25 DE ANI DE LA DESPĂRŢIREA DE AMZA PELLEA

Astăzi, la Băileşti, are loc inaugurarea Casei Memoriale „Amza Pellea”, la împlinirea a 25 de ani de la trecerea în veşnicie a artistului nepereche.

La inaugurarea muzeului participă şi fiica marelui dispărut, Oana Pellea, actriţă strălucită ea însăşi şi om, cum a învăţat de la tatăl ei.

Amza Pellea rămâne mereu actual. Şi le nimereşte chiar punctual. Până şi cu Leana lu Zăpăcitu din capul satului.

11 răspunsuri to “25 DE ANI DE LA DESPĂRŢIREA DE AMZA PELLEA”

 1. olimpiu Says:

  Dumnezeu sa-l odihneasca.nu cred ca exista roluri in cinematografia romana ca Decebal sau Mihai Viteazul!

 2. octavpelin Says:

  Au trecut 25 de ani dela trecerea in nefiinta a marelui actor Amza Pellea,este unul din titanii scenei actoricesti ,a lasat in urma o mostenire actoriceasca si filmografica care face parte din tezaurul culturii romanesti.Cu o tinerete zbuciumata datorita sistemului comunist,a reusit sa urmeze actoria ,sferind uneori de foame si de alte privatiuni,dar a reusit cu fortele sale proprii,Oana ,fiica marelui actor trebuie sa fie mandra de tatal ei si este si misiunea ei de mare om de teatru ,calitati pe care le-a mostenit de la tatal ei,are misiunea sa continue munca tatalui ei ,deorece parintii traiesc prin copii,iar nea Marin s-a intors la Bailesti,satul sau natal,Dumnezeu sa-l odihnesca!!!

 3. Roxana Iordache Says:

  @olimpiu. Într-adevăr!

  @octavpelin. A fost genial, Tavi, copilăria mea e legată de mitul nea Mărin, era o complicitate cu el, parcă ne învăţa de mici la prostii, să subminăm regimul cu umor. A fost, totodată, unul dintre cei mai serioşi oameni, probabil, din toate timpurile României. Şi un artist complet.

  Dumnezeu să-l odihnească!

 4. Marius Mina Says:

  In amintirea lui cineva de bun simt ar fi trebuit sa deconspire toata murdaria la care a fost supus de catre sistemul securisto-cominist al lui Ceausescu care a stat la baza „imbolnavirii” si disparitiei sale premature.L-am cunoscut personal pe AMZA PELLEA, un exemplu de perfectiune, simplitate si modestie .Un om langa care nu te puteai simtit niciodata obosit sau plictisit.Un izvor de energie pozitiva pentru cei din jur.
  Pacat , s-a dus prea devreme, merita sa -si vada inamicul rapus.Sau poate mai bine ca nu a apucat , decat sa ajunga unde sunt majoritatea actorilor si oamenilor de cultura din Romania lui Basescu si Tariceanu.Majoritatea niste amarati sfiosi car refuza sa mai iasa in public de rusine, de amaraciune.Multumim din inima PNL, PSD, PDL si celor care si-au manifestat grija profunda pentru artistii romani care au murit si mor intr-o mizerie incalifiabila.In schimb leptrele fara niciun pic de valoare de piata isi petrec vacantele la Cannes si Monac pe banii prostimii muribunde si exaltate la fiecare kilogram de zahar impartit din 4 in 4 ani de „potentii” zilelor noastre.

 5. Paul Says:

  Olimpiu… eu zic ca rolul din Osinda bate pe cele mentionate de tine! Ca si cel din Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte

  Parerea lui io… Hic!

 6. Roxana Iordache Says:

  @Marius Mina. Eram sigură că l-ai cunoscut. Am auzit şi eu de faptul că a fost îmbolnăvit. Dar dacă Oana nu zice nimic, probabil că este atitudinea pe care trebuie să o respectăm. În rest, cam comunist discursul tău. :mrgreen:

  P.S. În nici un caz nu ar fi stat cu mâna întinsă la Guvern. Cum nici Oana nu stă. A făcut destule filme în Vest ca să nu depindă de statul român.

  @Paul. Mie mi-a plăcut în toate. Era fabulos. L-am văzut şi la teatru.

 7. Paul Says:

  @Roxana: Eu nu am zis ca in celelalte roluri nu ar fi jucat excelent! Era actor! Ceea ce ar trebui sa defineasca actorul! Mai sint inca citeva exemple … si din pacate am pierdut destui!

  Cei noi din pacate se pierd … dar ii si inteleg! Nu traiesti decit daca ai si bani! 😦

 8. Paul Says:

  Eu am cunoscut pe Oana si mama ei! 🙂

  Ba chiar a fost o faza extrem de simpatica!

  Si am apucat si eu sa il vad pe scena…

 9. Marius Mina Says:

  Comunist discursul meu? Ok am sa-l schimb radical:Nu va mai plangeti Romani- aveti un guvern si un presedinte buni de pus la rana( a se citi pe linia Buc-Constanta).Sa fiti mandrii ca traiti intr-o tara condusa de un partid puternic si istoric pe deasupra in cardasie cu altlele pe care numai prostii ar putea sa le asimileze fostului PCR si aparatul securisto-mafiot fesenist.
  Sa moara toti in mizerie dar mandrii ca au un prim ministru liberal bun la toate(mai putin la administrarea tarii) si un presedinte cu atitudine de shmenar portuar .In rest ce-as mai putea spune?
  Vai de mama lor….;-)

 10. olimpiu Says:

  Paul ai dreptate.eu unul nefiind critic de arta sunt impresionat de cum a dat viata celor doua personaje din istoria noastra

 11. Roxana Iordache Says:

  @Paul. Grozav!

  @Marius Mina. Tot aşa ţi-a ieşit. 🙂

  @olimpiu. Şi cu ce v-am contrazis eu?! 😯

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: