GEORGIANUL VAHTANG KIKABIDZE REFUZĂ PREMIUL RUSIEI

Editorial

 

Bravo, Buba!

 

Pavel Păduraru

 

Deşi am preluat acest titlu de pe portalul de ştiri georgian „Naşa Abhazia”, nu greşesc dacă afirm că el îmi aparţine şi mie. Deoarece atunci când am aflat că renumitul artist georgian Vahtang Kikabidze (supranumit Buba) a renunţat la „Ordinul Prieteniei”, cu care fusese decorat de către Dmitri Medvedev acum o lună, când a împlinit 70 de ani, şi a refuzat să concerteze în Palatul Kremlinului, unde e în pregătire, pentru începutul lui octombrie, serata sa jubiliară, prima expresie ce mi-a ieşit din gură a fost: „Bravo, Buba!”. Bravo că ai avut curajul (care le lipseşte, din laşitate sau din prostie, multor artişti, inclusiv de la noi) de a refuza prompt onorurile ucigaşilor!

Declaraţia lui Kikabidze pentru presa rusă – directă şi sinceră, descoperă în el un simbol veridic al demnităţii intelectuale şi naţionale: „Îmi este foarte rău acum. Ieri, în timpul bombardamentului, a fost omorât un ziarist, un prieten foarte apropiat al fiului meu. Cum să mai cânt? Ieri era în toi un război de proporţii în Georgia, cum să primesc această decoraţie? E război şi e îngrozitor, dar dacă aş primi ordinul, ar fi şi mai îngrozitor. Astăzi are loc anexarea patriei mele şi nu pot să primesc ordine de la statul rus. Oare de ce în Rusia nimeni n-a deschis gura ca să ia apărarea georgienilor? Prietenii mei ruşi şi-au închis telefoanele. La apelurile mele, ei fie că nu mai răspund, fie că încearcă să nu vorbească despre război…”.

În continuare, chiar dacă discută cu jurnaliştii ruşi, Buba spune lucrurilor pe nume – că o lună până la declanşarea războiului, ruşii bombardau, în fiece seară, satele georgiene; că era imposibil de rezistat acestor tensiuni; că erau răniţi oameni simpli; că teroarea ruşilor semăna groază în toţi şi că Georgia a fost pusă în situaţia de a-şi apăra cetăţenii, dar nu de a începe un conflict armat. Şi, la urmă, Buba adaugă: „Conflictul se va încheia atunci când nu va rămâne niciun ocupant pe teritoriul Georgiei – nici în Osetia, nici în Abhazia. Conflictul se va sfârşi atunci când ruşii vor înceta schimburile de foc”.

Vorbele lui Buba sunt poezia Georgiei însângerate. Demult n-am auzit vreun artist care să spună cuvinte atât de frumoase despre ţara sa. Şi anume pentru că sunt rostite în plin război cu una din marile puteri mondiale, dar nu pe timp de pace, când intelectualii pseudo-eroi se ghiontesc ca să ajungă la microfon şi să arate fiecare că-i cel mai tare din parcare. Totodată, Buba spune ce are de spus şi nu se mai aventurează în replici moldoveneşti sterile – scrise pe pagini întregi de ziar – la acuzele ce i se aduc. El rămâne impasibil la declaraţiile dubioase ale presei ruse, precum că respinge prietenia ruso-georgiană, că are deficienţe mentale, că un asemenea protest, la o vârstă înaintată, ar putea să-i apropie decesul. El tace şi preferă să rămână sub gloanţe, asumându-şi conştient riscul de a nimeri sub o bombă a „prieteniei ruseşti”…

Uitaţi-vă la Kikabidze şi veţi vedea, în sfârşit, valoarea demnităţii. Şi ruşinaţi-vă! Sau învăţaţi de la el o simplă lecţie, pentru clasa întâia – artistul poate să cânte pentru oricine: pentru ţărani, şcolari, demnitari, criminali, narcomani, intelectuali, ticăloşi etc. NUMAI PENTRU UCIGAŞII PĂRINŢILOR, FRAŢILOR ŞI CELOR DE-UN SÂNGE CU EL NU TREBUIE SĂ CÂNTE UN ARTIST, DACĂ SE RESPECTĂ CA FIINŢĂ UMANĂ ŞI CA OM DE CULTURĂ! E atât de simplu, încât mă bucur şi mai repet o dată: „Chiar eşti bravo, Buba!”.

TIMPUL – R.Moldova

Anunțuri

22 răspunsuri to “GEORGIANUL VAHTANG KIKABIDZE REFUZĂ PREMIUL RUSIEI”

 1. Presedinte al Boborului Says:

  Sunbscriu BRAVO! Am avea si noii un astfel de intelectual, el se numeste PAUL GOMA, pe care l-am uitat, alti il denigreaza, anul acesta s-au implint 30 de ani… Este singurul exilat român… il vom ridica in slavi …

 2. Presedinte al Boborului spune: « Boborul’s Weblog Says:

  […] https://roxanaiordache.wordpress.com/2008/08/21/georgianul-vahtang-kikabidze-refuza-premiul-rusiei/#c… […]

 3. Mihnea Georgescu Says:

  Goma este un antisemit.

 4. Presedinte al Boborului Says:

  Mihnea, si tu esti un holocausmolog ar spune Goma „antisemitu” Inainte acuza un om de antisemitism (o aberatie), ar fi mai bine sa definim corect unde incepe si sfârseste antievreismul? A critica politica USA, Rusiei si -a României nu inseamna a fi antirahat ca totii ne rahatim pe noi. A spune ca un american mai este si dobitoc, s-auromân asa cum esti tu imbecilizat de bolsevism, nu inseamna ca bagam toata natia la oala.

  Este evident faptul ca tu esti un filosemit de conjuctura, deh, vrei sa ajungi mare politician, ai nevoie de lovele, asa cum si maneloscovici din antievreu (pardon, sa fiu pe limba ta,antisemit), a devenit subit vânator de antisemiti, mai este un dobitoc numit Petru Clej , asta din urma este curata teroare, este treaba voastra, dar mai scutiti-ne cu verdictele voastre de bulangi ordinari. Nu mai putem trage o basina ca hop si voi.

  Tema asta cu anti si pro nu ma intereseaza, eu nu stiu ce si cum este sa fi filo si anti, ah, ca dobitoci ma baga si pe mine la anti, bag in masa pe totii, se rupe mie in paispe de astia, eu ma am pe bune si cu Mossadul nu doar cu CIA, asa ca spatele (inlc contul bancar) mandei este beton!

 5. Presedinte al Boborului Says:

  Un P.S, ptr culturalizarea lui Mihnea

  Sotia lu Goma, este ovreica, cum dracu sa fie „antisemit”

 6. Mihnea Georgescu Says:

  Stima şi respectul, gasapadin Prezident! Văd că ai marşat! 😉 Ne aude cam multă lume pe aici… 😉 🙂

 7. hendrix Says:

  Mult respect acestui OM! El nu face decat ceea ce ar face orice om, orice artist cu caracter, adica sa nu faca niciun compromis cu ucigasii familiei sale, a natiei sale: rusii! Nu exista in lumea asta un popor mai barbar decat cel rus, nu exista o natiune mai urata decat aceasta! Kikabidze arata ca el a ramas OM in pofida barbariei ruse. El a ramas OM cand multi, foarte multi alti oameni au cedat rusilor. Gestul sau arata faptul ca un OM nu poate fi invins cu adevarat niciodata. Poate fi omorat, poate fi umilit, poate fi batut, poate fi chinuit, poate fi torturat, dar nu poate fi invins. Comunistii, niste brute prin definitie, niste criminali odiosi, ticalosi prin tot ce fac si ce gandesc, n-au putut ingenunchea astfel de oameni, cu o fibra morala foarte puternica. Multumesc ca existati, domnule Kikabidze!
  Am avut si noi un asemenea personaj, care a avut un curaj nebun in lupta lui cu comunismul, pe numele lui Paul Goma. Mai corect INCA il mai avem si lupta si acum impotriva leprelor care inca mai stapanesc tara asta urgisita. Pentru @presedintele boborului am o informatie mai exacta, aceea ca anul trecut s-au implinit 30 de ani de la plecarea lui in exil. Daca bine tin minte din lectura cartilor lui, el a parasit tara in jurul datei de 20 noiembrie 1977. Memorabil a fost refuzul lui de a lua parte doar cu numele, asa cum i s-a propus, la simulacrul de restabilire a adevarului istoric privind crimele comunismului, sinistra comisie a lui Tismaneanu. Simplul fapt ca el n-a participat la comisia ceruta de ba-secu arata calitatea acestui MARE ROMAN! Rusine sa-i fie lui @mihnea georgescu, care il caracteriza drept antisemit. Ori nu stie despre ce vorbeste, ori stie prea bine si il jigneste nemeritat, precum o faceau si securistii inainte. Sau o fi si asta un securist?

 8. Presedinte al Boborului Says:

  @hendrix,
  corect, mersi ptr corectura si compelctare P.G merita stimat de noii totii, 1977

 9. Mihnea Georgescu Says:

  Da, recunosc, sunt securist.

 10. dinu Says:

  DEMNITATEA este o piesa de LUX. Unii o au de secole, altii au pierdut-o de-a lungul timpului, altii nu au avut-o niciodata si nici nu o inteleg, nu-i vad rostul. Nu tine de foame cum ar zice unii.
  Costa enorm ca sa o dobandesti.
  Tine de conditia pe care ti-o asumi ori nu. Tine de traditii si simboluri, singurele ce te definesc ca individ apartinand uni grup national ori social.

  BRAVO, BUBA !!! ESTI BRAVO !!! -frumoasa expersie!-

 11. Roxana Iordache Says:

  @Presedinte al Boborului. Goma are dreptate, în exagerarea lui totală. Pentru că toată lumea l-a lăsat singur atunci când el protesta în ţară. Îl înţeleg şi îi justific toate, inclusiv exagerările.

  @Mihnea Georgescu. Asta voiam să-ţi spun şi eu: nevastă-sa e evreică. Şi ştii că eu spun lucrurilor pe nume. De ce credeţi voi că puteţi face antisemit un om doar pentru că pronunţă – cu documente – adevărul istoric şi anume că regimul communist a fost aplicat de foarte mulţi evrei? Şi să nu-mi spui că era reacţie la nazism, pentru că, istoric, nazismul a fost o reacţie la comunism. Şi tot aşa, s-a rostogolit cercul vicios, spre nenorocirea unei bune părţi a omenirii pe zeci de ani. Două regimuri criminale la adresa umanităţii au semnat un pact de la care a pornit un dezastru mondial. Consecinţele acelui pact încă persistă.

  @hendrix, @dinu. Splendid.

 12. octavpelin Says:

  Demnitatea georgianului Kikabidze,este demna ,el este un adevarat OM,care a renuntat in numele principiilor si valorilor democratice la medalia data de Medvedev,acum o luna.Si in mica Georgie se nasc oameni adevarati,cum un roman adevarat este si va fi bucovinenul din Cernauti Paul Goma,adevarat dizident anticomunist care este un adevarat ROMAN care a refuzat sa-si asocieze numele cu urmasii politucilor sovietici care au venit cu tancurile rusesti dupa cel de al 2 lea razboi mondial si au facut o comisie Tismaneanu &comp. care cica a condamnat comunismul,aceste beizadele de nomenclaturisti aciuiati pe langa ultimul presedinte comunist Traian Basescu,nu au nicio valoare umana in fata unui titan pe numele PAUL GOMA.

 13. Radovan Says:

  Georgienii astia fac si filme tari, am vazut de curand Căinţa lui Tenghiz Abuladze cica ar fi filmul Perestroikai. Astia au vocatie anticomunista,Stalin confirma regula. Au dat cea mai mare jertfa(proportional) in lupta cu bolsevismul.

 14. Roxana Iordache Says:

  @octavpelin. Oare de ce nu-l decorează Băsescu? Am să-i propun. :mrgreen:

  @Radovan. Chiar scriam la începutul războiului despre acest film. Epocal. Absolut minunat artistic şi de o elevaţie morală uluitoare.

 15. Florian Says:

  @ octavpelin
  Basescu, ultimul presedinte comunist? Sa te auda Dumnezeu!

  Cat despre caractere ca al georgianului Kikabidze, sau ale unor romani precum Goma sau Coposu, ce as putea sa mai adaug? Ma simt mandru ca am fost si sunt contemporanul unor astfel repere morale, care innobileaza sensurile si valorile cuvantului OM, nu pentru ca respirand acelasi aer m-as inalta la randu-mi, ci pentru ca epoca in care traim va ramane marcata in istorie nu doar prin fapte nedemne, ci si prin exemple ale inaltimii pe care o poate atinge spiritul uman.

 16. Roxana Iordache Says:

  @Florian. La moartea Seniorului, Vuk Draşkovici a declarat: „Corneliu Coposu a marcat acest veac”. Iar Wilfried Martens a scris în telegrama de condoleanţe trimisă PNŢCD: „Mare pierdere pentru România şi pentru Europa că acest mare om nu a ajuns să conducă România”.

 17. Presedinte al Boborului Says:

  http://www.valerianstan.ro/document15.pdf

 18. Roxana Iordache Says:

  @ Presedinte al Boborului. O iniţiativă binevenită, rămasă fără rezultat. Băsescu al dumneavoastră.

 19. octavpelin Says:

  @Roxana.Rox,decat sa-l decoreze pe PAUL GOMA,Traian Basescu mai bine isi da demisia din functia de presedinte intr-un minut ,nu in 5 min.

 20. octavpelin Says:

  @Roxana.Rox,PAUL GOMA ar fi primul care l-ar refuza dur pe Traian Basescu ,ca sa fie decorat de un comunist.Acest titan al rezistentei anticomuniste nu are nevoie de medalii din partea unui presedinte comunist care a fost fidel si intimpul mandatului sau de a instaura regimul totalitar.Eu nu-l vad pe PAUL GOMA sa faca un asemenea compromis.

 21. Roxana Iordache Says:

  @octavpelin. Nu m-am referit la Goma, Tavi. M-am referit la Buba.

 22. octavpelin Says:

  @Roxana.Rox,scuza-ma,dar cand am vazut ce a postat presedintele boborului si altul pe nume Mihnea,desppre Paul Goma si sotia sa,am simtit ca fatasma ciumei rosii ii mai bantuie pe multi,asa ca am vrut sa precizez ca Paul Goma nu ar accepta vreo decoratie de la un presedinte comunist,din acelasi aluat este si artistul georgian Kikibadze(supranumit Buba).Paul Goma si sotia sa au avut mult de suferit pana au plecat din tara,dar este singurul ROMAN din exil,care este si va fi dezident anticomunist.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: