RUSIA MIZEAZĂ PE CHINA ÎN CONFLICTUL PE TEMA GEORGIA

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, urmează să se întâlnească, azi, cu preşedintele Chinei, Hu Jintao, în tentativa de a obţine susţinere diplomatică în disputa cu Occidentul pe marginea Georgiei.

Întâlnirea este programată în Tajikistan, în ajunul unui summit centro-asiatic la care s-ar putea lua în discuţie tema Georgia, relatează AFP.

Dacă Rusia poate avea în China un partener economic, susţinerea diplomatică în recunoaşterea regiunilor georgiene separatiste Oseţia de Sud şi Abhazia este puţin probabilă, dat fiind cazul Tibet.

Preşedintele rus, Medvedev, a recunoscut, ieri, independenţa Oseţiei de Sud şi a Abhaziei, şi a îndemnat şi alte state „să-i urmeze exemplul”, pe calea unui discurs transmis în direct de televiziunea de stat.

SUA deja a avertizat Rusia că va face uz de dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU, ca să blocheze orice tentativă de a obţine recunoaşterea internaţională a separatismului regiunilor georgiene a căror independenţă a fost recunoscută de Rusia.

Ministrul de Externe francez, Bernard Kouchner, şi-a exprimat îngrijorarea că această recunoaştere poate fi precedentul unor noi tentative ruseşti de dezmembrare teritorială a unor state suverane, vizând, printre altele şi R.Moldova – Transnistria.

Luni va avea loc la Bruxelles un summit extraordinar al UE ca urmare a actului unilateral al Rusiei, unanim considerat ca încălcare a dreptului internaţional.

Comunitatea transatlantică menţine relaţii formale cu Rusia, la nivel bilateral, între state, dar exclude Moscova de la cooperare în instituţii pentru apartenenţa la care ruşii au făcut, ani de zile, mari eforturi diplomatice: G7, Organizaţia Mondială a Comerţului (WTO), Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Ca urmare a deciziei Consiliului NATO de a îngheţa relaţiile cu Rusia până la normalizarea relaţiei cu Georgia, Moscova a anunţat, la rândul ei, suspendarea colaborării cu NATO sub toate aspectele, cu excepţia tranzitării teritoriului Federaţiei Ruse spre Afganistan.

5 răspunsuri to “RUSIA MIZEAZĂ PE CHINA ÎN CONFLICTUL PE TEMA GEORGIA”

 1. Filip G Says:

  Putin le pasa rusilor daca UE,NATO ,vor recunoaste independenta Oseţiei de Sud şi a Abhaziei.China e in plina dezvoltare economica,va cumpara o mare cantitate de titei.Corea si Iranul au ambitii nucleare,aici se va juca cartea rusiei.Daca Nato se apropie de granitele Rusiei,atunci Rusia da o mana de ajutor Iranului si altor state .Nici Pachistanul nu se stie cum va evolua.Trocul va fi”Nu va bagati in bucataria noastra interna si noi nu vom sustine tarile aflate pe lista neagra NATO<ONU<UE.”

 2. Darius Says:

  De ce te preocupă atât de mult acest subiect?

  Nu pun întrebarea în mod tendenţios. Nu vreau să spun că nu ar trebui să nu te preocupe sau că e un subiect neimportant. Te întreb deoarece în fiecare articol pe această temă se simte antipatia te pentru Rusia sau pentru ceea ce face Rusia. Îţi împărtăşesc antipatia. Şi parcă cu fiecare articol aceasta creşte.

  Însă am senzaţia că văd Observatorul sau urmăresc un foileton întrebându-mă mereu „what’s next, what’s next?”

  Problema e că situaţia din Georgia nu e ceva thrilling. Nu e un serial live de război. Şi prin urmare mi-ar plăcea (sau ne-ar?) să citim opinii. Opiniile tale, nu relatari (care sunt peste media din breaslă, BTW :-D). Ne-ar plăcea să-ţi citim teoriile. Ce urmăreşte Rusia de fapt? Sunt oare atât de proşti ruşii încât să persiste în halul ăsta în prostie? Ce urmează să facă SUA? Ne apropiem de un nou Război Rece? Să fie teoriile conspiraţioniste adevărate? Chestii de-astea… 🙂

 3. Filip G Says:

  In cate tari din lume americanii au schimbat guverne din umbra sau pe fata.Rusia sa vazut in postura de tara neimportanta.Impinsa cu spatele la zid,Dupa Georgia,Ucraina probabil urmau alte tari ale fostului bloc Sovietic sa fie primite in Nato.Se stie ca in portul Sevastopol se afla o mare parte din flota militara a Rusiei.Daca Ucraina ar intra in Nato cum vor fi ancorate ,una ruseasca si alta americana sau membra nato?In Irak guvernul Bush a mintit o lume intreaga caci se afla arme de distrugere in masa.Unde sunt accestea?Cat timp vor mai sta cu arma in mana instaurand democratia?Sa fim seriosi daca nu erau rezervele uriase de titei putin le pasa americanilor de irak.Pozitionarea flotei americane in Marea Neagra,amplasarea de noi baze militare in Europa,face Rusia sa ea decizii pe muchie de cutit.Japonia a intrat in istoria fortelor aeriene in timpul razboiului prin soldati KAMIKAZE.Teroristii au acelasi mod de operare ,centura cu exploziv la brau.Rusia daca nu va fi inteleasa e pe un drum fara intoarcere.

 4. octavpelin Says:

  Batranii nostri spuneau ca de pe urma unui nou conflict militar intre puterile lumii va profita rasa galbena care isi va impune suprematia geopolitica,economica in lume.Pacat daca s-ar intimpla asa ceva.

 5. Roxana Iordache Says:

  @Filip G. Ţi-am mai spus, jocuri pe computer. 🙂

  @Darius, Văd că şi pe tine te preocupă şi nu are cum să nu fie aşa. Opiniile mi le-am spus la debutul războiului. Cred că, până ce am să mai scriu nişte comentarii, nu-i rău să existe baza de date. Sper că vă foloseşte şi vouă, vizitatorilor. Îţi mulţumesc pentru încredere. Cu drag. 🙂

  @Filip G. Saddam a folosit arme chimice împotriva propriei populaţii (atât kurzii, cât şi rebelii şiiţi). Armele de distrugere în masă pot fi subtile, aşa încât nu a fost o problemă pentru Saddam să transporte canistre cu substanţe în Siria. Am mai spus-o, nu doar Irakul trebuia eliberat, trebuia eliberat şi petrolul, scos din mâinile unor tiranii şi pus la dispoziţia Lumii Libere. Nu crezi că ăsta-i un interes strategic?

  Nu Rusia trebuie înţeleasă – că e prea bine înţeleasă – Rusia trebuie să se înţeleagă pe sine şi să înţeleagă că nu are altă opţiune decât abandonarea mentalităţii sovietice.

  @octavpelin. China încearcă şi probabil va specula oportunitatea cu Rusia, vizând Eurasia. Un motiv în plus al consolidării unităţii transatlantice. singura în măsură să impună, cu timpul, dreptul internaţional, democratizarea deopotrivă a Rusiei şi a Chinei (destul de greu, dată fiind mentalitatea pasivă, de tip asiatic, dar nu imposibil). Aşa cred, Tavi.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: