MINISTERUL SĂNĂTĂŢII, PROTOCOL CU PATRIARHIA

Foto: Răzvan Chiriţă

Astăzi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a semnat un protocol cu Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, conform căruia Patriarhia va avea o reţea sanitară proprie, va păstori spitale, în spiritul Sfântului Vasile cel Mare.

Este o iniţiativă istorică şi binecuvântată, de natură să restabilească legătura din România regală între medicină şi Biserică, în spiritul apostolatului pentru oameni.

21 răspunsuri to “MINISTERUL SĂNĂTĂŢII, PROTOCOL CU PATRIARHIA”

 1. alex.dumitrascu Says:

  Ai auzit de ‘crucea galbena”?

 2. Roxana Iordache Says:

  @alex.dumitrascu. Nu, n-am auzit, luminează-mă!

 3. Paul Says:

  Ramane de vazut cum se va face punerea in practica… ca noi acolo o facem de cacao! 😦

 4. alex.dumitrascu Says:

  Exista de multa vreme o retea sanitara proprie a BC care activeaza si in Romania, si toata lumea, e finantata integral de Vatican , nu primeste un leu de la nici un stat, si uite ca nu stie nimeni nimic, pentru ca nefiind subiect posibil anticatolic a fost trecuta sub tacere. Te-am luminat.

 5. J o h n s o n Says:

  Daca ultima speranta in medicina au ajuns popii inseamna ca mai trebuie pus de-o colaborare si cu oamenii lui Buba de la cimitirul Sf.Vineri ca sa se inchida cercul… 😯

 6. Darius Says:

  Sigur ca da. Imaculata biserica va mai avea si spitale pe langa paduri, terenuri, hotreluri etc.
  Doamne ajuta-le!

 7. Adrian Says:

  @Roxana: Eu nu inteleg cum te poti considera liberala cand sprijini legaturile nefiresti intre biserica si stat.

 8. alex.dumitrascu Says:

  Intre biserica si stat, din punctul meu de vedere invechit si demn de tot dispretul, pot exista doua tipuri de legaturi:
  – cand statul este crestin, legatura fireasca.
  -cand biserica este de stat, legatura nefireasca.

 9. alex.dumitrascu Says:

  PS
  Nu-i nevoie de nici un protocol ca sa infiintezi un spital sau o scoala, trebuie doar sa le finantezi, si evident sa obtii autorizatiile. Si poti sa faci cate vrei, chiar si o retea.
  Exista spitale si scoli particulare.
  BC are in Romania scoli, gradinite, cabinete medicale, farmacii, azile de batrani, etc.
  Le finanteaza si merg.

 10. Roxana Iordache Says:

  @alex.dumitrascu. Nu ştie nimeni nimic probabil pentru că e confidenţială pentru necatolici.

  @Johnson. Adrian. Darius. În România regală, măicuţele erau dintre cele mai bune asistente şi infirmiere. Iar în spital e normal să existe capele şi preoţi, pentru că unii oameni mai şi mor şi vor să moară împărtăşiţi. Dar şi cei care se fac bine au nevoie de preoţi, în perioada de spitalizare. Despre asta-i vorba.

  @Adrian. New kid in town? Welcome! Vezi, că ţi-am răspuns şi mai sus.

  alex.dumitrascu. La banii pe care îi are BC, te cred şi eu.

 11. Marius Mina Says:

  Daca nu vedeam ,nu credeam.Nicolaescu isi continua circul functiei ministeriale in dealul Mitropoliei?
  Cu preafericitul….Ma intreb de multe ori pe saptamana , care sa fie motivul preafericirii sale? Al fericirii popilor in general, inclusiv al celui care poarta titlul de patriarh al Romaniei?
  Teoctist cerea condamnarea la moarte a”tradatorului” Iuliu Maniu in ’47 in calitate de tanar prelat cu aspiratii puternce, l-a lasat mostenitor pe Daniel, un alt presupus inchinat a Moscovei .
  Niciodata nu mi-a placut individul asta, are mai degraba o figura demonica decat angelica. Uitati-va atenti si studiati-i fizionomia….ce va inspira? Mie ?
  Absolut nimic.
  Sa le dea dezlegare la spitale ca deh, se combina binisor la rubrica de capital electoral si or sa-i vanda la primul colt vanzatorii de suflete in sutana.Si daca terenurile , pafdurile si imobiliarele in general se duc pe copca, popii raman fara obiectul muncii religioase side ce sa nu se reprofileze biserica pe serviciile de santate, intotdeauna profitabile , inclusiv in vremuri de recesie si chiar depresie economica.Daca un agent acoperit ca Marian Milut este membru al Adunării Naţionale Bisericeşti ce garantie mai prezinta pentru omul normal acest for?
  Dar Biserica Ortodoxa Romana cu atatia ofiteri in sutana si informatori ?

  Dumnezeu sa-i judece si sa-i trimita la poarta urmatoare !

 12. Marius Mina Says:

  Ora de lectura

  „Pai ce, era rau cand, tanar (suspect de tanar) exarh al Moldovei, strigati – intru rapire de sine – in catedrala din Iasi, sa i se rapeasca viata lui Iuliu Maniu: „Si noi cerem moartea lui Maniu!”. Daca nu ma credeti, la cerere, va dau trei martori inca vii, chiar daca au trecut ani si decenii prin lagarele mortii la a caror zidire ati pus umarul viguros, din plin. Unul dintre acesti trei martori era indignat foarte, nu atat pentru moartea lui Maniu, pe care ati si obtinut-o, cu generozitatea specifica sovietica (s.n.), ci pentru ca nu intelegea pluralul „noi” din crestineasca-va cerere de rastignire: in numele caror „noi”” strigati? Iar Maniu, pentru care strigati din tot sufletul calugaresc (erati deja arhimandrit!): „Ia-l, ia-l, rastigneste-l!”, era unul dintre cei care, in 1918, cand implineati varsta ingereasca de trei ani, va aducea in dar o Romanie Mare si – pana in 1946 – moderna, cum nu mai era alta in Europa de Rasarit. Datorita lui si celor impreuna cu dansul – mari Barbati politici romani – ati putut sa ajungeti episcop la Arad, in curtea ungurilor, de care ei ne-au eliberat cu nespuse sacrificii. Iar anii care au urmat dupa strigarea (anti)crestineasca din Iasi (1948) au fost anii Dvs. de ascensiune fulgeratoare „pe treptele slujirii”, cand – vorba psalmistului – „aveau sa cada mii de-a dreapta ta si zeci de mii de-a stanga”. Si au cazut: Irineu Mihalcescu, Nicodim Munteanu, Iustin Moisescu, Nicolae si Elena …escu, Roman Ialomiteanul, ing. Catalin Nicolae Vidu, douazeci de biserici cu nume mare in Bucuresti, o sinagoga in str. Antim si multe vise ale romanilor frumosi – toate din „incredintarea Prea Fericirii Sale, Prea Fericitul Patriarh Teoctist…”.
  Daca ma veti termina si pe mine, veti fi Terminator Intai. Si, dupa cuvantul poetului Ioan Alexandru, „veti ramane singur ca o cucuvea” in Dealul pustiu, ortodox national”.

  Rabinul Alexandru Safran a avut o atitudine infinit mai demna

  „Atitudinea execrabila a Arapasului roman (actualul Patriarh Teoctist Arapasu – n.n.), in cazul marelui barbat politic Iuliu Maniu, izbeste sufletul nostru cel dosadit si intristat si mai avan atunci cand, in aceeasi situatie fiind, sef Rabinul Alexandru Safran, ajuns si el mare ierarh in cinul mozaic, aproape in acelasi timp cu specialistul nostru in vanzarea fratelui, cand se fac presiuni asupra lui, in 1947, sa semneze un document, „prin care eu, sef Rabinul, ceream pedeapsa cu moartea pentru Maniu – ‘fascist si tradator'”, minunatul om si preot evreu a raspuns: „Domnule maior, cum puteti crede ca as putea face un asemenea lucru? Ca sef Rabin, eu stiu bine ca, in Romania, Maniu este considerat un mare patriot si as indigna un popor intreg prin gestul meu”… Maiorul Levi a inceput atunci sa urle: „Inteleg acum de ce refuzati. Ati colaborat cu Maniu si cu toti ceilalti fascisti in timpul razboiului. Iar acum nu vreti sa faceti nimic impotriva lor!”.
  Intelegand ca nu va reusi sa ma clinteasca (marturiseste sef Rabinul Alexandru Safran, in memoriile sale, n.n.), maiorul a incercat o alta tactica: „Domnule sef Rabin, a spus el cu o voce indulcita, daca semnati, va promit ca veti deveni sef Rabinul tuturor evreilor din Europa Rasariteana”. (Tentatia seamana leit cu oferta facuta de Securitate episcopului – pe atunci – Iuliu Hossu, de a deveni Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, daca isi va parasi cultul Greco-Catolic, n.n.). „I-am raspuns ca ii multumesc pentru fagaduiala sa, dar ca aceasta nu ma intereseaza…”
  Se stie ca Alexandru Safran va fi expulzat din Romania in 1947, punand umarul la aceasta frateasca trebusoara cel care-i pandea locul, Moses Rosen, el fiind – ca si Teoctist – pretabil la orice! Iuliu Maniu este arestat, judecat si condamnat pe viata intr-un lagar de munca. El va muri in inchisoare (Sighet, n.n.) in 1953, in acelasi an in care murea, in Portugalia, aventurierul Rege Carol II, „daramatorul de tara” (G.T. Kirileanu), pe care Iuliu Maniu il readusese pe tron in cea mai nefasta clipa a Romanilor, terminatorul frumosului Regat din sud-estul Europei, in favoarea unei metrese, pescuita din lumea interlopa a vremii. Ceea ce face diferenta abisala intre Rabin si arhimandritul Arapasu e faptul ca lui Teoctist nu-i ceruse nimeni sa-l denigreze pe Maniu; el se oferise (ca intotdeauna) voluntar! Si atunci, cum sa nu fii filosemit? Oare Hristos nu i-a iubit pe ai Sai?… Si inca „pana la capat i-a iubit”.

  Articol aparut online pe site-ul Romania Libera
  (Sambata 10 Septembrie 2005)

 13. Roxana Iordache Says:

  @Marius Mina. Rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr! Ştii ce-nseamnă asta, ai patru pisici şi încă vreo zece pe-afară. :mrgreen:

  Şi vezi că la ortodocşi nu se zice sutană. Aia e la catolici. La noi e reverendă. Mi-a spus şi mie un mare preot-duhovnic, când scrisesem un editorial exact despre stele sub sutană.

  Cu privire la jegul din „România liberă”, nici nu mă mir, dat fiind halul în care a ajuns acest ziar. Şi poate am să vă povestesc şi cum a încetat colaborarea lui Sorin Dumitrescu la acel ziar. Şi cine e de vină.

 14. Paul Says:

  Ar ajunge aproape de desfiintare BOR daca s-ar publica dosarele!

  Parerea mea.. HIC!

 15. alex.dumitrascu Says:

  roxana dixit:
  „Şi vezi că la ortodocşi nu se zice sutană. Aia e la catolici. La noi e reverendă. ”

  Raspund:
  Vai ce aiureala:
  „SUTANA
  Haina preoteasca lunga pana la pamant si incheiata cu nasturi de sus pana jos.”
  sursa:
  http://www.crestinortodox.ro/SUTANA-Dictionar_religios-16544-330-1.html

  Roxana dixit:
  „Nu ştie nimeni nimic probabil pentru că e confidenţială pentru necatolici”

  Nu stii nimic despre crucea alb galbena si cu toate astea iti dai cu parerea ca e …confidentiala pentru necatolici?
  Esti de o mare reacredinta.
  E o organizatie care da, nu cere, si pentru asta nu e nevoie de publicitate. Daca doamne fereste vei fi in necesitate, si vei chema salvarea, vezi sa nu fie cumva galbena crucea de pe ambulanta, ca esti in primejdie sa-ti pierzi ortodoxia.

 16. Roxana Iordache Says:

  @Paul. Părerea ta e cam proastă. 🙂

  Biserica reprezintă atât clerul, cât şi credincioşii. Aşa că, într-un fel, ai dreptate, dat fiind că au fost câteva milioane de informatori. :mrgreen:

 17. Roxana Iordache Says:

  @alex.dumitrascu. Nu faci decât să confirmi prozelitismul. Numai că îl practici greşit şi nu ştiu dacă Sanctitatea Sa chiar te-ar lăuda.

 18. alex.dumitrascu Says:

  Te scutesc de „prozelitism”.

 19. Roxana Iordache Says:

  @alex.dumitrascu. Numai pentru că am îndrăznit şi eu să-mi susţin opinia şi să fiu de acord cu Biserica mea apostolică. Sau nici asta nu e apostolică?! Şi nici canoanele.

  Îmi pare rău.

 20. Felicia Mandrea Says:

  Initiativa ministrului sanatatii este mai mult un demers electoral; orice organizatie care doreste sa infiinteze un spital ar trebui sa poata sa o faca fara amestecul guvernului/statului. Dar partea cea mai rea este faptul ca acest protocol trebuia sa fie oferit tuturor cultelor (multe avand deja hospicii si orfelinate reprezentand acel component de caritate inherent in fiecare religie). Altfel pe drept poate fi interpretat ca discriminare religioasa – fapt pentru care Comisia Europeana poate sanctiona drastic Romania. Deci, MARE ATENTIE!!!

 21. Roxana Iordache Says:

  @Felicia Mandrea. Ospicii, într-adevăr!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: