ATAC ÎN GAZA. HAMAS, ALIAT DE NĂDEJDE AL ISRAELULUI

gaza460-sky-news-wwwguardiancouk

Imagine Sky News, surprinsă de Guardian

Israelul a invadat militar Gaza, au fost victime colaterale, printre care primul mort, un copil de 10-12 ani, intens mediatizat – şi care te impresiona în mod deosebit, prin ochii lui mari deschişi miraţi în moarte – un cinic s-ar putea întreba dacă tot cu asemenea expresie moare un copil-atentator sinucigaş, aşa cum sunt crescuţi de Hamas.

Hamas, evident, a ripostat, de fapt a ameninţat că „va fi cumplit” pentru Israel dacă atacă terestru. Şi aşa mor civili nevinovaţi din cauza unor terorişti descreieraţi. Descreieraţi? Aşa sunt doar executanţii, mentorii sunt extrem de calculaţi. Premeditează toată demenţa israeliano-palestiniană. Prejudiciază orice demers de pace. Subminează formarea statului Palestina. Raţiunea existenţei Hamas e teroarea – obiect al muncii pentru care sunt şi sponsorizaţi de UE, prin aripa, zisă umanitară.

Stare de fapt care le convine războinicilor israelieni şi acelor oficiali care în realitate nu sunt doritori să retrocedeze o parte din teritoriul Israelului către palestinieni, pentru (re)fondarea statului Palestina. Ministrul de Externe Tzipi Livni – această Ana Pauker a Israelului – ofiţer Mossad cu cele mai mari şanse de a deveni prim-ministru după alegerile din februarie şi bună prietenă cu preşedintele ales al SUA, Barack Obama, întrebată cu privire la criza umanitară, a declarat, senină, că „nu există nici o criză umanitară în Fâşia Gaza”.

În realitate, părţile nu doresc pacea şi nici existenţa a două state. Mentorii extremismului din ambele tabere întreţin conflictul. Hamas este aliatul de nădejde al Israelului, care prejudiciază toate demersurile Fatah, ale preşedintelui Mahmoud Abbas, pentru pace şi pentru statul Palestina.

Comunitatea internaţională este, în continuare, neputincioasă. Consiliul de Securitate al ONU, convocat azi-noapte târziu (ora New York-ului) a eşuat în adoptarea unei simple rezoluţii care cerea încetarea focului. SUA – reprezentate de eşalonul al doilea, adjunctul ambasadorului la ONU, Alejandro D. Wolff – au motivat, la fel ca în radio-adresa de ieri dimineaţă a preşedintelui Bush, că ar fi inutil un nou armistiţiu provizoriu, atâta vreme cât o organizaţie teroristă precum Hamas este previzibil că îl va încălca iarăşi şi iarăşi.

Iar Israelul va ataca, iarăşi şi iarăşi, populaţia civilă, făcând victime cu sutele şi distrugând infrastructura în Gaza. Iar UE şi alţi filantropi simţitori vor sponsoriza în consecinţă din nou Hamas, pe motive de refacere umanitară. Cerc vicios. Propagat în rândurile opiniei publice internaţionale, divizată între suporterii necondiţionaţi ai Israelului, oriunde s-ar afla şi suporterii anti-israelieni ai cauzei palestiniene, oriunde s-ar afla: primii nu acceptă drepturile statului Palestina iar ceilalţi nu acceptă nici măcar ideea existenţei statului Israel. Şi astfel toată omenirea este antrenată în acest conflict, iar cei care se implică, de o parte sau alta, incapabili sau nedoritori de obiectivitate, sunt folosiţi într-un război care nu-i al lor şi de pe urma căruia câştigă doar mentorii terorismului: internaţional şi de stat.

Atât Israelul, cât şi Hamas, care, ambele, au susţinut şi au salutat alegerea lui Barack Obama, au dat, în aceste ultime 10 zile, Americii şi lumii întregi un semnal foarte clar cu privire la starea de fapt pe care ţin să o perpetueze. Până când – asta numai Dumnezeu ştie.

144 răspunsuri to “ATAC ÎN GAZA. HAMAS, ALIAT DE NĂDEJDE AL ISRAELULUI”

 1. Filip G Says:

  Iraelul a beneficiat de arme din partea SUA,nu stiu cat vor sta arabii pasiv.Si oameni binevoitori care sa vada Israielul infrant se gasesc.Israielul paseste in necunoscut,iar gargara cu nici un mort din partea soldatilor israielieni voi o credeti?

 2. Weisehilde Says:

  Ar mai fi ceva: palestinienii sunt dependenti de economia Israelului. Daca nu-i primeste la lucru, sunt muritori de foame.

 3. Plano Says:

  De multe ori te intrebi: cei care dirijeaza din umbra organizatiile paramilitare palestiniene Hamas si Hezbollah nu sunt cumva tot israelienii? Atat de irational actioneaza de zici ca rostul lor este doar de a oferi pretexte israelienilor pentru a reocupa teritoriile palestiniene din care, cu greu, comunitatea internationala reusise sa-i convinga sa se retraga in urma cu doi ani.
  In loc sa se ocupe de dezvoltarea economica a provinciei Gaza, Hamasul castigator al alegerilor, prin votul unei populatii isterizate impotriva Israelului, nu a gasit nimic mai bun decat sa provoace armata evreiasca cu rachete artizanale, dupa ce Israelul a impus blocada impotriva provinciei pentru a se apara de teroristii bomba din locurile publice.
  Situatia razboiului asimetric intre o organizatie terorista si un stat care practica institutional terorismul, pe termen scurt si mediu, avantajeaza Israelul. Are tot atatea ocazii sa mai epureze etnic Palestina.
  Pe termen lung, se adauga noi file in contenciosul arabo-israelian. Il vor deconta tragic viitoarele generatii de evrei.

 4. vali plesca Says:

  uite, roxana, eu nu ma prea pricep, dar cand vad ca radu dudau a fost promovat ca specialist in problema asta, nu ma pot abtine sa spun si eu cateva lucruri: de exemplu ca, daca hamas e intruchiparea terorismului, fatah e intruchiparea coruptiei si unul dintre principalii vinovati ai ascensiunii politice a primilor. iar teroarea, propagata atat de teroristii palestinieni, dar si de israel, nu e ratiunea finala in conflict, ci doar modalitatea – cea mai proasta, bineinteles – de a castiga puterea.

 5. balbeck Says:

  Pai nu sunt evreii sfinti,daca Israel e tara sfanta?

 6. balbeck Says:

  Mie viceprimarul Nazaretului(Iacob) mi-a spus ca Sua nu i-a ajutat cu nimic pe evrei.Acest viceprimar e roman.S-a nascut in Bucuresti(Vitan).Tatal sau a fost comunist si a fost prieten prietem bun cu Ana Pauker.
  Culmea e ca si primarul Nazaretului e roman.
  Acest viceprimar a spus ca i s-a facut mila de batranii ce cerseau in Bucuresti si a vrut sa faca un camin pentru ei,in 2003.Primarul Bucurestiului(stim cine era) a cerut 100.000 euro,ca face el,fara nici o garantie.

 7. Radu Humor Says:

  Desi nu-i de ras ,ci chiar de plans , nu pot sa nu redau felul in care evreii reusesc sa duca acest razboi , Nu, nu-i vorba de trasul dupa coltz cu arma cu teava indoita ,care a facut cariera ci de o alta minune :

  Inainte de a bombarda o locuinta ,locatarii primesc un telefon , fiind rugati sa paraseasca locuinta ,ca urmeaza sa fie bombardata !
  Asa, apoi prin mijloace speciale ,se urmareste daca toti locatarii au iesit din casa/bloc si de abia acum incepe bombardamentul !!!

  Ei , mai are cineva curajul sa-i acuze de crime umanitare pe evrei ?!

  Pai la noi si taierea porcului de Craciun e mai sangeroasa , criminala si complet nejustificata, cu toate ca animalul e considerat de unii chiar spurcat !

  Vorba cantecului :
  Doamne ,
  Vino Doamne !!!

 8. garcea Says:

  Complimente pt articol Roxana, si un an nou fericit!

 9. Radovan Says:

  Cand doua organizatii teroriste ca Israel si Hamas se bat, cine pierde? Sigur cetatenii romani ca si crestinii arabi din zona. Romania ar trebui sa-si apere cu mai multa tarie cetatenii, iar Biserica ar trebui sa fie mai receptiva la problemele comunitatilor crestine din Orientul apropiat asa cum au facut, timp de secole, elitele tarilor romanesti.

 10. Radovan Says:

  In legatura cu domnul Fota, e un papagal sinistru cand spune ca Israelul e un stat democratic. Stie Fota ca in democratia aia, daca esti crestin, nu te poti casatori legal? Sau ca in aceeasi democratie, cetatenii pot fi arestati si executati fara judecata? Sau daca spui adevarul despre un stat fascist nu mai poti fi si anal-ist de succes?

 11. YODA Says:

  Stiu ca ma veti critica, dar ce-as arunca eu o bomba nucleara asupra evreilor ca si-au luat lumea in cap, au mai distrus o tara pe nume Liban, au copiat se pare modelul Hitlerist.

 12. Dinu Says:

  Palestinienii, sirienii, persii-iranienii, islamistii ortodocsi de peste tot si evreii au devenit IREDUCTIBILI.
  Se urasc de moarte, cum numai ei sunt capabili. Ura lor este atat de veche si de adanca incat a devenit principala sursa de energie, de motivatie, de-a exista, de-a trai.
  Sa mori la 12 ani luand cu tine „zece” evrei or americani sfartecati de masinaria infernala, legata de chiar bunicul tau de firavu-ti trup, este darul suprem.

  Nu „micile hachite” -razboaie, lupte- dintre ei sunt ingrijoratoare, ci in ce masura CEILALTI, cei cu adevarat mari, se vor implica de-o parte ori de alta si cat de „adanc”.
  Banii vor invarti lumea si de aceasta data. …Doamne, si cata nevoie de bani este acum!

 13. Radovan Says:

  SABEEL’S REFLECTION ON GAZA
  The Narrow Gate of Justice
  “Enter through the narrow gate; for the gate is wide and the road is easy that leads to destruction, and there are many who take it. For the gate is narrow and the road is hard that leads to life, and there are few who find it.” (Matthew 7:13-14)
  On Saturday, December 27, 2008, as the children of Gaza were about to leave their schools to return home, the Israeli air force carried a massive air attack against the people of Gaza. In less than 4 hours, over 150 people were killed and 200 injured – men, women, and children. By the end of the fourth day, over 390 Palestinians were killed and almost 2,000 injured. On the Israeli side, 4 were killed and no statistics are available on the number of injured.
  FACTS ABOUT THE GAZA STRIP:
  Population: 1.5 million. 75% of them are refugees. 45% of them are under 14 years.
  Area: 360 sq km, 139 sq miles.
  Population density: 4,167 people/sq Km (The highest in the world.)
  80% of Gazan households live below the poverty line, subsisting on less than $3 per person a day. 80% of all Gazan families would literally starve without food aid from international agencies.
  The Israeli occupation of the Gaza Strip, similar to that of the West Bank, including East Jerusalem, started with the 1967 June war. In September 2005, the Israeli army pulled out of Gaza and removed its illegal settlements. However, the illegal Israeli occupation of the Gaza Strip did not come to an end. Israel maintained its tight control over Gaza’s borders (air, land, and sea). To make things even worse, Israel imposed a siege on Gaza in June 2007, thus tightening its border restrictions and causing the humanitarian conditions to deteriorate further. Under the brutal siege, every aspect of the lives of the people of Gaza was controlled. They were totally dependent on Israel for fuel, electricity, cooking gas, medical supplies, food supplies (even flour), building material, etc. Israel made sure that the Palestinians would remain alive at barely the survival and basic subsistence level.
  On November 14, 2008, UN General Secretary Ban Ki Moon issued a statement that said, “The Secretary-General is concerned that food and other life saving assistance is being denied to hundreds of thousands of people, and emphasizes that measures which increase the hardship and suffering of the civilian population of the Gaza Strip as a whole are unacceptable and should cease immediately.”
  IMPORTANT POINTS TO REMEMBER:
  FIRST: A word about tahdi’a (the period of calm or truce). It is important to note that among the terms of tahdi’a was the understanding that Israel would lift the siege of the Gaza Strip, and gradually extend the truce to the West Bank. This Israel did not do. It only partially lifted the siege and allowed a trickle of vital commodities into Gaza which kept the people at the level of mere survival. Israel’s raids into the West Bank continued on a daily basis and scores of Palestinians were arrested or assassinated.
  The International Herald Tribune reported on December 19, 2008 that it was Hamas’ understanding that after the tahdi’a Israel would open the crossings and allow the transfer of goods that have been banned since the siege was imposed. There was never a return to the 500 – 600 truckloads of goods shipments that used to go into the Gaza Strip before the siege. “The number of trucks increased to around 90 from around 70.” The facts and figures tell the real story. Sadly, however, many western leaders have shut their ears, eyes, and mouths against the cry of the oppressed and they fell into the deceptive snares of Israel. Most of the world judges Israel by what it says and not by what it does; while they close their ears to the comprehensive and workable 2002 Peace Initiative adopted by all the Arab leaders including the Palestinians. Even Hamas has agreed to a Palestinian State within the 1967 borders as expressed to President Carter on his latest visit to Syria.
  SECOND: So long as Israel holds the Palestinians in general and the Gazans in particular under occupation, they (the Palestinians) have the right, according to international law, to resist the “seemingly never ending” belligerent occupation and struggle for their liberation. Israel, therefore, cannot demand from the international community sympathy and political support and from the Palestinians calm and security, while it maintains its inhuman and illegal occupation. It is only when Israel ends its occupation that it can have a legitimate right to defend its borders. Israel stands in violation of international law and is the aggressor due to its belligerent occupation.
  THIRD: The Arab leaders and governments can do more for peace. Many people accuse them of a conspiracy of silence. Most of the Arab people are ashamed of the positions of their governments because they have not used their resources collectively to end the occupation. Sabeel is not talking about the use of force although many of our Arab people do. We believe that the Arab governments could have contributed much more towards a resolution of the Palestine-Israel conflict through nonviolent means. Tragically, this did not happen.
  FOURTH: Although Sabeel wishes that Hamas and other Palestinian factions had chosen a nonviolent way to resist the Israeli siege, we feel that the disproportionate use of military force against the Gaza Strip and the number of casualties that it produced must be strongly condemned. It is a shame that once again many western leaders have failed to see the deeper issues that are involved. They chose to stand with the occupier rather than with the occupied, with the oppressor rather than the oppressed, and with the powerful rather than with the weak. It is important to continue the resistance against the belligerent occupation. But we call on our Palestinian people to abandon the armed struggle and to choose a more potent and effective way – the way of nonviolence. We can do it and we can win. The Palestinians are capable of setting an example for the rest of the world. This is what we must do; and this is what can restore to us our human pride and dignity.
  In fact, we must look to a world where wars, and weapons of violence and destruction would be banned and where oppressed nations would choose the higher moral ground and resist the evil of belligerent occupations by nonviolent means. We hope for a world where a reformed United Nations would never be held hostage by powerful nations, but would enjoy the freedom to establish justice for the oppressed of the world.
  FIFTH: We believe that the real message of the Palestinians to the world is a genuine cry for freedom and liberation. The Palestinians did not initiate the violence. The prolonged illegal Israeli occupation is the real cause for the violence in our area. Israel has shut the door on justice. The only way that can guarantee a lasting resolution of the conflict is for the United States’ new administration to dare and open the door of justice. We believe that it is the narrow gate of which Jesus Christ spoke. It is the gate that leads to a life of peace and security. “Enter through the narrow gate; for the gate is wide and the road is easy that leads to destruction, and there are many who take it. For the gate is narrow and the road is hard that leads to life, and there are few who find it.” This is the narrow gate of justice. This is the basis of international law. The way of military domination, occupation, violence, and wars is the wide gate that leads to destruction; while the gate that seems narrow and hard is the one that leads to justice, peace and security for both sides. We have tried the wide gate and it has only brought us destruction. It is high time to try the narrow gate of justice so that we might find life.
  Sabeel Ecumenical Liberation Theology Center
  Jerusalem December 31, 2008

 14. octavpelin Says:

  Criza economica incepe sa fie tot mai periculoasa si in Orientul mijlociu,acest razboi a fost programat,Israelul are nevoie sa-si consume armamentul vechi,iar pretextul este bratul armat al Hamas,un pretext care trebuie sa acopere atacul trupelor israeliene,in fasia Gaza,sa-i dea legimitate in fata lumii crestine si musulmane:”Vedeti ca noi luptam cu terorismul”,nu conteaza ca sunt victime colaterale din partea populatiei civile,crestini sunt toti,dar unii se inchina lui Allah!.Cei care castiga din afacerea aceasta sunt afaceristii care cumpara arme noi,razboiul este o afacere profitabila ,fapt cunoscut in dezvoltarea civilizatiilor umane de a lungul secolelor.Cine castiga:afaceristii ;si cine pierd:populatia de rand;Acesta este fundamentul pe care se bazeaza criza economica-razboaiele sunt o afacere profitabila-castigurile rapide-imbogatiti peste noapte si care aduc profit si le umplu conturile celor care conduc destinele omenirii-BANUL-este mai important decat pierderea vietile omenesti ,victime colaterale din partea ambelor parti beligerante!Care este legimitatea acestui razboi?!

 15. Says:

 16. Marius Mina Says:

  daca n-ar fi exisitat hamas cum dracu ar mai fi motivat ceilalti ocupatia ?

  Invazia are doua scopuri, unul electoral , celalalt ‘umanitar”

 17. balbeck Says:

  Armata israeliana intra in case si omoara femei,copii,tot ce gasesc in cale.Daca e adervarat ce se zice,e foarte grav.Asa distrug ei Hamas?

 18. Marius Mina Says:

  @Balbeck, si basescu s-a jurat pe carnea de pui ca n-a vandut FLOTA la fiare vechi..asa si cu Iacob al tau din Nazareth, sa am sanatate si macar 1% din cat cascaval si tehnologie militara primeste Israel de la US …as fi mai tare ca Trump si Videanu la un loc.
  Astora poti sa le dai si pe nas si pe gura , nu recunosc decat rastigniti.

  Ai vrea sa tii unde s-au dus cateva zeci sau chiar sute de miliarde din „bailoutul” lui Boosh?De parca n-ar fi ciordit destul Federal Reserv SRL …….

  Stai ca vine Obama cu banana sa vezi trai pe Iacob….

 19. Marius Mina Says:

  @balbeck , asta se numeste export de democratie … sau eradicarea dusmanului prin orice mijloace. Zona trebuie sa ramana „teren arabic”

 20. Says:

  @Marius

  Doar pesedeii si oamenii lui Felix mai vorbesc despre Flota, restul stiu ca a fost o manarie de’a lui Iliescu, din care vad ca tu musti la greu….

 21. Marius Mina Says:

  Am gasit un articol de suflet la Mihnea Georgescu pe blog, m-a impresionat pina in maduva oaselor:

  http://mihneageorgescu.wordpress.com/2009/01/01/gaza-apartine-israelului-lumea-apartine-israelului/

 22. Marius Mina Says:

  @K , pastreaza secretele de carnaval pentru grupul tau restrans de parteneri. Stiu eu mai bine cine si cum a vandut FLOTA.
  Basescu e cap de afis, Vacaroiu si restul complici.
  Cand o sa-ti detronam febletea o sa afli mai multe din rechizitoriu.

 23. Marius Mina Says:

  @Balbeck, tatal lui Jacob primarul de Nazareth si alti Brucani si Valteri Romani au adus comunismul sovietic in Romania. Iacob sa-si vada de batranii lui care de-abia isi duc zilele dintr-un ajutor social de mizerie.
  S-a trezit spiritul de echipa in el ….deodata…asa din prea mult atasament fata de batranii Romaniei…. give me a baking break !

 24. Roxana Iordache Says:

  @Filip G. Israelul e un fabricant iscusit de armament. Nu cred că e cazul să-i căinezi pe arabi, că numai pasivi nu stau. În general, lumea musulmană jubilează când e vorba de asemenea conflicte, ca pretexte jihadiste.

  @Weisehilde. Deocamdată, e un singur stat, Israel.

  @Plano. OK, hai să-i exonerăm de răspundere pe musulmani, cu religia lor atât de blândă, tolerantă, iubitoare! Chiar nu observi că e la fel de talionică precum şi cea a evreilor, doar sunt veri, sunt semiţi, nu? De fapt, e mult mai vindicativă, pt că evrei atentatori sinucigaşi n-ai să vezi. Ceva mai stupid-criminal nu există. Vrei să-ţi spun ceva, extrem de cinic? Civilizaţia mondială ar pierde fără evrei, dar ar supravieţui cu brio fără islamici. :mrgreen: E.g. Poate îmi scapă, dar nu ştiu vreun dirijor sau compozitor arab. În schimb, evreii… Când am folosit expresia terorism de stat m-am gândit inclusiv la Hamas, care terorizează populaţia din Gaza. Şi m-am gândit şi la Israel, a cărui retaliere e disproporţionată.

  P.S. Să mă ierte Raed Arafat, o splendoare de om, care, prin tot ce face, e uneori mai creştin decât creştinii.

  @vali plesca. La Fatah, corupţie tot aşa ca aia incriminată de Băsescu la noi? :mrgreen: În rest, cu finalul sunt de acord.

  @balbeck. Te joci cu focul. :mrgreen:

  @Radu Humor. În schimb, arabii sunt, ca să zic aşa şi să mă ierte Dumnezeu în prag de ajun de Bobotează – Lacrima Christi. Nu? 🙂

  @garcea. Mulţumesc mult, A.! Cele mai bune urări şi ţie, pentru 2009 şi pentru toată viaţa ta, şi a celor dragi!

  @Radovan. Mi se pare neavenit să numeşti Israelul, „organizaţie teroristă”. Dacă te năşteai evreu, tot aşa gândeai? Cât priveşte comunităţile creştine din Mid East, mie îmi e extrem de ruşine de cafturile din Biserica Sfântului Mormânt. Probabil că e acolo o sămânţă de demenţă, care îi cuprinde pe toţi, indiferent de apartenenţă etnică, religioasă şi confesională. Am observat pasiunea ta faţă de sinistra rânduială islamică. Pe mine mă oripilează şi nu simt nevoia să-mi cer scuze pt asta.

  Iulian Fota e unul din foarte puţinii analişti politici pertinenţi.

  @YODA. Bine că îţi place în schimb Iranul. Noroc că Israelul are armament suficient şi extrem de performant pt ca fantezişti ca tine, când mai au şi posibilităţi materiale, să nu-şi poată pune pornirile în operă.

  @Dinu. De acord cu dv.!

  @octavpelin. Îmi asum riscul de a afirma că nu mi-ar părea rău deloc dacă Israelul şi-ar consuma armamentul pe exterminarea Hamas. Numai că, din păcate, nu sunt convinsă că are interesul. Pe urmă n-ar mai avea pretext să refuze statul Palestina.

  @K. Ţi-ai găsit ce exemplu să dai, Al Jazeera, care face promo terorismului internaţional.

 25. Says:

  @Marius

  Rechizitoriul il poti gasi pe net si e destul de clar pentru cei care stiu…….

 26. Says:

  @R

  Cred ca n’ai inteles mesajul femeii, care daca era contrar nu puteai sa’l vezi pe CNN……mai asculta’l odata cu atentie….

 27. Marius Mina Says:

  Proteste masive se extind in majoritatea tarilor occidentale, ele condamna ISRAELUL pentru agresiuni si crime impotriva umanitatii.
  La Londra Annie Lennox conduce manifestatia de protest care a coagulat zeci de mii de persoane.Ieri la New York de asemenea zeci de mii de oameni au participat la un protest masiv denuntand conducerea Israelului .
  Franta, Italia , Cehia si Belgia acuza Israelul de atrocitati impotriva civililor palestinieni…

  Se umfla buba, cineva trebuie sa scoata camasa dintr-o astfel de situatiune….

  Ce se va intampla , ramane de vizionat.

 28. Says:

  @R

  A propos de raspunsul dat lui Plano: Femeia din clip il intreaba pe musulmanul daca a vazut vreun evreu dandu’si foc intr’un restaurant german…….

 29. toader Says:

  este interesant punctul tau de vedere roxana. cu o singura nuanta si anume faptul ca hamas a aruncat cu rachete in sudul israelului. cata vreme iranul finanteaza hezbollah si arabia saudita continua sa sustina regimul hamas e greu de crezut ca se va ajunge la pace.

 30. maria Says:

  gramatica lui Boc??? Antoane, unde esti analfabetule?

  Antoniu spune:
  duminică 4 ianuarie 2009 la 12:28:28 am

  „iata cata ordonantze frate si hotarari!”

  Ce zici @Antoniu? Precis la tine este vb de o simpla scapare, in schimb la Boc este vb de analfabetism!?

  trogloditule 🙂

  Roxana, sper sa nu behai acum ca e alta tema. Ah, sa nu uit, cat de suava ( de fapt penibila) esti tu de fiecare data cand pomenesti de… Calin….

 31. Marius Mina Says:

  @K eu nu ma inspir de pe internet , mai ales cand e vorba de agentul „B” de la Anvers.

 32. Marius Mina Says:

  @Toadere , Israelului numai pace nu-i trebuie…ce dracu , ma faci sa cred ca te inspiri din „O mie si una de nopti”

 33. Radovan Says:

  @Roxana. Cunosc evrei care au scapat cu greu din lagarul fundamentalist numit Israel, Inchizitia era open-mind pe langa adunatura aia de perciunati-balanganitori. Tu numesti stat cardasia aia de sionisti fanatici? Despre pasiunea mea pentru randuiala islamica pot spune doar ca nu exista, am insa o anumita simpatie pentru arabi, mai ales pentru cei crestini. Chiar daca n’au dirijori(ar fi utili la ce muzica au 🙂 ) au totusi ceva cultura( Avicena, Averoes, Ibn Khaldun etc.). Oricum, cu fiecare masacru in plus, Israelul isi pecetluieste soarta si din pacate si soarta evreilor din Palestina, pentru ca la un moment dat va veni si randul musulmanilor sa fie mai tari, si dupa atatea nedreptati nu cred ca vor mai avea mila. 😦

 34. Says:

  @Marius

  Era vorba de rechizitoriul Flota nu de inspiratia care va vine la toti anti-B, din JN. Daca nu aveati cu totii acelasi argument te credeam…

 35. balbeck Says:

  In ce sens ma joc cu focul?:)

 36. Marius Mina Says:

  „Israel does not spy on the United States of America.”
  – Mark Regev, a spokesman at the Israeli embassy in Washington

  Prior to 9/11, the FBI had discovered the presence of a massive spy ring inside the United States run by the government of Israel. This seems a harsh gratitude from a nation which obtains 10% of its annual budget from the American taxpayer, $3+ billion a year. Over the years, American taxpayers have been required to send Israel more than four times what the US spent to go to the moon.

  Mai multe info :
  http://mariusmina.blogspot.com/

 37. Marius Mina Says:

  @K lasa-ma cu Jurnalele tale Nationale, sau vrei sa ma intoxici?

 38. balbeck Says:

  Nu sunt de acord nici cu nemtii ca i-au masacrat pe evrei,dar evreii m-au dezamagit,desi am foarte multi prieteni acolo.
  In plus un evreu ce e patron si face cartiere rezidentiale in orasul meu,a fost chemat pe front.E rezervist.A acceptat.Cum sa accepte cand aici il asteptau milioane euro?

 39. balbeck Says:

  Marius,Iacob(68 ani) a fost comunist.Insa noi am avut o problema in Iordania.Noi trebuia sa ajungem la Petra si araboii ne-au intors la vama pe toti,un autocar,ca nu erau actele in regula.Motivele lor,dar actele erau in regula.L-am sunat pe acest Iacob si in 15 minute a rezolvat problema.Ne-au pus inca o data vizele pe pasaport,gresisera prima data.De doua ori neghiobi araboii aia.In plus Iacob m-a facut si pelerin(certificat de pelerin),desi n-am treaba cu bisericile…sunt cam ateu.E baiat bun.E foarte educat.

 40. balbeck Says:

  Pare incredibil.Sa te duci intr-un Israel fara razboi,Intr-o Palestina la fel,dar cu soldati cu mitraliere.Acum e cel mai periculos loc de pe Pamant acolo.

 41. Marius Mina Says:

  @balbeck , am intalnit si eu multi evrei baieti buni, chiar si fete bune ;-).
  Sunt foarte multi care condamna actiunea ISRAELULUI asupra palestinienilor .Am vazut anul trecut la Chicago o demonstratie masiva de evrei care cereau „Free Palestine” si urau zionismul.Am discutat cu ei cateva ore, erau niste oameni de toata cinstea.Cu unii dintre ei am petrecut aproape toata seara la o carciuma frantuzeasca din zona.
  Si in Romania „sondajele” Insomar il dau pe Basea campion, in realitate s-a dus sub 30%.
  Ghinionul lui ca numai e Geoana in opozitie sa mai ceara o suspendare sau vreo lovitura de stat , doar asa i-ar mai ridica din nou procentul pe la 60%.
  Acum sunt concubini….sunt curios cu ce miscare „discreta” mai iese pe piata sa poata fi ingurgitata de masa de prostime

 42. Filip G Says:

  Tot mai multi fanatici vor fi atrasi de extremisti sperand ca vor lupta pentru o cauza nobila.Cand nu mai ai nimic de pierdut in viata ,ratiunea nu mai are valuare.Toti cei din fasia Gaza sunt rai?De ce trebuie ca oameni nevinovati sa plateasca facturile celor rai?Si apropo daca e sa facem un bilant care sunt stricaciunile facute de HAMAS si care sunt cele facute de ISRAIEL.Sa trecem peste episodul asta ,omul sincer si neimplicat din fasia Gaza dupa terminarea razboiului are vre-o sansa sa lucrezreze in Israiel sau aiurea sa-si castige un ban cinstit?Efectele unor embargouri fac ca majoritatea celor afectati sa nu mai creada in valori in libertatea de expresie,etc.Pentru ca accesti oameni nu mai au ce pierde.Cand moartea devine o eliberare ,sistemul politic unde acceasta e practicata are multe lacune.Cum e posibil sa se ajunga aici?Prin indiferenta si alierea la tarile ce fac propria politica in lume.Cel ce ucide ramane un ucigas,iar invazia nu are nici o scuza .Au fost multi in istorie care sub forma de cruciade au impus propriile vointe.O tara cum e israielul trebuie sa dezvolte arme incat sa se protejeze,scuturile aieriene sau de orice fel e doar o chichita prin care statele se pot inarma,sa nu poti contracara o racheta simpla care iti cade in teritoriu e penibil.Cum vei reactiona la o racheta nucleara?

 43. Marius Mina Says:

  Filip lasa stricaciunile, vezi cum stam cu numarul mortilor si ranitilor…
  In ultima saptamana scorul e cam strans…vreo 600 la zero in favoarea palestinienilor

 44. Roxana Iordache Says:

  @K. Flota evident că a păpat-o FSN-ul. De-aia se vor şi acoperi între ei.

  @Marius Mina. Nu crezi că ar fi mai bine să-i ignori, şi pe israelieni, şi pe palestinieni, mai ales că aveţi acum un preşedinte care va fi instalat cu sânge de toate naţiile în el? În ce priveşte Occidentul, mereu a fost cretin, nici nu mă miră că ei condamnă Israelul, din moment ce înainte i-au condamnat pe cei care arătau realitatea din URSS. Paradox, poate, dar asta e realitatea.

  @toader. Arabia Saudită îşi cunoaşte interesele comerciale. :mrgreen:

  @maria, Deci nu te potoleşti, în prostia ta? OK, am să-ţi public ID-ul.

  @Radovan. Ceea ce era de demonstrat.

  @balbeck. Reciteşte ce-ai scris. Eşti incoerent.

  @Marius Mina. Mă laşi cu arabii fete mari?

 45. balbeck Says:

  Ce sa recitesc?Daca stateau soldatii aia cu mitraliere si dormeau in post inseamna ca era razboi?Sau ce sa recitesc?

 46. balbeck Says:

  Ben Laden e fata mare?

 47. Roxana Iordache Says:

  @balbeck. Tu relatezi ca şi cum toată lumea ae fi fost acolo. 🙂

 48. maria Says:

  Ia uite s-a trezit frosa Roxana sa-mi publice ID-ul. Pai la tine este de mult cunoscut faptul ca te doare-n cur de lege. Ti s-a atras de f multe ori atentia de ilegalitatile pe care le practici.
  Pe de alta parte, amenintarile tale infantile ma fac sa bufnesc in râs.
  Cine vrea ID-ul meu poate sa mi-l ceara si il public singura. Nu vad unde-ar fi problema si mai ales nu inteleg ce-ai rezolva tu cu publicarea ID-ului meu? 🙂
  Mai ales ca mereu sustii ca am proxy si alte minuni? 🙂
  Tolomaco, da-mi ban daca poti, altceva ce mama dracului iti imaginezi ca-mi poti face?
  Ah…Calin 🙂 🙂

 49. maria Says:

  Sau ai impresia ca intereseaza pe cineva faptul ca eu te consider proasta? 🙂 De gustibus 🙂

  Unii il considera prost si idiot si securist pe insusi presedintele României si nu intereseaza pe nimeni. Pe cine crezi ca intereseaza faptul ca eu o consider proasta pe o fosta jurnalista? 🙂

  Amicul tau, nespalatul ala de Petria a scris un articol pe blog cu titlul ” În pizda ma-tii, Basescu! „. Si ..mare brânza 🙂 A interesat pe cineva?

  Toanto 🙂

 50. Radovan Says:

  @Roxana. Nefericita dihotomie stanga-dreapta ii „obliga” pe multi oameni normali sa se conformeze unor puncte de vedere pe care nu le-ar avea altminteri. Daca esti „de dreapta” tre’ sa tii cu Israelul, cu kosovarii, etc. si in general cu cine spun americanii. Nu zic ca n-au avut un rol major in caderea comunismului dar asta nu inseamna ca tre’ sa inghitim toate rahaturile pe care le sustin pentru diverse interese.
  Quod erat demonstrandum?

 51. Dinu Says:

  Maria,

  de ceva timp mi-ati atras atentia -nimic personal!- prin cerbicia, demna de alte cauze, cu care va jigniti gazda, sa-mi fie iertat, a la „mitabston”, or pe vizitatorii acestui blog.
  Nu ca ar fi treaba mea, dar sa fie ceva patologic, or carnetelul roz a ramas imaculat inca din ziua primului dumneavoastra bal? …sa fie gazda noastra motivul acestei neampliniri ? 🙂

  Maria este un nume fermecator si incarcat de simbolistica crestina. Pacat!

 52. Filip G Says:

  Cand rudele celor decedati vor afla ca razboiul a fost pasnic si de buna credinta ,vor accepta alergand cu ramuri de finic in intampinarea eliberatorilor.Un precedent e in IRAK fara dictator numarul mortilor este net superior.Si iti pui intrebarea ce e mai presus de viata in lumea asta?
  A face pace cu tancul si a impune o democratie cu mitraliera e un ideal?
  Care psiholog din lumea asta reuseste sa explice familiilor indoliate din fasia Gaza ca e logic ce se intampla?
  Nu va dura mult si vom fi monitorizati toti cetatenii planetei,iar cand cineva va decide ca suntem baieti rai vom fi desfintati printrun simplu clik.Cum explica Israielul moartea baietelului de cativa anisori?Probabil prin jerfa suprema .Cum ar fi ca copilul tau sa fie cel mort.Ce ai simti,care ar fi impulsurile tale fata de cei ce iti vor BINELE?
  Traim vremuri grele,am ramas stupefiat de cineva care zicea NUMARUL POPULATIEI PE GLOB SA REGLAT PRIN BOLI SI RAZBOAIE,Jos palaria.Am totusi o remarca de facut,fie ca cei sacrificati sa fie din familie,cunoscuti si neam.

 53. balbeck Says:

  Si americanii pot fi de stanga.Obama a spus ca va lua mai mult de la bogati si mai putin de la saraci.Cam asa se comportau si comunistii.

 54. Roxana Iordache Says:

  @maria. Săraca de tine, ce să-i fac unei anonime? Vrei să-ţi dau ban? Eşti miloagă?

  @Radovan. Greşit!

  @Dinu. Boierul tot boier.

  @Filip G. Deci, era mai bine cu dictator. Nu? Iar cei din Gaza sunt îngerii luminii, pe când Israelul e diavolul cel mare. Cam asta e ideea ta?

  P.S. N-aş face niciodată copii cu un arab. 🙂

 55. Filip G Says:

  Timpul va fi cel care imi va da dreptate sau nu.
  Omul nu poate fi judecat in functie de Zona in care sa nascut,religie,natiune,etnie.Un om egal un om.
  Cine ia viata unui om este UCIGAS
  Daca acum sunt sute de morti in Gaza pe principiul DINTE pentru DINTE trebuie sa fie la fel si in Israiel?

 56. Antoniu Says:

  Sa ne mai distram putin, fara sa uitam de suferintele celor atacati dar si de spaimele atacatorilor. E un articol pe care l-am publicat dupa atacurile teroriste din SUA.

  Barba olteneasca, o arma impotriva terorismului

  Istoria romanilor, zbuciumata de altfel, consemneaza fapte eroice ale inaintasilor nostri in lupta impotriva cotropitorilor otomani.

  Legendele noastre descriu adevarate fapte de vitejie care pot fi pilda pentru alte popoare. Se zice ca de la ‘Pestera Muierii’ la Craiova, pe dealul supranumit ‘Dealul muierii’, oltencele au reusit sa-i alunge pe turci fugarindu-i 150 km spre sudul Dunarii.

  Satule pana peste cap de agresiunile osmanlailor, care le-au determinat de multe ori sa-si puna capat zilelor aruncandu-se in fantani, au iesit saracele la bataie cu turcii, dezbracate in pielea goala cu o mana in buzunar si cu secerea in cealalta mana.

  Ce s-a intamplat? La vederea lor, puhoiul de soldati turci au luat-o la fuga de teama sa nu starneasca mania lui Allah. Nu le venea a-si crede ochilor, caci soldatii stiau prea bine ca barba creste doar pe fata nu si intre picioare. Profitand de deruta, oltencele astfel ‘deghizate’, venite parca de pe alta planeta, au reusit sa-i sperie pe turci si sa-i alunge din tara.

  ‘Barba’ olteneasca a intrat deci in legenda ca o arma de temut. Daca am deschis ‘cerul si pamantul’ tarii pentru bazele americane
  si trupele NATO, ma intreb asa, ca sa ma aflu in treaba, de ce nu, sugeram femeilor musulmane sa dea jos voalul, nu numai de pe fata, ca sa le arate molahilor ca nu numai ei sunt purtatori de barba.

  S-ar putea ca teroristii cu ‘cruciulite’ in sange sa iasa din ascunzatori si s-o ia la fuga, dand astfel sanse fortelor coalitiei sa-i prinda mai usor. Asadar, metoda cu barba ar putea fi una dintre cele mai eficiente arme in lupta cotra terorismului international.

 57. Dinu Says:

  Roxana

  …mda, boieru`, ca a mancat de pranz, or ba, doarme doua ceasuri dupa-amiaza. ….iar cand se trezeste, „se dedulceste” cu o dulceata de cirese amare, or de nuca verde. …ca-i boier! 🙂

 58. balbeck Says:

  Daca e ura asta asa de ce nu-i omoram pe toti arabii?Sunt araboi saraci in mare parte,rai,nu se spala,lenesi,cersetori…dar sa-i omoram?

 59. maria Says:

  @Dinu

  Parerile tale, raman ale tale.
  Eu intru aici intr-adevar ca sa râd de prosti. Asta este meteahna mea. Eu va consider pe multi de-aici niste idioti si probabil reciproca este valabila 🙂

  Imi place cum Roxana povesteste despre Calin ( ah..Calin), imi place cum acel Mina povesteste despre securistul de la Anvers, imi plac chiar si puseurile tale pseudoliterare-roz 🙂

  Recunosc ca de cate ori intru aici ma simt bine pt ca imi dau seama ca…se poate si mai rau 🙂

  Multumit?

 60. Roxana Iordache Says:

  @Filip G. De acord. Dar pt ei omul nu valorează doi bani. Nici unii, nici ceilalţi nu preţuiesc viaţa. Sunt vindicativi. Se întrec în răzbunare.

  @Antoniu, Nu prea e de râs. Le-ar lapida rapid. :mrgreen:

  @Dinu. Şi căţeii? 🙂

  @balbeck. Ura cui?! Se omoară între ei. Se omoară şi singuri. :mrgreen:

 61. Filip G Says:

  http://news.yahoo.com/nphotos/Gaza-Strip/photo//090104/481/30e20a6d190945a79761d1c782366298//s:/ap/20090104/ap_on_re_mi_ea/ml_israel_palestinians
  Cine poate explica copiilor din Gaza cum e cu razboiul?
  Eu nu pot.

 62. Dinu Says:

  Maria,

  …..nu ar fi mai simplu, mai la`ndemana, daca ati privi intr-o fantana, intr-un iaz? ….rasul, de toate felurile, este …inclusiv terapeutic.
  Cat priveste …”puseurile tale pseudoliterare-roz”, sunteti amabila. 🙂
  Nu am reusit niciodata sa scriu trei randuri, coerente.

  …si nu uita, ai un nume superb! 🙂

 63. Dinu Says:

  Roxana

  Iubitii mei catei au room-service, in „vile”, hrana umeda. 🙂 …din pacate felinele trebuie sa circule numai pe sus. Cred ca in curand le vor creste aripi. 🙂

 64. balbeck Says:

  Evreii nu sunt araboi.Si nu se omoara singuri.Dar mai e ura asa…s-au extins peste masura in toata lumea si ar trebui starpiti.

 65. Radovan Says:

  Cand esti alungat din casa, orasul si tara ta, cand rudele tale mor in fiecare zi pentru ca nu vor sa renunte la pamantul mostenit de zeci si zeci de generatii, pentru ca o populatie a citit undeva ca ce-i al tau i se cuvine lui, nu vad ce fapta ti s-ar parea extrema. Palestienii nu sunt amerindieni, au in spate solidaritatea crescanda a unui miliard de musulmani si nu cred ca evreii se pot bucura de ceva asemanator din partea Occidentului, niciun vestic nu s-ar sacrifica pentru Israel. Israelul va sfarsi ca Negutatorul din Venetia daca nu are intelepciunea unei minime intelegeri fata de palestinieni. Felul in care se poarta Israelul ii va atrage dispretul si va strerge compasiunea de care s-a bucurat in urma suferintelor indurate de la nazisti. Asa ca: Achtung…

 66. Roxana Iordache Says:

  @Dinu. Adică le papă căţeii? 😯

  @balbeck. Şi cui vrei tu să-i aplici soluţia finală? Nu de-alta, dar ca să ştiu cărui diavol îi devin avocat din oficiu., :mrgreen:

  @radovan. Bine că Occidentul s-a solidarizat cu Moscova. Cât priveşte sacrificiul pentru palestinieni/evrei, să se sacrifice, în continuare, între ei. Oricum, resentimentul faţă de evrei este cel mai bun pretext de victimizare, aşa că mulţi le fac jocul.

 67. Dinu Says:

  Roxana

  …pai sunt opt nebuni alintati plus „autistul” Rei, tekelul. 🙂
  oricum, felinele au invatat care este riscul de a cobora in anumite zone ale „mosiei”, iar noi le punem mancarea numai in locuri sigure.
  Printre „cele sase feline” este un motan roscat superb, extrem de indraznet si de inteligent, care, cand prinde usa de la balcon deschisa, nu ezita sa ne faca cateo vizita, mai ales seara. 🙂

 68. Roxana Iordache Says:

  @Dinu. Înseamnă că aveţi războaie israeliano-palestiniene 🙂 Doamne fereşte!
  Aţi avut ghinion, de obicei se înţeleg de minune căţeii şi pisicile din aceeaşi casă şi/sau curte.

 69. alex.dumitrascu Says:

  Am trei remarci destul de simple:
  – Actualul balamuc din Gaza a inceput cu cateva zile inainte de expirarea mandatului actualului presedinte.
  – Nu demult a fost incheiat un contract intre Israel si SUA, pentru livrarea unor avioane de lupta ultrasofisticate.
  Valoarea acelui contract este aproximativ egala cu cele aproximativ 700 miliarde dolari care ….lipsesc in economia SUA.
  – Israelul este singurul stat industrializat care nu e atins de criza de lichiditati.

 70. Plano Says:

  @maria
  Are dreptate Roxana!
  Numai in ultimele trei luni te-ai clonat de trei ori.

 71. Dinu Says:

  Roxana

  Nu este vorba de ghinion, pur si simplu cateii sunt veniti in perioade diferite, iar pisicile, probabil ale vecinilor, sunt doar in trecere la un „gratar”. Stapana casei, Tuca, nu are probleme cu fiorosii. 🙂 …”autistului” i se mai pune pata cateodata. 🙂
  In rest, este pace sub „maslini”.

 72. Tio Says:

  Adevaratul blestem:Israelul, din victima in calau.

  Din empatie cu toti oamenii omoriti in timpul celui de-al II razboi mondial(e plin de cimitire militare acolo de unde sint eu), dar mai ales cu evreii, nu am citit nimic din literatura despre Holocaust. Am vazut doar citeva filme. E prea mult pentru mine. Mai ales dupa ce am inteles ca nemtii stiau foarte bine ca faceau rau dar au ales sa-si „elibereze” vointa, sa transforme Europa in ruina, s-o inece in singe. Oare cum ar fi aratat Europa acum daca razboiul nu ar fi avut loc? Istoria s-a repetat in Yugoslavia si se poate repeta oricind si oriunde in Europa la gradul de pasivitate, inconstienta si nepasare care stapineste europeanul de rind.

  Tot acest capital de empatie, si nu numai, a fost succesiv si perseverent erodat de actiunile statului Israel, si pentru ca Israel e o democratie, de actiunile poporului israelian.
  Consider ca asta e, de fapt, blestemul poporului evreu: sa devina la fel de diabolic ca si calaii sai. Asa cum si noi sintem blestamati sa fim orbi, surzi si muti fata de cei care batjocoresc tara asta, si pe noi, in fiecare zi.

  Din punct de vedere PR e o catastrofa. Toata lumea crestina, mai libera decit de obicei de Craciun si sfirsit de an , sta la televizor si se uita cum evreii omoara palestinieni in direct.
  Oare de ce? Vor fi surprize de la Obama? Ultima ocazie de a-si face de cap cu aprobarea SUA? Probabil. Sper. Cineva trebuie sa-i opresca. Vorbim aici deja de o rautate de proportii biblice si nu doar istorice.

 73. maria Says:

  @Plano

  cred ca avem definitii complet diferite, referitor la clonare.
  Eu intru aici numai cu „maria” si intotdeauna de pe acelasi calculator. Dar nu mai pierd vremea cu tine.

  Asteptam o rectie, cat de cat, din partea lui @Antoniu care il acuza de analfabetism pe Boc.

  Antoniu, ce spui despre exprimarea ta:
  Antoniu spune:
  duminică 4 ianuarie 2009 la 12:28:28 am

  “iata cata ordonantze frate si hotarari!”

  Hai..sa-ti vad scuzele!

 74. Plano Says:

  @maria
  Poti sa-ti pierzi vremea cum vrei. Da` de analiza pe text, facuta de @alex, ce zici? E pe topicul anterior!
  Hai Pa! Simpatico!

 75. Roxana Iordache Says:

  @alex.dumitrascu. :mrgreen: Bine că îţi plac ceilalţi. :mrgreen:

  @Dinu. Acum e clar. 🙂

  @Plano. Are generator de IP-uri, ca şi alţi obsedaţi. Reţeta pentru astfel de psihopaţi e să fie ignoraţi. Dar pentru faptul că a substituit identitatea cuiva, persoana poate fi încadrată penal.

  @Tio. Şi palestinienii nu omoară, nu? Greşeala e să iei partea cuiva în isteria asta dirijată. Că mai băgăm câte un cinism cum ar fi de cine ne-am putea lipsi din verii semiţi, ăsta-i umor negru, care nu se pune. 🙂

  Atitudinea anti-evreiască îi va ajuta să se victimizeze. Nu poţi blama un întreg popor, aşa cum faci tu aici, referitor la nemţi şi la evrei. Iar pe palestinieni îi exonerezi de răspundere, când ei înşişi sunt divizaţi şi se blamează reciproc.

  Referitor la Obama, surprizele vor fi pentru cei care l-au votat şi pentru cei care i-au aclamat victoria.

 76. Tio Says:

  Hai sa numaram cadavrele sa vedem cine pe cine.
  Germanii au ales, evreii au ales. Sint responsabili pina la ultimul. Crezi ca le dai o scuza daca pui reflectorul pe o organizatie sau alta? Demage control?

 77. balbeck Says:

  Acum tot mai multi palestinieni vor dori sa omoare evrei.

 78. Antoniu Says:

  @maria-iată câta ordonanțe frate și nu câtă sau cata ordonantze; nu mi se pare corect ca unii sa se autentifice cu ureleul iar altii, ba. si doi, vorba lu’ muc, subectu’ e perimat.
  exista maria in presa anumite subtilitati ale ziaristului de calitate, de a interoga cititorii si politicienii deopotriva. tu ca femeie simti lucrul asta si multi dintre noi la fel. prima reactie este de revolta:cum drakului reusesc eshtia sa ne rascoleasca mintile?. eu am invatzat ca daca intri in astfel de joc nu se intampla nimic, ba din contra descoperi niste oameni la fel de normali ca si noi. tonul denota rautatea si nu bunatatea ta. eu as vrea sa cunosc aici partea buna a tuturor, ca de rai stim sa fim, uai mamaaa!

 79. Antoniu Says:

  @maria-ziaristii de calitate,cum spuneam, sunt interfata dintre cititori/alegatori si politicieni. softul e facut de catre politicieni. noi cerem ceva, introducem in baza de date, iar ziaristii is un fel de verificatori. cand cerintele noastre nu interactioneaza cu sistemul facut de politicieni, desi indeplinim conditiile de plauzibilitate, completitudine, corectitudine,etc. atunci verificatorul isi da seama ca sistemul nu functioneaza si interogheaza baza de date. ce se intampla? ori noi gresim si trebuie sa ne indreptam, ori politicienii gresesc si trebuie reparati. verificatorul nu da okeiul numa’ dupa ce exista compatibilitati intre toti actorii. no, cam ashe mere treaba.

 80. cata055 Says:

  Conflictele din Orientul Mijlociu vor exista intotdeauna deoarece sunt interese economice, religii diferite, diferente enorme de cultura care vor duce mereu la conflicte armate.

 81. Roxana Iordache Says:

  @Tio. Eu nu scuz pe nimeni şi nu intru în jocul lor.

  @balbeck. Ai urmărit interviuri cu palestinieni din Gaza care condamnă Hamas?

  @Antoniu. Eşti tu prea cumsecade. Ai mai avut de-a face şi ieri cu un personaj similar.

  @cata055. Bun venit! Mai ales interese. 🙂 Păcat numai că mor oameni. Şi mulţi. Teroriştii islamici au compensat, azi, dintr-un foc, o bună parte din victimele palestiniene, în Irak, printr-un atentator sinucigaş care a curăţat tot atâţia civili câţi ar fi făcut-o un raid aerian israelian. Şi la raid ar mai fi avut şanse să scape.

 82. Roxana Iordache Says:

  @Filip G. Am găsit comentariul tău reţinut automat la moderare, probabil, din cauza adresei de link. Referitor la întrebarea ta, nu-ţi face probleme şi nu te emoţiona, le explică părinţii lor, iar copiilor Hamas li se explică şi cum să moară în atentate sinucigaşe. Mai eficiente decât o rachetă sol-sol. :mrgreen:

 83. Marius Mina Says:

  @Roxana, sti foarte bine ca nu-i „halesc” pe arabi, nu stiu de ce incerci sa mi-i bagi pe gat ? Poate le gasesti un loc mai confortabil departe de preferintele mele.
  Nu uita un singur lucru, Bush e inca presedinte si tot ceea ce se intampla acum e sub puterea lui de a trage frana de mana Israelului, a preferat sa stea low profile ca de obicei. Obama va urma aceeasi politica a capului in nisip si a poponetului lasat afara .Anticipez,cu toata responsabilitatea , ca politica americana fata de agresivitatea exacerbata a Israelului se va intensifica sub Obama.Nu uitati ca are ca chief od staff un zionist declarat, fost luptator in armata ‘sfanta”. Gurile „rele” din WDC il suspecteaza de apartenenta la Mosad pe Rahm.

 84. Marius Mina Says:

  Roxana, mie mi-ai oprit aseara doua comentarii care nu aveau niciun link, e doar sistemul fucked up de la wordpress, nimic altceva.

 85. Ovidiu Says:

  Roxana,
  in primul rand Benjamin Netanyahu e pe primul loc in sondaje ceva cu 60%, Tzipi Livni pe al treilea loc, de-aia au invadat Gaza sa nu cumva sa castige Netanyahu, de ce nu au asteptat inca doua saptamini dupa alegeri ? e clar.

  Dar am ceva mai tare.

  Citeste telegrama dintre Traian Basescu si Nicolae Ceausescu – 1986. Scintea
  Inca un curtas.
  nu e gluma !

 86. blogideologic Says:

  Înainte de crearea statului Israel modern, unii spuneau (alţii spun şi acum) că nu există palestinieni, că acolo, în Ţara Sfântă sau Romania Ierusalimului, nu există decât arabi fără o identitate naţională palestiniană. Poetica lui Mahmoud Darwish a reuşit să creeze conştiinţa acută a existenţei unei identităţi naţionale “care pute” (am citat de pe acest blog) a palestinienilor. Mahmoud Darwish s – a născut pe teritoriul care urma să devină, prin recunoaştere ONU, teritoriul statului Israel, într – o familie arabă numeroasă. La crearea statului prin forţă, familia lui Mahmoud Darwish a fost nevoită să plece în exil, lăsându – şi pe teritoriul statului Israel pământurile şi alte proprietăţi. Ei nu au primit niciodată despăgubiri. În copilăria sa, Mahmoud Darwish a resimţit acut durerea vieţii de refugiat. Accente ale pătimirii s-au reflectat uneori în poezia lui. Vigilent la asemenea “defăimări”, fostul prim ministru al Israelului, Yitzhak Shamir, le- a decelat, şi a citit acele versuri în parlamentul israelian, ca mostre doveditoare de ură arabă împotriva evreilor.

 87. blogideologic Says:

  Fără îndoială că după încheierea ofensivei în Gaza, Israelul va obţine o nouă mare victorie în războaiele sale împotriva arabilor. Dar va fi o “victorie lipsită de conţinut” ? Cel puţin aşa sugerează un editorial publicat în The Guardian la adresa URL: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/jan/05/gaza-comment-victory .

 88. peginduri Says:

  Am citit, intelegind o parte din ce ati spus aici si am vazut ca ati discutat subiectul din aproape toate punctele posibile…cu exceptia unuia. Cel Biblic.

  Si nu vin aici sa va bag o credinta oarecare pe git, doar sa va spun ca Biblia este si o carte istorica. O parte din ce se intimpla acolo a fost prorocit cu mult timp inainte. Si tot ce s-a spus ca o sa se intimple, si in majoritatea lor aceste informatii sint legate de poporul evreu, s-au si intimplat deja.

  Dar Biblia este si o carte de istorie a viitorului. Si pentruca tot ce s-a spus despre poporul evreu pina la ora asta s-a intimplat, nu vad motivul pentru care n-am considera ca si restul poate sa se intimple, asta chiar daca unii dintre dumneavoastra ati fi atei…ceea ce nu cred ca este cazul.

  Biblia vorbeste despre ceea ce se va intimpla acolo la sfirsitul vremii; pina si locul exact al evenimentelor. Evreii nu vor cistiga nimic pina nu vor accepta pe Isus Christos. Ei deocamdata cred ca Mesia trebuie sa vina si il asteapta ca un eliberator …ei nu cred ca Mesia a venit acum 2000 de ani in urma.

  Biblia spune ca toate popoarele pamintului se vor intoarce impotriva Israelului si batalia va fi crincena. Ea vorbeste despre Gog si Magog care sint Rusia si China…In prima faza evreii vor fi aproape stersi de pe fata pamintului…dar o ramasita va ramine…si ei vor accepta pe Mesia…iar Istoria lor va deveni cel mai important capitol de istorie scris vreodata.

  Chiar cei care nu vreti sa-mi dati dreptate trebuie sa recunoasteti ca nu s-a scris muzica fara ei, nu s-a facut matematica, stiinta, si nici politica fara ei…Vrem sau nu vrem, ei sint poporul ales. Din nefericire nu si-au respectat ei situatia si astfel Dumnezeu a ingaduit ca altii dintre neamuri (celelalte popoare) sa poata sa fie incluse in planul Lui Dumnezeu de mintuire a lumii.

  Nu vorbesc ca un mare cunoscator de nici un fel, ca nu sint. Dar am vrut doar sa aduc acest aspect in dscutie.

  Posibil ca sintem in pragul unui razboi mondial; ca intreaga lume e nemultumita de ceva si nelamurita. Numai din discutia ce am citit-o aici am vazut ca aproape toata lumea are dreptate , si tot la fel de bine toata lumea e gresita…Cu toata abundenta asta de informatie ai crede ca stim mai mult si sintem mai siguri de adevar…dar este exact invers. N-am vazut atita confuzie de cind sint pe lumea asta.

  Cind am plecat din Romania am indraznit sa trimitem buletinele noastre la Ceausescu ca nu ni le mai trebuie…mare act de curaj pentru familia mea…dar toti oamenii stiau ca nu le place comunismul…nu puteai sa prostesti pe nimeni. Erau citiva care erau sustinuti de cei de sus iar restul eram toti o apa si-un pamint. Acuma cite bordeie atitea partide politice…

  Ok…sint plecata de 30 de ani de acolo si probabil ca nu prea mai stiu ce se petrece in lumea voastra…dar stiu una…confuji ca mine sint peste tot…Si nu…nici eu n-am votat cu Obama, ca nu mi-a spus ce schimbari o sa faca, si dupa lozinci nu ma mai iau…

  Daca v-am suparat cu ceva…scuze…
  La multi ani, tuturor…

 89. cata055 Says:

  @ Roxana: Multumesc!
  Sincer… nu cred ca din cauza Bibliei vor porni razboaele pe pamant.

 90. balbeck Says:

  De ce s-or intoarce unii in urma cu 23 ani?Asa de ce nu ne intoarcem si la Ana Pauker?

 91. balbeck Says:

  http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-2489573-ecaterina-gata-pentru-scuipat-ana-pauker-smuls-sanii-clestele-violat-omorat.htm

 92. peginduri Says:

  cata055…eu n-am sous ca din cauza Bibliei se intimpla nimic. Am spus doar ca scrie in Biblie. Si sint dispusa sa ma contrazici dupa ce citesti si vezi.

  Daca scrie acolo negru pe alb si pina la un anumit punct totul s-a intimplat…poate ca merita sa citim sa vedem ce scrie mai departe. Evreii au fost imprastiati in toata lumea exact asa cum Biblia a scris…romanii au distrus Ierusalimul de n-a mai ramas piatra pe piatra…exact asa cum s-a scris…

  Eu nu sint teolog ci doar cineva care citeste Biblia asa cum am citit si blogul asta…si vorbesc despre ce am citit acolo ca si aici.

  In final insa Ierusalimul este al evreilor pentruca asa scrie acolo. Si daca Biblia minte, mint si eu…dar daca spune adevarul iar unii oameni o ignora sau n-o cred numa asa…de caposi? Uite ce se spune despre Israel ca va fi in final…

  Numeri 23:19 Dumnezeu nu este un om ca să mintă, Nici un fiu al omului, ca să-i pară rău. Ce a spus, oare nu va face? Ce a făgăduit oare, nu va împlini?
  Ioel 3:4 Ce vreţi voi cu Mine, Tirule şi Sidonule, şi toate ţinuturile Filistenilor? Vreţi să-Mi răsplătiţi vreo faptă, sau să faceţi ceva împotriva Mea? Iute, fără zăbavă, voi întoarce faptele voastre asupra capului vostru.
  Ioel 3:20 Dar Iuda va fi veşnic locuit, şi Ierusalimul din neam în neam.
  Ioel 3:21 Le voi răzbuna sângele pe care nu l-am răzbunat încă, dar Domnul va locui în Sion.

 93. alex.dumitrascu Says:

  @roxana
  eu relatez niste fapte si tu le interpretezi in alb negru.
  Geopolitica nu e meci de fotbal sa fie nevoie de suporteri.
  Cat despre ceilalti, ai mei le-au tras o cotonogeala asa cumplita la Poitiers, incat nu au uitat nici azi. Altfel, ai fi vorbit araba si ai fi postat din harem.

 94. blogideologic Says:

  Sfinţii Ierarhi ai Bisericii din Romania timpurie au decuplat spiritul civilizaţiei din creştinismul ortodox, de vechiul spirit iudaic al profeţilor evrei. Este ceea ce ne spun, în limbaj ideografic, picturile exterioare ale Mănăstirii Moldoviţa. Ctitorită de Petru Rareş care zicea în Nova Roma ocupată : “Vom fi iarăşi ce am fost, şi mai mult decât atât!”. Tablele lui Moise (trăitor în vremea dinastiei a 19- a egiptene) mărturisesc numai despre falogocentrismul Vechiului Testament. Doar teologia Sfinţilor Părinţi ai Bisericii incorporează creştinismului elementele esenţiale de civilizaţie universalistă prezente în renaşterea saitică (recitiţi, de aveţi timp, “Discipolii la Sais”), renaştere aflată la şapte dinastii după vremea lui Ramses cel Mare (de el fugeau evreii). Părinţii Bisericii anunţau lumea modernă. Ne place sau nu, prima modernitate s-a terminat. Ne rămâne grija să reconstruim România în cea de a doua modernitate. Este un program anunţat de sistemul filosofic al lui Constantin Rădulescu-Motru (personalismul energetic) de vreo sută de ani, cu un optimism în care îl urma pe Rareş.

 95. Radovan Says:

  http://www.palestinalacrimamea.blogspot.com

 96. alex.dumitrascu Says:

  „Sfinţii Ierarhi ai Bisericii din Romania timpurie ”

  Ierarh se cheama cel care ocupa o pozitie superioara in ierarhia Bisericii. Presupunand ca „Romania timpurie” se cam termina pe la anul 1000, tare as vrea sa stiu si eu numele unui episcop roman din acea perioada. Altfel, pacat de subiect, pacat de ortodoxie, pacat de „ideologie”. Ne limitam la vorbarie.

 97. Cinste Americii! Ruşine Europei barbare! Ruşine Rusiei antisemite! « Mihnea Georgescu Says:

  […] cămaşa e mai aproape decât haina… sper că mă înţelegeţi. Numai un om de dreapta ca Roxana Iordache vede în America doar… ortodoxia românistă! […]

 98. blogideologic Says:

  @ Alex Dumitrascu
  Nu ştiţi numele “Sfinţilor Ierarhi ai Bisericii din Romania timpurie” ? Primul a fost Sfîntul Ierarh Vasile cel Mare. Funcţia cea mai importantă ce o are de îndeplinit acum patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este aceea de locţiitor al catedrei episcopale din Cezarea Cappadociei, unde a predicat pe vremuri Sfîntul Ierarh Vasile cel Mare. Istoricii de la Oxford University consideră că lumea modernă începe la 285AD, când Diocletian împărţea imperiul roman în Romania Orientală şi Romania Occidentală. Ei erau prudenţi, ţineau cont de un hiatus informativ care există în Historia Augusta despre mijlocul secolului III. Eu aş spune că lumea modernă începe de fapt prin Constituţia Antoniniană din 212AD. Prin acea constituţie se creează Romania şi spiritul civic. Sigur, lucrurile acestea le neagă intelectualii elitişti de la GDS care practică principiul informaţiei asimetrice, la fel ca fosta securitate.

 99. alex.dumitrascu Says:

  SF. Vasile cel Mare nu a pus piciorul nici el nici neamul lui pe teritoriu romanesc, fie el timpuriu sau tarziu. Stiinta mea este redusa in privinta speculatiilor de genul asta.
  Prin exces de nationalism ortodox puteti sa spuneti ca Moise a fost geto dac, dar va priveste. Eu nu port discutii despre OZN-uri.

 100. deci,totodată... Says:

  blogideologic ,mulţi ani,că e nevoie mare…:
  :”Sigur, lucrurile acestea le neagă intelectualii elitişti de la GDS care practică principiul informaţiei asimetrice, la fel ca fosta securitate.”
  haida de! practică pe dracu elitiştii! practică doar pupincurismu’ ,şi după cum îi văd,dedicaţi,înţăleg un lucru:am belit-o!că uite ce ne-a măi rămas!

 101. balbeck Says:

  America are gandire de stanga.Gandire de dreapta inseamna sa-l lasi pe omul destept,muncitor sa se imbogateasca,daca e capabil,dar Obama ii da in cap bogatului,ca sa-i dea saracului.Obama are gandire de stanga.

 102. balbeck Says:

  Sigur gandire de dreapta nu inseamna sa-l lasi pe un Madoff sa fure 50 miliarde dolari.

 103. Roxana Iordache Says:

  @Marius Mina. În primul rând că nu ţi-aş opri nici un comentariu şi nici un am timp pt asta. Trimit uneori la spam ce e prea de tot, dar, de regulă, sistemul, care nu-i deloc aşa cum zici tu, operează cu preemptive strike. Am să verific, probabil că mesajele ţi-au fost reţinute la spam, poate ai folosit anumite cuvinte sau combinaţii de genul celor care sunt „pe lista neagră” în setările mele. Şi blogul trebuie protejat – nu spuneai tu? – la fel cum şi Israelul trebuie să se protejeze. Sau ar trebui să stea şi să aplaude Hamasul cum aruncă la rachete şi o va face atâta vreme cât organizaţia nu e distrusă, pentru că teza lor este distrugerea statului Israel. Tu dacă ai fi evreu ce ai face? Şi dacă ai fi preşedintele SUA? Eu aş face exact ce face acum Bush şi ce face Guvernul israelian: un atac în forţă şi bine ar fi – pentru toată omenirea – să reuşească să dezmembreze Hamas şi ce rămâne din organizaţie să bage în închisori. Dar, cum spuneam, nu prea cred că va face aşa ceva Israelul, pt că n-ar mai avea pretext de tergiversare a procesului de (re)înfiinţare a statului Palestina. Referitor la Rahm – U bet! Noi i-am prevenit cu privire la Nobama, dar ne-au făcut nebuni – probabil că şi suntem, dacă a fi alături cu trendul isteric înseamnă nebunie. Să vezi dixtracţie când bombardează Iranul. :mrgreen:

  @Ovidiu. Am să citesc ce-ai scris. Referitor la Netanyahu, chiar şi Livni e mic copil faţă de cât de dur e tipul. Aşa că ai grijă ce-ţi doreşti. Oricum, n-ar fi rău să te gândeşti un pic ce a făcut Hamas de când a preluat puterea totalitară în Gaza şi mai ales din 19 decembrie încoace, când a provocat grosolan Israelul.

  @blogideologic. Sigur, e vorba de libertatea presei, dar britanicii poartă o mare responsabilitate.

  @peganduri. Bun venit şi un an bun! În care să postaţi cât mai des. Nici o supărare, dimpotrivă, o bucurie! E foarte interesant comentariul dv. Formulez, dintre posibilele amendamente, pe acesta: cred că Dumnezeu nu a exclus nici o ţară şi nici un popor din proiectul de mântuire, pentru că Iisus a fost trimis pentru toate neamurile. Oricum, neamul lui Israel are o vină sfântă, sublimă chiar, pentru că, ia să ne gândim, dacă evreii nu-l trimiteau pe Hristos la răstignire, nu-l condamnau, cumva, la statutul de simplu profet printre alţii, aşa cum, de altfel, îl consideră şi musulmanii? E una din marile taine mistice ale istoriei umanităţii.

  @cata055. Cu plăcere! Şi sper să comentezi de câte ori vei dori. Nici doamna de mai sus nu spunea că s-ar declanşa războaie din cauza Bibliei, ci doar că Bibilia prefigurează totul, tot viitorul, aşa cum conţine şi tot trecutul.

  @balbeck. Tu nu vrei să cunoşti istoria, inclusiv pe cea recentă, cât mai aproape de realitate, nu aşa cum ne-a fost, zeci de ani, (pre)fabricată?

  @peganduri. Multe neajunsuri şi chiar crime au putut fi generate din interpretarea literală a scrierilor sfinte. N-ar fi rău să nu repetăm greşeala. Consideraţi că Ierusalimul ceresc este localizat geografic? Vă supăraţi dacă vă rog să precizaţi ce confesiune aveţi? Asta, evident, numai dacă vreţi. Dacă nu, nici o supărare.

  @alex.dumitrascu. De ce ţii tu să fii atât de previzibil în aroganţa ta? Dacă vrei să-ţi dau o directă, nu pomenesc decât un nume: Istanbul. Mai ţii minte cum s-a numit şi din ce cauză nu se mai numeşte aşa? M-ai provocat precum Hamas pe Israel şi nu rămân datoare. 🙂

  @blogideologic. Vă contrazic, parţial, dar cu o evocare: căci Noul Testament în cel Vechi se citeşte. Referitor la personalism – chiar credeţi că mai există acel popor? Poate că da, date fiind persoanele ca dv. Poate că de-aia nici nu a distrus Dumnezeu Cetatea.

  @Radovan. N-am avut timp să deschid linkul. E blogul tău? Eşti arab? Dacă eşti ca Raed Arafat te iubesc. 🙂

  @blogideologic. Nu-i Alex.Dumitrascu dintre aceia! Dimpotrivă, eu cred că între voi ar putea fi un superb dialog istoric-teologic. După modelul celui pe care l-aţi avut cu @Dinu. Aştept să ne delectaţi cu un dialog, poate şi caustic, dar … fratern.

 104. Roxana Iordache Says:

  @deci, totodată… Bun venit! Aţi postat în timp ce eu redactam răspunsurile de mai sus. 🙂

  @balbeck. Obama nu e America. Obama e triumful Americii liberale (de stânga radicală), care şi-a votat o iluzie.

 105. blogideologic Says:

  @ Alex Dumitrascu
  +“Sfinţii Ierarhi ai Bisericii din Romania timpurie ” Ierarh se cheama cel care ocupa o pozitie superioara in ierarhia Bisericii. Presupunand ca “Romania timpurie” se cam termina pe la anul 1000, tare as vrea sa stiu si eu numele unui episcop roman din acea perioada. Altfel, pacat de subiect, pacat de ortodoxie, pacat de “ideologie”. Ne limitam la vorbarie.+
  Decelez eu aici, eronat, spiritul Vatican II ?

 106. blogideologic Says:

  @ deci,totodată
  Salut gaspadine ! Înţeleg că voi, pe stil vechi, n-aţi sărbătorit Crăciunul, încă. „Sărbători fericite!”, deci, totodată „La mulţi ani!”

 107. maria Says:

  @Antoniu

  Tu chiar ai probleme cu exprimarea. Eu nu m-am referit deloc la modul in care il scrii pe „cata”. Era pur si simplu vorba de acord. O greseala de care l-ati acuzat pe Boc dar care voua va scapa in propria exprimare.

  corect este: câtE ordonantE
  nu cum te exprimi tu: câtA ordonantE

  Ai inteles macar acum? Da, sigur ca da, Tema este perimata, agramatismul insa ramâne 🙂

 108. cenushares Says:

  alex,

  daca catolicii si’ar fi tras lacheii (greco-catolicii) pe vremea lu’ vasile cel mare poate c’ar fi venit sfatul si pe pamant romanesc … ce sa’i faci? .. daca s’a nascut saracu’ cu 1400 de ani prea devreme a ratat pamantu’ romanesc

 109. Roxana Iordache Says:

  @cenushares. Eu chiar vreau aici polemică elevată şi chiar aş vrea ca Alex.Dumitraşcu şi Titus Filipaş să polemizeze aşa cum sunt ei capabili, la nivel înalt – o delectare pentru cititori. Te-aş ruga să nu te bagi. Cred că dacă v-ar opera ca să vă despartă, pe @maria de tine, @cenushares, operaţia v-ar fi fatală, aveţi aceleaşi organe.

 110. Plano Says:

  Solutia este ca dupa primul pas facut de Israel, cel de a se retrage din teritoriile palestiniene Gaza si Cisiordania, sa faca si pe cel urmator, de a recunoaste nu numai autonomia acelor teritorii ci chiar independenta lor. Crearea statului Palestina ar impune si respectarea de catre acesta a unor obligatii general valabile pentru orice stat…. printre care si acelea de a nu permite atacarea vecinilor.In caz contrar ar fi definit ca agresor si ar suporta consecintele. Problema Jerusalimului s-ar putea rezolva ulterior.
  Generatiile actuale de palestinieni si evrei ar trebui sa treaca peste contenciosul biblic si sa se separe in state nationale.

 111. Marius Mina Says:

  @Mihnea Georgescu nu te forta prea tare, risti sa faci hemoroizi de-atata patos spumant.

 112. Marius Mina Says:

  @Roxana, nu cred ca Obama are balls sa dea unda verde la Iran.Mai de graba israelulo o va face.Au vrut sa o comita in septembrie dar Bush le-a tras frana de mana , imediat dupa s-a vazut rezultatul , bursa a cazut, Mc Cain asaltat de 90% din media controlata de zionisti l-au coborat de la 15% peste Obama la 5 % sub.
  Eu i-as lasa sa atace ei Iranul , va fi in spectacol de lumini si umbre .
  Un profesor universtitar de la YASHIVA, spunea cu vreo doi ani in urma ca politica agresiva a Israelului il va sterge de pe harta mai curand decat se asteapta cineva.
  Omul stie ce spune si sunt 100% de acord cu el.

 113. Says:

  @R

  Cum poate Filipas sa polemizeze cand pleaca de la o falsa premiza ? El, ca si multi altii, sunt victimele propagandei anti-romanesti a BOR.

  „Credem că limba latină pe care o vorbeau străbunii noştri, matricea structurală lexicală a limbii române ce şi-a căpătat o identitate specifică la numai câteva secole după romanizarea Daciei, demonstrând o vitalitate uimitoare ca «insulă de latinitate» precis delimitată «într-o masă slavă» a rezultat un adevărat privilegiu obiectiv al destinului nostru istoric şi pentru dezvoltarea neamului românesc”.27) Străbunii noştri au fost, deci, acei la care romanitatea s-a impus prin limbă, aşa încât latinitatea a fost o caracteristică esenţială a lor. Dar cei dintâi care ne-au contestat-o au fost, în chip surprinzător, bizantinii, care nu găsesc „un temei de solidarizare cu strămoşii noştri, deşi ei înşişi se socotesc şi se numesc romei, adică romani. Înverşunarea cu care bizantinii se obstinează să vadă în români o etnie barbară, străină de imperiu şi numai tolerată, nu-şi au egal decât în literatura maghiară despre românii din Transilvania. În pofida faptului că românii se numesc ei înşişi români în toate dialectele şi graiurile lor, fie nord-dunărene, fie balcanice, daco-românii rumâni, aromânii arumăni, istro-românii rumeri, bizantinii îi desemnează prin etnonimul de împrumut slav vlahi. La nivelul literaturii culte numeroase sunt mărturiile despre atitudinea de ostilitate a bizantinilor faţă de aspiraţia românilor la conservarea şi afirmarea identităţii lor romanice”.
  28) Scriitorii bizantini, Kakaumenos în sec. XI „om de cultură mediocră şi tocmai din această pricină reprezentativ pentru mediocritatea comună, Nichita Choniates în sec. XIII şi Ioan Canabutzes, în sec. XV, îi consideră pe români barbari, în timp ce Papa Inocenţiu al III-lea (1198-1216) face din conştiinţa romanităţii vlahilor lui Ioniţă Caloian un argument în favoarea unirii bisericeşti cu Roma şi a întregirii lor în ordinea politică mondială, legitimată de papalitate”.”

  „Unii istorici bisericeşti au căutat, din prejudecată confesională, să demonstreze că, deşi de limbă latină, românii au fost, dacă nu din capul locului, atunci de foarte devreme, sub jurisdicţia legitimă a Constantinopolului grecesc. Nu credem că aşa stau lucrurile. Puţinele mărturii pe care le avem despre creştinismul latin din Illyricum pledează pentru teza opusă, pentru romanitatea acestui creştinism. Nu numai cele mai vechi obiecte creştine descoperite pe teritoriul Daciei Traiane vădesc orientarea populaţiei către Italia, Panonia, Illyricum, dar şi personalităţi eclesiastice cunoscute, un Nicetas din Remesiana, un Dionisie Exiguus, se arată strâns legaţi, cum era şi firesc, de creştinătatea occidentală. Aceşti străromâni, cum încearcă să-i numească un învăţat prelat contemporan,l) «au fost desigur ortodocşi, dar nu pentru că ţineau de Biserica constantinopolitană, atât de supusă rătăcirilor, ci tocmai pentru că păzeau dreapta credinţă, împotriva Constantinopolului, alături de papalitate»”.

  2)Creştinismul de pe teritoriul patriei noastre îşi are începutul în propovăduirea Sfântului Apostol Andrei, fratele Sfântului Petru, Corifeul Apostolilor. Acestuia, după o tradiţie consemnată de timpuriu, i-a căzut la sorţi evanghelizarea în Scythia.
  3) Mărturiile literare, coroborate cu cele folclorice şi arheologice, dovedesc elocvent că în Scythia Minor (Dobrogea de azi), creştinismul îşi are începutul cu Sfântul Apostol Andrei. Din sud ucenicii lui au trecut Dunărea în Dacia, ai cărei locuitori, dacii, pe baza religiei lor, aveau o doctrină şi o trăire religioasă foarte apropiată de Evanghelie.
  4) Credinţa lor într-un singur zeu, Zamolxe, şi în nemurire, a fost un mediu prielnic pentru evanghelizare. Herodot, după ce spunea că „geţii sunt cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci” adaugă că „ei se cred nemuritori… credinţa lor este că ei nu mor, iar cel care piere se duce la Zamolxe, o fiinţă divină (daimon)… ei nu cred că există un alt zeu decât al lor”. „

 114. peginduri Says:

  Roxana sint baptista. Dar parerea mea este ca nu conteaza de unde te rogi sau cum sau in ce limba. Exista un singur Dumnezeu si apoi noi, cei care il intelegem cum putem in functie de cit intelegem, cum intelegem si asta poate lua asa de multe forme. Religia adevarata spune Biblia este sa ingrijesti de orfan si de vaduva. Noi am transformat-o in altceva si daca vecinul nu e de acord ii dam in cap. In fine…ar fi multe de spus aici.

  Mi-a parut bine sa citesc ce ai scris despre Obama. Exact asa cum simtim si noi. In tara asta este o patura de oameni care traiesc din ajutor social. O maaaare patura. Aia sint oamenii care sint manipulati de media care este in totalitate liberara. Unde lucrez eu de pilda…cred ca din 100 de oameni stiu de 2 care sint democrati…dar in marile orase cum ar fi S.Francisco…unde sint multi liberali din motive lesne de inteles ei sint democrati…pentruca vor libertati .

  Eu mai cred si poate sint gresita dar poate Israelul s-a grabit sa faca ce trebuia facut inainte de a intra Obama in office…nestiind care e pozitia lui Obama la subiectul respectiv…sau poate stiind!!!

  Am pe blog un interviu luat fiului unui lider Hamas care a renuntat la credinta lui musulmana si a devenit crestin. Omul pare sincer si el spune cu adevarat ce fel de ideologie au ei si ce fel de oameni sint Hamas. De fapt mi se pare asa de clar, nu stiu de ce nu vede toata lumea. Dar vezi…sintem toti diferiti.

  Si n-am nimic cu musulmanii dar felul lor de gindire este atit de deosebit de al nostru ca nu avem in comun nici puncte cardinale sa ne putem orienta …Nu inteleg cum o mama poate sa-i lege fiului sau fiicei ei vesta aia blestemata stiind ca ii trimite la moarte. Si daca intr-adevar crede in virginele alea…si fericirea din Raiul lor…cum acelasi lucru devine tragedie cind se intimpla din cauza retalierii Israelitilor, sau nu tot acolo merg?

  Orice neascultare fata de Dumnezeu aduce dupa ea consecintele ei. De aia sufera evreii…dar noi?
  La urma urmei tara noastra nu are nimic de-a face cu povestea lor de acolo si totusi are. Dupa revolutie , sau la revolutie oamenii se inchinau lui Dumnezeu cu sfiosenie. Eu n-am mai fost pe-acolo si poate nu stiu exact cum stau lucrurile dar am inteles ca tot ce este urit si spurcat in lumea asta a fost importat in Romania …asa cum sint Americanii de exemplu de liberari, o parte dintre ei, aia care sint decenti nu lasa de pilda ca televiziunea sa aiba canale murdare la indemina tuturor si au impus unele reguli…inteleg ca nu e asa in Romania si ca copii au acces la toate murdariile…Asta este doar un exemplu si nu-l spun cu nici un gind altul decit regret. Sint cetatean American de foarte multi ani…dar undeva inauntru bate tot o inima de roman.

  Daca am spus ceva nepotrivit imi cer scuze ca nu asta imi este intentia. E posibil anumite lucruri sa nu le vad ca voi…distanta, mediul, informatia din care ne hranim…

  Multumesc Roxana pentru permisiunea de-mi pune gindurile pe blogul tau. Si celorlalti daca le veti citi.

 115. Marius Mina Says:

  @peganduri, interviul cu fiul liderului Hamas este un fake agresiv.Se vede din spatele ecranului ca-i „lucrat” , omul se saturase de mizerie si s-a dat cu dusmanul.Cum reusea altfel sa-si traga statut de refugiat politic.L-am urmarit a doua oara aseara pe FoxNews, impresia primara s-a cimentat.

  In ceea ce-l priveste pe O’Bama, nu cred ca Israel profita de tranzitie pentru ca efectiv „they won’t give a shit about it”.

  Nu se pune problema religiilor in acest conflict, ci pur si simplu de suprematie.Acei care vor sa controleze tot care sunt mereu insetati de putere , intra automat intr-un proces natural de autodistrugere.Asa cums e va intampla si cu Dl Basea , psihopatul arogant de la Cotroceanca… 😉

 116. peginduri Says:

  …si am uitat sa raspund intrebarii…se pare ca da macar asa am inteles eu ca in final evreii vor avea si ei un timp de pace , cind Domnul Isus va reveni si ca Ierusalimul ceresc va cobori…ca asa scrie…din ceruri…si desi nu cred in ce spun martorii lui Iehova si in felul lor de interpretare evreii vor gusta pacea pentru mia aia de ani…si celelalte detalii.

  Si e posibil interpretarea mea sa fie gresita. Ceea ce nu este gresita insa este Biblia, si daca am citi-o mai mult am avea sanse sa intelegem mai bine. Apoi nu conteaza cum si unde va fi, pentru mine e mai important sa fiu inclusa si asta nu depinde de politica evreilor sau de istoria nici unui om sfint…ci de propriile mele decizii…si de relatia intima pe care o am cu Dumnezeu. Ca ma vad pe mine si pe toata lumea care am vrea sa reparam relatia palestinienilor cu evreii fara sa avem noi o relatie cu Dumnezeu pusa la punct…
  Iara m-am luat cu vorba…si acuma chiar trebuie sa plec la lucru. Ca imi adunasem siu eu ceva bani de pensie dar stiu eu ce va face Obama cind ajunge in office? Cind s-o apuca el sa imparta dupa bunul lui plac de la cei ce au ca au muncit la cei ce n-au ca nu vor sa faca treaba?
  Sa aveti o ziu buna!!!

 117. Says:

  @peganduri

  n’am mai ras de mult atata de prostia omeneasca.
  Ce intelegi tu prin televiziuni murdare ?
  Dar alea curate, care sunt, alea unde pastorii vindeca bolnavii atingandu’i la portofel ? Hahahahahahahaha!!!

 118. alex.dumitrascu Says:

  @
  blogideologic

  ‘Decelezi” prezenta unui teolog catolic, cu seminar. Nu-i deloc de bon ton sa porti o discutie cu mine, se poarta bizantinismul.

 119. Roxana Iordache Says:

  @Plano. Şi să rămână la putere organizaţia teroristă Hamas, care în lipsă de obiectul muncii, să continue jihadul contra „cruciaţilor”. Nu?

  @Marius Mina, Da, ca să rămânem cu lumea musulmană, dulce şi suavă! Ştii cum e, nu violatorul ucis e de vină, ci victima, pentru că s-a apărat. :mrgreen:

  @K. Când începi cu asemenea imbecilităţi, ai merita la spam. Dar te las ca să te faci de râs. Ce-mi place când se pronunţă ateii asupra problemelor teologice! Ai numai de învăţat de la doamna pe care crezi că o poţi atinge cu râsul tău prostesc.

  @peganduri. Mulţumesc. V-aş ruga să ne daţi link la blogul dv. Nu-i chiar aşa în România. 🙂

  @alex.dumitrascu. Şi de data asta, cum vrei tu! Păcat numai că nu ne împărtăşeşti şi nouă din ştiinţa ta, ca să ne vindeci de bizantinism. Apropo, cine o fi degradat termenul ăsta? Şi ce-or fi făcut catolicii, când cădea Constantinopolul, că asta e o întrebare pe care numai Papa Ioan Paul al II-lea dintre voi n-a ocolit-o, dimpotrivă, şi-a cerut iertare în numele Bisericii Catolice.

 120. alex.dumitrascu Says:

  @roxana si Cenushares

  Reactia voastra ma onoreaza.

 121. Says:

  @R

  Imi place cand ma tratezi de ateu de pe pozitia „crestinului” de circumstanta. De ce spun crestin de circumstanta ? Pentru ca inafara de zilele de sarbatoare religioasa n’ai inteles prea mare lucru din invatatura crestina. Crezi ca e un gest crestinesc daca ii tratezi pe unii de psihopati daca vor sa guste fructul interzis, la care tu le interzici accesul subsituindu’te lui Dumnezeu ?
  Ce as avea de invatat de la niste neoprotestanti care condamna liberalismul si care incearca sa mentina America in intuneric ?

 122. Roxana Iordache Says:

  @alex.dumitrascu. Eşti prea bun. Mulţumesc!

  @K. 😆

 123. Marius Mina Says:

  @Roxana , asta cu „violatorul si victima” m-a dat pe spate. 😉

 124. Roxana Iordache Says:

  @Marius Mina. Este? 😉

 125. Says:

  @R

  Cu ce crezi tu ca sunt mai buni bigotii neoprotestanti decat musulmanii ? Daca sectele alea erau in tarile musulmane faceau aceleasi lucru ca si ei. In loc sa fi cautat in Biblie unde scrie ca televizoarele sunt echipate cu buton On/Off si cu remote, ei vor sa interzica emisiunile „murdare”. Aud ?

 126. Plano Says:

  @Roxana
  Iar o dai cotita. Daca vor fi stat national(insist pt ca acest concept te socheaza) palestinienii pot sa-si aleaga pe cine vor, inclusiv un „imam” sau „rabin” neoprostKK!
  Vor raspunde ca oricare stat! Nici ei nu vor mai avea motive sa atace si nici vecinii nu vor mai putea sa faca incursiuni militare pe teritoriile lor… sub pretextul ca vaneaza teroristi!

 127. Roxana Iordache Says:

  @K. Nu ştiu, Doamne fereşte, eşti surd?!

  @Plano. Ce vorbeşti, bre? Şi dup-aia dacă vin şi-i aruncă în aer capul cui îţi e ţie mai drag pe lume, aplauzi?

 128. Plano Says:

  @Roxana
  Boborul arab e pretenu nostru. Ce motiv ar avea? Doar Vadim e in pericol ca zicea ca Hamas s-a antrenat in Romania!

 129. Roxana Iordache Says:

  @Plano. Dacă voi avea vreodată nevoie de vomitiv, am să recitesc propoziţiile-astea ale tale.

  Serios, dă-ţi şi tu voie să gândeşti liber.

 130. dadatroll Says:

  Deci e vina lui Bush. Bush e ca Hitle.r

 131. Roxana Iordache Says:

  @dadatroll. Da şi America e ca Germania nazi.

 132. blogideologic Says:

  @ Alex Dumitrascu
  Deci am “decelat” corect. Hai să vorbim atunci despre conciliul Vatican II, în spirit “bizantin”, cel puţin din partea mea.
  1/ La Vatican II s-a hotărât renunţarea la Messa Tridentină, bazată pe Vulgata Sfîntului Ieronim. Care, ştim, începea să compună Vulgata la 381AD, după ce ascultase predicile Sfîntului Ierarh Grigore Teologul (Bogoslovul) la Nova Roma. Vulgata Sfîntului Ieronim a fost tradusă pe româneşte de vicarul greco-catolic Petru Pavel Aron. Eu, deşi sînt român ortodox practicant, îl respect mai mult pe greco-catolicul Petru Pavel Aron pentru opera lui culturală, decât pe Popa Tunsu, acel popă ortodox care intrase în conflict deschis cu vicarul. Constat, la tine cel puţin, că voi, catolicii români, îi dispreţuiţi pe greco-catolicii români !
  2/ De ce nu se convoacă un conciliu Vatican III, unde să se decidă renunţarea oficială la dogma Sfintei Treimi, o doctrină construită de genialitatea filosofilor-teologi cappadocieni şi Părinţi ai Bisericii din Romania secolului IV?

 133. peginduri Says:

  K…vezi, eu nu am promovat nici o religie tocmai pentruca mai toate au bubele lor. Eu am vorbit de Cuvintul Lui Dumnezeu ala din care se inspira toate religiile crestine. Acolo nu poate sa fie nici motiv de ris si nici de batjocura.

  Nici eu nu ma uit la circul ala de la televizor…si nici nu-l promovez. Si doar pentruca spun ca sint protestanta n-ai sa ai destule argumente sa ma judeci decit daca esti un om superficial. Nu stii cum gindesc si nu stii cum traiesc. Nu m-am dat exemplu si nu mi-am impus parerea. Am aratat doar cu degetul intr-o directie noua.

  Motivul pentru care am scris pe blogul Roxanei este ca mi s-a parut ca inteleg cum gindeste . Intr-adevar evreii ne-au facut o favoare prin felul cum s-au comportat si prin pierderea lor noi ceilalti avem sansa sa ne apropiem de Isus, Mintuitorul lumii. El nu este numai Mintuitorul evreilor…si de fapt nici nu este, atita vreme cit nu-L primesc… si nu este nici Mintuitorul pocaitilor …(si i-am luat pe ei ca sa nu fie alta religie suparata). El este Mintuitorul tuturor celor ce cred in El si carora le da iertarea Lui. Si Judecata nu este a mea sau a nici unui alt om…Biblia zice sa nu judecam ca sa nu fim judecati. Asa ca oricine s-ar apuca acuma sa spuna ca …ala, ala si alalalt nu ajung in cer…si-au insusit din atributele Lui Dumnezeu, si este o pedeapsa si pentru asta.

  Marius…posibil ca fiul leaderului Hamas e fake…dar posibil ca nu e…Omul a fost crescut si indoctrinat intr-o religie care isi trimite copii mici la moarte fara probleme. El stie ca oricind cineva poate sa-i taie firul vietii. Sint musulmani destui si aici. Din nou…judecam …cind nu putem stii cu siguranta adevarul. Poate ca s-a saturat si de mizerie si de moarte…si noi ne-am fi saturat, nu?

  K…despre televizoare…

  Viitorul unei societati sta in felul cum isi educa tinara generatie, oamenii de miine. E nevoie sa spun mai mult? Ma intreb citi copii stau acasa singuri fara parinti si cu televizorul aprins; si citi stiu sa apese pe butonul care trebuie. Am si eu copii si am si nepoti si stiu ca daca n-am scoate butonul ala sa nu mai existe, copii tot acolo ar apasa. Pe cine fraierim?

  Si nu uitati, neoprotestantii despre care ziceti ca vor sa tina America in intuneric sint cei care au creat America si au adus-o la nivelul la care a fost…iar de cind liberarii umbla la buton…uitati-va ce frumos arata…

  Si pentru tine Roxana. My blog link
  http://www.rodicabotan.blogspot.com

  Sa aveti o zi buna…la noi s-a asternut noaptea.

 134. alex.dumitrascu Says:

  1 La Vatican II nu „s-a hotarat renuntarea le liturgia tridentina’ oficierea in ritul tridentin nu este interzisa, se mai face chiar si in Bucuresti, la ocazii speciale. Se propune insa ca valida oficierea in noul rit, care e prescurtat, deci mai accesibil omului modern, si se poate face in limba pe care o inteleg credinciosii.
  In Biserica Catolica exista o multitudine de rituri acceptate, inclusiv cel bizantin pe care il practica greco catolicii, dar Novus Ordo este cel mai raspandit, deci recomandarea lui la Vatican II a fost benefica.
  2 Ritul Tridentin NU este „bazat pe Vulgata”. Vulgata este versiunea oficiala a bibliei catolice, decretata ca singura autentica. Nu are nici o legatura cu forma liturgica. Traducerea a fost facuta intre 390-400 de Ieronim la cererea papei Damasus si nu are nici o legatura cu Grigore Teologul.
  Vizita la Constantinopol a fost anterioara primirii insarcinarii de a elabora o traducere a Bibliei si e aiurea sa acrediteze cineva ideea ca a influentat sau determinat Vulgata.
  3 Eu insumi sunt greco catolic si daca ma dispretuiesc pe mine insumi o fac din motive personale pe care prefer sa nu le fac publice. Biserica Romana Unita cu Roma greco -catolica este parte a Bisericii Catolice, greco catolicii sunt catolici iar dispretul si injuraturile patriotice, vin din partea ortodocsilor.
  4 Intrebare de ce ‘nu se convoaca un conciliu Vatican iii care sa anuleze dogma Sfintei Treimi este nepotrivita , probabil ca genul asta de discutii se poarta intre intelectuali, categorie careia eu nu ii apartin. Remarc insa totala lipsa de temei a intrebarii si implicit dispretul fata de argumentatie.
  5 Dogma Sfintei Treimi a fost formulata clar la Niceea in 325. Nu a fost „construita” de nimeni, este adevar revelat.
  6 In Romania sec IV nu au existat teologi , episcopi sau „parinti ai Bisericii”. Discutiile de felul acesta se bazeaza probabil pe opera domnului Pavel Corut.
  7 Ma declar incapabil sa port o discutie bazata pe asemenea afirmatii, nu am pregatirea necesara pentru a raspunde afirmatiilor facute de intelectuali. Si nici nu inteleg ce vor sa spuna. Mintea mea e de moda veche, plictiseste si dezgusta probabil prin lipsa de patriotism si imaginatie, dar n-am ce face sunt obligat sa ma odihnesc cu adevarurile simple si dovedite de altii.
  Acestea fiind spuse, cred ca mi-am aratat limitele destul de deslusit, asa ca va doresc sa aveti dezbateri placute si interesante cu cei de calibrul dv.

 135. Plano Says:

  @Roxana
  Daca sunt bune pentru greata… sunt folositoare! Ce spuneti voi acum despre Hamas, ca este o organizatie terorista.. spunea C.V. Tudor acum zece ani. Atunci vomitai pentru ca spunea Tudor?
  Sa inteleg ca abia peste zece ani intelegeti, unii dintre voi, ce spune Vadim?

 136. Plano Says:

  Iata ce spunea CVTudor in 2005, Ziarul Ziua:

  Corneliu Vadim Tudor, presedinte PRM: „Militantii islamisti pregatiti in Romania sunt de ordinul sutelor””Cazul acesta adevereste tot ceea ce am spus eu inca din 2001, la cateva zile dupa sangeroasele atentate din 11 septembrie. Si tot ceea ce am declarat atunci a fost extrem de argumentat. Pentru dezvaluirile cu pricina, cei care se temeau, au dispus sa mi se ridice imunitatea parlamentara. De la bun inceput stiam despre ce este vorba, astfel de oameni au fost antrenati de SPP, la Branesti. Mi s-a spus si cum se antrenau cu cutitul, cum infigeau cutitul in harta Israelului care era atarnata pe un perete. Mie mi se spune ca pun in pericol integrarea Romaniei in UE in timp ce altii, care au ocupat si ocupa functii importante, ascund cu nerusinare adevarul. Tin sa mentionez ca nu este vorba doar de cei arestati recent in Israel. Militantii islamisti pregatiti in Romania sunt de ordinul sutelor.”

 137. peginduri Says:

  http://video.google.com/videoplay?docid=3369102968312745410

  Pentru cei care inca cred ca islamul este o religie la fel ca si celelalte religii…sa-i lasam pe ei sa spuna cine sint!!!

 138. blogideologic Says:

  @ Alex Dumitrascu
  Ai scris pe fir ceva despre OZN-uri. În finele peliculei Close Encounters of the Third Kind, Steven Spielberg comite un flagrant act de incultură, forţându- i pe oamenii îmbarcaţi pe un starship construit de Aliens a primi ultima absolvire de la preoţi de rit vechi. Dar sacerdotul creştin, –impresionant redat de filmul lui Spielberg–, trebuia să creadă în dogma Sfintei Treimi, Holy Trinity de uzăm anglicismul. Aceasta doctrină a cugetării teologice din biserica orientală a veacului marcat de lucrarea filosofilor cappadocieni Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Sfântul Ierarh Grigore Nazianzus (Bogoslovul) şi Sfântul Grigore de Nyssa este o teorie a înDumnezeirii, adică a Spiritului, Omului şi Creaţiei, o teorie ce exclude posibilitatea existenţei unor ETI, a unor extra – tereştri inteligenţi (Extra Terrestrial Intelligences). Vedem incorporat acelaşi Spirit ce exclude din lume personajele de ficţiune Aliens, –nu doar ca probabilitate, dar mai ales ca plauzibilitate şi posibilitate!–, într-un principiu formulat în secolul XX de fizicianul experimentator şi teoretician Enrico Fermi (1901-1954), un om de ştiinţă de confesiune catolică, educat în respectul pentru messa tridentină – liturghia bazată pe Vulgata călugărului scit Ieronim din Romania Orientală. Dar iată că în Vatican City se crede acum în extratereştri: „ET este fratele meu”, declară astronomul şef al Bisericii Catolice. VATICAN CITY (AP) — „The Vatican’s chief astronomer says that believing in aliens does not contradict faith in God.The Rev. Jose Gabriel Funes, the Jesuit director of the Vatican Observatory, says that the vastness of the universe means it is possible there could be other forms of life outside Earth, even intelligent ones.In an interview published Tuesday by Vatican newspaper L’Osservatore Romano, Funes says that such a notion „doesn’t contradict our faith” because aliens would still be God’s creatures.The interview was headlined „The extraterrestrial is my brother.” Funes said that ruling out the existence of aliens would be like „putting limits” on God’s creative freedom.” Aceasta este, –no doubt!–, consecinţa conciliului Vatican II.

 139. blogideologic Says:

  @ Alex Dumitrascu
  La Vatican II nu “s-a hotarat renuntarea le liturgia tridentina’.
  Ce omisiune drăguţă ! Abia recent a îngăduit revenirea la mesa tridentina papa Benedict XVI. La Contrareforma, forma standard acceptata a Bibliei in limba latina a fost Vulgata. Din aceste motiv o si traducea Petru Pavel Aron pe romaneste. La 381AD, tinarul calugar ilir Ieronim era la Constantinopol. Nu a participat la conciliu, dar a ascultat predicile Sfintului Ierarh Grigore Teologul. Sigur, „celui intelept nu trebuie sa ii spui multe”. A fost bun temei pentru a incepe sa transpuna Biblia in limba Vetus latina.

 140. blogideologic Says:

  @ Alex Dumitrascu
  Vulgata şi Contra Reforma: Convertirea reginei suedeze Cristina „spic de secară” la catolicism arată incontestabil succesul acţiunii creştine purtate de Contra Reformă. Pentru că această regină dintr- o ţară scandinavă era fiica unui general de religie reformată care în războiul de 30 de ani conducea armata forţelor protestante împotriva trupelor catolice. Contra Reforma este un termen care numeşte acţiunea din epoca de revitalizare a catolicismului. Lucrarea de revitalizare creştină începea cu incorporarea Vulgatei în mesa latină (liturghia) pe la anul 1560. Mi se pare a fi deosebit de semnificativ faptul că Vulgata creată în Romania Orientală de un călugăr scit pe nume Eusebiu Sofronie Ieronim, un ilir „socii”- alizat şi latinizant care studiase la Aquileia, deci această Vulgata asigură succesul Contra Reformei din Occidentul continentului european, către anul 1648, odată cu finalizarea procesului care a condus la pacea westphalliană. Este un exemplu de perioadă ciclică lungă în istorie, în istoria neamurilor europene. Tocmai acest succes al Contra Reformei, o victorie pur intelectuală în primul rând, provoacă necesitatea unui proces de redefinire a „neamurilor europene”. Sau cu termenul modern: a naţiunilor europene. Acesta era şi obiectivul interpolărilor lui Simion Dascălul la Cronica lui Grigore Ureche. Primul cărturar român care traduce în vernaculara noastră textul Vulgatei tipărit de Contra Reformă a fost Petru Pavel Aron (1709- 1764), vicarul general al Episcopiei Române Unite de Alba Iulia şi Făgăraş. Dar cartea lui pe româneşte urma să fie tipărită abia cu întârzierea celor 243 de ani trecuţi de la încheierea manuscrisului prin truda intelectuală a vicarului. Însă, oricum, acest vicar Petru Pavel Aron a fost primul teolog român care justifică, şi pe bună dreptate, succesul incontestabil al uniatismului greco- catolic la românii transilvăneni prin Contra Reforma care consacrase ca text fundamental în Biserica Universală tocmai Vulgata elaborată de un călugăr scit aflat la modul cel mai strict sub influenţa teologică a Părinţilor Cappadocieni din Biserica Orientală. Unii plasează traducerea lui Petru Pavel Aron în timpul cultural numit Iluminism. Formal, includerea este valabilă. Însă concentrarea doar pe secolul XVIII este limitatoare. Pentru noi, românii, Vulgata marchează un ciclu amplu şi definitoriu al civilizaţiei din Romania Orientală, ciclu cu o desfăşurare de valori proprii care vor influenţa în subsidiar şi civilizaţia modernă a Europei Occidentale. Prima dată s- a întâmplat la momentul asociat cu personalitatea franciscanului Roger Bacon (1214 – 1294), supranumit Doctor Mirabilis, teolog, om de litere, om de ştiinţă. Acest călugăr atrage atenţia Occidentului asupra valorilor spirituale imense ce sunt incorporate în Vulgata. Apoi, atunci când elanul intelectual stârnit de Vulgata începe convenţional epoca modernă prin opera lui Galileo Galilei, ne referim la opera sa integrală. Trebuie să înţelegem totodată că nu Europa Occidentală este sursa de ghidare şi direcţie pentru România, deşi mantra curentă ori propaganda ideologică deformată ne învaţă exact aceasta. Ampla mişcare spirituală din Romania Orientală începea în modul formal cu pregătirea primului conciliu ecumenic ţinut la Constantinopol. Tînărul intelectual creştin Eusebiu Sofronie Ieronim era deja acolo din anul 380. Era acolo mai ales pentru ascultarea şi însuşirea spiritului predicilor Sfântului Ierarh Grigore Teologul. Pentru noi, românii, conciliul de la Constantinopol este important şi pentru că se recunoştea de jure finalizarea transformărilor culturale întâmplate şi înregistrate de facto printre etniile din Balcanii cuceriţi de legiunile romane, proces care a condus, prin ‚socii’ -alizare, la apariţia unor personaje latinizante precum însuşi tînărul cărturar Eusebiu Sofronie Ieronim. ‚Socii’ -alizarea, această majoră transformare a neamurilor balcanice, constituia semnificaţia termenului Nova Roma, sintagma notată de conciliul de la 381 AD de la Constantinopol, şi care este abuziv speculată de imperiile moderne ai căror istoriografi se lansează într o frenetică numărătoare pe hârtie a capitalelor imperiale, Nova Roma de la conciliul din 381 AD fiind interpretată eronat drept a doua Romă. Este foarte greu să -i prinzi cu vreo greşeală pe cărturarii ruşi, căci la ei chiar cel mai „banal” act intelectual, –dar „banal” numai în accepţiunea superficialităţii noastre româneşti–, dovedeşte îndeobşte calitatea şi precizia ingineriei cosmice a lui Korioliov. Totuşi pedalarea intelectualilor ruşi în cage d’écureuil pe identitatea Nova Roma = A doua Roma este asemenea greşeală. În Evul Mediu se arătase prea bine faptul că termenul Nova Roma trebuie considerat numai în tandem cu termenul Novum Latium. Deci cu existenţa unei populaţii „socii”- alizate, însă din peninsula balcanică, nu din peninsula italică. Mai cred cumva că şi răbufnirea supărării cărturăreşti a marelui vornic Miron Costin se referea plauzibil la faptul că interpolările lui Simion Dascălul nu surprindeau tocmai aspectul de Latium Novum al ţărilor româneşti. Abia pe parcursul lucrărilor îndelungatului conciliu din Trent (1545- 1563), în biserica apostolică occidentală s – a recunoscut în modul cel mai explicitat faptul că textul Bibliei Sfântului Ieronim, Vulgata denumită astfel de Roger Bacon, constituie cea mai limpede traducere a Cuvântului Divin. Însă nici măcar la acel faimos conciliu tridentin, în Europa occidentală nu se recunoaşte încă importanţa învăţăturilor Sfântului Ierarh Grigore Teologul la făurirea spiritului de luciditate şi de reflecţie al traducătorului Bibliei în limba latină. Deci marşul Contra Reformei catolice înspre victorie a fost extraordinar de mult facilitat de incorporarea textului unui călugăr balcanic latinizant format spiritual în civilizaţia din Romania Orientală unde au fost generate premisele civilizaţiei din Europa modernă. În acest sens, putem spune că pregătirea Contra Reformei avea câte ceva din trăsăturile protocronismului actual de la noi. Geniul călugărului scit Eusebiu Sofronie Ieronim a fost mai important decât geniul lui Wallenstein pentru câştigarea victoriei uneia dintre bisericile creştine apostolice împotriva protestantismului. Liturghia care incorporează Vulgata, care îşi găseşte sprijinul în Vulgata, se numeşte Messa Tridentină. La Conciliul Vatican II, în 1965, se decide renunţarea la Messa Tridentină, într- o tentativă de aşa zisă modernizare a bisericii catolice. Să înţelegem că prin mutarea teologică de la Conciliul Vatican II, totodată şi uniatismul greco – catolic românesc îşi pierde complet orice legitimitate şi justificare. Făcând zadarnică, inutilă, jertfa supremă a martirilor greco – catolici în temniţele comuniste. Astfel Conciliul Vatican II a lucrat chiar mai eficient decât Stalin. Dar a fost o neplăcută surpriză să se constate pierderea elanului bisericii catolice de facto prin acea mişcare de la Vatican II. Astfel că printr – o epistolă Motu Proprio din anul 2007, papa Benedict XVI anunţă episcopii bisericii catolice despre faptul că pregăteşte revenirea la spiritul Contra Reformei prin îngăduirea Messei Tridentine. Este mult prea târziu. Mai ales că într- o mişcare contraparalelă cu Motu Proprio, papa anunţa că renunţă la funcţia de Patriarh al Occidentului, conferită episcopului Romei de Biserica Orientală pe vremea când aceasta era încă Biserica Universală. Declinul Occidentului, – Der Untergang des Abendlandes-, întrevăzut de filosoful german Oswald Spengler (1880 –1936), înseamnă declinul civilizaţiei occidentale care îşi refuză noi lecturi din marea Vulgata a civilizaţiei europene, adică îşi refuză asimilarea unor valori generate în Romania Orientală.

 141. blogideologic Says:

  @ Alex Dumitrascu
  Natura culturală a timpului: Revitalizarea catolicismului prin Vulgata, injecţie în Occidentul Europei a învăţăturilor unui Sfânt Ierarh din biserica orientală care modelează spiritual traducerea latinizantă a Bibliei, reuşea mai mult decât lansarea intelectuală a Contra Reformei. În secolul XVI al erei creştine, Vulgata cea veche a călugărului Ieronim modifică natura culturală a timpului din Europa occidentală. În locul Renaşterii cu accentul pus pe artele vizuale, o Renaştere când Divina Commedia era considerată operă ştiinţifică nu operă literară, după Cinquecento vine un secol al marilor descoperiri ştiinţifice. Aducând intensitatea noutăţii cognoscente şi speranţe de optimum care nu vor fi depăşite în vreunul din veacurile următoare. Contra Reforma punea un accent deosebit pe acurateţe. În dedicaţia la cartea De revolutionibus orbium coelestium – Despre mişcarea orbitală a corpurilor cereşti (tipărită în anul 1543), Nicolae Copernic menţionează necesitatea unei reforme a calendarului iulian. Legislaţia calendaristică a fost propusă lumii din jurul Mediteranei de către dictatorul quintesenţial Iulius Cezar, la sfaturile astronomului egiptean Sosigenius. Calendarul iulian defineşte o divizare astronomică a timpului calendaristic, anul calendaristic iulian măsurând 365 de zile şi încă un sfert de zi medie. O zi care ne este dată de soare, de măsurarea umbrei pe care o lasă un obiect luminat, iar nu de trecerea stelelor peste linia meridianului dintr –un loc geografic. Ultimul proces de modernizare a calendarului iulian a fost întreprins de călugărul scit Dionisie Exiguus (470 – 544, fiecare dintre aceste două date trecute aici, a naşterii şi a morţii, este afectată de incertitudini istorice). Singurul text biografic succinct dar complet credibil despre Dionisie cel Mic ori Exiguus a fost scris de Cassiodor, secretar al gotului ‘socii’ – alizat Teodoric, care din cetatea Ravenna guverna cu înţelepciune peninsula italică. Ameliorarea adusă de călugarul scit Dionisie cel Mic calendarului iulian se referă numai la o gradare*. Pe rigla timpului, civilizaţia este separată în două zone : timpul necreştin, înainte de naşterea Mântuitorului nostru Iisus Christos, şi timpul creştin, unde fiecare an calendaristic este considerat a fi an al erei creştine, sau an al Domnului, numărul anului fiind urmat de notaţia AD, iniţialele sintagmei Anno Domini. Dionisie cel Mic mai adăuga un tabel cu datele sărbătorii zilei de Paşte din fiece an calendaristic iulian. Această dată a sărbătorii pascale se precizează cu ajutorul calendarului selenar: prima Duminică urmând primei faze de Lună plină care soseşte după echinocţiul de primăvară. Dar pe termen lung, problema se complică din cauza fenomenului astronomic al precesiei echinocţiilor. Acurateţea tabelelor lui Dionisie cel Mic pentru data pascală fiind pierdută din cauza unui fenomen astronomic ştiut de la Hipparc, dar şi din pricină că anul real diferă de anul convenţional iulian, era necesară reforma calendaristică. Este finalizată în anul 1582. De către mişcarea intelectuală afiliată Contra Reformei. Dar nu a fost acesta singurul succes ştiinţific al Contra Reformei. Prin făţişa îmbrăţişare spirituală a Vulgatei creată în spiritul teologic din Romania Orientală, Contra Reforma are meritul că stârneşte intelectualilor din Europa Occidentală interesul pentru texte din Romania Orientală create în epoca de civilizaţie a excelenţei din secolele IV, V, VI. Ochiul omului din cea de a doua modernitate care îmbrăţişează spiritul Contra Reformei este focalizat mai ales pe ‘Discorsi e Dimostrazioni Matematiche, intorno a due nuove scienze’ (Discursuri şi demonstraţii matematice despre două ştiinţe noi), unde Galileo Galilei (1564 – 1642) prezenta ‘o ştiinţă foarte nouă care tratează un subiect foarte vechi’. Acest subiect, – noi îl numim acum Dinamica–, era tratat pe cale corectă de Galileo. Dar prima indicaţie a direcţiei pentru Galileo Galilei era un subiect teologic. Subiect de ‘teologie negativă’, spunem anticipând un pic explicaţia. În secolul IV al erei creştine, Părinţii Cappadocieni ai bisericii universale înfăptuiau o remarcabilă exegeză a Sfintei Scripturi, bazându -se pe ideile filosofiei greceşti. Aceşti Părinţi Cappadocieni erau Sfântul Vasile cel Mare (ca. 330 – 379 A.D), Sfântul Grigore Teologul (329-389) care a influenţat nemijlocit şi mijlocit Vulgata, precum şi Sfântul Grigore de Nyssa (c. 330-c. 395), fondatorul antropologiei moderne. Folosind mijloace filosofice bine stabilite până la acel moment al culturii, Părinţii Cappadocieni reuşiră o reconciliere logică între doctrina Sfintei Treimi şi concepţia dogmatică a divinităţii monoteiste ca Unul Absolut. Doctrina Părinţilor Cappadocieni despre Sfânta Treime a fost condensat exprimată în limba latină de către filosofii religioşi ai secolului XIII de la Chartres, France, prin formulele alternative şi echivalente Unitas Trinitate şi Trinitas Unitate. Spre disperarea filosofilor analitici de astăzi, teologii cappadocieni au folosit definiţia negativă a conceptului de Absolut. Astfel, Părinţii Cappadocieni au iniţiat o cale apofatică a discursului teologic sau ‘via negativa’. Acest tip de discurs mai este numit ‘teologie negativă’. Pot fi identificate stadii mijlocii la trecerea acestei tradiţii apofatice sau ‘teologii negative’ din Biserica Orientală în Biserica Occidentală. Prima fază este marcată prin existenţa unui teolog şi filosof anonim din Biserica Orientală a secolului V, foarte probabil un călugăr scit care este cunoscut sub pseudonimul Pseudo-Dionisie Areopagitul, un pseudonim acordat de posteritatea recunoscătoare. Unii filosofi occidentali îl consideră pe altminteri anonimul călugăr scit a fi ‚părintele teologiei negative’. Pe mai multe căi, scrierile sale ajungeau în Occident. Prima dată o parte din scrierile lui Pseudo-Dionisie Areopagitul ajung la Roma în secolul VII. Nu se ştie dacă au fost traduse atunci din elineşte în latină. Probabil că nu. Apoi, în secolul IX, doi dintre împăraţii dinastiei bizantine pre- Macedonene trimit manuscrisele greceşti ale lui Pseudo-Dionisie Areopagitul împăraţilor occidentali ai dinastiei carolingiene. Exista convingerea că Sfântul Martir Denis al Parisului, Dionisie Areopagitul amintit în Faptele Sfântului Apostol Pavel, şi teologul Pseudo-Dionisie Areopagitul erau una şi aceeaşi persoană. Abia Pierre Abélard (1079–1142) va distinge personajele. Cei doi bazilei care vor trimite în Occident manuscrisele lui Pseudo-Dionisie Areopagitul au fost Mihail al II-lea Amorianul (820-829), şi Mihail al III-lea Amorianul (842-867). De ce s -au întâmplat toate aceste bizare expedieri de cărţi în timpul medieval ? Pentru că bazileul Mihail al II-lea Amorianul reflectase profund impresionat de o cerere a califului mutazilit Al Ma’mun ibn Harun din Bagdad. Acesta îi solicita să accepte în marile biblioteci ale Romaniei Orientale copişti arabi pe hârtie ai cărţilor de ştiinţă şi filosofie greceşti scrise pe suport de pergament. Ştiind despre mai vechea legătură epistolară a lui Charlemagne cu Harun al Rashid, Mihail al II-lea Amorianul trimite urmaşilor carolingieni copii ale cărţilor solicitate de urmaşul lui Harun. În Occident a existat o primă traducere nereuşită din elineşte în latineşte, apoi s -a impus o traducere fericită, realizată la Academia Palatină de călugărul de origine irlandeză Ioan Scotus Eriugena (ca. 815–877). De atunci, scrierile lui Pseudo-Dionisie Areopagitul traduse pe latineşte se cheamă Corpus Areopagiticum. Acest profund gânditor şi extraordinar om de duh, care a fost Ioan Scotus Eriugena, rămâne de asemenea cunoscut ca fiind primul adept al teologiei negative în Biserica Occidentală. Însă cel mai remarcabil reprezentant al teologiei negative în Biserica Occidentală a fost cardinalul Nicolae din Cusa (1401– 1464). Cardinalul Nicolae din Cusa sau Nicolaus Cusanus a exemplificat modul de gândire în ‚via negativa’ considerând cazul unei bile perfecte de marmoră mişcându -se pe o masă orizontală plană, infinit de netedă. Nicolaus Cusanus a asertat că în absenţa oricărei influenţe din partea altor corpuri, ce sunt pur şi simplu absente într -o abordare conceptuală ‚via negativa’, această bilă de marmoră trebuie să se mişte indefinit pe o linie dreaptă şi cu o viteză constantă. Galileo Galilei ştia prea bine despre acele scrieri ale lui Nicolaus Cusanus, le citise şi reflectase profund asupra conţinutului textelor. Galileo Galilei a incorporat aserţiunea aparţinând lui Nicolae din Cusa, cardinalul, în formularea principiului inerţiei. Există deci o cale de gândire care conduce de la Părinţii Cappadocieni ai bisericii, la Galileo Galilei şi la fundamentele teoretice ale lumii moderne. De altminteri chiar Sfântul Ierarh Vasile cel Mare punea bazele conceptelor fizice moderne de spaţiu şi timp care vor fi utilizate apoi de Albert Einstein într -o abordare conceptuală descendentă sau top- down approach, în ‚top’ fiind ideile filosofului cappadocian Vasile cel Mare despre spaţiu şi timp.
  *Această gradare presupune implicit că Dionisie cel Mic a inventat Zero-ul înaintea indienilor sau arabilor.

 142. blogideologic Says:

  @ Alex Dumitrascu
  Denumirea Imperiului bizantin era de fapt Romania. Abia in Epoca Luminilor, Montesquieu, Voltaire si Gibbon inlocuiesc ideea de Romania cu aceea de Bysance, intr-o ideologie anti-Romania ce aserta, cu prea mare trufie, superioritatea civilizatiei Occidentului fata de civilizatia din Romania Orientala, in primul rand civilizatia ariana din ‘Romania timpurie’ a secolelor IV, V, VI. Dar in Occidentul European se dezvolta acum o miscare culturala pro-Romania, contrara ideologiei anti-Romania promovata de Montesquieu, Voltaire si Gibbon. Citez dintr-un studiu: +Montesquieu used the word „Byzantine.” The word „Byzantine” denoted the Empire and connoted its supposed characteristics: dishonesty, dissimulation and decadence. The English scholar Edward Gibbon in his Decline and Fall of the Roman Empire treated the Empire after the sixth century as an epic of unrelieved degradation and corruption. The people who lived in the „Byzantine Empire” never knew nor used the word „Byzantine.” They know themselves to be Romans, nothing more and absolutely nothing less. By transferring the Imperial capital from Rome on the Tiber to the New Rome on Bosphorus, dubbed Constantinople, the Emperor Constantine I had transferred the actual identity of Rome to the new location. Long before Constantine I, the idea of „Rome” had become dissociated from the Eternal City on the Tiber. For a Roman meant a Roman citizen, whereever he lived. Before the Imperial period, in 89 BC, a Roman law had granted Roman citizenship to people throughout Italy. Afterwards, citizenship became extended to an increasing number of people in different parts of the Empire. In 212, Emperor Caracalla declared all free persons in the Empire to be Roman citizens, entitled to call themselves Roman, not merely subject to the Romans. Within a few decades, people begin to refer to the entire Empire less often [in Latin] as „Imperium Romanorum” [Domain of the Romans] and more often as „Romania” [Romanland]+

 143. Dinu Says:

  blogideologic

  …minunat! ….si cate ar mai fi de spus cu privire la Biserica Romana de Apus si cea de Rasarit, complementare, dar si in antiteza…

 144. bibi Says:

  greu de crezut ca o femeie numita roxana iordache are atatea cuvinte”ascutite” la adresa a mai multor „comentatori” pe tema israel. radovan, tio, blogideologic, plano..ating „problema de o anumita maniere ce le convine…ce cred ei ca-i de cuviinta.eu un simplu jdan=apat…cu probleme mari intre parintii mei(roman si asidic), care a experimentat aceasta „cuplita” stanca de piatra=religia (asidicilor, am crescut la mare, haiha ceva timp)…fapt concret…ATEU…dar oameni buni; prea multi palestinieni morti…prea multa ura intre cele 2 natiuni…n-ar fi bine ca asupritorii sa cedeze ceva teritorii in gaza, cisiordania, etc. si sa ajunga la un acord bilateral…un astfel de pas..SHALOM…ar incuraja partile la prosperitate in regiune si…PACE….ca or mai exista „initiative” raslete…da…da hai sa ne dam mana si sa …gasim bunastarea….SHALOM

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: