strike on anti-communist protesters in Chisinau, Moldova

 37. Plano Says:

  Moldovenilor le lipseste un politician de talia lui Iliescu din 1989 care sa preia avantul miscarii protestatare din strada pentru a crea un vid de putere la Chisinau si pentru a transforma miscarea haotica a manifestantilor intr-o structura de conducere provizorie a tarii.
  Daca manifestantii nu preiau controlul asupra televiziunii nu vor reusi sa-i rastoarne pe comunistii lui Voronin.

 38. josephusflavius Says:

  @plano
  Dori Chirtoaca.

 39. josephusflavius Says:

  Dorin

 40. mihai 4 Says:

  joseph –eu vin stai linistit.

 41. mihai 4 Says:

  Duminica seara ii spuneam lui Badin cat sunt de frumosi[ei tinerii].M-am inselat,sunt mai frumosi decat credeam.Asta e……..revolutie la Chisinau.

 42. *** Says:

  blogul unui moldovean http://zzzop.wordpress.com/

 43. josephusflavius Says:

  Ce se intampla acum în centrul Chişinăului e greu de descris. E o masă de revolutionari! Protestatarii au urcat la etajul unde e biroul presedintelui. Deci, PROTESTATARII SE AFLA IN PRESIDENTIE. Manifestanţii striga de sus din presidentie: ”VICTORIE!!!!”
  La et. 3 al Presidentiei e un grup de tineri au arborat tricolorul !!!! Este exact ca in manualele de istorie: O zi in care nimeni nu stia ce se va intampla!
  Pe frontispiciul Presidentiei, tinerii au scos in acest moment o panza: Harta Romaniei Mari! Tinerii striga: ”Traiasca, traiasca si-nfloreasca, Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca!”
  TINERII PROTESTATARI AU AJUNS IN ACEST MOMENT PE CEL MAI INALT PUNCT AL PRESIDENTIEI, PE SOCLU, UNDE AU ARBORAT DRAPELUL R. MOLDOVA SI SCANDEAZA: ”JOS COMUNISTII! ”
  PL, PLDM SI AMN au semnat o delcaratie comuna, despre care încă nu ştim prea multe. In acest moment se scandeaza in fata Presidentiei: ”UNIRE !!!”. Tinerii sint pe soclu, in bataia vantului si au arborat ceea ce ei au numit TRICOLORUL TUTUROR ROMANILOR !!!!!!!!
  Tinerii arunca sute de pagini de hartie de sus, de pe soclul Presidentiei, foi care ajung in rugul de jos de langa Presidentie!
  Manifestanţii care s-au pornit din province spre Chisinau, sint opriti de politie pe drum. Totodata, tinerii basarabeni de la Iasi, stau blocati în vama moldovenească. sursa Deutche Welle

 44. Plano Says:

  Moldovenilor le mai lipseste un general ca Victor Stanculescu care sa dea o lovitura militara, similara cu cea din 1989 din Romania, prin care armata sa fie scoasa de sub subordinea regimului comunist.
  Poate acum vor realiza si romanii ce rol a jucat Victor Stanculescu in Revolutia din 1989 si ca este o injustitie ca el sa stea acum in puscarie.

 45. Istoria se Repeta Says:

  Mai copii, in `89 eram cu cativa ani mai mare ca voi, si aveam in brate un copil de 7 luni, care este acum de varsta voastra. Noi nu aveam mobile si nici internet, dar ne-am mobilizat cum am putut. Situatia este identic asemanatoare cu `89. Voi sunteti viitorul si faceti istoria. Copii din Basarabia au nevoie de ajutor si striga la voi (Romania nu uita – Basarabia e-a ta!). Faceti ceva…. Mobilizati-va… Cei de la putere nu vor face nimic, pt ca sunt conditionati de masoni si alte…. „costume negre” . Dar nu au ce sa faca in fata unei actiuni neorganizate politic. Insa, daca vor fi romani implicati in aceasta actiune, atunci vor avea motiv sa intervina. Dumnezeu sa va ajute, protejeze si ghideze.

 46. *** Says:

  Police start to massively attack anti-communist protesters in Chisinau, Moldova

 47. storm Says:

  joseph… vb de iasi???

 48. josephusflavius Says:

  @storm
  Bucuresti.

 49. ion Says:

  comunisti pidari…impuscati…

 50. josephusflavius Says:

  Tinerii români se solidarizează cu tinerii din Republica Moldova şi ies în stradă. În această seară ei vor manifesta în centrul Capitalei. Primii tineri basarabeni s-au adunat deja la kilometrul 0. Realitatea.net

 51. Dinu Says:

  Nimeni si mai cu seama romanii nu au primit niciodata ceva. Unirea mica ca si cea mare s-au facut numai prin impunerea vointei unor romani, a romanilor. Daca am fi asteptat ca altii sa ne faca dreptate…

 52. storm Says:

  ms josef am aflat unde e aici in iasi… diseara in piata revolutiei la 20:00

 53. Alexandru Marin Says:

  PREZENT diseara 😀

 54. Roxana Iordache Says:

  @Tuturor. Vă mulţumesc mult pentru comentarii. Continuăm! V-aş ruga să verificaţi, pentru că adaug update-uri în flux continuu, Şi când, eventual, schimb postarea, va fi tot pe această temă şi trecem acolo. Deocamdată, aici. Am să vă şi răspund. Vă mulţumesc mult, încă o dată, toţi suntem români şi asta contează în primul rând.

 55. byrev Says:

  Ca „revolutia” sa aiba un final fericit: Manifestantii trebuie sa ocupe televiziunea natinala din moldova. Ar fi cea mai buna miscare pana cand nu e prea tarziu. Noaptea nu poti sa stii ce se poate intampla.

 56. Dinu Says:

  TEBUIE mers la Ambasada Rusa si nu in Piata Universitatii!
  Acolo trebuie sa ne facem auzita vointa si unitatea.

 57. storm Says:

  Live din chisinau: http://live.stirileprotv.ro/stream3/

 58. octav Says:

  eu doar citesc si plng.
  sa va ajute Dumenzeu sa sa izbanditi.

 59. Autumn Says:

  televiziunea de stat is the key !!! TAKE IT!!
  Protest in Craiova in piata Mihai Viteazul Ora 20 00: Suntem cu voi!

 60. Marius-Mina Says:

  Mai ciudata mi se pare neatingerea subiectului „Basescu” in toata placinta asta de update uri….n-asa?
  Unde-i lashul si duplicitarul presedinte, inca in functiune, al Romaniei.

  Roxana l-ai uitat pe capul tuturor capilor?
  Nu te-a sunat inca?

 61. octavpelin Says:

  Rox,
  http://icehot.wordpress.com/

 62. octav Says:

  esti rea si dusmanoasa

 63. Alexandru Herman Says:

  Bravo Roxana! Sunt scarbit de atitudinea partidelor politice romanesti. Daca poti sa le gasesti o scuza celor care au format guvernul (desi prefer sa le bag in aceeasi oala), PNL-ul chiar nu are: traditia liberalilor, faptul ca sunt in opozitie, anticomunismul asumat ar fi trebuit sa ii convinga pe lideri sa deseneze pe bucata aia de hartie-comunicat si doua boase.

  Eu momentan vorbesc cu o multime de cunostinte din strainatate si incerc sa le ofer o imagine clara asupra evenimentelor. Oricum, e jale: cam toti apara faptul ca nu s-au produs fraude (ca mass-media vestica a raportat ca procesul electoral a decurs in bune conditii), ca tinerii lupta impotriva democratiei, ca nu avem de ce sa ne implicam ca deh, NATO nu ne va lasa. Se pare ca suntem lasati sa murim in Afghanistan si Iraq dar nu primim permisiunea sa ne aratam muschii in fata Rusiei.

 64. echoofsilence Says:

  Acum ar trebui sa fim solidari cu ceea ce se intampla peste Prut dar, sa incercam daca vom iesi in strada, sa „zguduim” si regimul basesciano-mafiot din tara asta. Barem daca vrem unire sa nu fim condusi tot de aceeasi politicieni corupti si incapabili.
  Ne-ar trebui sange nou la conducerea tarii.

 65. Julia Says:

  Dumnezeule! EI STIU ROMANESTE!!!!!!!!!!!!!

  *************************************

  Unde le sint parintii??????

  *************************************

  O Doamne, ia-i in grija Ta Doamne!

 66. Julia Says:

  multumesc, Roxana.

 67. zalmoxys32 Says:

  Români, ieșiți în stradă pentru a fi alături de frații voștri care își varsă sângele la Chișinău

 68. Ana Says:

  AJUTOR !!!!!

  Moldova lui Stefan cel mare e complet inghitita de dictatura… daca nu vor cadea rezultatele voturilor de duminica, nu cred sa ajungem la urmatoarele alegeri in componenta unui stat roman (macar pe cat a fost pana acum)

 69. CP_away Says:

  @Roxana Iordache: felicitari pt efortul tau!

 70. alex.dumitrascu Says:

  Roxana, vine noaptea si cu ea odata tot ce e mai rau. Tu nu ai mai vazut din astea in Bucuresti in 90 ???
  Nu ai intrat in nici un palat? Nu ai strigat victorie???
  A fost vreodata sa nu vina noaptea?

 71. Alexandru Herman Says:

  Eu nu inteleg o chestie. Ok, nu vrea PD-L sa iasa din mediocritate. De ce dracu il pune pe Voinescu sa faca asemenea declaratii? Parca e in bataie de joc. Pune nene un mos aproape de groapa, macar sa avem impresia ca noua generatie va gandi altfel…

 72. Tiberiu Gringoire Says:

  Eu sunt din Constanta… Mi s-a comunicat faptul ca Moldova „se incinge” si cand m-am interesat si am studiat problema am tras niste concluzi :

  – Moldova pana a acum a fost sub ocupatie comunista cu influente rusesti… daca legatura cu rusia nu se rupe, slabe sanse sa cada comunismul… daca nu e stalinism, comunismul devine incapabil…

  -Rusii dau vina pe noi… Desigur, oare Moldovenii sunt stranepotii lui Igor sau al lui Stefan…? E firesc din punct de vedere cultural istoric sa militeze pentru „Romania Mare”…

  -Europa este oarecum „indiferenta”… mai ales in perioada de recesiune la nivel global… Iar prin indiferenta ma refer la faptul ca nu ar dori sa se implice activ… mai degraba ar dori sa se dizolve totul pe cale pasnica…

  -Rusii nu vor face mari valuri… daca tinerii raman pe baricade in continuare dar nu au parte de solidaritate si sustinere din partea altor state, singura putere, si anume „puterea emotionala” va scadea treptat si in cele din urma, vor abandona…

  -Nu e dificil sa fie sustinuti… dar e riscant si vreau sa zic riscant la nivel de tara…

  -Dar din partea noastra… o decizie de neimplicare ne-ar cataloga drept lasi si nerecunoscatori…

  -Daca ar fi sa fiu alaturi pentru Moldova as fi neconditionat pentru ca si ei sunt romani, in ciuda influentelor si accentului…

  -Cel mai ciudat lucru este faptul ca ei au aceleasi culori pe drapel, aceeasi limba, obiceiuri similare dar cel mai important este faptul ca au ACEEASI URA fata de comunism si implicit stalinism…

  -Trebuie luata o decizie cat mai urgent…

  Tare mult as dori sa discut cu cei din zona Chisinaului pentru o clarificare si o eventuala colaborare… deci astept raspunsuri la felony_boy2man@yahoo.com

 73. Julia Says:

  …..vine noaptea!!!!……noapte cu trasoare si gloante……….
  Doamne, nu-i lasa pe copiii astia….

  ..e totusi al treilea mileniu! Si lumea STIE! Nu e ca in Romania, 12/21/1989 noaptea………

 74. Paul Says:

  Se indoaie cineva ca nu se va declara stare de necesitate? Ca vor baga armata si gata?

  Trist… dar asa va fi!

  Nu e suspecta caderea asa de usoara a cladirilor Parlamentului si a Presedintiei?

  Ca nu se va specula aparitia stagului nostru pe acele cladiri?

  Va curge singe.. totul e la mina lui Putin! Pacat…

 75. Dragoş Sorin Nicula Says:

  De ce ar trebui sa faca Romania ceva ???

 76. alex.dumitrascu Says:

  „De ce ar trebui sa faca Romania ceva ???”

  Degeaba, fara motiv anume. Tu de ce respiri? Ai vreun motiv?

 77. alex.dumitrascu Says:

  Romania ar trebui sa aiba o nterventie diplomatica hotarata si urgenta.
  Nu va avea. Romania isi pune inca interbari.

 78. Tiberiu Gringoire Says:

  Gaditi-va caci acolo sunt pusti… sunt minori multi… iar mama si cu tata credeau ca erau la scoala, iar ei apar la televizor… ganditi-va la revolutia din Ungaria… acolo tinerii au reusit sa opreasca tancurile… dar nefiind organizati, rusii au patruns in cele din urma… Este clar ca ei au influenta asupra basarabiei… iar europa si america nu vor actiona „destul de solidar”… Romanii ar putea face totusi ceva (analizand situatia cu atentie) … dar termenul e aproape imposibil… si nu vreau sa fac public planul… felony_boy2man@yahoo.com pentru pareri personale si alte lucruri privitoare la acest subiect… Timpul se scurge in defavoarea noastra… o amanare ar putea fi letala acestei miscari…

 79. Plano Says:

  Romania nu trebuie sa faca mult mai mult decat a facut pana acuma! Respectiv, sa foloseasca toate mijloacele legale, conformr statutului sau de tara a UE, pentru a sublinia unitatea de cultura, neam si limba dintre romani si moldovenii de peste Prut!
  Restul vine de la sine!
  E treaba moldovenilor sa-si decida viitorul!
  Bucurosi vom fi daca vor decide sa vina langa noi!
  Curaj pui de lei de peste Prut !
  Desteptati-va romani!

 80. virgil Says:

  ATENTIE !…

  Basarabia este persoana juridica de drept international , stat independent si suveran , cunoscut sub numele de Republica Moldova .
  Pe cale de consecinta orice actiune a Romaniei trebuie bine gindita si astfel dusa la indeplinire incit sa nu dea prilej neispravitului bolsevic de la Chisinau sa se si foloseasca de actiunile autoritatilor romanesti spre a putea sa strige cit il tine gura ” SARITI ! AMESTEC AL UNUI STAT STRAIN IN TREBURILE INTERNE ALE MOLDOVEI ” si sa ii justifice interventia in forta pe care de altminteri o si planuieste .
  ATENTIE ! ARE NEVOIE DE UN PRETEXT !
  Romania are totusi datoria sa intervina spre a proteja proprii cetateni .
  Iata de ce , un protest ferm al autorittilor noastre este de dorit a fi adresat atit neispravitilor care diriguiesc Basarabia , dar mai ales cancelariilor europene , Statelor Unite si Rusiei .
  PROTEST PE LINIA APARARII DREPTURILOR , LIBERTATILOR SI VIETII CETATENILOR ROMANI .
  Daca situatia va degenera si neispravitul bolsevic o sa foloseasca forta , atunci situatia se schimba …

 81. mihai 4 Says:

  Dan Andronic la Ciutacu live pe antena 2.

 82. Dragoş Sorin Nicula Says:

  Celui care s’a obosit sa raspunda la intrebarea mea…
  Mai bine taceai inteligent !

 83. paul Says:

  Ce cauta steagul uniuni europene ! Sunt parte din noi romani, uniunea nu nea bgat in seama pt ceea ce suntem , in schimb in europa suntem printe primi locuitori.

 84. Paul Says:

  uppss… o clona? 🙂

 85. tony Says:

  Roxana,m-au impresionat tinerii moldoveni! Nu am cuvinte,sunt sigur ca tinerii romani vor transa problema cu securistii si comunistii de la noi!

 86. *** Says:

  Twitter:
  Presidency & Parliament buildings burning now in Chisinau, Moldova. Despite darkness protesters still in the main square.
  18 minutes ago from mobile web
  literally burning!
  literally burning!
  15 minutes ago from mobile web

 87. mariusmioc Says:

  Teoriile ruşilor cu agenturile străine din România care au pus la cale revolta de la Chişinău din 2009 seamănă cu teoriile românilor despre agenturile străine din URSS care au pus la cale revolta de la Timişoara din 1989.

 88. *** Says:

  Twitter:

  Still no internet in Moldova, except from cell phone providers.
  9 minutes ago from mobile web

 89. *** Says:

  Twitter:
  Some private providers didn’t stop access to internet, while the state providers did.
  4 minutes ago from mobile web

 90. *** Says:

  Twitter:
  Video: oposition leaders negotiate with Moldovan communist president – http://www.curaj.net/?p=13914
  2 minutes ago from mobile web

 91. *** Says:

  Twitter:
  Protesters report police attacks protesters in darkness. Severe fights between police and protesters now in Chisinau, Moldova.
  less than 10 seconds ago from web

 92. josephusflavius Says:

  @Roxana
  Corect. Ma scot din sarite defetistii si mistocarii pe teme serioase si pe care nu le stapanesc.

 93. Metatext bricolat din blogotecă « GENUNCHIUL LUMII | Flavius Obeadă Says:

  […] fi sau n-o fi revoluţie la Chişinău? O fi lovitură de stat? Moldova plânge, aflu, văd, aud surprins că vreo cîteva sute de tineri […]

 94. Plano Says:

  @ ***
  Dezamagitori cei trei lideri de la Chisinau ….cica de opozitie… care se justifica in fata lui Voronin si se desolidarizeaza de actiunile protestatare din piata!
  Halal opozitie!
  Le tremura fundul ca vor fi acuzati de lovitura de stat!
  Acum inteleg de ce basarabenii nu prea voteaza cu partidele de opozitie!

 95. *** Says:

  @plano
  corect.

 96. *** Says:

  stirile care vin chiar acum din chisinau (pe twitter) sunt cam sumbre!

 97. *** Says:

  si totusi:
  It’s getting calm now in Chisinau, Moldova. #pman
  13 minutes ago from web

 98. fanel Says:

  traiasca romania mare traiasca toti cei care oricat de greu este viata de zi cu zii cred in tara lor sii in unire, traiasca basarabia pamant sfant romanesc

 99. mihai 4 Says:

  In noaptea asta javrele vor incerca sa ,,faca curatenie”.In functie de cat de bine o fac[victime,arestari,etc] e posibil sa intarate si celelalte categori de populatie care ar putea coaliza cu tinerii si numai abea atunci lucrurile vor putea avea o intorsatura buna pentru ei.Pentru asta din pacate trebuie si victime.Ce a fost ieri si azi na fost ceva ,,tare”si nu cade regimu asa usor.Cei 3 lideri ai opozitiei mi se par foarte fricosi, lipsiti de profesionalism si care dau foarte repede inapoi.Nici macar nu au protestat indeajuns asupra fraudarii alegerilor.Nu ii merita pe tinerii aia din strada.Oricum pe termen lung noua generatie va izbuti sa dea jos regimul marioneta chiar si acum existand un progres real fata de anii trecuti.30.000 sunt putini in piata,indeajuns ca strainatatea sa nu le dea importanta.De la 100.000 in sus mai vorbim.Nu sunt cinic dar trebuiesc victime si sange ca strainatatea sa nu mai poata ignora ceea ce se intampla si regimul sa cada.Nu visati la o imediata unire,ia nu poate fi posibila decat pe termen mai lung de cativa anii din momentul schimbarii.Aici grupurile de interese ale tarilor puternice trebuie sasi dea acceptul asupra unei uniri cu tara mama.Asa a fost, asa este,si asa va fi mereu.Imi place virginitatea lor dar realitatea e cruda,si intotdeauna viitorul e faurit in birourii.

 100. Plano Says:

  Nicolae Dabija a anuntat formarea unui Consiliu al Salvarii Nationale la Chisinau!

 101. mihai 4 Says:

  E asta e o veste.Aia 3 lideri de partide nu sunt suficient de puternici sa izbuteasca ceva.A avut grija de opozitie Voronin.

 102. Julia Says:

  Sa ‘leashin’ si mai multe nu! Plano, dar tu cu cine tii???? Cum e posibil? Doar asta este copie trasa la indigo dupa Demonstratia de la Universitate de dupa alegerile din Romania, unde tu spuneai ca nu au fost decit golani destabilizatori de tara, tineri fara capatii, hoti si tigani! Cum se potriveste asta cu sustinerea tinerilor revolutionari din Moldova? Ai grija ca te da Nastase afara de pe blogul lui si te baneaza ca pe mine!

 103. motanuincaltat Says:

  Unire? Fiti ma seriosi ati turbat? TOTAL irealizabil..masoni sau nu
  😦

 104. mihai 4 Says:

  Ai suflet mare j. dar trebuie sa vezi si ce e de vazut.Plano e un pic realist caci e nevoie si de asta. Masa critica inca nu este formata iar lideri de gasit inca nu vad.Sper sa apara maine,zilele astea.Viitorul depinde numai de ei si pentru asta vor trebui sa se sacrifice ca omenirea sa nu-i mai poata ignora.Daca maine va fi urat vor avea o sansa, ca acum sa le iasa si lor.

 105. Top Posts « WordPress.com Says:

  […] RevoluŢia Tinerilor La CHIŞINĂU. Ce Face RomÂnia? Foto: Mediafax Splendidă manifestaţie de protest a tinerilor la Chişinău! Se întâmplă după alegerile de […] […]

 106. Zadkielix Says:

  Nu vreau sa intru sau sa ies…in polemica creata (sau nu) asha cateodata…artificial!
  Ma bucur pentru ca , intr-un final, pana shi fratzii noshtrii moldoveni au luat atitudine…
  Am scrois shi eu , comentand in stilul cracteristic cate ceva…
  http://danielix.wordpress.com
  In alta ordine de idei,sper sa se rezolve cat mai repede shi bine!

 107. blogideologic Says:

  „citea numai literatura rusa (in original)”
  Aceasta este o calitate sau un defect? Cel mai bun profesor pe care l-am avut la Liceul Fraţii Buzeşti din Craiova era profesorul de literatură rusă. Era un refugiat basabean, licenţiat în filosofie, nu i se dădea voie să predea filosofie, şi atunci preda marea literatură rusă !

 108. intrus117 Says:

  http://salvatiromania.wordpress.com/2009/04/08/voroninrevolutia-si-prosta-umana-mereu-perpetuata/
  NU TREBUIE SA PERSISTAM IN PROSTIE LA NESFARSIT,NU SE COMPARA COMUNISMUL DIN REPUBLICA MOLDOVA CU VECHIUL REGIM COMUNIST AL LUI CEAUSESCU

  Vad foarte multi inconstienti ,care se bucura vadit de sfarsitul lui Voronin,care totusi a reusit sa pastreze Moldova integra si in afara jafului la nivel national.Ce se va intampla.??Daca regimul va pica atunci Moldova va avea soarta Romaniei care o are de 20 de ani in coace.Adica va fi jefuita la propriu,de indivizi din interior cat si din exterior(UE).Vreau sa va intreb pe toti ce-i care va bucurati….: Sunteti multumiti de starea in care se afla Romania azi..?Si ma refer la toate punctele de vedere…Romania traieste ultima zvacnire a unei agonii de 20 de ani..dupa care va muri…cum.??Veti asista in curand la tot ceea ce inseamna Moartea Romaniei care a ajuns sa fie condusa de sfera POLITICO-INTERLOPA.Sunt si eu patrion si mi-as dori ca Republica Moldova sa se alipeasca la Patria Mama cu conditia sa ne fie mai bine si sa prosperam ,nici-decum sa asist la distrugerea si vinderea acestei tarisoare ,(lucru inevitabil daca pica VORONIN)care mai poarta inca amprenta de odinioara a Romaniei .Se vede ca romanul este orb la propriile greseli si persista necotenit in prostia si dobitocia de care sufera incurabil…spun toate astea petru ca nu vreau ca Moldova sa aiba aceeasi soarta ca a noastra..!Vor trai moldovenii in viitor si ziua cind cu parere de rau se vor gandi la imensa greaseala pe care o fac acum si se bucura din plin ca se intreapta spre libertate…o libertate inchipuita ,ireala si chiar mult mai putin consistenta fata de cea pe care au avut-o .Vor avea intra-devar o libertate mascata si doar pe anumite directii insa in realitate vor fi mult mai inlantuiti de schimbarea care va avea loc…schimbare care de-altfel va inghiti politica actuala Mondiala indreptand-u-ne sprea haos si anarhism si intr-un final spre un control total al populatiei ,care va reflecta SCAVIA ABSOLUTA A OMENIRII ……….intrus_117

  voi fi contestat de foarte multi tineri inconsienti dar stiu ca ce-i care au o varsta o sa-mi dea dreptat

 109. Plano Says:

  @Julia
  Ca sa nu lesini am sa-ti fac cateva precizari cu privire la erorile in care te afli tu.
  Eu am facut comparatii intre miscarile protestatare de la Chisinau si revolta romanilor din 1989 care a precedat rasturnarea regimului comunist din Romania. Nu am facut comparatii cu Piata Universitatii pentru ca nu sunt decat asemanari ca mod de actiune si nu ca scop.
  Tu nu faci deosebirea intre o miscare care vizeaza rasturnarea unui regim politic si o miscare integrata bataliei pentru preluarea puterii in cadrul aceluiasi regim, cum a fost demonstratia mamut din Piata Universitatii.

  Este evident ca manifestantii de la Chisinau lupta pentru rasturnarea regimului politic comunist din R. Moldova. Este vorba despre o revolta cetateneasca peste capul partidelor de opozitie. Liderii acestor partide nu-si asuma o sustinere implicita in aceste miscari. Dimpotriva, partidele de la Chisinau, mai ales cele care au trecut pragul electoral, se desolidarizeaza de manifestarile din strada si pertracteaza cu Voronin pentru a ingurgita firimiturile cu care s-au ales in alegerile de duminica.

  Cum am mai spus, la Chisinau lipseste un lider sau o grupare politica cu notorietate care sa preia avantul miscarii din strada si s-o canalizeze spre rasturnarea regimului.

  La Bucuresti, in lunile aprilie-iunie 1990, liderii partidelor de opozitie din Romania au fost principalii sustinatori ai Pietei Universitatii de care s-au folosit in batalia pentru preluarea puterii postcomuniste din Romania.

 110. Oxana Says:

  Astazi la Suceava vor iesi in strada peste 200 oamein in semn de solidarizare cu ceea ce se intampla la Chisinau. N-avem dreptul sa fim indiferenti. Acum ori niciodata.

 111. fanitza Says:

  „Twitter:
  Some private providers didn’t stop access to internet, while the state providers did.”

  nu înţeleg! la ei providerii sunt de stat? nu sunt privaţi?

 112. echoofsilence Says:

  Ce inseamna SRS?

 113. Aliosa Says:

  FELICITARI ROXANA!
  Ai reusit sa pui la treaba multa lume si nu-i poti multumi pe toti.Nu
  renunta,mergi mai departe.Te sustin!
  DIN PACATE „PLANO” ARE DREPTATE IN TOT CE-A SPUS!
  Asa se va intampla in R.Moldova. CIOLANUL CEL MARE II UNESTE
  PE POLITICIENI iar cei care-si varsa sangele strigand ……vor ramane
  doar cu ranile. LA NOI CUM A FOST?
  O ZI BUNA TUTUROR!

 114. blogideologic Says:

  Declaraţia FAM (Forului Anticomunist din Moldova): „Nu avem culoare politică – sîntem puri şi transparenţi!”
  Sîntem mulţi, sîntem tineri, sîntem uniţi! Mergem pînă la capăt!
  Nu ne mai puteţi controla!
  Ne-am săturat să răbdăm un regim totalitar, întreţinut prin frică şi teroare!
  Comunismul este vinovat de cel mai mare genocid din istorie!
  Nu vrem să fim conduşi de cei care ne-au ucis şi deportat părinţii şi bunicii!
  Cerem demisia preşedintelui Voronin şi interzicerea prin lege a partidului criminal comunist!
  Nu vrem soluţii extreme – cerem judecarea preşedintelui în baza Constituţiei!
  Nu facem politica nimănui şi nu sîntem plătiţi de nimeni!
  Nu avem culoare politică – sîntem puri şi transparenţi!
  Jos magnaţii comunişti care ne trimit să muncim la negru şi ne fură banii chiar din Western Union!
  Mobila de lux şi parchetul din Preşedenţie şi Parlament sînt cumpărate din procentele de la schimburile valutare!
  Nu vrem în Italia, Portugalia, Spania!
  Nu vrem în Canada sau Moscova!
  Vrem să muncim şi să fim plătiţi în ţara noastră!
  Vrem un stat bazat pe respect şi încredere, nu pe frică şi şantaj!
  Jos frica moldoveni!

 115. dadatroll Says:

  Egal sau bate. Sau a furat arbitru.

 116. MikeyCQ Says:

  Buna intrebare: ce face Romania? Intrebarea mea: Ce ar putea sa faca?
  …o oaie, doua oi, trei oi, patru oi … poate adorm. 😐 😉

 117. stefanacheion Says:

  Ca ne place s-au nu facem mereu interesele celor puternici, ne scuzam cu argumente , dar spiritul nostru romanesc unde este? lipsa de organizare, lipsa adevaratilor lideri democratici (exista!?) in mijlocul tinerilor sint premizele evenimentelor din aceste zile; democratia se construieste, nu se primeste cadou; e inutil sa apelam la tineri doar atunci cind vrem spargem doua geamuri; TINERII NOSTRI trebuie in primul rind sa ii implicam zi de zi in procesul de constructie al democratiei.

 118. intrus117 Says:

  http://salvatiromania.wordpress.com/2009/04/09/nepasarea-romaniei-republica-moldova-unirea-si-pacaleala

  1. Prejudecăţi

  Una din prejudecăţile noastre este că moldovenii nu doresc unirea cu România. Afirmăm aceasta aşa de des încât parcă ar fi o axiomă. Adevărul este că nici oficialii de la Chişinău şi cu atât mai mult cetăţenii Moldovei nu au respins o astfel de ofertă din simplul fapt că aceasta nu a venit din partea Bucureştiului. În 1991 noi semnam tratate cu URSS garantându-i graniţa pe Prut în timp ce basarabenii lucrau la destrămarea imperiului sovietic. Mai mult, moldovenii au respins la un referendum o ofertă a Moscovei de păstrare a unui stat comun. Au aderat la CSI (care nu este un stat şi nici o uniune cu astfel de atribuţii) doar din motive economice şi au respins colaborări în această structură pe paliere de politică externă şi militară.

  2. Strategii păguboase

  Autosuficienţa, ignoranţa în ceea ce priveşte realităţile din Moldova şi aroganţa Bucureştiului îl fac să mizeze pe repetarea lui martie 1918, an în care Basarabia a sărit în braţele României necondiţionat.

  Se uită însă că acest lucru se întâmpla în chiar mijlocul unui război şi a revoluţiei bolşevice. O întreagă armată rusă ce dezertase de pe front se transformase în bandă de tâlhari înarmaţi ce terorizau satele şi oraşele basarabene şi transnistriene. În aceste împrejurări Chişinăul a cerut sprijin armatei române pentru păstrarea ordinii, cum şi Viena i-a cerut mai târziu lui Maniu. Doar aceste împrejurări au făcut ca unirea să se facă necondiţionat.

  Anul 1918 nu se va mai repeta şi Bucureştiul trebuie să priceapă acest lucru şi să purceadă la a lucra la o ofertă de unire atractivă pentru Moldova şi care să dea moldovenilor siguranţa că nu îşi vor pierde posturile în favoarea unei cohorte de funcţionari şi administraţii trimise de peste Prut şi că nu vor fi marginalizaţi pe motive că au slujit sub ruşi sau sub comunişti şi nici că vor fi priviţi de sus ca o rudă săracă şi care vorbeşte cu accent.

  O altă miză greşită a României este cea a unei uniri spirituale mai întâi bazată pe câteva sute de studenţi, un camion de cărţi şi trei trupe care concertează pe an la Chişinău. Este ridicol că nici după 13 ani de aplicare a acestei tactici nu se realizează că este păguboasă şi că prăpastia se tot lărgeşte şi pe timp ce trece moldovenii se obişnuiesc că pot fi un stat viabil, iar perspectiva unirii se îndepărtează. Se uită că România a fost prezentă la est de Prut doar două decenii în ultimele două secole, iar restul Rusia. Publicaţii, spectacole şi emisiuni radio-tv Rusia exportă în Moldova de zece ori mai multe decât noi, iar studenţii care studiază la Moscova nu sunt mai puţini decât cei care studiază la Bucureşti. Aşa că în timp se va petrece o integrare spirituală mai accentuată cu Rusia, ca să nu mai vorbim de cea economică. Se depărtează nu doar Moldova de România ci şi România de Moldova. Pe timp ce trece sunt tot mai puţini români în viaţă dintre cei care au trăit într-o ţară comună cu basarabenii. Nici 1% din români nu sunt în stare să numească trei localităţi din R.Moldova, sau trei nume de ape de acolo, sau trei lideri politici basarabeni, sau trei sportivi de acolo sau trei oameni de cultură sau publicaţii. Atunci la ce integrare spirituală se tot lucrează de 13 ani?

  O a treia idee a unor superficiali intelectuali este că ne vom integra cu Moldova într-o Europă unită. Desigur că ne vom integra, însă va fi o integrare ca şi cea româno-maghiară, româno-bulgară, ba mai slabă decât acestea fiindcă Moldova se va integra mai târziu. Va fi o integrare ca şi cea româno-belarusă. Să fim serioşi! Suntem datori faţă de trecutul şi viitorul acestui neam să visăm la o cu totul altfel de integrare cu Moldova decât cu Ungaria şi Belarus. Într-o Europă unită dorim să împărtăşim aceleaşi valori economice şi politice, dar nu se urmăreşte pieirea limbilor şi culturilor. Franţa împărtăşeşte aceleaşi valori cu Germania, dar lucrează cu râvnă pe tărâmul francofoniei şi răspândirea culturii franceze. Pe când noi, cel puţin aşa cred, suntem datori să lucrăm la a se vorbi aceeaşi limbă pe ambele maluri ale Prutului. Integrarea în Europa este una şi este indispensabilă, dar unirea românilor este altceva. În Europa sunt convins că voi avea nevoie de interpret fiindcă nu voi putea învăţa 40 de limbi. Nu aş dori însă să am nevoie de interpret în Basarabia. O amânare însă a unirii duce la o tot mai mare influenţă rusească în Moldova şi la pericolul ca 4 milioane de potenţiali români să devină ruşi sau oricum altceva decât români.

  3. De ce doar o unire condiţionată?

  a) În 1812 mulţi basarabeni au suferit din partea ruşilor fiindcă s-au manifestat împotriva împărţirii Moldovei. O parte au fugit la vest de Prut.
  b) În 1917 pentru o seamă de ţărani basarabeni revoluţia bolşevică a însemnat acapararea unei bucăţi de pământ din proprietatea unui moşier (de multe ori rus). Au fost şi cazuri de basarabeni care au îmbrăţişat bolşevismul şi au crezut în el.
  c) În 1918 ţăranul a trebuit să renunţe la bucata de pământ fiindcă România respecta proprietatea şi a întronat legea. Militanţii bolşevici basarabeni au fost nevoiţi să părăsească Basarabia, iar cei rămaşi au fost vânaţi. Cei care avuseseră diferite responsabilităţi sub ţarişti au avut de suferit de la mici şicane pâna la pierderea slujbei. S-a exagerat cu trimiterea plocon pe capul basarabenilor a unei armate de funcţionari din regat şi încă de calitate îndoielnică. A adus şi mult gust amar 1918 unor basarabeni.
  d) În 1940 o mulţime de basarabeni şi-au părăsit casele la venirea ruşilor. Alţii din cei rămaşi au suferit fiindcă serviseră sub steag românesc.
  e) În 1941 la intrarea armatei române mulţi basarabeni au fugit la ruşi fiindcă le era teamă că vor fi acuzaţi că au colaborat cu ruşii. Mulţi au pătimit şi din cei rămaşi din partea autorităţilor române fiindcă slujiseră sub steag rusesc. Oamenii nu au putut să stea în grevă un an sub ruşi şi să nu accepte slujbe de la aceştia. Mai ales că nu ştiau că cedarea Basarabiei este sau nu vremelnică.
  f) În 1944 la in intrarea armatei sovietice mulţi basarabeni s-au refugiat în România fiindcă le era teamă că vor fi acuzaţi că au colaborat cu românii şi hitleriştii. Mulţi au pătimit din cei rămaşi din partea autorităţilor ruseşti fiindcă slujiseră sub steag românesc.

  Aşa-i că e greu destinul de basarabean? Aşa-i că e normal ca să nu dorească schimbarea de stăpâni? Aşa-i că e normal ca să ai cel puţin emoţii dacă nu groaza că îţi vei pierde slujba sau în cel mai bun caz că vei suporta şicane sub o nouă stăpânire fie ea cât de dorită în principiu? Aşa-i că ai ezita să ceri cu înflăcărare o altă stăpânire dacă ai incertitudini serioase că vei mai avea o slujbă ca să le duci copiilor o pâine? Dacă noi ne-am comporta aşa, basarabenii nu au voie să aibă astfel de rezerve? Ei hrănesc copiii cu principii?

  Adevărul este că gândesc normal, adică aşa cum am spus mai sus. Şi atunci este sigur că o unire necondiţionată nu se va petrece niciodată din purul, omenescul şi sfântul instinct de conservare în faţa necunoscutului. O unire se va petrece doar dacă vor exista garanţii serioase din partea României care să excludă drame personale.

  4. Ce garanţii va trebui să ofere România basarabenilor?

  Mai mult ca sigur că va trebui să accepte o mare autonomie Moldovei, probabil bazată pe principii federative. Aceasta poate fi negociată ca fiind determinată în timp (50 ani).

  Armata şi politica externă vor fi unificate imediat, dar şi aici trebuie să se garanteze că ofiţerii şi corpul diplomatic nu îşi vor pierde slujbele.

  Va trebui să se garanteze că administraţia şi aparatul funcţionăresc nu va fi înlocuit, redus sau pus sub şefi trimişi de pe Dâmboviţa peste Prut.

  Garantarea şi recunoaşterea pensiilor şi tuturor facilităţilor chiar dacă în legislaţia română nu ar avea corespondent.

  Păstrarea chiar şi a parlamentului şi guvernului de la Chişinău ca parlament şi guvern de ,,land” şi cu o mare autonomie.

  Va fi probabil nevoie de acceptarea ca Senatul să fie un for în care Moldova să deţină jumătate din mandate (sau crearea unui alt asemenea for). Aici se vor negocia ritmul şi priorităţile în uniformizarea legislativă şi instituţională care se va desfăşura în cei 50 de ani.

  Garantarea drepturilor minorităţilor unde România a confirmat deja că este deschisă.

  În politica fiscală va trebui garantat că nu se vor colecta bani cu scopul de a-i trece Prutul ci din contră Moldova va fi favorizată prin alocări de resurse pentru sincronizarea sistemului de învăţământ, cultură, religie, cale ferată îngustă, autostradă.

  De aceea unificarea fiecărei instituţii în parte trebuie făcută în timp îndelungat şi prin negocieri încât să nu producă reduceri brutale de posturi sau responsabilităţi. România trebuie să promită acest lucru.

  5. Avantajele pentru România

  Împlinirea unui ideal şi a unei datorii faţă de cei care în trecut s-au jertfit pentru această cauză, pentru noi care ne-am privi mai uşor în oglindă, dar şi faţă de urmaşii noştri. Incontestabil este o datorie faţă de nişte fraţi vânduţi sau pierduţi totuşi cu asentimentul nostru de câteva ori doar în ultimul secol.

  Un spor de 4 milioane de români şi un teritoriu important înseamnă un plus de vitalitate a neamului şi de speranţă de dăinuire a limbii. Un astfel de moment dă o mare mobilizare a energiilor creatoare ale societăţii.

  Înlesnirea contactelor României cu minoritatea română din regiunile ucrainene Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia cu care basarabenii au relaţii privilegiate şi mare influenţă. Cel puţin sudul Basarabiei ar fi înconjurat de frontierele României şi ar gravita cultural şi economic spre noi.

  Oportunităţi nebănuite pe plan economic fiindcă Moldova este racordată la cea mai mare potenţială piaţă şi la un spaţiu cu cele mai mari resurse naturale care înseamnă spaţiul ex-sovietic, egalul câtorva continente. O astfel de reţea o ţară o construieşte într-un secol, iar noi o putem primi deodată.

  Îmbogăţirea culturii şi civilizaţiei româneşti cu tot bagajul de experienţe acumulat şi preluat de două secole de racordare a elitelor şi instituţiilor basarabene la un vast spaţiu cultural şi material eurasiatic.

  La o populaţie mai mare înseamnă mandate în plus în parlamentul european şi un rol mai mare al României în Europa.

  6. Ce se întâmplă dacă România face o astfel de ofertă Chişinăului, dar autorităţile comuniste refuză să o supună unui referendum?

  Este spre binele cauzei unirii. Oricum în erodare ca orice guvernare ar da un motiv de contestare în plus. Următoarea guvernare o va supune aprobării.

  7. Ce se întâmplă dacă o astfel de ofertă va fi respinsă în urma unui referendum?

  În primul rând se va da satisfacţie românilor cârcotaşi care abia atunci vor avea motiv să afirme că moldovenii nu vor unirea.

  În al doilea rând va rămâne un segment mare de populaţie şi forţe politice unioniste basarabene care vor avea în sfârşit argumente în garanţiile României cum că Unirea nu va însemna incertitudine pentru viitorul omului de rând. Astăzi aceste forţe unioniste nu au decât un mesaj romantic şi subţire, nimic concret despre ce i se va întâmpla basarabeanului concret sub o eventuală stăpânire nouă.

  După puţini ani referendumul se va repeta. Electoratul ca orice electorat dezamăgit întotdeauna de ultima alegere, va balansa în acceptarea ofertei de unire cu România. Această soluţie este sigură şi din păcate singura.

  8. Cea mai mare temere a mea este că Bucureştiul nu se va grăbi să facă oferta

  Obtuzitatea Bucureştiului înstare să refuze o relaţie de tip federativ pe timp determinat de dragul statului unitar cu toate că nu provinciile actuale ale României se vor supune federalizării ci doar noua venită între frontierele noastre.

  O altă gogomănie ce se va debita va fi povestea cu periclitarea şanselor de aderare la UE. În primul rând că acum două zile ne-a spus-o un oficial american că este firesc să ne urmărim interesul naţional. În al doilea rând cu încă 4 milioane de români în plus sau în minus tot acolo sunt europenii şi dacă vor să ne admită o vor face sau nu cu ei sau fără ei. În al treilea rând Europa asta urmăreşte şi nu în secret ci în acte oficiale: spaţiu mai mare european, piaţă mai mare. Asta o să îi dăm prin unirea cu Moldova.

  O altă posibilă pistă falsă ar fi că Moldova are probleme cu Transnistria şi cu retragerea armatei ruseşti. Germania s-a unit cât bazele ruseşti erau în RDG, acestea retrăgându-se în următorii ani. Noi nu vom ataca bazele ruseşti. Acestea vor avea regim special aşa cum au şi acum în Moldova care le-a cerut plecarea şi s-a semnat un grafic de retragere a lor în Rusia. Iar faţă de minorităţi avem o politică la fel de generoasă ca şi Chişinăul.

  Orice întârziere în a face oferta de unire va duce la scăderea atractivităţii României peste Prut. Aceasta va fi diminuată serios dacă azi – mâine Moldova va începe negocieri de aderare. Acum avem un as în plus pentru fraţii noştri: România este pe drumul integrării de care Moldova pare încă departe. Dacă şi Moldova va începe negocieri nu vom mai avea un argument în plus.

  Ba mai mult, ce ar fi, doamne fereşte, ca Rusia să facă o astfel de ofertă de uniune Moldovei. Nu băgăm mâna în foc că nu ar trece un astfel de referendum la un electorat nostalgic şi care s-a obişnuit sub oblăduirea Rusiei şi încă acum o Rusie democratică.

  În aprile 2009 nu s-au schimbat mult datele problemei. Doar că România a intrat în UE, iar UE nu se opune niciunei modificări de frontiere dacă acestea sunt rodul unor acorduri între state. “Der Spiegel” din zilele trecute arăta că “Reunificarea Germaniei este un subiect de conversatie din ce in ce mai comun in R. Moldova. Inaintea alegerilor parlamentare din 5 aprilie, cererea partidelor de opozitie privind apropierea sau chiar unirea cu Romania se bucura de o sustinere din ce in ce mai mare”, arata ziarul, in articolul intitulat “Visuri europene in Moldova comunista”. “Daca romanii si moldovenii decid in favoarea unei uniuni, UE nu se va opune”, afirma un diplomat european, sub protectia anonimatului. In fond, germanii au creat un precedent prin reunificarea estului si a vestului Germaniei, in 1990. “R. Moldova este neutra si face parte din Comunitatea Statelor Independente. Trupele ruse mentin pacea in regiunea separatista Transnistria dupa conflictul secesionist din 1992. In acelasi timp, trupele ruse consolideaza influenta Moscovei in regiune, unde traiesc aproximativ 500 000 de persoane. Situatia exploziva este asemanatoare cu cea din Osetia de Sud. Ani de-a randul, presedintele comunist Vladimir Voronin a amagit electoratul cu speranta revigorarii comunitatii socialiste. Oricine se opune regimului trebuie sa indure multe, ca Serafim Ureachean, fost primar al Chisinaului. El a trecut prin cinci anchete penale, lansate de procurorii subordonati guvernului. Urechean se considera un salvator al patriei si un viitor presedinte. El doreste aderarea tarii la UE, ca parte a unei aliante cu Romania. La randul sau, Dorin Chirtoaca viseaza la o Romanie Mare, care sa includea Moldova”, relateaza “Der Spiegel”.

  În ,,Timpul,, din Chişinău din 7 aprilie 2009 se scrie ,,România plăteşte pentru lipsa unei politici faţă de R. Moldova. Oamenii din stânga Prutului, care s-au numit „moldoveni”, au trecut printr-o perioadă de 50 de ani de deznaţionalizare şi nu poţi să le ceri peste noapte să se numească altfel, pentru că ei au fost educaţi într-o anume direcţie. Ei nu au avut o altă alternativă. Nu poţi să ceri unor oameni să-şi zică altfel, din momentul în care nu au primit acel „altceva”. Mă refer, în special, la informaţie. Ce a făcut TVR cât a avut antenă de emisie pe teritoriul R. Moldova? Nimic. A avut vreo emisiune în care să vorbească şi despre problemele basarabenilor? Se întâmpla asta, poate, la o jumătate de an, dar şi atunci cu muzică populară. A existat vreun ziar din România care să-şi deschidă şi o ediţie de Chişinău? Nu. Sau, bunăoară, şi-a deschis „Pro Democraţia”, care este o organizaţie neguvernamentală de succes, şi o filială la Chişinău? Nu. Şi tot aşa mai departe.,,

  Oare nu este cazul ca oamenii politici români să descrie ipotetic, în termeni concreţi cum văd o construcţie statală dintre România şi R.Moldova în eventualitatea că Moldova va lua decizia să se alipească României? Tinerii care au afişat pe Palatul Parlamentului din Chişinău harta României întregite au dreptul moral să ştie la ce să se aştepte în cazul că ţara lor ar dori să ni se alăture. Aşa cum acum se regretă de unii oameni politici că a fost pierdută oportunitatea din 1989-1990, oare peste 10 ani nu se va spune că s-a ratat şi momentul 2009?

 119. fanitza Says:

  @dadatroll

  http://blogsport.gsp.ro/geambasu/2009/04/07/meciul-decisiv-al-basarabiei/

 120. dadatroll Says:

  Deci imi placea mai mult de Calin Geambasu asta cand canta la Scoala Vedetelor. Acum are blog care orice fraier are blog da atunci era la TV!

 121. Plano Says:

  @Intrus 117
  Romania oficiala nu poate face mai mult pentru basarabeni decat sa foloseasca tot ce este permis pentru afirmarea unitatii de neam, cultura si limba dintre romani si basarabeni. E treaba lor daca vor sa se numeasca moldoveni si nu romani moldoveni. Sunt de acord ca societatea civila, prin ONG, face foarte putin in acest sens, desi are mai multa libertate de miscare decat statul roman.
  Vointa de unire trebuie sa vina de la moldoveni, nu impusa de Romania.
  D-le, Romania este membra UE ! Cum sa mai influeunteze unirea aderarea la UE?
  Ce rost ar mai avea UNIREA in conditiile inacceptabile descrise mai ales la punctele 4 si 5. De dragul prejudecatilor basarabenilor fata de romani …Romania sa devina stat federal? Niciodata!
  Unirea cu Romania presupune ca mai intai in teritoriile din R. Moldova institutiile sa functioneze in mod democrat , la standardele europene, iar economia dupa principiile UE.
  Unirea trebuie sa vina din cuget si simtiri nu numai din interesul de a circula liber in Europa!
  Astept cu interes si alte interventii pe aceasta tema! Asa aflam si noi cum gandesc basarabenii UNIREA!

 122. analia Says:

  Bunicii mei, parintii mamei, au fost refugiati din Basarabia, povesteau mereu despre basarabia ca despre un rai pierdut, raiul copilariei si tineretii lor. Dar erau patrioti, nu am auzit o vorba rea despre Romania niciodata. Au facut facultatile in Romania inainte de 1945, bunicul a luptat ca ofiter in Armata Romana pana la Stalingrad, a stat ascuns in ruine din Bucuresti aproape un an ca sa-l nu-l deporteze sovieticii. O mare parte din rudele lor din Basarabia au fost deportate in Siberia, s-au intors cativa. Amandoi stiau rusa, dar faceau foarte bine distinctia intre politica bolsevica si marea literatura rusa. Cred ca ne lipseste generatia bunicilor nostri, s-au pierdut sentimentele de ONOARE, DEMNITATE, PATRIOTISM. Daca cei de la 1848 sau 1918 ar fi fost ca noi astazi, nu ar mai existat in veci Romania.
  Cred ca trebuie sa facem fiecare un pas in sprijinul tinerilor din Basarabia. Guvernantii nostri sunt ori idioti ori complet vanduti sau amandoua! Unde-i axa Washington-Londra -…Dambovita?

 123. Piaţa Universităţii - ora 20.00 | Bleen Says:

  […] Roxana Iordache – Revoluţia tinerilor la Chişinău. Ce face România? Share and Enjoy: […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: