SUA ŞI POLONIA, ACORD PENTRU SCUTUL ANTIRACHETĂ

Foto : Janek Skarzynski, AFP                

Secretarul american de stat, Condoleezza Rice şi ministrul polonez de Externe, Radolsaw Sikorski, au semnat, ieri, la Varşovia, acordul privind amplasarea scutului antirachetă.

Condi Rice a reafirmat că scutul vizează apărarea de atacuri teroriste din partea Iranului şi a Coreei de Nord, iar impresia Rusiei că ar fi îndreptat împotriva ei este greşită.

Săptămâna trecută, adjunctul Statului Major General al Armatei Rusiei, Anatoli Nogoviţîn, a avertizat Polonia că, în cazul semnării acordului, devine „o ţintă sută la sută” pentru Rusia. Ieri, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a calificat drept „patetică” o asemenea ameninţare la adresa unui aliat NATO şi a considerat că Rusia trebuie să se dezbare de asemenea „retorică inutilă”.

Preşedintele Cehiei, Mirek Topolanek, citat de AFP, a declarat că el consideră acest acord, „o evoluţie pozitivă” şi a salutat semnarea lui.

Statele Unite au programate amplasarea a 10 rachete de interceptare în Polonia, plus o facilitate-radar în Cehia. Programul urmează să se desfăşoare în intervalul 2011-2013.

Scutul antirachetă completează un sistem deja amplasat în Statele Unite, Groenlanda şi Marea Britanie. El are aprobarea tuturor statelor membre ale NATO.

8 răspunsuri to “SUA ŞI POLONIA, ACORD PENTRU SCUTUL ANTIRACHETĂ”

 1. hendrix Says:

  Salut incheierea acestui acord privind scutul antiracheta. Reactia rusilor este previzibila, ei considera ca amplasarea acestui scut se afla in spatiul lor vital, in zona lor de influenta. Acesti comunisti care exerseaza, fara succesuri, ,,democratia originala” putiniana inca n-au priceput un lucru extrem de simplu: Polonia, Cehia, statele baltice n-au fost niciodata in sfera de influenta rusa! Doar ocuparea armata a acestor tari a dat prio\lejul cozilor de topor din aceste tari sa impuna comunismul prin forta! Ei sunt niste barbari care considera ca niste teritorii odata ocupate prin forta de ei le apartin for ever! Ca si cum un violator in serie, dupa ce abuzeaza barbar victimele sale, ar considera ca bietele femei ii apartin! Este incredibil tupeul rusilor de a considera teritoriile unor state independente, care au avut enorm de suferit de pe urma agresiunii rusilor la fiinta lor nationala, inca ale lor! Barbaria rusilor, care au introdus cu forta barbaria numita comunism, ciuma rosie care a insangerat secolul XX, este de neimaginat! Daca Romania inca nu si-a revenit dupa 5 decenii de agresiune comunista la fiinta sa nationala, dovada fiind liota de securisti de la toate etajele puterii vazute si nevazute, Rusia pare condamnata sa traiasca un postcomunism fara sfarsit. Boala numita comunism a intrat in sangele rusilor, care accepta, bucurosi as spune, orice forma de comunism mascat, orice forma de ,,democratie originala”. Tare ma tem ca rusilor chiar le place sa fie condusi de un tatuc autoritar, dictatorial, sa fie supusi unui stat care controleaza tot, unde libertatea este doar o iluzie care se da cu lingurita. Au mentalitatea de animale tinute in cusca multa vreme, care refuza sa iasa din ea, pe motiv ca asa au fost ele obisnuite si ar fi mai comod asa. Cred ca democratia este incompatibila cu rusii, oameni obisnuiti, secole de-a randul sa fie extrem de supusi unor tari sau unor dementi dictatori.

 2. Roxana Iordache Says:

  @hendrix. Mă tem că ai dreptate. Şi cât de plastic ai scris! Superb.

 3. dinu Says:

  Polonezii au botezat, din vremuri imemoriale, un varf muntos cu numele: „Varful Cavalerului”. Acel varf muntos reprezinta silueta uni om ce sta intr-un genunchi, asa cum l-a surprins moartea pricinuita de catre dusmanii sai.
  Legenda spune ca acel Cavaler, polon, fiind dus ca prizonier in fata regelui ce-i calcase pamantul, a ales fara sovaire sa moara in picioare, decat sa`ngenuncheze in fata dusmanului sau.
  Este un simbol profund al polonezilor ce le vorbeste peste veacuri despre DEMNITATEA lor ca popor.

 4. octavpelin Says:

  Ce inseamna sa fi polonez,un popor demn,care s-a luptat de a lungul existentei sale chiar cand statul Polonez era desfintat pentru valorile democratice si pentru libertate si nesupunere fata de tot ce inseamna Totalitarism si DictaturaFelicit Polonia pentru politica extrena transanta si dura pe care a dus-o neabdicand de la principiile valorilor democratice ,iar rezultatul se vede:Semnarea acordului cu USA privind scutul antiracheta,iar pe viitor va urma Cehia si poate Bulgaria.

 5. Roxana Iordache Says:

  @dinu. Superb.

  @octavpelin. Premierul Tăriceanu trebuie să reitereze ACUM solicitarea scutului antirachetă al NATO pe teritoriul României.

 6. geminschi Says:

  @roxana

  nu mai e necesar (dpdv militar si strategic) scutul in Romania, dupa ce e implementat sistemul din Cehia si Polonia. cel putin pt moment.

 7. Roxana Iordache Says:

  @ geminschi. Bun (re)venit! În perspectivă, este foarte necesar, pentru că necesităţile noastre de apărare nu sunt acoperite.

 8. octavpelin Says:

  @Roxana.Rox,o va face,dar sa vezi ce piedici o sa aiba din partea lui Traian Basescu si a PD-L+PRM+PNG,si o parte din PSD,va face acest lucru pentru BINELE ROMANIEI,chiar daca il va costa functia de premier ,ROMANIApoate renaste prin sloganul „PRIN NOI INSINE”sub guvernarea liberala.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: