ŢIGĂNIA-RAI INFRACŢIONAL DE LA CRAIOVA

TREC ŢIGANI PE DRUM, CE MIŞTO…

„Ţiganii ăia sunt nealiniaţi, n-au nici un Dumnezeu … Aici e şpagă dată-şpagă luată”.

 

Aşa a considerat, la Antena 3 live, acum câteva minute Mădălin Voicu, responsabilul PSD cu soarta ţigăniei, referitor la ceea ce s-a întâmplat – a câta oară?! – azi, la Craiova.

 

Cu câteva ore în urmă, primarul Craiovei, amicul prezidenţial Antonie Solomon, declara că „romii vin, mai nou, să ia ajutorul social cu Mercedesurile”. Mădălin Voicu ne-a dat explicaţia. Legătura indisolubilă.

 

Infracţionalitatea de tip mafiot a ţiganilor a atins un nivel cronic la Craiova. Azi, două clanuri de ţigani au tras unii în alţii, în curtea unui spital. Se putea întâmpla un dezastru. Efect repetabil al unei cauze cocoloşite. Simptom al unei boli adânci.

 

Autorităţile nu smulg răul de la rădăcină, ci îl tolerează. Asta-i explicaţia repetabilei terori, despre care Mădălin Voicu spune că trebuie eradicată. Şi separat grâul ţigănesc, de neghina ţigănească. Sunt cuvintele lui şi bravo lui că le spune tranşant, dată fiind semi-apartenenţa la etnie.

 

Tot el a mai spus mai demult că ţiganilor trebuie să le zicem ţigani, nu romi, ca să nu mai fie confuzii pe la Roma şi în alte capitale europene. E unul dintre puţinii care au curajul să pună punctul pe i. Şi să spună că integrarea e o iluzie, atâta vreme cât din etnia ţigănească nu se dezintegrează focarul infracţional (proverbial) funciar.

 

Şi tot Mădălin spune că trebuie tăiat în carne vie şi interzise inclusiv tradiţiile tribale paralele, antisociale (căsătorii predestinate între copii, Staborul care excede legislaţia statului şi altele asemenea).

 

Noi am avut în ţară, mai ales în mass-media, vreo trei săptămâni, maximum o lună de dezbatere pe această temă cu ocazia cazului Mailat. Iar autorităţile s-au comportat operativ, mai ales premierul Tăriceanu, care a reuşit inclusiv performanţa unei audienţe obţinute pe loc la Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea, caz rarissim. Şi care a ajutat la calmarea unui început de psihoză antiromânească soldată cu victime, riscând să degenereze, dacă nu era frânată ferm.

 

Premierul Tăriceanu, pe calea grupului parlamentar din Parlamentul European, a avut o reuşită care se poate dovedi salutară, dacă este transformată în proiect strategic şi aplicată pas cu pas: rezolvarea chestiunii ţigăneşti, ca problemă general-europeană.

 

După care am uitat. Promisa campanie pe tema unei probleme care pare insolubilă nu a demarat. Preconizatele măsuri nu s-au mai luat. Cel puţin în Craiova, raiul infractorilor ţigăneşti e în floare.

 

Cred că, vorba lui Moromete, trebuie pus parul pe ei. Trebuie să fie clar că nu se mai tolerează paralelismul instituţional, statul în stat, în România. Trebuie eradicate fulgerător structurile de tip mafiot, clanurile, incompatibile cu organizarea socială democratică şi în nici un caz cu statul de drept.

 

Ministrul David poate face istorie, dacă are curajul să demareze un program intensiv. Începând cu Craiova, unde să dizloce o unitate mixtă, judiciară şi de intervenţie, de la Capitală, incoruptibilă şi capabilă să soluţioneze ireversibil situaţia. Ba chiar să-i cam ancheteze un pic pe colegii lor olteni, în cel mai bun caz, impotenţi, oricum, fricoşi şi indolenţi.

 

Dar nici în Bucureşti situaţia nu e chiar roz. M-am săturat să ne fie frică de cetele de ţigani murdari, gălăgioşi, anti-sociali şi cărora nimeni nu are curajul să le zică nimic. Pentru că, spre deosebire de noi, sunt solidari.

 

Nu mai suport nici să sufere din cauza lor ţiganii cuminţi, cumsecade, muncitori, curaţi şi la locul lor. Integraţi. Şi nici geniile din rândurile lor, care poartă stigmatul comportamentului infracţional asimilat la modul general cu etnia ţigănească.

 

Închei tot cu o referire la Mădălin Voicu. El i-a mustrat, nu o dată, pe intelectualii de etnie romă care se vaită de discriminare, dar nu se angajează într-un program efectiv de educare şi integrare a ţiganilor. Sistematic. Tenace. Ca un apostolat pentru neamul lor. Ci se mulţumesc cu fundaţii festiviste şi seminarii sterile.

 

Trebuie să ne lepădăm şi noi de indolenţa tradiţională, de superficialitatea cu care tratăm problema ţigănească, împărţită în două atitudini. Fie de tratare levantină a fenomenului ţigănesc ca pitoresc, fie de condamnare rasistă. Fie, de regulă, ambele la un loc, succesiv sau simultan. În funcţie de conjunctură. Şi de dispoziţie.

 

Ceva trebuie făcut – deopotrivă înţelept şi radical. Decisiv. Nu se mai poate aşa.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: