MINERIADA PROSTĂNACILOR PENTRU PRĂBUŞIREA ŢĂRII

Foto: www.mai.gov.ro

Guvernatorul Mugur Isărescu a avertizat foarte clar, azi, după întâlnirea cu premierul Călin Tăriceanu, că majorările salariale după precedentul celor din Educaţie ar constitui o iresponsabilitate generatoare de spirală inflaţionistă, cu toate consecinţele dezastruoase. Mugur Isărescu a arătat şi că „ar fi păcat” să se deturneze trendul ascendent al economiei, să se ruineze roadele dinamicii acestei creşteri economice de zece ani (prima înregistrată – mică, dar sănătoasă – fiind când guvernatorul BNR era premier). Pericolul este ca economia şi odată cu ea, România să regreseze şi să intre din nou în poziţia retard. În care au lăsat-o guvernanţii PDSR, actualii PSD.

Iresponsabilitatea este inimaginabilă. La iniţiativa PSD şi PD-L, Parlamentul a votat în unanimitate majorarea salariilor profesorilor cu 50 de procente, parlamentarii liberali au votat şi ei ca papagalii, după care au luat poziţia Postelnicu post-Ceauşescu. Dar cel puţin au recunoscut ce tâmpenie au făcut, atunci când premierul Tăriceanu a dat cu ei de pământ, ca şi cu propriu-i ministru Adomniţiei (simpaticul pe care ar trebui să-l trimită într-o prelungită lună de miere), şi cu întreaga clasă politică uluitor de inconştientă în populismul ei electoral fără orizont. I-aş reproşa şi premierului că nu şi-a instruit parlamentarii PNL, dacă în acea perioadă nu ar fi fost plecat la Bruxelles, la întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, solicitată de şeful Executivului român, pentru a stabili condiţii cât mai bune de redresare a situaţiei din Agricultură şi alte aspecte favorabile ţării noastre.

Şi când s-a întors în ţară – deşi nu lipsise decât o zi – a găsit cea mai iresponsabilă mascaradă, de la tentativa de mineriadă din 1999 încoace. Preşedintele ţării a anunţat, cu seninătate, că va promulga legea. O lege iniţiată de opoziţie pentru mită electorală şi totodată, pentru premeditarea unei mişcări de revendicări în lanţ care să pună în dificultate Guvernul şi să scadă cât mai mult procentele electorale ale PNL. PSD şi PD-L au iniţiat o mişcare iresponsabilă pe care, ca de obicei în astfel de situaţii, nu o mai pot controla. Şi nici nu vor. Eu nu vor decât să arunce oprobriul electoral asupra Guvernului liberal, demonstrând că nu sunt altceva decât nişte politicieni de doi lei. Rectific: de două parale. Şi Boc şi Geoană. În loc să-şi îndemne partidele să recunoască prostia, aşa cum a făcut Tăriceanu cu PNL, ei persistă în eroare şi blamează Guvernul, cerându-i demisia. De fapt, asta e ideea. Alegerile – pentru care opoziţia nu este pregătită – să fie amânate şi organizate de opoziţie, id est PSD plus PD-L.

Era previzibil că votul pentru profesori avea să genereze revendicări incontrolabile. Sindicatele funcţionarilor publici au anunţat, imediat, grevă generală fără parcurgerea etapelor preliminare, solicitând, ostentativ, 50 de procente plus unu. Grefierii s-au enervat şi ei. Chiar medicii, printr-un lider de asociaţie profesională, au avertizat că ar putea intra şi ei în grevă, deşi în cazul lor este ilegală.

Iar ornamentul pe coliva economiei naţionale se pregătesc să-l pună înşişi liderii celor patru mari confederaţii sindicale, care au anunţat proteste masive de stradă, pentru susţinerea revendicărilor salariale. Şi încălcându-şi propriul angajament cu Guvernul, protocolul din vară privind majorarea în etape a salariului minim pe economie, în aşa fel încât el să ajungă la jumătate din salariul mediu până în 2014, protocol pe care toţi liderii sindicali semnatari l-au salutat ca fiind „strategic”, deci istoric, fiind aplicabil necondiţionat, indiferent cine s-ar afla la guvernare. Atunci, atât guvernanţii, cât şi sindicaliştii au dovedit responsabilitate, pornind de la premisa majoră a sustenabilităţii economice, prin creşterea nivelului de viaţă în raport cu creşterea economică şi nu artificial, prin sufocarea populistă a creşterii economice.

Şcolăreşte, aşa cum face şi clasa politică, liderii sindicali ar putea argumenta că Parlamentul a încălcat primul protocolul Guvern-Sindicate. Şi pentru asta, evident, trebuie să plătească Guvernul. Ca şi cum nu ar plăti, de fapt, nu peste mult timp, toată ţara, dacă această incompensurabilă demenţă electorală nu ar înceta. Premierul Tăriceanu a sesizat Curtea Constituţională pentru neconstituţionalitatea (caracterul discriminatoriu al) Legii privind majorarea salariilor profesorilor. Totodată, el i-a trimis preşedintelui Băsescu o expunere a situaţiei, în vederea nepromulgării legii. În România, avantajul sau dezavantajul este că iniţiativele se sting la fel de repede şi de brusc pe cât s-au şi aprins. Căderea legii iresponsabile poate însemna moartea subită (ca în fotbal) a mişcării de revendicări salariale catastrofale şi golul de aur dat de Guvern, Parlamentului iresponsabil. Ceea ce l-ar avantaja şi pe preşedintele Băsescu, pentru că ar fi derobat de responsabilitatea unei decizii privind o promulgare.

Întrebarea este ce urmăreşte şi pe ce lume este preşedintele ţării. Pare la fel de inconştient ca şi clasa politică parlamentară pe care a tot blamat-o, pentru că, în timp ce ţara arde pe tema tsunami-ului salarial inflaţionist, preşedintele Băsescu se piaptănă atacând-o pe preşedinta CSM, Lidia Bărbulescu, pe care o blamează pentru nefuncţionarea Agenţiei Naţionale pentru Integritate, cu toate că persoana blamată nu exprimase decât opinia că publicarea unor date cu caracter personal este neconstituţională. Dar şeful statului relansează retorica deja compromistă a anticorupţiei, dovedindu-se paralel cu imperativele momentului. Integritatea mentală a politicienilor este problema, într-un moment electoral în care te întrebi în ce proporţie prostia şi nebunia stau la baza stării de fapt actuale.

Dacă preşedintele Băsescu demonstrează responsabilitate, îl citează pe Mugur Isărescu şi face apel la raţiune. Dacă urmăreşte, însă, doar scopuri electorale de moment, indiferent ce consecinţe pot avea ele pe termen mediu, chiar scurt, preşedintele Băsescu fie tace sau vorbeşte despre cu totul altceva, fie chiar incită la zaveră, atacând Guvernul. Ar însemna că urmăreşte căderea Guvernului Tăriceanu fie şi în ultimul ceas, amânarea alegerilor şi organizarea lor sub tutela Cotrocenilor, printr-un Guvern de paie, girat de coaliţia PSD-PD-L. Este ceea ce vizează opoziţia: erodarea dramatică, pe ultima sută de metri, a imaginii Guvernului liberal şi substituirea lui pentru organizarea alegerilor. Să fie preşedintele Băsescu la fel de iresponsabil ca Mircea Geoană şi Emil Boc?

În cazul în care Curtea Constituţională – pe umerii căreia atârnă chiar soarta economică a ţării pe următorii 10-20 de ani – decide că legea majorării iresponsabile a salariilor profesorilor este constituţională, Guvernul liberal va trebui să plece. Dacă premierul Tăriceanu ar fi la fel de iresponsabil ca şi restul clasei politice, ar trebui să demisioneze de pe acum şi să-l lase pe cosmonautul Geoană să facă majorările astronomice de salarii şi să suporte, tot el, strâns unit cu Boc, consecinţele post-electorale. Partea proastă e că tot populaţia le-ar suporta. Dar cât de tâmpiţi îi cred politicienii pe alegători! Iar unii chiar sunt.

27 răspunsuri to “MINERIADA PROSTĂNACILOR PENTRU PRĂBUŞIREA ŢĂRII”

 1. Radu Humor Says:

  Astia sunt tradatori de tara si merita sa suporte consecintele penale ale acestei grave infractiuni.Acum in joc e soarta liberalilor,care au fost tradati si injunghiati pe la spate de toti ceilalti nemernici(PSD,PDl,PRM,UDMR),dar in primul rind soarta Romaniei. Se pare ca se lucreaza dupa planul deconspirat (pct.3),dar sunt prea siguri pe ei pentru a-l mai schimba,macar pe alocuri. Sarman popor ,pe ce maini criminale ti-ai lasat destinul…..

 2. Radovan Says:

  Liberalii s’au tradat sau au tradat impreuna cu toti cei care au votat aberatia asta populista. Sistemul partidelor trebuie reformat din temelii. Inexistenta unui partid de dreapta se simte mai mult decat oricand.

 3. Roxana Iordache Says:

  @Radu Humor. Ar fi putut să fie, totuşi, mai puţin tembeli.

  @Radovan. Îţi dau dreptate.

 4. Alexandru Petria Says:

  Textul tău plin de revoltă este perfect motivat. Eu n-am puterea, din cauza scârbei care m-a cuprins, decât să-i înjur de mame.

 5. J o h n s o n Says:

  Tariceanu e inconjurat de o armata de imbecili,tembeli,domni Goe.Adomnitei e vf aisbergului.CUM AU AJUNS CACANARII ASTIA SA CONDUCA O TARA ?
  Nu,nu-i dau apa la moara mitocanului,ala e un nemernic…i-a vanat pe acesti domnui Goe ca sa-i puna in loc pe-ai lui care sint si mai infantili.Asta e ticalosenie si nu clarviziune. 😡

 6. Roxana Iordache Says:

  @Alexandru Petria. Alexandre, mamele lor n-au nici o vină. Înjură-i pe ei!

  @Johnson. Vezi, asta spuneam şi eu, atunci când tu îmi reproşai că exagerez.

 7. Plano Says:

  Suntem o tara de lamentori.
  Asta drob de sare, Roxana!

  S-a ajuns sa se vaite toata lumea, ca netoatele din povestea cu drobul de sare…care s-ar putea sa cada de pe soba pe bietul copilas…. Aoleoooo…lumeeee ce face presedintele, ce face CC-ul cu legea drob de sare pentru profesori….. ca omoara tarisoara!
  Nu depinde nimic de presedintele Basescu chiar daca” Pro-Mulge” politic legea! Nu e treaba CC sa vada daca Guvernul are bani!
  Un guvern responsabil si cu sange in instalatie,, care stie ca este investit, constitutional, cu initiativa legislativa, a doua zi dupa promulgarea legii de catre Basescu poate emite o Ordonanta de Urgenta prin care modifica legea si stabileste ca salariile profilor se maresc cu cat vrea el… Guvernul!
  Pana se discuta ordonanta in Parlament vin alegerile!
  Se mai discuta Legea salarizarii….hat… de urmatorul Parlament!
  Chiar asa de prosti ii credem pe politicieni?
  Ei ne cred prosti daca ne ocupa agenda politica cu dezbateri de doi bani!

 8. J o h n s o n Says:

  Da dar tu ai parti prix-uri…Orban e sfant iar ceilalti pacalici.
  Si Orban e un domnul Goe cat Casa Poporului
  In afara faptului ca plimba un zambet larg si tamp in majoritatea aparitiilor se vede ca e cazut din pom in ale ministerului oricat de tehnic ii suna discursul.E posibil ca date secrete din contracte confidentiale sa ajunga sa le spuna mai intai Berceanu la Realitatea pana sa ajunga pe biroul lui ? Vezi,nu ma ating de acei km putini de autostrada.Ma refer ca la randu-i a numit niste directori de tot rasul.Aia lucreaza cu shulfele lasate mostenire de Basescu si Mitrea care dau tot pe tzeava si saboteaza cat se poate din interior.Iar el zambeste ca un papitzoi.Stiu ca nu-ti place acest tip de aprecieri dar nu-i strica o oglinda pusa in fatza.Asa cum le-ar trebui tuturor celor din guvern pusi pe tot felul de criterii de subordonare fatza de Tariceanu.Hai ca m-am asmutit pe astia acum…am tacut 😯

 9. Mircea Suman Says:

  http://mirceasuman.wordpress.com/2008/10/06/coalitie-prin-manipulare-coincidenta-inconstienta/

 10. Roxana Iordache Says:

  @Plano. Dezamăgitor comentariu al unui pesedist fanatic. Te compromiţi prin asemenea atitudine.

  @Johnson. Da, în rest, toţi ceilalţi sunt perfecţi. Orban e nemernicul, mai ales pentru că îmi place mie. :mrgreen:

  @Mircea Suman. V-am răspuns pe blog.

 11. J o h n s o n Says:

  Pai tocmai ca-ti place tie l-am menajat dar o mica radiografie nu-i strica.Ceilalti…parca ai citit postul anterior celui cu Orban.Papagali in galben si albastru.Mai putin Antonescu.Hai,critica-l !

 12. Roxana Iordache Says:

  @Johnson. Noapte bună, nu port polemici iraţionale.

 13. J o h n s o n Says:

  🙄

 14. olimpiu Says:

  din pacate prostanacii astia cu mineriada lor anti buget si si societate nu sunt doar cei grupati in jurul celui mai prostanac politician. e un concurs intre cele trei partide: oglinda oglinjoara cine-i mai prostanac in tara???? candideaza cu succes si consacratul prostanac si gasaca lui si papagalul cu cravata portocalie si motociclistul cu ministrii veseli via Fenechiu
  cu toata marlania si nemernicia lui Base asta mi se pare mult mai avansat
  ce e trist ca pana acum stiai ca toata clasa politica este adepta ,,mineriadelor” de tot felul dar acum au intrat in joc si sindicate cu staif si CSM si functionari publici. e hora mare spre scarba platitorilor de impozite

 15. Filip G Says:

  E corect spus da nici discrepanta intre directori si functionari la stat cu zeci de mii de Euro si amaratul de muncitor cu salariul minim e corect?Daca e sa faca ceva pot face.o grila de salarizare echitabila cu plafonarea salariilor sefilor in functie de x salarii minime.Da nu si pensii si salarii trebuie sa creasca cu 50%.Daca sa zicem prin absurd se intampla.Euro creste,muncitorul va fi mai sarac ,seful o duce bine.Si atunci cine are de castigat muncitorul.Muncitorului nu-i ramane decat focul,furca si ce o mai fi.Se vor duce vilele si toate alea pe apa sambetei.E interesat cineva sa se intample asfel?

 16. urasilagara Says:

  Mie si marirea pensiilor mi-a sunat ca o mineriada.
  Nimeni nu stie cum intr-o tara cu un salariat pe cap de pensionar (sau invers), cei 27% din salariu platiti de primul la fondul de pensii se pot preface in 45%, cat devine punctul de pensii, se stie doar ca-i inadmisibil si inuman ca exista pensii de 2 milioane si ca Lavinia Sandru si alti politicieni ti-ar scoate ochii daca ai contrazice-o la un talk-show pe tema banilor pentru cresterile de pensii. Asa ca le marim pe toate, inclusiv pe-a lui Plesitza si pe-a lu’ parlamentari.
  Fara legatura cu marirea pensiilor, se anuleaza in vara trecuta cateva scutiri de impozite pentru programatori, iar Pacuraru incerca sa promoveze cateva noi impozite bizare (pe cadouri de nunta si pe mobilul de serviciu etc.). Tot fara legatura cu asta – parca sunt ceva zvonuri cu marirea TVA-ului.

  Si vetuperatiile continue ale lui Iliescu impotriva cotei unice si impotriva „favorizatilor tranzitiei” (20% din populatie, zicea el) sunt tot indemnuri la noi mineriade. Pentru ca in 20% incap lejer toti oamenii care muncesc in tzara asta.

 17. alex.dumitrascu Says:

  Vai de tara unde ‘dascalii” sunt mai prosti decat elevii.
  Ce se poate invata de la jigodiile astea?
  Ce lucru bun, nesimtirea, prostia, lacomia, oportunismul ticalos?
  Si de la functionarii publici la ce corectitudine sa te astepti?
  In Romania unul din trei salariati e bugetar, si asta e un raport monstruos, neintalnit decat in Cuba poate.
  Si salariul mediu la bugetari este mai mare decat cel din economie.
  Vai de tara unde sefii partidelor sunt prostanaci precum Geoana.
  Vai de tara unde cresterea economica este alcatuita 90% din cresterea preturilor la imobiliare.
  Vai de tara unde formatorii de opinie din mass media sunt mai prosti si mai imorali decat oricine altcineva.
  Exista doua Romanii din pacate. Una este a jigodiilor de mai sus, si alta a economiei reale, a oamenilor care nu traiesc din santaj, milogeala furt.
  Ce-ar fi sa se duca dracului toti bugetarii si sa ne lase in pace?
  Sa se federalizeze cumva si sa se administreze acolo unul pe altul sa se ‘dascaleasca” si sa se spaguiasca unul pe altul in legea lor.
  Dar pe banii lor, nu din impozitele noastre.

 18. Plano Says:

  @roxana
  Nu-mi atribui mie calificativul de pesedist fanatic atata timp cat, in alt comentariu, am subliniat jocul politicianist al acestui partid in problema cresterilor salariale.
  Am atras atentia ca un guvern responsabil are posibilitati legale sa contracareze masurile populiste, daca tine mai mult la interesul national (concept pe care l-am intalnit, cu placere, si in unele dintre comentariile tele) decat la imaginea sa.
  Daca eu sunt un pesedist fanatic in aceeasi masura pot sa spun ca si tu esti o anti social-democrata fanatica!

 19. alex.dumitrascu Says:

  „Orasul unde cainii se aduna in haite trebuie daramat iar locuitorii lui omorati”

  Codul lui Hammurabi

 20. J o h n s o n Says:

  @ Roxana.De cand mai ai asteptari de la „Presedintele Basescu” sa devina brusc factor de stabilitate,om politic responsabil si politician care sa se puna impotriva valului ? Mai ales in precampanie electorala de care depinde nu doar mandatul urmator ci chiar propria libertate ?

 21. octavpelin Says:

  Doctrina liberala nu este compatibila cu doctrina populista,in aceasta capcana a cazut guvernul liberal,care se afla intr-o situatie ingrata,ceea ce da nastere la o intrebare:mai este PNL un partid cu doctrina liberala?

 22. Florian Says:

  Bietul Tariceanu, cum a lipsit o zi si hop, pocinogul! Caci, in emotiile plecarii, si-a scapat celularul in buda avionului, si pas de mai tine legatura cu partidul.
  Asadar si prin urmare, PNL este un partid de retardati, singurul mintos fiind Tariceanu, zis si Cel Istet. Pai, daca un destept este in fruntea unui partid de prosti, care-l trag in prapastie, ii lasa-n plata Domnului si fuge mancand pamantul, iar daca n-o face inseamna ca nu-i destept, ori, daca-i la fel de prostovan ca si cei ramasi acasa, de ce-i mai cearta, ca si daca ramanea si el tot dracul ala era. In grea dilema ma bagasi, Roxana, imi zvacneste deja ceafa, iar ochiul drept a inceput sa-mi clipeasca incontrolabil.

 23. Roxana Iordache Says:

  @Johnson. Ar fi trebuit să-l critic în somn. 🙂

  @olimpiu. Sindicatele sunt băgate acolo din start.

  @Filip G. Nu agreez egalitarismul. Nici muncitorii n-au făcut 16-18 ani de studii sau mai mult.

  @urasilagara. Mineriadă guvernamentală contra pensionarilor era să nu se fi făcut majorarea ca reparaţie morală. Fondul de asigurări sociale e altceva decât bugetul naţional. Au contribuit la el.

  Nu înţeleg de ce nu au introdus în dezbatere proiectul de lege iniţiat de Marius Oprea privind reducerea la minimum a pensiilor celor din aparatul represiv comunist. Vor spune – şi probabil, nu fără temei – că ar fi fost destul de greu să se determine cine a făcut poliţie politică şi cine nu. Mai ales că Securitatea în sine era poliţie politică.

  Zvonurile despre mărirea TVA-ului se vehiculează chiar de când legea a fost adoptată, socialiştii nu pot accepta cota unică.

  @alex.dumitrascu. N-au nici o vină câinii, să-i compari cu oamenii. Iar la dărâmări ne pricepem. 🙂

  @Plano. Tocmai am spus că abordarea ta a fost dezamăgitoare, ştiind că eşti raţional. De-aia mă miră cum poţi susţine asemenea măsuri iresponsabile. 🙂

  @Johnson. Eu totuşi păstrez o linie a obiectivităţii, caut să-mi înfrâng antipatia faţă de Băsescu şi fac apel la funcţia pe care o deţine. Nu ne putem lăsa dominaţi emoţional. 🙂

  @octavpelin. Au votat ca fraierii şi cel puţin au recunoscut. Atitudinea premierului e corectă, chiar şi electoral.

  @Florian. Şmechere, zicea prin vară Pavel Lucescu o chestie deşteaptă cu privire la sindromul idioţeniei care cuprinde, uneori, unanim, chiar şi un grup de oameni raţionali. Sindrom care se explică ştiinţific. 🙂

 24. Plano Says:

  @ Roxana
  Responsabile sau nu, depinde de perceptie, guvernul trebuie sa puna in aplicare masuri de ponderare a populismelor.
  Cateva zile l-a tinut impotenta… cat a durat nunta lui Cristi-elicopter ! Da semne…guvernul… ca primeste sange in instalatie.. daca a pus o doamna… la Munca si Protectie!

 25. alex.dumitrascu Says:

  Am citat din memorie dar exact. Hammurabi se razbuna pe oameni fiindca l-au muscat cainii.
  Mentalitate de cuceritor de cetati.
  Picioarele soldatilor nu erau protejate de armura fiindca, altfel n-ar mai fi putut sa umble.
  Cand cucereau o cetate, daca erau prea multi caini pe acolo, aveau de suferit din cauza muscaturilor si atunci se razbunau pe locuitori.

 26. Florian Says:

  @Roxana Iordache. Si tine mult chestia asta? Sau nici nu mai scapi de ea, ca de SIDA?

 27. Roxana Iordache Says:

  @Plano. Ai febră?

  @alex.dumitrascu. Repet ce am spus.

  @Florian. Lucescu vorbea serios.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: