ROMÂNIA: 5 PLUS 2 PENTRU INTEGRITATEA R.MOLDOVA

MAE a reiterat, la solicitarea MEDIAFAX, că România susţine necesitatea reglementării diferendului transnistrean cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi în cadrul formatului de negocieri „5+2”.

„România a susţinut constant şi susţine, în continuare, necesitatea soluţionării politice, juste şi durabile, a diferendului transnistrean, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, a precizat, joi, Ministerul de Externe, la solicitarea MEDIAFAX.

Potrivit MAE, „comunitatea internaţională a exprimat, de la bun început, rezerve serioase faţă de Planul Kozak, care nu răspunde acestor principii”, România pronunţându-se în continuare pentru „necesitatea reglementării conflictului transnistrean în cadrul formatului de negocieri 5+2” (OSCE, Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia şi în calitate de observatori UE şi SUA).

Ministerul de Externe consideră „deosebit de important” ca UE să joace un rol cât mai puternic în eforturile de soluţionare a acestui conflict şi, în general, în rezolvarea conflictelor îngheţate din arealul Mării Negre.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, marţi, potrivit paginii electronice a agenţiei ITAR-Tass, că părţile implicate în conflictul transnistrean sunt dispuse să revină la Memorandul Kozak din 2003 şi să îşi rezolve diferendele.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a apreciat, luni, în cursul unei întâlniri cu omologul său moldovean, Vladimir Voronin, că există „şanse” reale pentru reglementarea conflictului din Transnistria.

În noiembrie 2003, Dmitri Kozak, adjunct al şefului Administraţiei prezidenţiale ruse, a prezentat Republicii Moldova şi Transnistriei un plan de federalizare a Republicii Moldova, respins însă, în noiembrie 2003, de preşedintele moldovean, Vladimir Voronin.

Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, şi cel britanic, David Miliband, şi-au exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea pregăti scenarii similare celui aplicat în Georgia şi pentru Ucraina şi Republica Moldova.

MEDIAFAX

6 răspunsuri to “ROMÂNIA: 5 PLUS 2 PENTRU INTEGRITATEA R.MOLDOVA”

 1. Filip G Says:

  UE anunta suspendarea a oricarei discutii cu Rusia ,iar noi cerem ca UE sa se implice.Facem jocurile Rusiei?

 2. Radovan Says:

  Hai ca te-ai prins. Sau te intrebi asa ca Valentin Stan? Chiar cand or reveni oligofrenii aia? Parca serile sunt mai triste fara Domnu’ Gadea si invitatii.

 3. Roxana Iordache Says:

  @Filip G. Nu ţine! 🙂 E vorba de o replică la poziţia Ministerului rus de Externe. Din păcate, replica nu a fost dată spontan, ci la solicitarea unei agenţii de ştiri.

  Ideea asta cu implicarea SUA şi a UE am susţinut-o de mult, (am avut două pagini de ziar în România liberă) încă de când era Geoană premier şi semna un tratat cu Rusia despre care am uitat, dar conţine nişte condiţionări pentru noi şi ar trebui revizuit. Transnistria nu ar fi avut ce căuta în ecuaţie, dar s-a creat precedentul semnăturilor liderilor separatiştilor din Oseţia de Sud şi Abhazia pe acordul de pace Rusia-Georgia mediat de UE.

  @Radovan. Dacă vor reveni doar ca să se ia de Băsescu în fiecare seară, mai bine să-şi mai prelungească vacanţa. Dacă m-au adus pe mine la hipersaturaţie, care numai fan Băse nu sunt, ce să mai zicem de ceilalţi, suporteri sau neimplicaţi?!

 4. octavpelin Says:

  Trebuie sa existe vointa politica din partea Romaniei,a carei politica externa este duplicitara in acest caz.Traian Baescu si Comanescu privesc cu coada ochiului miscarea UE si USA,dar si pe cea a Rusiei.

 5. Roxana Iordache Says:

  @octavpelin. Ai dreptate, dar propunerea actuală mi se pare bună.

 6. Imperialistu' Says:

  Mi se pare de tot rasul ca nu suntem in stare sa ne bagam si noi in seama. Formatul de 5+2 este ridicol, atata timp cat noi nu suntem implicati. Aproape 40% din populatia Transnistriei este de origine romana. Iliescu ne-a retras din negocieri, acum oare ce mai asteptam ca sa revenim? Permisiunea lui? OK de la Moscova? Greu la deal cu boi mici.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: