MESAJUL FMI. CA SĂ PRICEAPĂ PROŞTII CE E DEMNITATEA

Preşedintele Bush l-a felicitat pe premierul Tăriceanu pentru cota unică

Unii spumegă de ciudă că premierul Tăriceanu a primit un mesaj de susţinere de la FMI. Pretextul pe care îl invocă pizmaşii este că actualul Guvern a rupt cordonul ombilical cu FMI şi Banca Mondială. Aşa cum, de altfel, a afirmat însuşi premierul.

Comunicatul FMI este cu atât mai relevant cu cât Guvernul liberal este independent de condiţionările Fondului, în faţa căruia atât Traian Băsescu, cât şi Adrian Năstase au luat poziţia de drepţi, ca şi în faţa UE (vezi, în acest sens, privatizarea lamentabilă a PETROM, pentru care amândoi sunt responsabili şi acum dau vina unul pe altul).

Faptul că FMI exprimă o poziţie de susţinere la modul necondiţionat este de natură să le demonstreze slugarnicilor şi proştilor ce înseamnă demnitatea şi cum este ea recompensată chiar de cei pe care îi determini să te respecte ca egal între egali, în loc să iei poziţie subalternă. Ciudoşii spumegă de furie şi de invidie. În loc să se bucure pentru ţară.

Lăsăm de-o parte faptul că această criză mondială poate reda obiectul muncii FMI şi BM – ca dovadă şi serviciile pe care şi le oferă. FMI, României, cu tot respectul. Banca Mondială, Bulgariei, de pe poziţie de salvator virtual. Pentru că Bulgaria este în mari dificultăţi financiare, spre deosebire de România guvernatorului Isărescu şi a premierului Tăriceanu.

Cinic, FMI ar putea să prefere prăbuşirea economico-financiară a României, ca să aibă ce „salva”. Şi totuşi, are un mesaj de natură să prevină colapsul. E drept că toată criza mondială e suficient de complicată pentru a o mai suplimenta şi cu o ţară care are resurse să se descurce, respectiv, România. Dacă nu le iroseşte iresponsabil.

Redau, în continuare, comunicatul FMI trimis Guvernului României.

We are aware of references in The Economist last week to countries, including Romania, that are supposedly in talks with the IMF about financial support. We do not have discussions about such financial support underway with Romania, but we maintain a close policy dialogue with the Romanian authorities.

As with several other Fund members, we have been assessing with the Romanian authorities the possible effects of global financial markets turmoil. The current external environment for Romania is very difficult: there is a process of de-leveraging taking place in developed countries, which has had profound implications for emerging markets. Yesterday’s S&P downgrade of Romania’s sovereign foreign currency credit rating to below investment grade is likely to further undercut confidence.

In this difficult environment, the bar for policies is set high. Decision-makers need to send a clear signal to the markets with wage and fiscal policies that are realistically attuned to a very difficult external environment.

In this setting, the initiative to increase teachers’ wages by 50 percent may need to be reconsidered. We estimate that the impact on the budget would be modest in 2008 but reach over ¾ of a percent of GDP in 2009. In addition, if the increase were extended to other public sector employees, the impact could reach over 4 percent of GDP in 2009. This would send a wrong signal to financial markets. Even before this salary increase became known, public and private financing sources were drying up, the RON was under pressure, Romania’s sovereign risk premium had increased to record historical levels, and domestic interest rates had increased substantially. And given that average public sector salaries are already higher than private sector salaries, a salary increase of this magnitude would trigger similar wage demands in the private sector, damaging Romania’s competitiveness, and leading to inflation levels that Romania has not seen for a long time.

In sum, strong wage and fiscal policies are required to defend the interests of all Romanians, especially the most vulnerable. We remain ready to assist the Romanian authorities in their endeavors to achieve macroeconomic stability and improve investor confidence.

24 răspunsuri to “MESAJUL FMI. CA SĂ PRICEAPĂ PROŞTII CE E DEMNITATEA”

 1. toader Says:

  o sa ti se pare ciudat dar subscriu in totalitate.

 2. Roxana Iordache Says:

  @toader. De ce să mi se pară ciudat, Dane? Şi mie mi s-a întâmplat să-ţi dau dreptate în totalitate. 🙂

 3. olimpiu Says:

  de ce acest text nu este preluat de media romana?
  pt ca este in mana fsnistilor???
  FYT all!!!. si comunismul parea etern si Ceausescu, si se spunea ca mamaliga nu exploadeaza…etc. BASESCULE!!! Securistule!. vine vremea platilor pt tine si amicii tai din PD-L si PSD!
  azi la Europa Fm, tuciuriul de Turcescu era incurcat de mesajele de sustinere a guvernului.m-a amuzat.oare mai are nevoie de bodygarzi??? ca sa-l salveze de lauta lui Orban

 4. Roxana Iordache Says:

  @olimpiu. 😆

 5. octavpelin Says:

  FMI,prin acest comunicat bine fundamentat,in care prezinta situatia economica a Romaniei,situatia economica globala,ratingul S&Pal tarii noastre,si colapsul economico-financiar in care ar intra Romania,prin marirea salariilor cu 50%,care nu este sustenabila,la ora actuala,este un mesaj care nu este imperativ,pentru Romania,ci este unul de recomandare la prudenta,pentru ca tara noastra sa nu fie lovita de o recesiune economica,fara precedent,intrucat varful isberbului recesiunii economico-financiaro-bancare inca nu a lovit din plin tara noastra.Este nevoie de crestere economica,de investitii,de reducerea consumului,de scaderea inflatiei,de inghetarea salariilor,din toate domeniile de activitate economica,asa cum procedeaza,germanii,francezii,italienii,spaniolii,americanii etc.Aceasta criza economica este mult mai puternica decat,incearca sa minimalizeze,Traian Basescu,PD-L,PRM,nu se poate compara cu cele din 1907,1929,sa nu se uite de asa zisele „curbe de sacrificiu „,instituite in Romania interbelica ,in timpul crizei economice din 1929.Romania nu poate sa ajunga inapoi in timp,ca asa” vrea muschii „unora,precum PD-L+PRM,cu motiunea lor de cenzura,care este una electorala si urmareste amanarea alegerilor uninominale din 30.11.2008,intrucat nu le iese „pasienta”.Asistam,parca la Conu Leonida(Emil Boc) fata in fata cu reactiunea(guvernul liberal Tariceanu 2).PPutin le pasa pedelistilor de viitorul economic si bunastarea Romaniei,totul se reduce la o lupta inversunata de ai face pe plac intunecimii sale de la Cotroceni,debarcarea premierului Calin Popescu Tariceanu si a guvernului liberal.De ce PD-L+PRM,nu asteapta sa castige alegrile uninominale de la 30.11.2008,sa aiba o majoritate si sa treaca ei la majorarea salariilor,dar daca vor accede la guvernare ,Emil Boc&compania de sunet a PD-L,va schimba placa si nu vor face nicio majorare de salarii,dimpotriva vor lua masuri nepopulare,de desfintare a statului de drept,si instaurarea dictaturii.

 6. Filip G Says:

  Nimeni nu spune nimic de marirea cu 50% care poate fi anhilata de inflatie.Si atunci la ce bun o marire doar pe hartie.
  Daca privesti global sunt inca multi care ar merita o marire,cum procedezi cu ei?
  Azi ma inervat Pogea l-au scos de la naftalina,are nevoie sa ajunga la putere sa mai prinda ceva contracte.

 7. Roxana Iordache Says:

  @octavpelin. Total de acord cu tine.

  @Filip G. Ai dreptate, n-au insistat suficient asupra aspectului. Pogea a fost penibil. Mai economist a fost istoricul Crin decât economistul Pogea. Sunt jenanţi băieţii-ăştia.

 8. alex.dumitrascu Says:

  roxana
  @alex.dumitrascu. Mulţumesc mult, m-ai ajutat, pentru că intenţionam să caut comunicatul.

  Astea sunt intotdeauna la mine pe site si comentate de oameni calificati Iti dadusem si o adreasa de mail pe guvernarea pe care sa-ti trimit chestii din astea, dar vad ca nu i-ai dat atentie.
  Nu-mi place sa intervin direct pe blogul tau, ca sa nu apara iar aurolacii aia care tot comenteaza pe aici

 9. Roxana Iordache Says:

  @alex.dumitrascu. Îţi mulţumesc încă o dată, Eu m-aş fi înscris pe forumul tău, dar am avut rezerve pentru că tu periodic te superi şi te retragi de pe blogul meu, aşa încât n-am vrut să fiu inoportună în dialogul vostru.

  Referitor la cei la care te referi, sunt banaţi de mult. Cei care n-au trecut testul democraţiei, dovedind că o confundă cu anarhia şi cei care abuzează de libertatea de expresie confundând-o cu dreptul la insultă şi calomnie nu mai au drept de intervenţie aici.

 10. Filip G Says:

  Pnl nu are cale de intoarcere.Ordonanta de urgenta bine documentata .Apoi sustinerea ei in parlament.Indiferent daca trece sau va fi respinsa.Daca accepta marirea cu 50 % automat trebuie sa accepte si marirea tuturor bugetarilor.Exporturi IOC ,importuri destule.Pretul prietenilor Rusi.Indiferent ca vor mai fi la guvernare sau nu asta e cartea castigatoare.Cel putin au incercat nu li se poate reprosa nimic,poate doar votarea mariri in parlament{Fenomenul de turma}

 11. Roxana Iordache Says:

  @Fulup G. Vot secret şi OUG rămâne. 🙂

 12. alex.dumitrascu Says:

  ROXANA
  N-a zis nimeni sa te inscrii pe forum am zis ca gasesti acolo lucrurile astea si gata comentate.
  De exemplu azi, S&P a downgradat BCR de la BB+ la BBB-

 13. Plano Says:

  @ Pentru echilibrul comentariilor, care mai aveau putin si dadeau in cultul personalitatii fotomodelului.
  Guvernele Tariceanu, din REGIMUL BASESCU, au fost cele mai neprofesioniste dintre toate cele care au administrat tara in perioada postrevolutionara. Au ratat o multime de oportunitati oferite de conjunctura favorabila interna (crestere economica cinci ani consecutivi) si externa( intrarea in UE).
  Si de n-ar fi venit criza, atat de nepriceputi au fost cei care au condus ministerele economice cheie, incat, deja dusesera inflatia anuala la 9%.
  Tariceanu II are la activ contraperformanta de a finanta el UE, nefiind in stare , din lipsa de proiecte, sa acceseze fondurile europene.
  Cum zicea un radical de dreapta pe acest blog, Tariceanu nu a finalizat nicio investitie in infrastructura.
  S-a incadrat benevol in restrictiile FMI, cu pretul subdezvoltarii tarii.
  Tariceanu sa multumeasca oamenilor de afaceri care au tinut loc de guvern in economia reala.

 14. Filip G Says:

  @Plano,
  Oameni de afaceri zici.Pai aia nu au nici un partid ,partidul lor e banul.Cum se mai gandesc ei sa ne fie bine.Pleaca ai nostri ,vin ai nostri………Sa fim noi sanatosi.O fi facand cheta sa scoata tara din haos.

 15. Plano Says:

  @ Filip
  Ma refeream la oamenii de afaceri seriosi care nu-si ascund profiturile si nu angajeaza la negru. Buni platitori de impozite. Nu ma refeream la oligarhii lu` Base.

 16. Roxana Iordache Says:

  @alex.dumitrascu. Mulţumesc pentru invitaţie. 😆

  Dar nu are nimeni acces acolo dacă nu se înscrie! Sau ai schimbat între timp regulile?!

  Oricum, chiar dacă sunt lucrurile gata comentate, asta nu înseamnă că nu mai au şi alţii, de pe aici, dreptul să le comenteze. Chiar dacă nu sunt atât de calificaţi. :mrgreen:

  @Plano. Regimul Băsescu? Vrei să explici cum vine asta? Dacă ai să faci trimiterea la regimul Iliescu, nici o legătură, atunci era FSN peste tot. Repectiv, PDSR.

  Economia reală merge datorită filosofiei de dreapta. Sectorul privat, care e majoritar, merge bine datorită mediului favorabil. Şi putea fi mult mai favorabil dacă guvernul era majoritar şi nu interveneau retardaţii de la PSD şi demagogii de la PD-L cu obstrucţiile lor imbecile.

  Cât priveşte „restricţiile FMI”, probabil, îl confunzi pe Tăriceanu cu Năstase. Mă mir cum reuşeşti, e mare diferenţă.

  P.S. În loc de lecitină: Guvernul Tăriceanu a rupt relaţiile cu FMI, tocmai pentru că a refuzat acea filosofie rigidă. Acceptată până la ultima fărâmă de guvernul Năstase, pentru că altfel nici nu ar fi fost în stare să menţină trendul moştenit de la Isărescu. Decât împins de la spate.

  @Filip G. Are dreptate, economia privată e baza.

 17. Radu Humor Says:

  PD-Laturile astea in frunte cu Piratul si anal istii de la Cotroceni se pling peste tot ca nu le sunt favorabile comentariile din massmedia,deoarece E.Z. si Cotidianul,sau Realitatea simuleaza o oarecare imdependenta,dar in probleme vitale cum este Scrisoarea FMI,nici macar media impartiala nu pomeneste nimic,sau daca aminteste spune ca-i o facatura a unei sucursale din Romania. Cam superficial se trece cu vederea unul din cele mai importante atuuri ale Guvernului(mai bine zis Tariceanului).

 18. Plano Says:

  @ Roxana
  Asa cum a fost regimul Iliescu, asa cum a fost regimul Constantinescu, tot asa se va consemna si ca, in a doua parte a primului deceniu din mileniu trei, Romania a trait sub regimul Basescu-un presedinte jucator-care faulta atat de tare incat Comisia de disciplina a lui Votcaroiu si a junelui Oltean l-a suspendat pe timp de o luna.
  De Tariceanu isi vor mai aminti decat profii si institutorii.
  Parca despre Nastase ai scris tomuri intregi ca era un zbir si o mana de fier. Acum il descri ca pe un prea aplecat?
  Asta ne-ar mai fi trebuit ca Nastase sa fie un flusturatic si sa ignore expertiza FMI in conditiile in care UE se folosea de acea expertiza in negocierile de aderare.
  Regimul Basescu a fost doar un profitor al lungului ai anevoiosului drum parcurs de Romania pentru a intra in UE.
  Tariceanu a mentinut deficitul bugetar, incurajand consumul celor care au beneficiat de cota unica in defavoarea investitiilor de utilitate publica.
  Iar ma gasesc o gramada de draci cand fac comparatia dintre autostrazile din Croatia si Ungaria si potecile bombardate de la noi, pe care Orban inca le mai denumeste drumuri nationale.

 19. Roxana Iordache Says:

  @Radu Humor. Nici nu vreau să mă gândesc la anul care vine. E anul electoral al lui Băsescu.

  @Plano. Unde SE va consemna? Din câte am văzut, presa se referă în termenii: Administraţia Constantinescu. Primul care a folosit această formulă: Sorin Dumitrescu.

  Vrei să fii obiectiv dar susţii aberaţii. Guvernul Tăriceanu intră în istorie ca primul guvern al României care a realizat cea mai mare creştere economică din Europa. Şi asta în condiţii politice vitrege.

  Mă confunzi când îmi atribui ce-mi atribui cu privire la Adrian Năstase! Fii sigur că n-aş fi irosit hârtia. Eu l-am troznit de-a lungul vremii. Pe când era prim-ministru, nu mai eram în publicistică.

  Referitor la autostrăzi, m-ai provocat: termopane, frecţii! Contractul Bechtel, amice, acolo e caracterul penal. Nu americanii sunt de vină că au fost deştepţi, ci guvernanţii lui Năstase, că au fost – nici nu vreau să-i calific.

  Ca dovadă că m-a şi cenzurat când am postat un comentariu pe blogul dumnealui, în care-l întrebam de contractele PETROM şi Bechtel. Era cam imposibil să răspundă la întrebările mele.

 20. alex.dumitrascu Says:

  BUCHAREST (Reuters) – The International Monetary Fund said on Tuesday it was not in talks with Romania about granting it financial help, but said its external environment was „very difficult.”

  Some economists have warned in recent days that Romania may have to seek outside help to shore up its finances and support markets, with the leu currency very volatile and blue-chip stocks falling 75 percent this year.

  Romania’s western neighbor Hungary has reached an accord with the IMF and the European Union on a broad economic rescue package to restore investors’ confidence amid a global financial meltdown.

  „We do not have discussions about such financial support underway in Romania, but we maintain a close policy dialogue with the Romanian authorities,” the IMF said in a statement.

  Late on Monday, Standard & Poor’s cut Romania’s foreign currency credit rating one notch to „BB+,” putting it back at junk status with a negative outlook and citing a lack of policy response to mounting economic risks.

  Despite such criticism, social spending has become a key issue in the electoral campaign ahead of Romania’s parliamentary ballot on November 30.

  In particular, opposition parties have introduced a law mandating a 50 percent increase in teachers’ wages, a move that has intensified wage demands from other public sector employees.

  „Even before this salary increase became known, public and private financing sources were drying up,” the IMF said. „In this setting, the initiative … may need to be reconsidered.”

  The leu currency showed little reaction to the IMF announcement, holding slightly above the previous session’s 10-day low hit after the S&P announcement.

  However, analysts said the IMF statement was likely to add to longer-term pressures on the currency.

  „Romania is an extremely vulnerable country and the idea of the IMF not considering a deal may hit the confidence further,” said James Lord, emerging markets strategist at Standard Bank in London.

  (Reporting by Justyna Pawlak and Marius Zaharia, editing by Mike Peacock)

  sursa:
  http://uk.reuters.com/article/companyNewsMolt/idUKTRE49R2QE20081028?sp=true

 21. Paul 13 Says:

  Roxana cred ca bati campii fara delicatete in privinta Acordurilor cu FMI si a relatiei acestuia cu guvernul Nastase. In primul rand Acordurilor PSAL 1 si 2 cu FMI au stat la baza inceperii negocierii aderaii noastre la UE. Fara aceste Acorduri si impleentarea lor in Romania, nu am fi pupat in veci aderarea. Dupa ce a fost semnata incheierea negocierilor de aderare de catre Guvernu Nastase, lui Taricianu i-a fost usor sa scape din chingile FMI. O tara memebra UE nu mai are nici o obligatie sa incheie acorduri cu FMI. Bune sau rele acele Acorduri, au stat ca piatra de temeleie la ADERAREA Romaniei la UE. Privatizarea Petrom era una din conditiile impuse de Psal 1 si 2, iar PSD a supus privatizarea aprobarii Parlamentului, care stia pe ce suma se privatiza acesta. Sa ne intoarcem la Bechtel. Trebuie sa stii ca minunatele autostrazi croate, aruncate in munti mai inalti decat sunt pe traseul autostrazii romanesti, a fost construita de Bechtel in mai putin de 4 ani. Diferenta? Acolo nu s-a facut din exproprieri o afacere imobiliara ca in Romania si aici sunt vinovate ambele guverne Tariceanu, care au schimbat traseul initial al autostrazii dupa cum dictau nevoile mafiei imobiliare si au fost necesare noi studii de fezabilitate sau si mai rau s-a intarziat nationalizarea terenurilor, care ne costa chiar mai mult decat constructia in sine a autostrazii. Guvernul Nastase a fost „condamnat” sa duca un Acord FMI pana la capat pentru ca altfel nu intram in UE si de ce sa nu recunoastem ca autostrada ardeleneasca a fost un mic „ciubuc” dat SUA pentru a ne sustine intrarea in NATO. De ce nu au reziliat ministri PD-L contractul mult hulit cum amenintau in campanie? Sa supere licuriciul? Asta era binen in campanie electorala.

  Daca ai sa studiezi piata constructiilor de autostrazi o sa vezi ca suma contractata de guvernul Nastase era buna, dupa negocierile lui Dobre acest contract a devenit o calamitate.

  Roxana hai sa nu batem campii pe realitati care sunt ciunoscute de romani.

  Apropo de „mostenirea” guvernului Isarescu si performantelor sale. In timp ce bulgarii incheiau in 2000 sase capitole de negocieri cu UE, guvernul Isarescu abia a incheiat trei capitole si alea din domenii fara probleme. Deci, hai sa pastram proportiile si sa nu ignoram adevarul ca vom cadea in ridicol.
  Guvernul Isarescu a fost ceva mai bun decat cele anterioare (Ciorbea si Vasile), dar nu a debordat de performanta.

  Din pacate Isarescu este un bun finantist, dar el vede mecanismele macroeconomice exclusiv din acest punct de vedere.
  La o discutie la care am participat a recunoscut acest lucru.
  Reglarea mecanismelor macroeconomice numai prin instrumente financiare duce la un esec sigur.

 22. Roxana Iordache Says:

  @alex.dumitrascu. Mulţumesc din nou, Alex!

  @Paul 13. Bun venit! Amice, cred că cifra îţi poartă ghinion! N-ai nimerit fraiera.

  Vrei să-ţi amintesc dezastrul pe care l-a rânit Guvernul Ciorbea după Văcăroiu? Vrei să-ţi povestesc despre cele 3.5 miliarde de dolari cu care a fost astupată gaura neagră BANCOREX, puşculiţă a regimului Iliescu? Vrei să ne amintim cum s-a schimbat Agenda 2000, în mod excepţional pentru România, datorită Guvernului Ciorbea, mai precis, a ministrului Integrării, Alexandru Herlea? Vrei să nu uităm că în Agenda 2000 – din cauza catastrofei de regim Iliescu – România nu era nici măcar nominalizată pentru aderarea la UE?

  Foloseşti greşit pluralul referitor la căderea în ridicol.

  P.S. Nimic despre contractul cu PETROM şi clauzele confidenţiale cu Bechtel?! Păi dacă sunt confidenţiale! Gata, v-am justificat omisiunea. :mrgreen:

 23. Plano Says:

  @Roxana
  Ai niste clisee cu terapia soc a guvernului Ciorbea si cu Bancorex… ceva de speriat. Ciorbea a reusit doar sa socheze mediul de afaceri din anii 97-98. Inflatie de 140%?
  Cum dracu s-a nimerit ca efectele declararii Romaniei in incapacitate de plata de catre Banca Mondiala, in aprilie 1980, pe timpul lui Ceausescu, sa se sparga tocmai in capul unui guvern de nevolnici, in frunte cu finantistul Ciuma ra. Sanctiunea BM era ca, pe termen de 15 ani, Romania sa nu mai beneficieze de credite, iar, din 1995 creditele care se acordau nu puteau sa aiba termen de rambursare mai mare de de 3 ani. Primul guvern postrevolutionar care a putut sa angajeze imprumuturi a fost cel condus de Vacaroiu, dar numai imprumuturi pe termen de 3 ani.
  Iata explicatia pacostei care a cazut pe capul lui Ciuma ra si Cior bea ca, tocmai ei, niste faliti in administrarea tarii, sa plateasca creditele angajate in 1995. Vacaroiu estimase, in 1995 , ca in 1998 Romania va inregistra o crestere economica si nu o prabusire marca Ciorbea.
  Bancorex nu era o banca de lichidat cu toate imprudentele directorului ei. Ce sa faca un Ciorbea si un Ciumara? Decat o ciorba cu ciuma!

 24. alex.dumitrascu Says:

  http://www.ktd.ro/fin/forex_cotatii.php

  Peste putin timp chinocefalu’ va sustine o declaratie de presa.
  Intrati si voi pe link-ul de mai sus si vedeti ce face piata monetara in timpul cuvantarii.
  Intotdeauna se intampla asa.
  Si bursa se flescaie rau, dar asta va fi maine, azi s-a inchis programul de tranzactionare.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: