ACCELERATORUL DE PARTICULE, LHC, TESTAT CU SUCCES

Foto: Fabrice Coffrini, Reuters

Primul fascicul de protoni introdus în cadrul Large Haldron Collider (LHC) a efectuat un tur complet al tunelului cu lungimea de 27 de kilometri situat la 100 de metri în subteran, în regiunea de graniţă franco-elveţiană.

Primul fascicul de protoni a fost injectat în cadrul acceleratorului la ora 07.30 GMT, indicatorii de pe ecranele de control indicând că acesta a intrat cu succes în prima secţiune a tunelului şi că, la mai puţin de o oră de la începerea experimentului, a parcurs un tur complet al tunelului, realizând obiectivul principal al cercetătorilor pentru prima zi a experimentului.

Pus în funcţiune miercuri dimineaţă, LHC are misiunea de a detecta particulele elementare ale materiei despre care se vorbeşte în fizica teoretică dar care nu au fost niciodată observate. În plus, experimentul ar putea evidenţia particulele „super-sistemice” care formează materia neagră.

„După injectarea fasciculului, a trebuit să aşteptăm circa cinci secunde pentru a putea recepţiona informaţii”, a declarat Lyn Evans, directorul proiectului LHC.

Demararea proiectului va fi urmată de punerea în circulaţie a unui al doilea fascicul, care va parcurge tunelul LHC în sens invers. Primele coliziuni protonice – care nu vor avea loc mai devreme de câteva săptămâni – vor produce energii de circa 450 de gigaelectronvolţi (GEV), adică un pic mai puţin decât jumătatea puterii Fermilab din Chicago, până acum cel mai mare accelerator din lume.

Doar după câteva săptămâni sau luni, când energiile puse în mişcare în cadrul LHC vor ajunge la niveluri inegale, se va putea ajunge până la circa 7 teraeclectronvolţi (Tev), putere de şapte ori mai mare decât a Fermilab.

Obiectivul LHC este „acumularea de informaţii prin care să se înţeleagă comportamentul materiilor fundamentale”, a spus fizicianul Daniel Denegri, care monitorizează detectorii CMS din interiorul tunelului.

Pe lângă detectorii CMS, în interiorul LHC se mai găsesc detectori Atlas, care căută semne privind elemente fizice noi, inclusiv originile materiei şi extradimensiuni, Alice, care studiază forma „lichidă” a materiei / plasmei existente după Big Bang, şi LHCb, care analizează ce s-a întâmplat cu materia lipsă după Big Bang în condiţiile în care acesta a creat cantităţi egale de materie şi antimaterie.

Şocurile protonice din interiorul LHC vor degaja o căldură de 100.000 mai mare decât cea din centrul Soarelui şi ar trebui să permită mai ales detectarea bosonilor Higgs, particulă misterioasă care a dat masă tuturor celorlalte particule, potrivit teoriei „modelului standard”. Modelul actualmente agreat de fizicieni implică bosoni Higgs, numiţi şi „particulele lui Dumnezeu”. Potrivit teoriilor existente, particulele îşi obţin masa proprie prin interacţiuni cu un câmp generat de bosonii Higgs. Cele mai recente observaţii atronomice sugerează că materia obişnuită – cum ar fi galaxiile, gazele, stelele şi planetele – reprezintă numai 4% din Univers, restul fiind materie neagră (23%) şi energie neagră (73%). Fizicienii consideră că LHC poate oferi informaţii cruciale în legătură cu natura materiei misterioase.

Energiile foarte mari puse în mişcare vor permite recrearea, timp de o fracţiune de secundă, a stării Universului din prima sută de miime de secundă de după Big Bang, în urmă cu 13,7 miliarde de ani.

Coliziunile ar putea genera găuri negre minuscule despre care fizicienii de la CERN susţin că nu generează pericol şi că prezenţa lor nu va fi de durată. Cu toate acestea, au existat şi voci care au susţinut că aceste mini-găuri negre vor atrage materia din jurul lor, provocând sfârşitul lumii.

Ideea Large Hadron Collider a apărut la începutul anilor 1980, proiectul primind aprobarea în 2006, la un cost mult mai mic. Cu toate acestea, CERN a subestimat costurile echipamentelor şi activităţilor inginereşti, motiv pentru care a fost nevoit să împrumute sute de milioane de euro de la bănci pentru a putea finaliza acceleratorul. Preţul la care a ajuns construcţia LHC este de patru ori mai mare decât cel estimat iniţial.

MEDIAFAX

10 răspunsuri to “ACCELERATORUL DE PARTICULE, LHC, TESTAT CU SUCCES”

 1. Pic si Poc Says:

  Ce ai mai gatit Papusa Roxana ?

 2. Florian Says:

  Mi-ai facut varza uzul ratiunii cu notiunile astea bilimistrocizante, Roxana. Tot ce mai retin, din existentza mea normala anterioara colapsului mental provocat de boom-ul informational pe care mi l-ai indus, este ca tocmai receptasem o gaurica neagra in zona felixiana. Sa fi fost Daniela Popa, sa fi fost efectul LHC, n-am mai apucat sa aflu, ca m-ai dereglat iremediabil. Fie-mi tzarana usoara!

 3. Roxana Iordache Says:

  @Florian. N-auzi că detectoarea se numeşte ALICE? 🙂

 4. papz Says:

  Imi poate spune cineva , de ce toata lumea crede ca se vor creea gauri negre? in primul rand , gaura neagra se formeaza doar printr-o explozie uriasa in vid , de obicei , explozia stelelor kre se sting … cum ar putea OMUL!? sa creeze o gaura neagra ? cele 2 particule se lovesc si se vor descompune , tot ce va rezulta va fii o imensa cantitate de caldura , care , in opinia mea , va topi o parte din LHC fara probleme. Si inca ceva , in cazul in care nu am dreptate , cu ce ar putea sa ne afecteze acele minuscule gauri negre :-s ? Imi este putin teama ,recunos … va rog cineva explicati-mi … scrieti aici mesaj sau dati add la adresa mea de mess papz92_k9@yahoo.com. Multumesc!

 5. Roxana Iordache Says:

  @papz. Bun venit!

 6. Draghi Puterity Says:

  @papz

  Teoriile curente (de ex. teoria gravitatiei a lui Einstein) sugereaza ca atunci cand se acumuleaza foarte multa energie (sau masa, cf. Einstein e tot una) intr-un spatziu foarte restrans, se poate rupe „tzesatura ” care constituie fundamentul universului („the fabric of space-time” cum o numesc unii). Din cauza dimensiunilor foarte reduse, comparatbile cu marimea fluctuatiilor cuantice, aceste micro gauri negre sunt insa instabile si au o durata de viatza infima. De asemene ele nu sunt suficient de masive incat sa „suga” nici macar un electron dintr-un atom invecinat. Cu alte cuvinte din punct de vedere fizic (sau mai exact a modelului matematic care incearca sa descrie realitatea) gaurile negre rezultate din implozia stelelor masive si varianta lor micro sunt acelasi lucru, insa efectele lor asupra materiei din vecinatatea lor sunt profund diferite. Daca ar fi sa fac o analogie, un pic fortzata, e ca si cum o stanca de 100 t care iti cade pe cap te omoara, un fir de praf insa nu.

  Astfel de micro gauri negre apar tot timpul in partea superioara a atmosferei, in urma radiatziilor cosmice, printre care unele sunt mult mai intense decat cele create artificial de oameni in acceleratoarele de particule. Problema fizicienilor e ca nu pot sa instaleze acolo aparatura de detectie. Si atunci incearca sa reproduca aceste fenomene naturale intr-un loc si in conditzii mai convenabile masuratorilor.

  Inca ceva… O noua teorie din fizica, cea a stringurilor, sugereaza ca astfel de microrupturi in tzesatura spatiu-timpului se vindeca „automat” datorita unor proprietati intrinseci ale acesteia (vezi filmul documentar de la linkul pus de mine la postarea precedenta).

  In concluzie, din ceea ce stim pana acum, nu sunt motive de panica. Desigur daca din descoperirile stiintzifice care vor aparea in urma experimentelor de la CERN se vor dezvolta tehnologii noi, care ne vor amplifica si mai mult fortele, am putea avea motive de panica. Dar asta din cauza oamenilor. Tehnologia e neutra. Oamenii sunt cei care o folosesc pentru a crea sau a distruge.

 7. octavpelin Says:

  Felicitari echipei de cercetatori care au testat cu „succesuri „,acceleratorul de particole ,LHC,dar de ce a fost oprit acest accelerator 10 minute,rezultatul experimentul de ieri 10 septembrie il vom vedea pe 21 octombrie a.c.

 8. DIo Says:

  Ce tot vb voi ca astea ca morim sfarsitu lumii hmm ;))

 9. Adrian Buzatu Says:

  Echipa StiintaAzi.ro chiar a lansat deja un concurs despre LHC pentru liceeni. Acestia trebuie sa se documenteze depsre LHC (pot inclusiv sa ne intrebe pe noi si noi le vom raspunde prompt la toate intrebarile), apoi ei trebuie sa formuleze in cuvintele lor explicatiile, ca si cum ar explica colegilor lor! Termenul limita este 30 septembrie 2008, iar detaliile complete sunt la http://www.StiintaAzi.ro/Concurs Mult succes!

 10. isabela Says:

  bah drq astia sunt nebuni pt cativa prosti vom fi vai de mama noastra.nu ne va omora asta numai k in urma lui ne vom blestema soarta asta e sigur.s-au intrebat si ei dak dumnezeu ii va lasa sa afle ce vor ei.au uitat k mai exista si el akolo sus si k o sa regrete toata omenirea experimentu la niste prostii.oameni de stiita vai vai…sunt niste nebuni….ar trebui impuscati.deci nu va dati seama dak lhc asta va incalzi mai mult de 100.000 de ori mai mult decat in centru soarelui ce se va intampla…astia sunt nebuni….vai de steaua lor…chiar credeti k o sa fie un succes experimentu asta…pfff…si ce le trebuie lor sa afle mai mult despre univers.dc le trebuie higgs boson aia.a drq celula cu mama lor….lor nu le pasa dak mor sau dak traiesc…ei fac asta pt bani dar nui int si ceilalti.doamne fereste….ias impusca pe toti nebunii astia toti hotii astia …..e clar k a inebunit lumea…..va veni sf lumii si e f aproape…deja a inc sa se infaptuiask apocalipsa si tare mie frik k acest experimest de kkt va grabi asta si dupa proastia asta a lor ne vom blestema soarta cu totii….

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: