20 DE ANI DE LA ZIDUL BERLINULUI. CADE ŞI AL PRUTULUI?

NO MORE TEARS!

TEAR DOWN THIS WALL!

UPDATE. La miezul nopţii de 7 spre 8 aprilie, Andrei Bădin anunţă la Antena 3 că reacţia Departamentului de Stat nu denotă susţinere a protestului din Basarabia. Ştiam de la început că Obama nu-i decât un impostor, care şi-a arogat sloganul lui Ronald Reagan – fie numele lui în veci binecuvântat! – doar ca să se folosească de el electoral şi apoi să-l compromită. Era nevoie acum de Condi Rice, nu de Hillary Clinton, al cărei soţ a bombardat Serbia ca să wag the dog-ul aventurii cu Monica Lewinsky.

UPDATE 2. La Realitatea TV, Ediţie specială, la aceeaşi oră. Scriitorul Nicolae Dabija intră în direct şi afirmă că OSCE şi UE s-au grăbit să felicite câştigătorii alegerilor fraudate.

Scriitorul Dabija anunţă constituirea Comitetului de Salvare Naţională şi declară că ei lucrează la o Declaraţie pe care o vor difuza forurilor internaţionale şi ambasadelor.

Nicolae Dabija precizează că acest Comitet susţine mişcarea tinerilor, care în această noapte s-au retras – mişcare înţeleaptă, spre a-l lăsa pe Voronin în ofsaid cu pregătirea represiunii, urmând ca azi dimineaţă la ora 10, demonstraţia să fie reluată. Nicolae Dabija a adăugat că Voronin a vrut violenţă, pentru că de mult aştepta un pretext pentru un regim dictatorial.

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, i-a cerut -!- lui Voronin să termine cât mai repede cu violenţele. Ale cui?

UPDATE 3. Dorin Chirtoacă intră în direct la Ediţia Specială la Realitatea TV şi ascultându-l înţelegem de ce situaţia din Basarabia e, de 20 de ani, în asemenea hal: dezbinarea.

Chirtoacă precizează că printre tineri au fost „elemente cu cagule care au băut şampanie şi poate s-au şi drogat” şi că ei au făcut apel la tineri să renunţe la violenţă. Primarul Chişinăului s-a delimitat de Comitetul iniţiat de societatea civilă şi condus de Nicolae Dabija, în plus, a şi emis prostia conform căreia constituirea acestui Comitet ca reflectare a mişcării de protest „riscă să confirme acuzele lui Voronin că partidele sunt în spatele demonstraţiei, ceea ce nu-i adevărat”. Adrian Păunescu l-a întrebat în ce fel confirmă, din moment ce e o organizaţie a societăţii civile, iar Chirtoacă a scăldat-o.

 Întrebat ce părere are despre focurile de armă trase asupra puţinelor persoane rămase în stradă la Chişinău, Chirtoacă a justificat represiunea, afirmând că „autorităţile statului sunt obligate să apere instituţiile” şi s-au abţinut în cursul zilei, dar noaptea n-o vor mai face.

UPDATE 4. Ilie Ilaşcu intră în direct, la 1:17 noaptea, spune că e de câteva zile la Chişinău şi că de câteva ore nu se prinde Realitatea cu imagine, doar sunetul. El mai spune că, în zona lui, se prind televiziunile alternative, cu excepţia Realitatea TV şi a televiziunii lui Iurie Roşca -despre care, personal, îmi rezerv dreptul să nu cred că a trădat, cred doar că mişcarea lui a fost un calcul politic greşit. Oricum, fără el, probabil că azi Basarabia nu era decât o gubernie a Rusiei. De el se leagă mişcarea pentru recunoaşterea limbii române – victorioasă şi pentru declararea independenţei în timpul puciului de la Moscova – victorioasă. Mie mi-a spus că regretă că n-a cerut reîntregirea cu ţara, dar ştiam că n-a făcut-o din cauză că n-ar fi marşat Iliescu, care tocmai semnase un tratat cu URSS, în prag de descompunere. Deci demonstranţii i-au incendiat biroul lui Iurie Roşca pentru că s-a aliat, în urmă cu patru ani, cu Voronin. Azi ar fi fost exact liderul-organizator şi învingător care le lipseşte tinerilor din stradă. Sunt subiectivă în acest caz, daţi-mi voie, pentru că Iura e un prieten drag. Am închis paranteza.

Itar-Tass dezinformează că s-a căzut de acord asupra renumărării voturilor până la 10 aprilie, ceea ce Chirtoacă n-a confirmat, el reiterând revendicarea repetării alegerilor. La fel şi Ilaşcu spune că e o pistă falsă. Ideea e anularea alegerilor. Însă, adaugă Ilie Ilaşcu, opoziţia din păcate se poartă în ultima vreme ca şi cum ar dori doar ca să culeagă floricele, fără să-şi asume responsabilităţile, ci pasându-le asupra organizaţiilor civice.

Ilaşcu mai spune că n-a văzut forţe de ordine, în afară de nişte poliţişti cu grenade explozive pentru demonstranţi şi aruncau totodată cu grenade cu gaz iritant. Şi s-a dat cu pietre în ei. Ilie Ilaşcu mai spune că autorităţile sunt depăşite, pe moment. Şi că Armata naţională a refuzat să iasă din cazarme.

Ilie Ilaşcu mai spune că i s-a părut că cei trei politicieni de opoziţie nu sunt prea înţelepţi între ei.

UPDATE 5. Val Butnaru de la Jurnalul de Chişinău confirmă că în Piaţa Adunării s-au auzit rafale de Kalaşnikov. El confirmă şi că e o problemă cu transmiterea informaţiilor. Şi că numai cine are cablu poate vedea Realitatea şi ProTV. Iar site-urile au căzut.

Ca şi Ilie Ilaşcu, Val Butnaru afirmă că liderii opoziţiei au lăsat o impresie dezolantă, venind cu ideea renumărării voturilor.

Deci, iarăşi se reia controversa renumărare-invalidare.

Butnaru mai spune că lucruri stranii se întâmplă la Chişinău. De ce după ce au provocat tinerii la acest asalt, poliţiştii s-au blocat în interior, după care au plecat? (Ca la noi pe 13 iunie 1990). Altă stranietate e faptul că bântuie unii care incendiază birouri pe întuneric.

UPDATE 6. Tot Realitatea TV, la aceeaşi Ediţie Specială, transmite un fragment substanţial din întâlnirea liderilor partidelor de opoziţie cu Voronin, în care se delimitează de demonstranţi, se jură că n-au organizat demonstraţia şi în nici un caz ca lovitură de stat, garantează că i-au rugat pe manifestanţi să iasă din clădirile ocupate şi să ocupe Piaţa Marii Adunări Naţionale. Şi mai ales, liderii partidelor de opoziţie au cedat şi au minţit opinia publică. Adică, au cerut doar renumărarea voturilor, nu şi invalidarea scrutinului, după care, în public, au spus că n-au renunţat la repetarea alegerilor. Jalnic!

Adrian Păunescu pune punctul pe i: în ce calitate viitorul fost preşedinte negociază viitorul ţării? Partidele i-au permis „să se considere şeriful acestei situaţii”. Adrian Păunescu se teme că vor urma represiuni îngrozitoare asupra oamenilor minţiţi să plece acasă că totul se rezolvă prin renumărare, după care vor fi chemaţi la anchete.

UPDATE 7. Ora 1:50. AFP relatează că poliţia a recâştigat controlul asupra Preşedinţiei şi Parlamentului, şi a arestat zece demonstranţi.

Adrian Păunescu: cred că ar fi o mare ruşine pentru noi să dăm dovadă de laşitate şi să nu folosim toate mijloacele democratice, pentru lobby.

UPDATE 8. Antena 3 relatează, la jurnalul orei 2, că au avut loc manifestaţii de solidaritate în centrele universitare din România.

Aceeaşi televiziune mai informează că Vladimir Voronin a avut, ieri, întâlniri cu ambasadorii, dar fără Filip Teodorescu al nostru.

34 răspunsuri to “20 DE ANI DE LA ZIDUL BERLINULUI. CADE ŞI AL PRUTULUI?”

 1. Vali Says:

  Securistul turnator ordinar Badin „relateaza” despre revolta de la Chisinau. Nici ca se putea o batjocura mai profunda la adresa acelor tineri.
  De fapt pe acest blog……….

 2. Julia Says:

  Acum inteleg si eu ce au simtit cei care nu au fost in tara la Revolutia romana……..dar eu am fost! Si pe strazi si la Universitate. Acum e rindul tienrilor din Moldova sa modeleze istoria! Succes copii!

  PS Oare ei stiu sa invete din greselile tarii muma? Nu lasati Iliestii Moldovei sa va fure Revolutia! Nu permiteti comunistilor de mina a doua sa puna stapinire pe tara! Nu va lasati dusi cu vorba de partidele „de opozitie”! ……si mai ales: NU VA OPRITI! VICTORIA poate fi a voastra!
  Doamne, da-le putere!

 3. Roxana Iordache Says:

  @Vali. Nu-mi dai şanse să-ţi urez bun venit, pentru că pe acest blog nu permit să mi se insulte prietenii şi în general, să se calomnieze. Are dreptate că e revoltă, aşa a fost şi la Timişoara, până să devină revoluţie. Aşa începe, cu o revoltă. Şi nu ştiu câţi în ţara asta au făcut atât de mult pentru Basarabia ca Andrei Bădin. E o mizerie să-l insulţi pe Andrei Bădin, să-ţi fie ruşine! Aşa că dacă vrei să mai vii, prezintă-ţi scuze şi postează civilizat. În caz contrar, posatezi în altă parte. N-am nevoie de asemenea comentatori.

  @Julia. De acord! Numai că au nevoie, totuşi, de reprezentare politică şi ăia sunt căcăcioşi. Bun ar fi fost Iurie Roşca, nu înţeleg ce s-a-ntâmplat cu el, după atâţia ani de luptă anticomunistă crâncenă, să se alieze cu Voronin. Dacă n-o făcea, acum el era liderul învingător de care acei tineri din stradă au nevoie. A organizat sute de demonstraţii, pentru limba română – şi a reuşit, pentru declararea independenţei când cu puciul de la Moscova – şi a reuşit. După care când au fost alegeri a luat puţine procente, a rezistat când cu arestarea grupului Ilaşcu şi pe urmă, în 2005, s-a aliat cu reprezentantul celor cu care luptase ani de zile. E un prieten drag al meu şi îmi pare rău. 😐

 4. mariusmioc Says:

  O chestie e limpede: protestele de la Chişinău au fost spontane, nu au pornit de la iniţiativa lui Dabija, ci a unor tineri care au lansat mesaje pe internet.
  După ce încep protestele, apar şi Comitetele de Salvare Naţională. Aşa a fost şi în România, cu diferenţa că Dabija n-a aşteptat fuga lui Voronin, cum a făcut Iliescu.
  O chestie suspectă cu alegerile este că sondajele exit-poll au dat comuniştilor 44,7%, iar numărarea 49,9%. Diferenţa e exact cît le trebuie să aleagă preşedintele (61 de deputaţi). Pe de altă parte Partidul Liberal Democrat a lui Filat zice că la numărătoarea lor paralelă comuniştii au avut 42% din voturi http://www.timpul.md/news/2009/04/06/1395

 5. Julia Says:

  Foarte trist ce spui Roxana. Ma gindesc ca a fost santajat! Altfel cum ar fi renuntat la o lupta atit de dreapta?….sau cum ar fi rezistat sa nu se puna in fruntea tinerilor? Timpul NU e pierdut…. Poate miine!
  Eu ma bucur ca tinerii stiu ca daca ramineau pe strazi in noaptea asta erau carne de tun! Sa vedem miine……Doamne ajuta!

 6. mihai 4 Says:

  Fi cu ochii pe Dabija,Roxi.Deaici poate pleca scanteia . Maica Domnului sa ii vegheze.

 7. octavpelin Says:

  Urmasii lui Matei Basarab,o sa invinga pe comunistii lui Voronin si fara ajutorul puterilor straine,Basarabia este un taram binecuvantat si ocrotit de Dumnezeu,o seara placuta ! 😦
  p.s.Ceea ce se intimpla acum in Basrabia la Chisinau este o revolta a tinerilor care vor sa traiasca in UE 🙂

 8. Marius-Mina Says:

  Mai lipseste tradatorul Iurie Rosca si pot lucra linistiti la frontul salvarii nationale…
  http://mariusmina.blogspot.com/2009/04/molodvas-twitter-orange-revolution.html

 9. Marius Mina Says:

  Mai lipsea tradatorul Iurie Rosca si era tacamul complet pentru FSN ul moldovean.

  http://mariusmina.blogspot.com/2009/04/molodvas-twitter-orange-revolution.html

 10. Marius Mina Says:

  offtopic
  Multumim lui D-zeu ca n-avem de-a face cu un uzurpator ci cu insusi Presedintele Statelor Unite ale Americii.
  http://mariusmina.blogspot.com/

 11. Marius Mina Says:

  @Roxana , cum alegi tu numai caractere, Iurie Rosca.. ..Bogdan Olteanu…

 12. mihai 4 Says:

  Fixatiile tale Marius.Din Olteanu dai in Alina Gorghiu cu ricoseu direct la Tariceanu binenteles.Se vede cu ochiul liber ca de cand e Crin ,,on top” pnl-ul e mai ,,vocal” ca niciodata.Aproape ca trebuie oprit omu de cat de infierbantat e.In stilu asta am putea pune si un mut sa candideze la presedentie ca tot noi am face opozitie pentru el.Am dat un Citroen pe un Trabant.pr,pr,pr,pr,pssss,fassssss

 13. mariusmioc Says:

  Roxănica, o little taste of reality: Dialogul Voronin-Filat-Chirtoacă-Urechean (video cu trascriere). Să-mi spui ce gust are.

 14. mihai 4 Says:

  La dracu domne, ce tie si cu cariera asta.Stai la cutie ferindute de rahat dupa care iesi crezandute leacul minune pentru putinta.

 15. mihai 4 Says:

  Intrati aici sa vedeti si sa ramaneti surprinsi, de ce se intampla ceea ce se intampla. Bravo lor, sunt mai tari decat am crezut si decat credeti si voi. http://www.romanism.net/

 16. virgil Says:

 17. virgil Says:

 18. virgil Says:

  BASARABIA …

 19. virgil Says:

  Basarabia …

 20. Pozitia americanilor fata de Moldova « The Yankee Times Says:

  […] a comment » Sa dau o mana de ajutor in discutia despre Moldova. Roxana Iordache spune ca americanii nu sustin protestele din Basarabia. Iata transcriptul declaratiei de presa de ieri de […]

 21. ROBERT HORVATH NEW YORK Says:

  PRINTUL NICOLAE VIITORUL REGE AL UNIRII
  ” MOLDOVENII NU VOR SA SE UNEASCA CU O TARA CONDUSA DE COMUNISTI SI SECURISTI . EI VOR UNIREA CU O ROMANIA CU ADEVATAT DEMOCRATICA SI EUROPEANA.”

  Revolutia din Moldova care a inceput acum este anticomunista. Tineretul care este in fruntea miscarii, care doreste libertate, unirea cu Romania si intrarea in Uniunea Europeana nu va accepta trecerea de la comunistul Voronin la securistul Basescu. Evenimentele care se desfasoara sunt un pericol mortal pentru regimurile la putere. In curand oamenii vor iesi in strada si la Bucuresti. Criza economica va creia mizerie si foame. Cei care castiga acum un sfert din salariul mediu european vor castiga pe fumate, sfert ,sau nimic. Revota se va indrepta impotriva profitorilor Revolutiei. Romanii realizand ca nu mai au nimic vor incerca ceva nou. Printul Nicolae va fi un rege anticomunist.
  MOLDOVA SE VA REUNI IN CURAND CU ROMANIA. MERSUL ISTORIEI NU POATE FI OPRIT IN LOC. Aceasta unire creiaza uriase probleme. Unul este caracterul eterogen al populatiei si faptul ca la mai mult de doua milioane de locuitori, jumate milion este vorbitoare de limba rusa. La aceasta se adauga semnificative diferinte culturale si istorice. Numai un rege cu educatie europeana iesit din caracterul balcanic, poate asigura impartialitate si poate fi garantorul drepturilor, indiferent de etnicitate sau regiune, pentru orice cetatean al tarii.
  Nu de mult am trimis o scrisoare Printului Charles, care ma onorat cu un raspuns. „Revenirea la monarhie prin varul meu Printul Nicolae de Romania este o idee surprinzatoare care merita interesul nostru, dar in ultima instanta viitorul depinde de vointa poporului roman”
  Intradevar in acest moment de rascruce a istoriei, poporul roman are sansa de a scapa pentru intodeauna de comunism si de a reintra din nou in Europa,de data aceasta pe usa din fata.

  Robert Horvath DEVA artist New York www,devagallery.com

 22. Fuck You, Tovarasi ! Says:

  Cade si zidul Prutului, dar peste 20 de ani ->
  http://fuckyoutovarasi.blogspot.com/2009/04/revolutia-lui-chirtoaca.html

  CNN nu a postat ieri pe site nici o stire despre Chisinau. Hm … 😯

 23. marcus Says:

  @fratilor: opriti-va bre cu comparatiile cu Piata Universitatii! Mai aveti putin si o sa credeti si voi ca de fapt pe ceausescu si inclusiv tot ce-a urmat (alegeri libere, Constitutie, Stat de Drept etc.) se datoreaza celor de la Universitate. Catinel oameni buni, ca fara tinerii morti in decembrie, astia cu piata, in perioada respectiva ati fi circulat normal prin piata si ati fi mai strigat din cand in cand traiasca ceausescu!
  sa fiti iubiti
  marcus

 24. Plano Says:

  Este evident ca manifestantii de la Chisinau lupta pentru rasturnarea regimului politic comunist din R. Moldova.
  Este vorba despre o revolta cetateneasca peste capul partidelor de opozitie. Liderii acestor partide nu-si asuma o sustinere implicita in aceste miscari. Dimpotriva, partidele de la Chisinau, mai ales cele care au trecut pragul electoral, se desolidarizeaza de manifestarile din strada si pertracteaza cu Voronin pentru a ingurgita firimiturile cu care s-au ales in alegerile de duminica.

  Cum am mai spus, la Chisinau lipseste un lider sau o grupare politica cu notorietate care sa preia avantul miscarii din strada si sa-l canalizeze spre rasturnarea regimului.
  Daca revolta va reusi se va inregistra si un prim pas spre Marea Unire.

  Daca nu suntem atenti putem sa avem si surpriza sa ne confruntam cu o Mare Unire a MOLDOVEI!

 25. marcus Says:

  @Plano: Marea Unire, in actualele conditii internationale, nu se mai poate face ca in sec.XIX, sau ca dupa ww1, situatia si premizele politice fiind cu totul si cu totul diferite. Ea nu poate fi rezultatul vreunei miscari de strada degenerata in violente, ci atunci cand se va face ( si se va face0, ea va fi infaptuita in granitele UE. In opinia mea, va mai curge ceva apa pe Prut, pana cand acest deziderat va fi realizat. In primul rand este nevoie ca in Moldova sa vina la conducere un guvern democrat proeuropean, care sa inlocuiasca vechile structuri comuniste si rusofile.
  sa fii iubit
  marcus

 26. Dinu Says:

  Roxana,

  istoria ii premiaza doar pe cei ce stiu si pot -au potential- sa-si ia singuri „felia de tort” si sa o „savureze” decent.
  „Cersitul” nu a nascut decat, cel mult, compasiune. …niciodata respect, generat chiar si din teama.

 27. tiganca imputita Says:

  Mie, contrar lui Marius, revolta de Chisinau mi-a amintit totusi de 13-15 iunie al lui Ilici. O demonstratie pasnica si legitima in fond a degenerat in acte de vandalism, reprobabile in sine, indiferent de cauza care le-a generat. Si ca sa continui paralela cu 13-15: O manifestatie superba a tinerilor, in majoritate studenti anticomunisti, este infiltrata cu provocatori. V-am zis de ieri ca am zarit in diverse cadre TV figuri patibulare, indivizi care numai aparenta de studenti n-aveau, ci de borfasi penali, carora li s-a dat drumul in multime pentru a provoca violente: oameni trecuti binisor de 30 de ani, gorile solide, rase in cap care se agitau „specific” si erau urmarite insistente de camerele de la televiziunea lui Voronin. Ei, patibularii, au provocat reactia fortelor de ordine, iar studentii, lipsiti de un program clar si de un leader care sa-i coordoneze, au intrat in rezonanta spontana cu turnura agresiva a manifestatiei si au ripostat, ajungandu-se la lapidari si devalizari si incendieri ale institutiilor staului, exact ca la celebra mineriada. Cei care au idee de psihologia multimilor inteleg foarte bine fenomenul. Aparent coplesite, fortele de ordine parasesc scena, lasand campul de bataie la dispozitia vandalilor, fapt ce-i confera lui Voronin dreptul de a declara miscarea drept „tentativa de lovitura de stat” provocata de fotre externe, platita, si pusa in practica de indivizi lipsiti de patriotism (deja vu, deja connu, n’est pas??- vezi 13-15 iunie) iar in raspunsul lui Voronin vedeti-l si pe Ilici la 15 despre 13-15 iunie, dar si reactia lui Ceasca la debutul revolutiei , la Timisoara. Tinerii au fost astfel discreditati, protestul lor a starnit oprobriul international – fiindca ce era de admirat la transformarea parlamentului intr-o torta uriasa sau la documentele si mobilierul din interior distruse exact cum s-a intamplat la TVR in 13-15 iunie? O miscare care a avut drept scop demascarea ilegimitatii generalului mr. sovietic Voronin, a intarir de faot legitimitatea ( chiar falsa!) a lui Voronin, devenit aparator al ordinii constitutionale. Cat despre Occident si SUA, mai aproape de piele le este gazul rusesc decat camasa de mamaliga explodata a tinerilor studenti, oricata dreptate ar avea studentii in principiu. Kakaia revolutia? In timp ce mamaliga studentilor exploda cu bulbuci, mamaliga rurala se racea cu ochii la veveritele, papagul de carpa colorata si desenele animate ale televiziunii lui Voronin. Cred ca nu ne mai ramane decat sa ne plangem propriul amar alaturi de tinerii basarabeni, victime si ei ale scenariilor pe care noi le-am fumat deja. Tot degeaba. Vor avea si ei parte de schimbari politice cosmetice. Cat despre opozitia lor parlamentara, vorba nu stiu cui, partidele respective sunt un fel de matrioshti, formate in esenta tot din oameni controlati (santajati?, infiltrati? ) de sistem.

 28. tiganca imputita Says:

  Mie, revolta de Chisinau mi-a amintit de 13-15 iunie. O demonstratie pasnica si legitima in fond a degenerat in acte de vandalism, reprobabile in sine, indiferent de cauza care le-a provocat. Si uite paralela cu 13-15: O manifestatie superba a tinerilor, in majoritate studenti anticomunisti, este infiltrata cu provocatori. Am vazut in unele cadre TV figuri patibulare, indivizi care numai studenti nu erau, ci mai degraba borfasi penali, „sloboziti” in multime pentru a provoca violente: trecuti binisor de 30 de ani, gorile solide, rase in cap, agitandu-se „specific”, urmarite insistent de camerele de la TV Voronin. Ei, patibularii, au provocat reactia fortelor de ordine, iar studentii, lipsiti de un program clar si de leader, au intrat spontan in rezonanta cu turnura agresiva a manifestatiei si au ripostat, ajungandu-se la lapidari, devalizari si incendieri ale institutiilor staului, exact ca la celebra noastra mineriada. Cine are idee de psihologia multimilor intelege fenomenul.

  Aparent coplesite, fortele de ordine parasesc scena, lasand campul de bataie la dispozitia vandalilor, fapt ce-i confera lui Voronin dreptul de a declara miscarea o „tentativa de lovitura de stat” provocata de forte externe, platita, si pusa in practica de indivizi lipsiti de patriotism (deja vu, deja connu, n’est pas??- vezi 13-15 iunie), iar in raspunsul lui Voronin vedeti-l si pe Ilici despre 13-15 iunie, dar si reactia lui Ceasca la debutul revolutiei, la Timisoara. Tinerii au fost astfel discreditati, protestul lor a starnit oprobriul international – fiindca ce era de admirat la transformarea parlamentului intr-o torta uriasa sau la documentele si mobilierul din interior distruse exact cum s-a intamplat la TVR in 13-15 iunie? O miscare care a avut drept scop demascarea ilegimitatii generalului mr. sovietic Voronin, a intarit de fapt legitimitatea (chiar falsa!) a lui Voronin, devenit aparator al ordinii constitutionale.

  Cat despre Occident si SUA, mai aproape de piele le este gazul rusesc decat camasa de mamaliga explodata a tinerilor studenti, oricata dreptate ar avea studentii in principiu. They call it pragmatism, si pe pragmatism s-a cladit Vestul. Kakaia revolutia moldoveana? In timp ce mamaliga studentilor exploda cu bulbuci, mamaliga rurala se racea cu ochii la veveritele, papagul de carpa colorata si desenele animate ale televiziunii lui Voronin. Cred ca nu ne mai ramane decat sa ne plangem propriul amar alaturi de tinerii basarabeni, victime si ei ale scenariilor pe care noi le-am fumat deja. Tot degeaba. Vor avea si ei parte de schimbari politice cosmetice. Cat despre opozitia lor parlamentara, vorba nu stiu cui, partidele respective sunt un fel de matrioshti, formate in esenta tot din oameni controlati (santajati?, infiltrati? ) de sistem.

 29. Plano Says:

  @marcus
  Nu cred ca este cazul ca si noi aici sa vorbim in clisee europene.
  Cum vrei sa cada regimul comunisto-mafiot de la Chisinau altfel decat prin violenta?
  Pe calea alegerilor?
  O suta de ani de acum incolo comunistii vor frauda alegerile din Basarabia daca ei vor fi lasati sa le organizeze.
  Gandeste-te ca liderii de la Chisinau, din pacate si multi din cei de opozitie, se tem ca intr-o Romanie Mare ei vor fi doar niste lideri judeteni nu „nationali”.
  Nu s-au schimbat mult conditiile internationalele, marcus! Germania s-a unificat recent, iar Uniunea Sovietica, Cehoslovacia si Jugoslavia s-au scindat(dezintegrat) tot recent!
  Oficialii nostri, inclusiv Basescu, n-au voie sa vorbeasca despre unificare si o disimuleaza sub sintagma” ne reunim in UE”.
  Nu e cazul ca si noi sa vorbim incifrat!

 30. marcus Says:

  @Plano, una este cazutul guvernului care poate sa cada si prin mama violentei si altele sunt conditiile de orice natura vrei tu, in cadrul UE. Te iei si tu dupa boul de asimetric, care chipurile le-a promis moldovenilor ca intram impreuna uniti in UE. De parca UE era mostenire de la taxu si facea el ce vroia acolo. Eu vorbesc de Unire Plano, si mi-e teama ca nu sunt deloc clisee. Moldova conteaza pentru USA si UE, exact cat o ceapa degerata (CNN nici macar nu s-a deranjat s-o considere stire) si tu vorbesti de unire in granite europene. Noi nu suntem Germania, ci suntem Romania, asa ca trebuie lasata Istoria sa-si faca treaba.
  sa fii iubit
  marcus

 31. marcus Says:

  PS: sa te tii cu asa parlamentari cum ne vom sustine cauza la UE:
  Coardele parlamentarese

  Saltimbancu’ si Ciobanu’
  Dupa ce au dat cu banu’
  Si cazut’a pajura
  De azi nu se mai injura.

  Ci uniti intru simtire
  Si in fapta si gandire
  Se facura precum zmei
  Frati de cruce paralei.

  La Bruxelles ei mana’n mana
  Vor s’ajunga impreuna
  Prostia si nebunia
  Sa exporte Romania.

  Vorbe dure de ocara,
  Epitete de papara,
  Besteleli si mahala,
  Demn ne vor reprezenta!

  La acest duet de circ
  Daca adaugam un pic,
  Buzata cu pietre’n gura
  Avem trio pe masura.

  Monicuta minciunica
  Vine’n urma pasarica
  Si’o trupa de coarde, patru
  La Bruxelles da cu cantatu’.

  Lauri pentru un asa cvartet
  Vom culege cu regret,
  Lauri din oua stricate
  Romaniei aruncate.

 32. ROBERT HORVATH NEW YORK Says:

  Revolutia de la Chisinau este paralela cu cea de la Timisoara. Eete o revolutie eroica si anticomunista. Rusine pentru cei care se ascund dupa degete. Rusine pentru politicienii romani care tradeaza interesul national. Oare asa sau purtat cetatenii germaniei din West cu fratii de sub comunism ? Rusine.
  RH artist http://www.devagallery.com

 33. Plano Says:

  @marcus
  Vad ca n-ai timp sa intelegi ce scriu! Mai sus, eu spuneam ca n-ar trebui sa vorbim si noi, pe bloguri, despre UNIRE, in clisee europene… cu referire la ce-ai spus tu :
  ” Ea nu poate fi rezultatul vreunei miscari de strada degenerata in violente, ci atunci cand se va face ( si se va face0, ea va fi infaptuita in granitele UE”
  Eu zic ca numai prin miscari de strada vor cadea de la putere fortele antiunioniste de la Chisinau! Nu mai trebuie lasate sa organizeze ele alegerile in R.Moldova.

 34. ROBERT HORVATH NEW YORK Says:

  Repet presa occidentala vorbeste de acordul lui Putin pentru unire. Un milion de oameni pe strazile Bucurestiului si unirea sa infaptuit. Din pacate nu vor iesi mai
  mult de o suta. Clasa politica si-a aratat adevarata fata. Le va veni si lor randul.
  Romania are tinerii ei. Traiasca internetul!!!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: