FRANŢA: RUSIA, ÎN AFARA DREPTULUI INTERNAŢIONAL

Foto: AFP-Mediafax

Rusia ar putea avea şi „alte obiective”, după recunoaşterea regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, între care Crimeea, Ucraina sau Republica Moldova, a declarat miercuri ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, subliniind că Moscova a încălcat legea internaţională.

„Este foarte periculos”, a declarat Kouchner la postul de radio Europe 1.

„Există şi alte obiective pe care le putem presupune ca fiind obiective ale Rusiei, în special Crimeea, Ucraina, Republica Moldova”, a precizat el.

Crimeea (în sudul Ucrainei) era considerată teritoriu rus până când liderul sovietic Nikita Hruşciov l-a cedat în 1954 Kievului, într-un gest de bunăvoinţă.

Potrivit ministrului francez, „conflictele din Caucaz sunt conflicte extrem de dure”.

El a adăugat că „în Osetia sunt 70.000 de persoane, separate în două clanuri, unul prorus şi altul progeorgian: asta înseamnă 30.000 de persoane de fiecare parte”.

„Trebuie să fie o altă confruntare? Sper că nu”, a continuat Kouchner, apreciind că „soluţia politică trebuie preferată”.

Rusia se află în afara legii internaţionale, a declarat miercuri ministrul de Externe al Franţei, Bernard Kouchner, adăugând că Uniunea Europeană „nu poate accepta aceste încălcări ale dreptului internaţional” şi „ale acordurilor de securitate”.

„Nu putem accepta aceste încălcări ale dreptului internaţional, ale acordurilor de securitate şi cooperare în Europa, ale rezoluţiilor Naţiunilor Unite şi invadarea, pentru prima oară după mult timp, a unui teritoriu de către o armată a unei ţări vecine”, a spus el la postul de radio Europe 1.

„Cei 27 de preşedinţi (ai statelor europene) vor reacţiona” la summitul european de luni, a subliniat el.

Rusia se află în „afara legii inetrnaţionale şi nu este doar părerea Uniunii Europene”, a adăugat ministrul.

Occidentul a condamnat decizia de marţi a Moscovei de a recunoaşte indepenedenţa celor două republici separatiste din Georgia, Abhazia şi Osetia de Sud, după conflictul din Caucaz.

AFP-MEDIAFAX

7 răspunsuri to “FRANŢA: RUSIA, ÎN AFARA DREPTULUI INTERNAŢIONAL”

 1. hendrix Says:

  Agresiunea barbara a rusilor in Georgia nu este decat un raspuns la declararea independentei Kosovo. Rusii s-au opus vehement, fiind intotdeauna de partea sarbilor, vinovati de genocidul facut asupra albanezilor kosovari. In fond, si sarbii si rusii se aseamana, regimurile milosevici si putin avand multe in comun, in primul rand mentalitatea bolsevica de dictatori. Rusii au amenintat inca din februarie ca s-ar putea intampla acelasi lucru cu Osetia de Sud si Abhazia. Agresiunea barbara din 8 august a fost indelung pregatita de rusi, in detaliu as zice. A fost o agresiune premeditata, gasind un pretext foarte subtire la desele provocari facute de ,,fortele de pace ruse” in acele regiuni.
  Summit-ul din aprilie, desfasurat la Bucuresti, nu a dat unda verde aderarii Georgiei la NATO, lucru interpretat de rusi ca un semnal de slabiciune. Practic, au considerat ca acum ar fi momentul potrivit de a exploata eventualele rezerve privind admiterea Georgiei, plus ca un conflict armat ar amana aceasta aderare.
  Calculul facut de rusi s-a dovedit a fi eronat. Ei n-au mizat pe o ofensiva diplomatica atat de viguroasa impotriva agresiunii lor, cu exceptia securistului de la Anvers care, dupa ce a tacut malc o saptamana s-a trezit vorbimd la Tbilisi despre negocierile ce ar trebuie sa le poarte georgienii cu rusii!!! Riposta NATO, UE si ONU, extrem de hotarata si eficienta pana acum, este singura solutie de trimitere a barbarilor inapoi in barlogul lor. Singura cale de a opri agresiunea acestor barbari este coeziunea NATO si UE, sa nu faca niciun compromis cu ei! S-ar impune mai apoi aderarea de urgenta a Georgiei la NATO, asta ca sa descurajeze definitiv orice viitoare tendinta agresoare a rusilor.

 2. corinacretu Says:

  Draga Roxana, sunt foarte interesante toate postarile tale si imi pare rau ca nu am apucat sa comentez. Iti impartasesc opinia fata de discursul sclipitor al lui Hillary Clinton, care sunt convinsa ca va reveni atunci cand circumstantele vor fi in favoarea ei.
  Cat despre Georgia si recunoasterea de catre Rusia a Osetiei si Abhaziei, mi se pare extrem de ingrijorator ce se intampla. Presedintele Sarkozy a convocat pt luni, 1 septembrie, un Summit al sefilor de stat pe aceasta tema. Sunt curioasa care va fi pozitia Romaniei.
  Iti doresc numai bine si o zi frumoasa!

 3. Roxana Iordache Says:

  @Corina Creţu. Mulţumesc, Corina dragă. Şi eu cred că Hillary va reveni, peste patru ani, la o nouă candidatură pentru Preşedinţia SUA. Are resurse şi are susţinere.

  Referitor la summitul UE, poziţia României nu poate fi diferită de a Uniunii Europene în ansamblul ei şi a SUA, care constată că Rusia se situează în afara dreptului internaţional.

  Din păcate, diplomaţia noastră este mult prea ştearsă. Nimeni nu ne cere teribilisme, dar aş fi vrut ca poziţia MAE să fi fost vizibilă, să fi fost anunţată, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, nu doar pe calea unui simplu comunicat, uşor de ignorat chiar în interiorul României.

  Îţi doresc şi eu numai bine şi zile senine! 🙂

 4. octavpelin Says:

  Franta a fost si este prin diplomatia ei externa depasita de situatia creata in zona Caucazului si din alte ratiuni economice care o lega strans de Rusia.

 5. Roxana Iordache Says:

  @hendrix! Iartă-mă că nu ţi-am răspuns. Corina e de vină! 🙂 Să vedem în câţi paşi gândeşte UE problema. Că la NATO se gândeşte mai repede. 🙂

  @octavpelin. Sarkozy a acţionat rapid. Franţa nu-i aşa de strâns legată economic de Rusia.

 6. octavpelin Says:

  @Roxana .Rox,bine ar fi,dar nu mai este Chirac presedintele Frantei ,ci este Sarkozy care are legaturi stranse cu oamenii de afaceri rusi de etnie evreieasca,care sustin Rusia din Israel,au ccerit si o parte din corporatile franceze ,dar si pe cele rusesti.

 7. Roxana Iordache Says:

  @octavpelin. Asta-i altceva!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: