SFÂNTUL ANDREI, APOSTOLUL ROMÂNILOR

sfantul-apostol-andrei

Acesta era din oraşul Betsaida, fecior al unui oarecare Iona evreul, fratele lui Petru, cel dintâi dintre ucenicii lui Hristos. Acesta a fost mai întâi ucenic al lui Ioan înaintemergătorul şi Botezătorul. Apoi dacă a auzit pe dascălul său arătând cu degetul şi zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu cel ce ridică păcatul lumii”, lăsându-l pe el a urmat după Hristos. Şi zicând lui Petru: „Aflat-am pe Iisus cel din Nazaret”, l-a atras spre dragostea lui Hristos. Se află şi altele multe în Sfânta Scriptură despre dânsul. Acestuia, după ce a urmat lui Hristos, când a fost după înălţarea Lui de au luat sorţi apostolul, şi au mers care într-o ţară, care într-alta, atunci acestui întâi-chemat i-a căzut soarta şi a luat Bitinia şi Marea Neagră şi părţile Propontidei şi Calcedonul, Bizanţul, Tracia, Macedonia şi părţile cele ce ajung până la fluviul Dunărea, Tesalia, Grecia şi părţile Ahaiei, asemenea şi Aminsos, Trapezunta, Iraclia şi Amastris. Însă acestea le-a umblat nu aşa degrabă, cum le trecem cu cuvântul, ci în fiecare ţară răbdând multe împotrivă şi multe lucruri cu nevoi, le-a biruit pe toate cu îndemnul şi cu ajutorul lui Hristos. Dintre care cetăţi aducând una la mijloc, voi lăsa pe celelalte celor ce le ştiu. Căci mergând acesta la Sinope şi propovăduind cuvântul lui Dumnezeu, a suferit multe necazuri şi torturi de la cei ce locuiau acolo, pentru că acei sălbatici oameni l-au trântit jos şi, apucându-l de mâini şi de picioare, l-au tras grăpiş, şi cu dinţii l-au scuturat, şi l-au bătut cu lemne şi cu pietre, şi l-au lepădat departe de cetate, dar el iarăşi s-a arătat cu totul întreg şi sănătos de răni, cu harul Învăţătorului şi Mântuitorului său.

Deci, sculându-se de acolo a trecut multe cetăţi şi oraşe, precum: Neocezareea, Samosata, la alani, la abasgi, zichii, bosforiţi şi hersoniţi, apoi s-a întors la Bizanţ şi acolo hirotonind episcop pe Stahie, şi colindând celelalte ţări, a venit la luminatul Ostrov al Peloponesului şi în Paleapatra, primit fiind în gazda de un om anume Sosie, care bolea greu, l-a tămăduit şi îndată toată cetatea Patrelor a venit la Hristos. Şi Maximila, femeia proconsulului, fiind vindecată de cumplită boală şi dobândind grabnică tămăduire, a crezut în Hristos, împreună cu preaînţeleptul Stratoclis, fratele proconsulului Egheat, şi alţii mulţi ce aveau multe feluri de boli s-au tămăduit prin punerea mâinilor apostolului. Pentru aceasta mâniindu-se Egheat, şi prinzând pe apostolul Domnului şi răstignindu-l cu capul în jos pe o cruce, l-a scos din viaţa aceasta. Pentru aceasta şi el, nedreptul, dreaptă răsplătire a luat de la Dumnezeu, căci căzând într-o râpă înaltă, s-a risipit. Iar moaştele apostolului după aceea peste multă vreme au fost mutate la Constantinopol, în zilele împăratului Constantiu, fiul mai-marelui Constantin, prin porunca lui, de Mucenicul Artemie. Şi au fost aşezate cu ale lui Luca Evanghelistul şi cu ale lui Timotei în luminata biserică a Sfinţilor Apostoli.

CALENDAR ORTODOX

La mulţi ani tuturor celor care îşi sărbătoresc onomastica şi unchiului meu, născut de Sfântul Andrei!

21 răspunsuri to “SFÂNTUL ANDREI, APOSTOLUL ROMÂNILOR”

 1. K Says:

  „Creştinismul de pe teritoriul patriei noastre îşi are începutul în propovăduirea Sfântului Apostol Andrei, fratele Sfântului Petru, Corifeul Apostolilor. Acestuia, după o tradiţie consemnată de timpuriu, i-a căzut la sorţi evanghelizarea în Scythia.3) Mărturiile literare, coroborate cu cele folclorice şi arheologice, dovedesc elocvent că în Scythia Minor (Dobrogea de azi), creştinismul îşi are începutul cu Sfântul Apostol Andrei. Din sud ucenicii lui au trecut Dunărea în Dacia, ai cărei locuitori, dacii, pe baza religiei lor, aveau o doctrină şi o trăire religioasă foarte apropiată de Evanghelie.4) Credinţa lor într-un singur zeu, Zamolxe, şi în nemurire, a fost un mediu prielnic pentru evanghelizare. Herodot, după ce spunea că “geţii sunt cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci” adaugă că “ei se cred nemuritori… credinţa lor este că ei nu mor, iar cel care piere se duce la Zamolxe, o fiinţă divină (daimon)… ei nu cred că există un alt zeu decât al lor”. ”

  “Unii istorici bisericeşti au căutat, din prejudecată confesională, să demonstreze că, deşi de limbă latină, românii au fost, dacă nu din capul locului, atunci de foarte devreme, sub jurisdicţia legitimă a Constantinopolului grecesc. Nu credem că aşa stau lucrurile. Puţinele mărturii pe care le avem despre creştinismul latin din Illyricum pledează pentru teza opusă, pentru romanitatea acestui creştinism. Nu numai cele mai vechi obiecte creştine descoperite pe teritoriul Daciei Traiane vădesc orientarea populaţiei către Italia, Panonia, Illyricum, dar şi personalităţi eclesiastice cunoscute, un Nicetas din Remesiana, un Dionisie Exiguus, se arată strâns legaţi, cum era şi firesc, de creştinătatea occidentală. Aceşti străromâni, cum încearcă să-i numească un învăţat prelat contemporan,l) «au fost desigur ortodocşi, dar nu pentru că ţineau de Biserica constantinopolitană, atât de supusă rătăcirilor, ci tocmai pentru că păzeau dreapta credinţă, împotriva Constantinopolului, alături de papalitate»”.

 2. tartoras Says:

  La multi ani tuturor celor care poarta numele Sf. Andrei!!!

 3. cenushares Says:

  k,

  “Unii istorici bisericeşti au căutat, din prejudecată confesională, să demonstreze că, deşi de limbă latină, românii au fost, dacă nu din capul locului, atunci de foarte devreme, sub jurisdicţia legitimă a Constantinopolului grecesc. Nu credem că aşa stau lucrurile.”

  cand spui „nu credem” la cine te referi? … la greco-catolici? … pai ce ne intereseaza pe noi ce credeti voi? … voi sunteti in stare sa credeti orice ca sa le faceti pe plac ungurilor … 🙂

 4. din chicago Says:

  Tuturor celor ce sarbatoresc Sfintul Andrei, LA MULTI ANI!

 5. *** Says:

  La Multi Ani unchiului tau!
  dar si tuturor ce-si sarbatoresc azi ziua onomastica.

  ps
  multumesc 🙂

 6. olimpiu Says:

  ..la multi ani!” tuturor celor ce poata numele Andrei sau Andreea
  aseara Corina Dragotescu se intreba: ,,oare ce-o fi gasit acolo?” vb. despre momentul in care sf Apostol Andrei a ajuns in Dobrogea. ori unele jurnaliste vb doar ca sa se auda ori nu stiu ca Dobrogea a fost colonizata de greci si a avut o viata intensa comerciala si economica pana(si dupa) la atacurile lui Burebista care a supus mai toate acele cetati, adica mai bine de 2500 ani. oare ce-o fi gasit sf Apostol acolo???

 7. octavpelin Says:

  LA MULTI ANI!!!,tuturor celor care poarta prenumele de Andrei si,Andreea,Andra,si celor care-si sarbatoresc onomastica de Sfantul Andrei!,Rox,ii urez un”LA MULTI ANI”,cu sanatate ,fericire si implinirea tuturor dorintelor unchiului tau care s-a nascut de Sfantul Andrei!!!

 8. K Says:

  http://video.google.co.uk/videoplay?docid=6592355148420454993

 9. octavpelin Says:

  @Roxana.Rox,ampostat o dedicatie muzicala,pentru unchiul tau ,sper sa-i placa,inca odata „LA MULTI ANI!!!

 10. Marius Mina Says:

  Andrei si Andreea – La multi ani !

 11. Marius Mina Says:

  EXIT-POLL – ORA 12.00

  INSOMAR-RTV

  Alianta PSD+PC – 40%

  PDL – 29%

  PNL – 18%

  UDMR – 6%

  CCSB-Antena 3

  Alianta PSD+PC – 39%

  PDL – 29%

  PNL – 18,9%

  UDMR – 5,6%

 12. Marius Mina Says:

  Cateva incidente minore in Cartierul Pajura il au ca protagonist pe Bogdan Olteanu si sotia acestuia care contrar dispozitiilor legale isi continua campania electorala .Candidatul liberal in fata Liceului Dimitrie Bolintineanu si sotia la Scoala gen. 178 din acelasi cartier incearca sa convinga electoratul exact in ziua votului.Un cetetean revoltat l-a atacat verbal pe Olteanu atragandu-i atentia ca ceea ce face este impotriva legii.Olteanu iritat l-a acuzat pe individul respectiv ca face parte din „gaska de campanie a lui Onoriu” de aici discutia a degenerat in insulte reciproce fiind nevoie de interventia SPP ului care si-au protejat „subiectul” conduicandu-l imediat catre un Mercedes negru adus urgent in fata Liceului Dimitrie Bolintineanu. Persoana care a intrat in conflict cu Bogdan Olteanu reclama prezenta a 4 indivizi suspecti care din momentul consumarii incidentului il urmaresc indeaproape pe oriunde se deplaseaza , fiind stationati in acest moment in apropierea blocului unde locuieste.
  Un alt artificiu care incarca lista ilegalitatilor de campanie comise de Bogdan Olteanu si echipa sa .Voi reveni cu materialul audio/video.

 13. cenushares Says:

  marius,

  aham .. „un cetatean revoltat” … si io care m’asteptam ca „un grup de cetateni” sa fie revoltati … 🙂

 14. Marius Mina Says:

  Cumatra cenushareaso , n-am fost acolo sa stiu exact cati au fost dar aflu curand .Eu deocamdata am vorbit cu persoana care este urmarita de SS

 15. Marius Mina Says:

  Un cuplu de pinguini gay de la parcul Polar Land din orasul chinez Harbin incearca sa fure oua de la pasarile heterosexuale pentru a avea o familie adevarata.

  Inventivi, cei doi pinguini au inceput prin a fura ouale altor cupluri, inlocuindu-le cu pietre, pentru a nu le fi observata lipsa.

  Din nefericire, insa, cei doi pinguini au fost izgoniti din grup de femelele care si-au dat seama ce planul lor diabolic. Ingrijitorii parcului au decis sa separe perechea de masculi, in varsta de trei ani, de restul pinguinilor, pentru a evita perturbarea celorlalte cupluri, in perioada incubatiei, informeaza agantia de presa chineza Xinhua.

  Pinguinii gay au simtit impulsul natural de a deveni tati, in ciuda orientarii lor sexuale, a explicat un ingrijitor de la Polar Land. „Nu este discriminare. Am fost nevoiti sa ii separam pentru ca, altfel, intregul grup ar fi fost tulburat in perioada incubatiei”, a mai spus ingrijitorul.

  Cazurile de homosexualitate in lumea animalelor sunt destul de numeroase. Ingrijitorii unei gradini zologice din Germania au infuriat teribil grupurile gay prin incercarea lor de a imperechea un cuplu de pinguini gay masculi cu doua femele aduse din Suedia. Planul a fost abandonat dupa ce masculii au refuzat oferta.

 16. Marius Mina Says:

  Încep să iasă – “pe surse”, evident – primele rezultate ale exit poll-urilor. La ora 10.30, când prezenţa la vot era în jur de 4,8 la sută, PSD era cotat cu 41 la sută de către unul dintre institutele de sondare şi cu 40 la sută de către celălalt.

  Urmau PD-L cu 29 la sută, respectiv 28 la sută, PNL cu 19/21 la sută, UDMR cu 6/6,5 la sută. PRM şi PNG aveau în jur de 2,5 la sută, deci mult sub pragul electoral.
  Experienţa scrutinelor precedente ne spune că un asemenea ecart este, practic, imposibil de recuperat până la sfârşitul zilei, acesta se poate cel mult micşora – dar nici asta nu e obligatoriu. Dacă fotografia finală va semăna cu cea de la această oră, putem să ne pregătim pentru o guvernare PSD şi să remarcăm eroarea uriaşă în care s-au aflat sondajele de opinie în ceea ce priveşte partidele aflate pe primele două poziţii şi exactitatea cu care au măsurat potenţialul liberalilor.

 17. Roxana Iordache Says:

  @Tuturor. Bună ziua! Cam târziu, ştiu, dar am făcut deja multe pe ziua de azi. Vă mulţumesc pt mesaje şi vă rog să nu mai postaţi aici comentarii politice. Continuăm la următoarele postări. Vor fi vreo 6-7 succesive, aşa că v-aş ruga să aşteptaţi câteva minute, până apare ultima, despre votul meu de azi, forum în care am să vă invit să comentăm alegerile. Mulţumesc. Sper să nu dureze mai mult de 10 minute, pentru că am deja drafturile, doar le dau drumul, după care scriu textul cel nou. OK?

 18. K♂ Says:

  As fi curios sa aflu ce motiveaza populatia sa aleaga PSD-PC, promisiunile de mariri de salarii, pensii, case, terenuri ? Cei 20 de ani ai lui Brucan vor mai dura 20…..Era de asteptat ca un popor invatat sa i se „dea” sa-i voteze pe cei care promit ca le vor da…Marele scor obtinut de PSD-PC se datoreza in mare parte si neparticiparii tinerilor, care vor sa profite de WE si cum e datina strabuna, de banii babacilor. In mentalitatea romaneasca, programul de responsabilizare a tinerilor inca nu face parte din educatie, multi cred ca daca obtin o diploma de universitate, viitorul e asigurat….
  Am citit un comentariu in care tipul zicea ca a constatat ca la sectiile de votare pe care le’a vizitat n’a vazut decat pensionari….

 19. nedumerit Says:

  Marius Mina o fi numele unui apostol. la fel de important ca Sfantul Andrei, ca noi nu am facut religie la scoala, ca sa stim .

 20. Pr.Ciprian Says:

  „Sf. Andrei, ap.

  Între cei doisprezece apostoli aleşi de Domnul nostru Isus Cristos să fie „pescari de oameni”, un loc deosebit îl ocupă Sfântul Andrei, fratele lui Simon Petru; el a fost chemat mai înainte de ceilalţi, şi pentru acest motiv, grecii îi acordă supranumele de „protocletul”; de asemenea, el este acela care a mijlocit întâlnirea dintre fratele său şi Mesia, precum şi întâlnirea unui grup de străini cu Isus (In 12,20), motiv pentru care unii sfinţi părinţi îl mai numesc şi „mijlocitorul”.

  Împreună cu fratele său, Simon, şi cu tatăl lor, Iona, se ocupau cu pescuitul şi locuiau pe malul Lacului Genezaret, în oraşul Cafarnaum, unde se stabiliseră venind din Betsaida. Când s-a răspândit vestea că pe malul de jos al Iordanului a apărut un profet care predica şi boteza, cerând tuturor o schimbare a vieţii, Andrei i-a lăsat pe ai săi şi a coborât pe lângă firul apei, dornic să afle dacă nu cumva au început a se împlini spusele proorocilor de demult. Aici l-a întâlnit pe Ioan, fiul lui Zebedeu, un alt pescar, mai tânăr decât el, necăsătorit, şi amândoi şi-au propus să rămână mai multă vreme aproape de profetul tânăr şi înflăcărat. Spre uimirea lor, Ioan Botezătorul, într-una din zile, le-a atras atenţia asupra unui străin ce se apropia de dânşii, spunându-le: „Iată Mielul lui Dumnezeu, iată-l pe Acela care ia asupra sa păcatele lumii”. (In 1,35) Mânaţi de un îndemn tainic, cei doi prieteni au pornit pe urmele străinului şi l-au rugat să le arate locuinţa lui, ca să ştie unde-l pot afla când vor dori să-l mai vadă, dar Isus i-a reţinut la dânsul toată după-amiaza, stând de vorbă până seara târziu; le-a răsplătit astfel dorinţa lor fierbinte de a înţelege semnele timpului. Andrei şi Ioan s-au ataşat cu toată inima de Isus; au înţeles că El este cel vestit de Cărţile Sfinte şi au început să împărtăşească bucuria lor celor cu care se întâlneau. Primul pe care l-a întâlnit Andrei a fost fratele său, Simon, şi are meritul de a-l fi convins că într-adevăr Mesia se află între oameni; Simon are meritul de a fi crezut cel dintâi mărturiei date de un om despre Mesia; poate că această credinţă l-a îndemnat pe Isus să-i schimbe numele din Simon în Piatră, pregătindu-l pentru misiunea ce avea să i-o încredinţeze mai târziu.

  Andrei şi Petru s-au întors la activitatea lor de pescari, la familiile şi viaţa lor obişnuită. Isus însuşi, după întemniţarea şi decapitarea lui Ioan Botezătorul, a părăsit Nazaretul şi a venit în oraşul Cafarnaum, probabil împreună cu Sfânta Fecioară Maria, având ocazia să se întâlnească şi să discute de mai multe ori cu prietenii săi de pe malul Iordanului, pe care, în cele din urmă, i-a chemat să i se alăture: „Veniţi după mine şi vă voi face pescari de oameni”. (Mt 4,20) Andrei şi Simon au pornit cu dragoste şi încredere pe drumul care îi va duce prin multe ţări străine, să împartă oamenilor „Vestea cea Bună”.

  Despre Sfântul Andrei se mai vorbeşte de doua ori în Noul Testament, şi, atunci când se dau numele apostolilor lui Isus, el este amintit întotdeauna după fratele său, Simon, devenit Petru.

  După înălţarea la cer a Domnului, numele său nu mai este amintit în Noul Testament, dar tradiţia şi multe scrieri apocrife ne dau unele indicaţii. După cum afirmă istoricul Eusebiu (256-340), Sfântul Andrei şi-a desfăşurat activitatea apostolică în ţinuturile din jurul Mării Negre şi a sfârşit viaţa în Grecia, la Patras, unde a fost răstignit pe o cruce în formă de X. Rămăşiţele sale pământeşti s-au păstrat cu veneraţie la Patras, apoi au fost transportate la Constantinopole, de unde au fost aduse la Amalfi, în Italia; în anul 1462, corpul Sfântului Andrei a fost adus la Roma. Papa Paul al VI-lea, în spiritul ecumenic promovat de Conciliul Vatican II, a dispus ca preţioasa relicvă să fie predată Bisericii din Răsărit, având în vedere că Sfântul Andrei este patronul oraşului Constantinopol şi al Patriarhatului Ecumenic. Sărbătoarea Sfântului Andrei se ţine la 30 noiembrie, încă de pe vremea Sfântului Grigorie Nazianzenul (335-390).

  Pornind de la cuvintele greceşti aner – andros = om şi andreios = curajos, s-au format multe nume de persoane, exprimând calitatea de om energic, curajos, bărbat vrednic. Există şi o formă feminină, Andreea; amândouă prenumele au multe variante şi diminutive. Credinţele populare au făcut din Sfântul Andrei „mai marele peste lupi” deoarece 30 noiembrie este considerat „cap de iarnă”, începutul „lunii lupilor”, luna decembrie, care mai este numită „luna lui Andrei”, popular „îndrea”. Această asociere dintre Sfântul Andrei şi primejdiile timpului de iarnă poate aminti misiunea încredinţată apostolilor de a-i „scoate pe diavoli”, de a întări sufletele oamenilor împotriva uneltirilor nimicitoare ale Duhului Rău. Sfântul Andrei ne spune împreună cu fratele său, Petru: „Fiţi cumpătaţi şi privegheaţi, căci potrivnicul vostru, diavolul, umblă răcnind ca un leu şi caută pe cine să înghită; căruia să-i staţi împotrivă, rămânând tari în credinţă”. (Pt 5,8-9)

  http://www.catholica.ro

 21. Pr.Ciprian Says:

  Tuturor celor ce au numele Sf. Andrei fie ca Dumnezeul indurarilor sa le daruiasca taria de credinta a fratelui Corifeilor Apostolilor.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: