S-A STINS SOLJENIŢÎN, MĂRTURISITORUL IADULUI ROŞU

Foto: Mihail Estafiev, AFP

Alexandr Soljeniţîn a murit, azi-noapte, în locuinţa lui din Moscova, în urma unui infarct, după câteva zile de slăbiciune, relatează Agenţia France Presse. Avea 89 de ani.

Născut în 1918, la Kislovodsk, Caucaz, Soljeniţîn a fost, iniţial, un adept al comunismului, pentru a deveni, ulterior, cel mai sever critic al regimului răului.

Regimul de detenţie, pe care avea să-l descrie în celebrul „Arhipelag Gulag”, l-a cunoscut nu doar din relatările a 227 de martori, ci pe cont propriu, fiind condamnat, în 1945, la 8 ani de muncă silnică într-un lagăr de lângă Moscova, cu condiţii mai uşoare, dar de unde chiar el a cerut să fie mutat într-un lagăr sever, din Kazakhstan.

A fost eliberat în februarie 1953, puţin înainte de moartea lui Stalin şi a mai executat trei ani de exil în Kazakhstan, informează AFP.

După ce Nichita Hruşciov a denunţat regimul concentraţionar stalinist, Soljeniţîn a putut publica, în 1962, „O zi din viaţa lui Ivan Denisovici”, despre lagărele de muncă forţată, tradusă şi cunoscută în întreaga lume.

Era prea târziu pentru Brejnev să înăbuşe efectele liberalismului ideologic al lui Hruşciov, pentru că Soljeniţîn primise premiul Nobel, în 1970. Brejnev l-a interzis şi vreme de 20 de ani, opera lui, printre care „Primul cerc”, tradus masiv în engleză, a putut fi citită numai în samisdat.

„Arhipelagul Gulag” l-a scris în taină, găzduit de colegul de celulă Mîstislav Rostropovici, care, pentru curajul de a-l găzdui şi chiar de a scrie o scrisoare către oficiosul PCUS, „Pravda”, avea să suporte persecuţii şi să fie, ulterior, obligat la exil. Rostropovici a murit anul trecut.

Atât de tare a vrut să rămână în ţară ca să vadă şi să mărturisească, să răspândească mărturia lui vie în clandestinitate încât la primirea premiului Nobel, Soljeniţîn a refuzat să participe la ceremonie, de teama că nu va fi reprimit în ţară.

În 1974, şeful KGB, Iuri Andropov, avea să-l expulzeze, după descoperirea manuscriselor „Arhipelagului Gulag”.

După un stagiu în Elveţia, s-a stabilit într-un orăşel îndepărtat din Vermont, SUA, unde a scris ciclul „Roata Roşie”, o istorie ficţională a anilor premergători revoluţiei din octombrie.

Soljeniţîn a fost şi un critic al modului occidental de viaţă, pledând pentru regenerare morală fundamentată pe valorile creştine.

Întoarcerea acasă, din 1994, avea să-i aducă o nouă înstrăinare, pentru că nu-şi mai recunoaştea ţara natală. Şi atât de iubită.

Profesiunea lui de credinţă a fost scrisul testamentar, scrisul ca mesaj de conştiinţă, către conştiinţele conaţionalilor lui, în primul rând. Ruşii au fost, mereu, principalii destinatari ai scrierilor sale.

În iunie anul trecut, preşedintele de atunci, Vladimir Putin, i-a decernat Medalia de Stat, cea mai înaltă distincţie sovietică a Federaţiei Ruse, în cadrul unei ceremonii fastuoase, la care a participat soţia lui, Natalia.

Îmi amintesc că, înainte de prăbuşirea URSS, a scris o cărticică, tradusă şi la noi, un fel de ghid privind cunoaşterea imperiului sovietic şi a modului de întrebuinţare a lui. A fost impresionantă declaraţia lui Soljeniţîn privind apartenenţa Basarabiei la România şi legitimitatea reîntregirii ţării noastre cu provincia ruptă dureros din trupul ei la finalul celui de-al doilea război mondial.

Un alt aspect legat de România şi de iadul comunist şi-l aminteşte Ionuţ Baias, în finalul unei succinte evocări de pe site-ul HotNews, în care menţionează că Soljeniţîn considera fenomenul Piteşti, „cel mai cumplit sistem de detenţie din lume”.

A trăit ca să fie martor şi să mărturisească lumii atât despre ororile unui regim asasin, comunismul, cât şi despre înstrăinarea societăţii occidentale prin abandonarea valorilor creştine.

Alexandr Soljeniţîn. Un mare om al umanităţii dintotdeauna, un creştin fervent.

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească!

12 răspunsuri to “S-A STINS SOLJENIŢÎN, MĂRTURISITORUL IADULUI ROŞU”

 1. Presedinte al Boborului Says:

  Reusit portret, acest mare scriitor (bun universal) merita respectele noastre! Pentru Rusia este o mare pierdere.

  Fie-i tarâna usoara!

  Aoleoo, oare când o crapa Iliescu cum voi mai zice, fie-i plumb tarâna…

 2. Roxana Iordache Says:

  @Presedinte al Boborului. Mata eşti botezat?

 3. moshcalifar Says:

  Dumnezeu sa-l odihneasca, ne paraseste un simbol al crestinului anti-comunist .

 4. Roxana Iordache Says:

  @moshcalifar. Da, o frumuseţe de om. Câtă suferinţă trebuie să fi avut în el, să trebuie să recunoască faptul că maica lui Rusia era o criminală împotriva umanităţii şi a popoarelor! Îţi trebuie tărie, nu jucărie!

 5. Presedinte al Boborului Says:

  musulamn, am 5 neveste

 6. scorillo Says:

  Nu i-au gasit dosarul cu apartenenta la kgb ? Sovieticilor,clonati-l pe-al nostru si v-o rezolva 🙂

 7. Roxana Iordache Says:

  @Presedinte al Boborului. N-aş crede, la ei e interzis alcoolul.

  @scorillo. Eşti prea subtil.

 8. octavpelin Says:

  Omenirea a suferit o pierdere grea prin trecerea in nefiinta a lui Alexandr Soljenitin ,care inainte de caderea URSS, a fost singurul dizident anticomunist care prin declaratia sa a recunoscut apartenenta Basarabiei de Romania si legimitatea reintregirii tarii noastre cu provincia dureros de sovietici la sfarsitul celui de al 2-lea razboi mondial. A trait ca sa arate prin scrierile sale ororile gulagului comunist din blocul rasaritean,chiar si din tara noastra.Acest martir a fost un sfant,Dumnezeu sa-l odihneasca!!!

 9. Roxana Iordache Says:

  @octavpelin.

 10. Dumnezeu să te odihnească…Alexandr Soljeniţîn! « Teologie pentru azi Says:

  […] prezentare în limba română a personalităţii marelui plecat dintre noi ne oferă doamna Roxana Iordache, cea de la care am aflat vestea ca […]

 11. Dumnezeu să vă odihnească…Alexandr Soljeniţîn! « Teologie pentru azi Says:

  […] prezentare în limba română a personalităţii marelui plecat dintre noi ne oferă doamna Roxana Iordache, cea de la care am aflat vestea ca […]

 12. Camelian Propinatiu Says:

  Pe soclul lui Lenin

  Soljenitin este si va ramane simbolul mondial al biruintei intelectualului asupra totalitarismului: Arhipelagul Gulag, Pavilionul Cancerosilor si Roata Rosie. Ar fi un act de inteligenta din partea mega-intelectualilor romani, care n-au facut mare lucru pentru cunoasterea marelui disident rus de catre popor, daca ar cere printr-o scrisoare cu valente autopublicitare ca pe soclul lui Lenin sa se puna de catre executiv statuia acestui distrugator al iluziilor occidentale despre comunism. Numai asa s-ar schimba semnificatia de arhitectura coloniala, tipica tarilor ocupate, pe care o are Casa Scanteii.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: