CURTEA CONSTITUŢIONALĂ, O DECIZIE IRESPONSABILĂ

Foto: www.radiofavoritfm.ro

Curtea Constituţională a respins contestaţia Guvernului privind legea majorării cu 50% a salariilor profesorilor. În imagine, cioclii roşii ai economiei României.

Guvernul Tăriceanu mai are la îndemână posibilitatea emiterii unei ordonanţe de urgenţă privind îngheţarea salariilor bugetarilor.

49 răspunsuri to “CURTEA CONSTITUŢIONALĂ, O DECIZIE IRESPONSABILĂ”

 1. octavpelin Says:

  Era de asteptat ca sa fie respinsa contestatia guvernului privind marirea salarilor cu 50%a profesorilor,este o luvitura data guvernului liberal care va trebui sa emita o ordonanta de inghetate a salariilor,dar care va fi contestata,la Curtea Constitutionala,sa nu uitam ca sunt lideri de sindicat din invatamant care candideaza pe lista PD-L,cum este Croitoru Catalin.

 2. octavpelin Says:

  Roxana,iti trimit 2 linkuri: ,http:www.dreptonline.ro/legislatie/codul_procedura_civila_consolidat.php/ ,http://www.hamangiu.ro/

 3. octavpelin Says:

  Rectific,la primul,http://dreptonline.ro/legislatie/codul_procedura_civila_consolidat.php/

 4. octavpelin Says:

  http://www.dreptonline.ro/legislatie/codul_procedura_civila_consolidat.php/

 5. octavpelin Says:

  http://www.e-juridic.ro/

 6. Filip G Says:

  Aruncatul pisici peste gard e sport national la Romani.Daca nici parlamentul nu mai stie face legi care sa fie constitutionale atunci cine?Tariceanu e pus in fata unui fapt implinit,cum sa blochezi salariile?Cei ce au primit sunt baieti destepti iar cei la care nu sa marit leafa sunt prosti.Daca e sa se mareasca taxele pentru a strange bani la buget ,cine va fi afectat cel mai mult?Cei cu salarii mici.Nasol moment fratilor.

 7. Roxana Iordache Says:

  @octavpelin. Mulţumesc mult de tot.

  @Filip G. Curtea Constituţională este tocmai pentru eventualitatea unor neconstituţionalităţi. E clar că au votat legea asta cu inconştienţă şi iresponsabilitate electorală.

  Politica de mărire a taxelor este cea cu care se mândreşte PSD.

  P.S. După părerea mea, pe care am mai exprimat-o, C.C. este o instituţie parazitară. Se poate evita marea cheltuială şi dinozauriada prin adoptarea sistemului american, în care Senatul îndeplineşte rolul de Curte Constituţională.

 8. Liviu Says:

  Ma indoiesc ca da vreun guvern, cu o luna jumate inainte de alegeri, o ordonanta de inghetare a salariilor bugetarilor.

 9. Marius Mina Says:

  In loc sa le umple buzunarele clientilor politici din agentiile guvranamentale ar fi fost mai intelept sa mareasca salariile profesorilor care oricum sunt mizerabile.
  Uite un exemplu in Irlanda: Ministrii irlandezi au cerut sa li se injumatateasca salariile atat lor cat a tuturor angajatilor guvernamentali, din cauza crizei financiare. Ai nostrii , imbecili cum sunt, s-au grabit sa -si mareasca lefurile inainte de a parasi scena.
  Dar Romania mai are probabil de tras vreo 200 de ani sa-i ajunga pe irlandezi din urma..la mentalitate!

 10. Marius Mina Says:

  Off Topic , Talpashu candideaza pe lista PDL

  Contracandidatul lui Talpeş va fi Dan Voiculescu, după cum ne-au precizat mai mulţi lideri PC. Primarul Piedone a declarat că „Voiculescu şi-a ales colegiul 8 senatorial din Bucureşti, sectorul 4, acolo unde pentru deputaţi se vor bate Daniela Popa şi Sergiu Andon”, informaţie pe care au confirmat-o, fără ezitare, şi parlamentarii conservatori Corneliu Ciontu şi Marius Marinescu.

  Coleg de colegiu cu Talpeş va fi Dudu Ionescu – fost lider ţărănist, fost ministru de interne CDR, formaţiune făcută vraişte chiar de Traian Băsescu, inamic declarat al premierului Victor Ciorbea. Ionescu va candida pentru un loc de deputat.

  Iar falanga candidaţilor foşti ţărănişti din PD-L nu se opreşte aici. Unul dintre candidaţi, directoarea Circului de Stat, Brânduşa Novac, a venit la una dintre ultimele întruniri ale organizaţiei bucureştene cu soţul… nimeni altul decât fostul secretar general al PNŢ-CD, Remus Opriş. Acesta va candida, probabil, pentru un loc de deputat la sectorul 2.

  Sfetnicul „la dispoziţia dumneavoastră“

  Ioan Talpeş are vocaţie de sfetnic. Trei sferturi din anii brucanieni a stat la dreapta lui Ion Iliescu, fie în calitate de consilier prezidenţial – imediat după Revoluţie şi, mai apoi, în perioada 2001-2004 -, fie în calitate de director al SIE. Relaţia sa foarte bună cu preşedintele a durat până în primăvara lui 2005, atunci când, prin manevre specifice, bătrânul mentor a fost îndepărtat de la conducerea partidului de lupii tineri. Iliescu a refuzat totuşi să părăsească PSD pentru a intra, cu arme şi bagaje, în noul partid al lui Talpeş – Uniunea Populară Social-Creştină – ceea ce l-a făcut pe fostul director SIE să-şi încerce norocul alături de un alt preşedinte.
  Aşa a început epoca pro Băsescu a sfetnicului preşedinţilor.

  Talpeş a promis să-şi ofere serviciile proaspătului şef al statului, asigurâdu-l că se poate baza pe el în susţinerea acţiunilor pentru integrarea europeană şi lăsând, totodată, impresia că îşi cunoaşte foarte bine noul şef. Talpeş nu s-a sfiit să afirme că se înţelege bine cu Băsescu pentru că acesta cunoaşte bine “sistemul”.Nemulţumit de roadele avansurilor sale politice, Ioan Talpeş a încercat – după cum susţin surse din PSD – să reintre în graţiile liderilor social-democraţi, propunând o fuziune între Uniunea Populară Social-Creştină şi PSD, în scop electoral, propunere de care Mircea Geoană nici nu a vrut să audă.

  Sectorul domnilor care merg la servicii

  PD-L sector 4 este condus de Romeo Raicu, fost şef al Comisiei de control a SIE. Pe liste se mai află fostul peremist Liviu Codârlă, şi el fost membru în Comisia de control al activităţii SRI. Surprizele nu se opresc aici, Romeo Raicu bifând recent o nouă achiziţie, în cărţi pentru celălalt fotoliu de senator – Răzvan Ionescu, deputat PSD în legislatura 2000-2004, când a deţinut funcţia de preşedinte al Comisiei de apărare.

 11. Roxana Iordache Says:

  @Liviu. Au anunţat că vor îngheţa salariile, dacă este respinsă contestaţia Guvernului.

  @Marius Mina. Judecă economic. Valul de revendicări salariale, previzibil, e iresponsabil. Efectele sunt catastrofale asupra trendului pozitiv al economiei. Mai ales că ne va ajunge criza care în America deja începe să se rezolve.

  Nu şi-au mărit lefurile, pentru că miniştrii câştigă mult mai puţin decât unii funcţionari publici care acum vor măriri ca ale profesorilor.

  Referitor la Talpeş, el şi-a oferit serviciile tuturor, dar se pare că nu i le mai ia nimeni. La PD-L e, deci, în elementul lui ca oportunist.

 12. Alexandru Petria Says:

  Să dea o altă ordonanţă Guvernul. Şi cât mai repejor.

 13. Marius Mina Says:

  Educatia si Sanatatea trebuiau sa fie prioritatile guvernului , n-au facut mare lucru in ultimii ani.Profesorii salarii de mizerie si nu m-ar mira sa plece invartindu-se din invatamant, medicii salarii de ras.Si-atunci ma intreb de unde atatea pretentii la o viata decenta ?
  Am o cunostiinta , medic la Pol.Coltea cu un salariu de 1100 RON, care evident se pregateste sa emigreze .

 14. Marius Mina Says:

  @Roxana, Remus a ajuns circar in curtea PDL.

 15. Marius Mina Says:

  @Roxana, criza financiara nu va ocoli Romania cu sau fara profesori.

 16. Roxana Iordache Says:

  @Alexandru Petria. Aşa zic şi eu. Să rămână feseneaua după alegeri cu cartofii fierbinţi în mâini.

  @Marius Mina, Educaţia şi Sănătatea necesită în egală măsură investiţii. Altfel, dăm salarii, ne apucăm să tipărim bani şi gata.

  La Sănătate s-a făcut mai mult decât în toate guvernările la un loc.

  Tocmai, exact asta am spus şi eu, ne ajunge criza care ne va atinge inevitabil, nu ne mai trebuie şi recesiune economică pregătită cu lucru manual.

  Dă-mi link la Remus.

 17. J o h n s o n Says:

  Dupa ce le-a dat PD-L ilor tot ce le-a poftit muschiul era normal ca PNL-ului sa-i dea UE.Oricum legea se va aplica dupa alegeri asa ca sa se spele pe cap PSD si PDL cu ei.Se vor tipari bani,incepeti sa economisiti euroii(voi,ca eu n-am) 😆

 18. Marius Mina Says:

  http://www.gandul.info/politica/zeus-il-arunca-pe-generalul-talpes-impotriva-lui-felix.html?3928;3311844

 19. Marius Mina Says:

  Bilă neagră
  Acelor profesori universitari care câştigă peste o sută de milioane de lei şi încă cer mărirea cu 50% , ba chiar unii dintre ei au ieşit azi în stradă. Pe lista ruşinii se află următorii profesori, care sunt şi parlamenari, şi care au câştigat mai mult ca dascăli decât ca parlamentari.

  1. senatorul PRM, Verginia Vedinaş -predă la 8 universităţi şi anul trecut a câştigat 190.000 de lei.

  2. Rectorul Universităţii Politehnice, Ecaterina Andronescu, veniturile sale pe anul 2007, ca profesor universitar şi deputat, sunt de aproape 184.500 de lei.

  3. Senatorul PD-L Aurel Ardelean a câştigat ca profesor universitar, peste 161.000 de lei.

  4. Senatorul PSD, Răzvan Teodorescu – ca profesor a câştigat peste 100.000 de lei, in 2007.

  5. Senatorul PSD Alexandru Atanasiu- ca profesor a câştigat peste 100.000 de lei, in 2007.

  6. Senatorul PD-L Ivan Cismaru – ca profesor a câştigat peste 100.000 de lei, în 2007.

  7. Senatorul PNL Adrian Cioroianu – peste 15.000 de lei

  8. Adrian Năstase a câştigat aproape 60.000 de lei, deputatul PSD Valer Dorneanu cu venituri de 50.000 de lei, senatorul PNL Teodor Meleşcanu cu aproape 30.000 de lei ( Sursă: Realitatea TV )

 20. alex.dumitrascu Says:

  @
  MARIUS MINA

  Profesorii NU au salarii de mizerie, si nu pleaca din invatamant, fiindca nu se mai intalnesc nicaieri cu vacante, pomeni cullinare la fiecare examen, lipsa de responsabilitate si nenumarate sporuri si adausuri.
  Cel mai mic salariu din invatamant este cel de invatator debutant, adica cineva care a terminat liceul pedagogic sau chiar un liceu obisnuit. Salariul asta e cam de 900 roni, la care se adauga fel de fel de sporuri , prime de porc de miel de vacanta si tot ce se poate imagina, tichete valorice , bani pentru carti(100 euro) si pe deasupra 3 luni de vacanta pe an.
  Pentru ce ar trebui sa fie salariul asta mai mare decat cel mediu pe econmie?
  Ca sa intre in invatamant dau spaga domnule Mina, si nu pleaca nici cu ciomagul.

 21. hendrix Says:

  Este incredibil ce au facut cei din CC astazi, in mod evident o decizie POLITICA inpotriva guvernului Tariceanu! Curtea ignora faptul ca a mai dat decizii de neconstitutionalitate in cazul altor legi care n-aveau acoperire financiara. Astept sa vad si motivatia Curtii, sunt cur45ios cum vor motiva rusinoasa decizie de azi. Tinand cont de fauna ce se perinda in CC, un cimitir al elefantilor pentru rechini politici scosi din prima linie politica pesedista indeosebi, parca nimic nu ma mai mira!
  Asistam neputinciosi la ceva incredibil! Parlamentul, intr-un moment de maxima iresponsabilitate, demagogie si populism ieftin, da o lege de marire a salariilor cu 50%, fara ca profesorii sa fi avut tupeul sa ceara asa ceva. Parlamentarii pesedisti traiesc cu impresia ca Parlamentul da o lege in urma careia Guvernul trebuie sa i se supuna, chiar daca legea nu indica sursele de finantare! Gresit, intr-un stat de drept, cele doua institutii fac parte din PUTERI DISTINCTE, astfel ca Parlamentul nu poate dispune discretionar iar Guvernul sa se execute. Acesta este motivul pentru care Constitutia prevede in mod explicit ca nicio cheltuiala bugetara nu se poate face fara indicarea sursei bugetare.
  Acum ar urma ca monstrul politic ba-secu sa promulge legea, ca haosul sa fie total. Evident ca nu ma astept din partea lui la vreun moment de luciditate, de ratiune. Pentru el orice prilej de haos social, politic sau economic este binevenit, un prilej de a lansa propaganda lui gretoasa in favoarea Partidului Derahat. Va amintiti ce pozitie a avut in vara anului trecut, cand PNL a acceptat sa mareasca pensiile in 2 etape? Nemernicul punea problema resurselor financiare pentru acea crestere! Acum va mai pune problema la fel? Daca n-o va face, aici trebuie atacat ba-secu, intrucat doar un IRESPONSABIL poate judeca cu 2 unitati de masura diferite!
  Ceva imi spune totusi ca nu va promulga legea din acest motiv! Si-ar crea astfel aura de om responsabil, care actioneaza coerent, dupa modelul de anul trecut. In plus, din punct de vedere electoral, liberalii sunt pusi la zid de profesori si nu vor fi votati de cei care inghit manipularea. Ar fi punct ochit, punct lovit! Dar este el responsabil?

 22. alex.dumitrascu Says:

  Si ca sa stiti cum stam de fapt, si ca sa nu mai cedati emotional la toate vaicarelile sindicale va adun la cunostiinta cele doua malformatii ale economieie romanesti:

  1 Un salariat din trei este BUGETAR.(!!!!!)
  2 Salariul mediu la bugetari este mai mare decat in economia reala.

 23. alex.dumitrascu Says:

  1 Cand si de catre cine a fost facuta ultima numire la curtea constitutionala?
  2 Cu ce majoritate s-a votat astazi?

 24. Marius Mina Says:

  @Alexandru Dumitrascu, pentru 900 de roni nici macar nu m-as scula din fotoliu , la preturile din Romanika. Nu vorbeam numai de profesori , am dat exemplul unui medic cu 1100 pe luna .Daca voi credeti ca 1000 de ROni pe luna sunt deajuns la catastrofa de preturi din Romania, n-aveti decat sa defilati cu mandrie patriotica pe Kisseleff.In Romania asta dezvoltata economic din cale-afara preturile la alimentele de baza sunt cu 30-40% mai mari ca cele din New York, salariile medii sunt doar 10-15% din salariul mediu .Atunci ma intreb , cine e feritic cu nivelul de btrai de la Bucuresti? Poate Basescu, Nastase si Boc

 25. hendrix Says:

  @alex dumitrascu Faci cateva mari greseli, pornind de la notiunea de bugetar. Se pare ca nu intelegi conceptul, astfel ca amesteci aici de-a valma oameni care lucreaza in regii autonome, companii nationale, agentii guvernamentale etc. Trebuie sa intelegi un lucru relativ simplu pentru orice om cu putina educatie, elementara chiar: nu toti sunt bugetari! Capisci? Hai, du-te si mai pune mana pe carte, merita!

 26. Argusdre Says:

  Marius Mina,
  Iti reamintesc ca in cazul in care cineva lucra ca reprezentant al statului roman la Anver, dosarul sau nu era la Securitate ci la SIE, unde de fapt si ramanea.Deci, de ce vezi nelalocul ei o prietenie intre omul cu dosarul si cel care i-a detinut si studiat dosarul ?

 27. alex.dumitrascu Says:

  @
  Marius Mina

  A spune „Romanika” atunci cand vorbesti despre Romania, e tot una cu ai spune „Mary” Sfintei Fecioare. Adica este o batjocura gratuita.
  La ora actuala in Romania, orice crestere de salarii se duce imediat in inflatie, chiar si zvonurile despre o eventuala crestere. Ori asta e o inrautatire evidenta a situatiei financiare a cetateanului de rand. Daca te-ai uita pe Forex de exemplu, ar fi usor sa intelegi ce inseamna un miting din asta, sau o injuratura intre presedinte si primul ministru.
  Daca te uiti pe bursa, intelegi si mai bine ce retrageri de capital inseamna. Datorita tropaielii prin centru a acelei turme, bet-fi a pierdut astazi 9 puncte procentuale.
  Inteleg ca nu te ridici pe fotoliu pentru 1000- roni, dar pentru a participa la politica romaneasa cred ca o faci.(adica te ridici de pe fotoliu)

 28. toader Says:

  stand stramb si cugetand drept adevarul e ca respectiva lege este aberanta economic dar nu este anticonstitutionala …

  p.s. in universitar este vorba de 74%

 29. alex.dumitrascu Says:

  @hendrix
  Multumesc pentru recomandare, da….ce-ar fi sa te uiti pe site-ul institutului de statistica?
  Atata nu te duce capul ca nu i-am numarat eu ci ca folosesc date oficiale?
  M-am saturat de dobitoci care ma trimet sa pun mana pe carte,
  daca ar fi sa ne numaram diplomele unul altuia te-ar lovi damblaua.
  Ti se pare ca ai prea multa si ca trebuie sa mai dai si la altii?
  Si acum n-ai decat sa vorbesti singur, sau cu Katrina sau cu alti balosi de felul asta.
  Cand vrea sa ma contrazica vreun dobitoc oarecare, ma trimite sa pun mana pe carte. E un obicei pe site-ul asta.

 30. hendrix Says:

  @alex dumitrascu Trec peste mahalagismele tale, peste tonul taqu isteric, dar esti intr0o grava eroare! Dupa mintiuca ta angajatii unor regii autonome sunt buge4tari? Angajatii unor companii nationale sunt bugetari? Angajatii unor agentii guvernamentale sunt bugetari? Mey baiatule, ma deranjeaza enorm faptul ca tu chiar nu-ti dai seama ce prostii vorbesti. Mitocaniile tale sunt mai usor de corectat, sunt doar o problema de educatie, de sapte ani de acasa. De ce nu recunosti ca gresesti? Sa fie orgoliul tau atat de mare? Sfarsesti prin a deveni penibil cu atitudinea pe care o afisezi.

 31. Roxana Iordache Says:

  @Johnson. Şi liberalii au primit decizie favorabilă, altădată. Ăştia de la C.C. trag la sorţi.

  @Marius Mina, Nu mai pot cu chestiile-astea!

  Referitor la salarii, ai dreptate, dar de unde să le dea?!

  @hendrix. Fii serios cu calificative ca „monstrul politic bă-secu”. E caraghios.

  Te-ai luat şi de Alex. Dumitraşcu! Uneori am impresia că reacţionezi din disperare!

  @alex.dumitrascu. S-a votat în unanimitate.

  @Argusdre. Bun venit! Nu era SIE atunci, era DIE. Dar tot Securitate. :mrgreen:

  @alex.dumitrascu. Nu-s de acord cu analogia ta. Până la urmă, ţara e locuită!

  @toader. Este anticonstituţională pentru simplul motiv că nu precizează sursele şi că discriminează alte categorii de bugetari.

  @alex.dumitrascu. Ai probabil senzori paranormali de ai detectat obiceiul respectiv. Şi nu te interesează că şi tu jigneşti, uneori, nici măcar ca ripostă.

  @hendrix. Dar ce sunt? Nu sunt plătiţi de la stat? Nu-mi place atitudinea-asta, ataci pe toată lumea, uneori, aiurea.

 32. hendrix Says:

  Rox, imi pare tare rau daca nici tu nu intelegi ce inseamna bugetar. Nu trebuie sa fii foarte documentat, nici diplome universitare, cum se lauda acel dumirascu ca ar avea. As spune cu atat mai grav, ca are diplome si nu intelege atata lucru.
  Uite care este treaba, personalul din invatamant, sanatate, functionarii din administratie, justitie sunt toti platiti din bugetul public al statului, intelegi? Cei din regiile autonome, companiile nationale, intreprinderile cu capital de stat (integral sau partial), agentii guvernamentale NU sunt platiti de la bugetul statului, intelegi?
  Am fost deranjat de afirmatia mincinoasa a lui @dumitrascu, care sustine ca 1/3 din angajati ar fi bugetari, incluzand eronat si cei la care ma refeream mai sus. Cum mincinoasa este si afirmatia lui ca salariul bugetarilor ar fi mai mare decat cel din sectorul privat. Las la o parte faptul ca multe salarii din domeniul privat sunt mai mari decat cele declarate oficial, intelegi Rox?

 33. alex.dumitrascu Says:

  @roxana
  ca sa intelegi stupiditatea discutiei cu invatatul Hendrix, iti dau doua link-uri si o explicatie:

  http://www.banknews.ro/stire/19767_bugetarii_mananca_un_sfert_din_bugetul_romaniei.html

  http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/viewtopic.php?t=454

  Bugetari sunt cei care sunt platiti de la bugetul de stat, adica salariatii din administratia centrala si locala, cei ai MIRA, adica politisti pompieri, puscariasi si ce mai e pe acolo, ai Ministerului de Justitie, militarii, cadrele didactice , servicii secrete, parlament, presidentie si ce o mai fi platit in felul acesta.
  Chestia cu „agentiile” e o diversiune penibila si ordinara in definitiv. Eu n-am vorbit nici de regii, nici de agentii neguvernamentale sau de organisme de reglementare.
  Un salariat din trei e platit de la bugetul de stat, si asta se poate verifica, deoarece conform datelor INS o treime din salariati sunt platiti de la buget, si conform bugetului de stat pe 2007, o patrime din buget se duce pe salarii.Astea sunt date publice si despre ele vorbesc.
  Ce legatura are stiinta mea de carte cu faptele astea?
  Poate-mi arata si ce scoala ar trebui sa urmez ca sa ajung la nivelul lui de stupiditate. Exista scoli din astea de tampire?
  De unde stie asta ca nu stiu eu sa deosebesc un bugetar de un…nonbugetar? Aia de la INS sau de la finante stiu sau nu?

  @tot roxana
  analogia facuta de mine este menita sa evidentieze desacralizarea tragica a conceptului de tara si de natiune, luarea lor in deradere cu tot ce decurge de aici. Marius Mina a facut-o poate involuntar, dar …nu se face.

 34. alex.dumitrascu Says:

  aproba-ma!

 35. Curtea Constituţională a României « Kasper Kid Devil Says:

  […] Academia de Poliţie, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, etc.  Deci, pe lângă salariile barosane pe care le primesc de la CCR (de la statul român adică), sunt profes…, bineînţeles plătiţi de stat. Trageţi voi […]

 36. Roxana Iordache Says:

  @hendrix. Ocoleşti să spui că persoanele exceptate de tine de la capitolul bugetar sunt plătite din taxe. Până la urmă, pot fi asociate bugetarilor, pentru că lucrează la stat.

  @alex.dumitrascu. A fost reţinut la moderare pe motiv de linkuri.

 37. Plano Says:

  Nu sunt in tema daca legea adoptata in Parlament prevede si data de la care se aplica.
  Oricum, guvernul are posibilitatea emiterii unei OUG de amanare a aplicarii legii sau de aplicare esalonata, functie de posibilitatile sale bugetare.
  Spuneam, inca de la reclamarea puerila a neconstitutionalitatii legii, ca nu era treaba CC sa judece daca guvernul are sau nu bani ca sa plateasca majorarile de salarii ale profesorilor.

 38. Mircea Suman Says:

  Din ce in ce este mai vadit in ce fel „functioneaza” statul roman. Nu ma mir si stiu ca indignarea mea nu are importanta pentru „stapanii” nostri. Pe de alta parte ce argumente pot convinge pe un profesor care are un salariu de 2000 sau chiar 3000 de lei pe luna si care afla ce desantare, ce imoralitate domneste in salarizarea unor indivizi care nu le sunt cu nimic superiori, ba dimpotriva. Si cat de imoral este sa transformi o problema de viata a profesorilor, dar si a celorlalti salariati de la buget, intr-o arma electorala si, mai ales, intr-o arma pentru demolarea guvernului si a PNL.

 39. Florian Says:

  Cand aud pe toate posturile cum oracaie pesedistii, ca sunt bani pentru marirea salariilor profesorilor, pentru ca se aloca din cei 6%, fara sa fie nevoie de alte surse, iar nimeni nu ataca tampenia asta, deja imi vine sa ma sinucid.
  Mai economistii lui peste, sa muti un purcoi de banet din fondul de investitii in cel de consum deregleaza sistemul, asa cum e dereglata capatzana voastra. Mai putine investitii = mai putine scoli & gradinite noi sau renovate = mai putina forta de munca ocupata = mai mult somaj = saracie. Mai multi bani de salarii pentru profesori = mai mult consum = cerere mai mare decat oferta = preturi mai mari = scadere putere de consum pentru alte categorii de salariati = majorari de salarii si in alte sectoare = mai mult consum = spirala inflationista = saracie.
  E clar, mai po pulistilor?

 40. Florian Says:

  Si pentru ce bani mai multi, bai profesori de doi bani? Ca daca n-ati fi majoritatea niste nulitati, n-ar fi ajuns absolventii de liceu niste analfabeti. Iar voi n-ati lua note de kkt la toate examenele pe care le sustineti.

 41. Plano Says:

  @Floriane
  Daca tot te dai economist, ce zici de reciproca teoriei tele:
  Bani putini=cerere mica de marfuri si servicii=stocuri=diminuarea productiei, serviciilor si investitilor=somaj=recesiune=saracie

 42. Florian Says:

  @Plano. Pai ar fi excelent sa nu creasca salariile peste nivelul corespunzator cresterii productivitatii muncii, iar conditiile de acordare a creditelor bancare sa se inaspreasca si mai mult. Asta nu ar duce la diminuarea productiei, ci la diminuarea importului, deci a deficitului bugetar, deci a imprumuturilor pe pietele externe, unde banii sunt tot mai scumpi, deci la echilibru macroeconomic, deci la posibilitati de dezvoltare mi mari, deci la bunastare.

 43. treebeard Says:

  @roxana
  marirea pensiilor nu a fost anticonstitutionala? nu discrimina alte categorii de bugetari?

 44. Plano Says:

  @treebeard
  Pensionarii nu sunt bugetari decat in masura in care fondurle Casei Nationale de Pensii, constituite din plata contributiilor de asigurari sociale, sunt insuficiente pentru plata pensiilor.Si nici atunci pentru ca sumele luate de la buget se restituie.

 45. treebeard Says:

  @plato
  buuun.. sa zicem ca ai dreptate.

  Tariceanu a afirmat ca „educatia a fost, in ultimii 4 ani, sectorul cu cele mai mari cresteri salariale – de peste 90%”.

  Cresterile precedente nu discriminau alte categorii de bugetari? nu au fost neconstitutionale?

 46. Plano Says:

  @treebeard
  Uite ca ma faci sa-i dau dreptate lui Base in ce zicea zilele trecute despre necesitatea elaborarii unei legi care sa reglementeze unitar, dar nu egalitarist, salarizarea bugetarilor.
  Mai toate guvernele au avut categorii de bugetari pe care le-au favorizat sau au fost nevoiti sa le favorizeze pentru ca au fost mai batoase in revendicari salariale.
  Inainte de a fi neconstitutionale cresterile salariale preferentiale sunt injuste!

 47. Florian Says:

  @Plano. In postarea anterioara, am scris ca diminuarea importurilor duce la scaderea deficitului bugetar. Bineinteles ca era vorba de fapt despre deficitul de cont curent. Ma grabeam al dracului de mult, dar asta nu poate fi desigur o scuza. Fac acum cuvenita rectificare.

 48. treebeard Says:

  @Plano
  N-ai inteles esenta problemei:

  La Roxana, atunci cand maririle salariale nu sunt facute de Tariceanu, ele discrimineaza alte categorii de bugetari, deci sunt neconstitutionale.
  Cand sunt facute de Tariceanu, maririle nu discrimineaza alte categorii de bugetari, sau poate daca discrimineaza nu sunt neconstitutionale.

  Asa functioneaza optica de partid.

 49. Plano Says:

  @Florian
  Pentru ca mentinerea unui nivel scazut de salarizare sa se reflecte pozitiv numai in balanta de cont curent- excedent export- , nu si in reducerea investitiilor si a ofertei de servicii, ar fi necesar sa avem un guvern competent care sa adopte masuri structurale de ajustare a dezechilibrelor economice si financiare.
  Actualul guvern nu stie sau nu este preocupat de asa ceva. Noroc ca lucrurile au mers bine, o perioada, din inertie.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: