GEORGIA RUPE RELAŢIILE DIPLOMATICE CU MOSCOVA

Georgia rupe relaţiile diplomatice cu Moscova, după cum a anunţat adjunctul ministrului georgian de Externe, Gogol Vaşadze, citat de Reuters. El a precizat că interesele Georgiei în Rusia vor fi reprezentate de ambasada unei terţe părţi. De la Tbilisi, vor rămâne la Moscova un consul, un vice-consul şi personalul tehnic.

Închiderea Ambasadei are loc ca urmare a faptului că Federaţia Rusă a recunoscut independenţa regiunilor georgiene separatiste Oseţia de Sud şi Abhazia.

Joi, Parlamentul georgian adoptase o decizie în care soma Guvernul să rupă toate relaţiile cu Moscova şi să declare „forţe de ocupaţie”, trupele ruseşti de pe pământul Georgiei.

Ambasadorul gruzin la Moscova era deja rechemat la Tbilisi, încă din iulie, ca urmare a manevrelor militare pe care Rusia le-a făcut în spaţiul aerian georgian şi după ce Moscova recunoscuse că a trimis avioane de luptă în spaţiul aerian al Georgiei. 

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi-a exprimat regretul faţă de decizia Georgiei, după cum relatează agenţia rusă „Interfax”, citată de Reuters.

Luni este programat summitul extraordinar al UE pe tema recunoaşterii ruse a separatismului regiunilor georgiene.

6 răspunsuri to “GEORGIA RUPE RELAŢIILE DIPLOMATICE CU MOSCOVA”

 1. octavpelin Says:

  O tara mica,precum Gruzia,dar care a luat taurul de coarne si a rupt relatiile diplomatice cu Rusia.Acum sa vedem ce se va intimpla la summitul UE de la 1 septembrie a.c.

 2. Roxana Iordache Says:

  @octavpelin. Repet, regretabilă a fost pasivitatea diplomaţiei transatlantice, războiul se putea preveni dacă SUA şi UE ar fi intervenit la sesizarea Georgiei privind violarea spaţiului lor aerian cu nave ruseşti de război, recunoscută de Moscova!

 3. hendrix Says:

  Decizia Georgiei este absolut fireasca, nu poti avea relatii diplomatice cu o tara agresoare, o tara care a premeditat barbaria din data de 8 august! Foarte corecta decizia Parlamentului georgian de a considera trupele rusesti de pe teritoriul Georgiei ca fiind ,,forte de ocupatie”! Bravo, Georgia! Asa trebuie sa procedeze o tara demna dar curajoasa, capabila sa se lase infranta de colosul cu picioare de lut! Am vaga impresie ca reuniunea UE de luni va lua niste decizii dure la adresa rusilor, decizii care vor obliga retragerea lor in barlogul de unde au venit. Comunitatea internationala trebuie sa reactioneze extrem de hotarata si unita in fata acestei agresiuni, este singura cale de a se opune eficient acestei barbarii.

 4. Imperialistu' Says:

  Intalnirea tarilor UE va fi un bun prilej pentru a observa cat de divizata este aceasta organizatie si cat de mult s-a infiltrat Rusia in structurile de decizie ale Uniunii Europene. Georgia va ramane doar cu sprijinul moral al unor tari din Europa, in special din est. Vest-europenii (a se citi franco-germanii) o vor scalda, ca de obicei, fiind mai preocupati de gazul rusesc decat de soarta Georgiei.

 5. Filip G Says:

  Luni o sa fie un mic fassss,nimeni nu o sa ia decizii.O sa condamne verbal si atat

 6. Roxana Iordache Says:

  @hendrix. Au procedat corect faţă de ţara lor.

  @Imperialistu. Acum e momentul să dea lovitura alternativă.

  @Filip G. Când era arestat Vuk Draşkovici, deţinut politic în regimul Miloşevici, l-am întrebat pe Corneliu Coposu la o conferinţă de presă de ce se mişcă atât de greu Occidentul în apărarea lui. Răspunsul a fost: pentru că în democraţie, spre deosebire de dictatură, deciziile se şi dezbat.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: