Steaua a câştigat la masa verde

346-19106-deaconu44.jpg

Dar dacă bricheta cădea în freza lui Zotta?

Comisiei de Disciplină i-au trebuit ore în şir ca să decidă ceea ce era clar. Verdictul de la masa verde nu putea fi decât 3-0 pentru Steaua, având în vedere decizia Comisiei Centrale a Arbitrilor, anume, aceea că arbitrul Alexandru Deaconu a procedat corect oprind jocul Rapid-Steaua, după ce a fost lovit în cap cu o brichetă şi spectatorii nu s-au potolit nici ulterior.

Vreau să fiu bine înţeleasă. Steaua, echipa cea mai iubită a României, echipa care a făcut din fotbal o artă şi a reuşit să ne aducă în elita fotbalistică internaţională trebuie să câştige pe teren, nu la masa verde. Deci nu e un motiv de mândrie faptul că, probabil, steliştii vor câştiga titlul de campioni dată fiind această victorie decisă disciplinar.

Pentru demnitate, în locul oficialilor echipei Steaua, aş fi cerut rejucarea meciului, evident, fără spectatori. Probabil că ar fi acceptat şi Rapidul. Ceea ce nu ar mai fi dat loc la speculaţii, acuzaţii şi ironii despre victorii la pomană. Cererea stelistă privind rejucarea ar fi fost o atitudine apreciată şi de adversari. Steaua mea trebuie să-şi onoreze gloria.

Dar indiferent ce ar fi cerut oficialii Stelei, inclusiv, prin absurd, ca meciul să fie câştigat de Rapid, Comisia de Disciplină nu avea altă opţiune decât scor de forfeit pentru Steaua. Pentru că regulamentul nu se negociază. Dura lex sed lex. Ar trebui s-o înţeleagă toată lumea, implicit oficialii şi suporterii rapidişti nemulţumiţi. Ideea e că huliganismul trebuie descurajat cu toleranţă zero.

Ar trebui să ne gândim ce s-ar fi întâmplat dacă arbitrul Deaconu continua meciul şi un descreierat i-ar fi aruncat din nou în cap un obiect care îi putea provoca leziuni ireversibile sau chiar moartea. Sau dacă victimă ar fi căzut un fotbalist, un antrenor, un ziarist sau oricine altcineva se afla pe gazon ori în jurul terenului. Arbitrul ar fi fost unanim acuzat că nu a acţionat preventiv.

Alexandru Deaconu a creat un precedent pentru care chiar merita decorat. Chiar dacă decoraţia poate fi atribuită electoral. Dat fiind faptul că Steaua are cei mai mulţi suporteri şi că sângele de microbist poate întuneca raţiunea, preşedintele Băsescu a putut miza pe atragerea de partea sa a milioanelor de suporteri stelişti. Mult mai mulţi decât a luat el la referendum.

Faptul că decoraţia prezidenţială i s-a acordat arbitrului înainte de deliberarea Comisiei de Disciplină se înscrie în practicile cu înclinaţie dictatorială ale Cotrocenilor. Chiar şi Gregoar, un înfocat suporter prezidenţial, a blamat gestul. Sigur, Cotrocenii vor invoca faptul că decorarea sportivilor şi a altor oameni de sport meritorii pentru România a fost programată anterior.

Important este, însă, că s-a creat precedentul sancţionării actelor huliganice pe stadion. Oficialii cluburilor sunt de acum obligaţi sub spectrul sancţiunii ultime să asigure securitatea stadioanelor. Dacă descreieraţii dispuşi să arunce cu obiecte în teren şi să provoace violenţă ştiu că sunt supravegheaţi şi că pot fi identificaţi, fie îşi reprimă pornirile, fie aleg calea spre puşcărie.

Oficialii rapidişti joacă acum scena persecuţiei. Sigur că sunt frustraţi şi e de înţeles că îşi revendică victoria pe teren. Numai că plusează. Afirmă că Rapid ar fi câştigat, că a jucat mai bine şi alte (pre)texte hazardate. Realitatea este însă că mai erau 17 minunte de joc, plus prelungirile previzibile şi nu se ştie ce s-ar fi întâmplat. Poate că Rapid sau poate că Steaua ar fi câştigat.

Rapidiştii uită că înainte de golul lui Săpunaru, putea fi 1-0 pentru Steaua, Moreno ratând mare. Evident că în clasament rezultatele contează, nu ratările. Dar am invocat acest aspect pentru că nu-i corect să denaturăm istoria. Meciul a fost frumos, echilibrat, ofensiv. Steaua a avut mai multe ocazii, dar oricine putea câştiga. Fotbalul cuprinde şi hazard.

Rapidiştii îl mai blamează şi pe Lovin. Dacă Lovin a provocat galeria rapidistă, el plăteşte cu patru etape suspendare şi 6500 de lei amendă (fir de praf pentru nea Gigi!). Dar suporterii care provoacă sau răspund violent la provocări n-au ce căuta pe stadion. N-au creier. Lovin a făcut din suporterii rapidişti ce-a vrut. El e vinovat sau prostul care a aruncat bricheta?

Oficialul rapidist Constantin Zotta, fost arbitru, îl blamează acum vehement pe tânărul Alexandru Deaconu. Cum logica nu e obligatorie, domnul Zotta invocă exemple din meciuri trecute pentru a demonstra pretinsa injusteţe a deciziei arbitrului Deaconu. Anume că au mai fost cazuri de acest gen şi arbitrii nu au oprit jocul, nici atunci când jucătorul Ganea a bătut un arbitru.

Argumentul domnului Zotta e defectiv de logică şi vizează exclusiv resortul afectiv. Exemplele invocate nu confirmă, ci infirmă argumentaţia oficialului rapidist. Şi sunt nu în defavoarea, ci în favoarea arbitrului Deaconu. Faptul că alţi colegi au greşit în situaţii similare când ar fi trebuit să întrerupă jocul şi nu au  făcut-o nu îl obliga pe arbitrul Deaconu să repete greşeala. Dimpotrivă.

Rămâne de sperat că precedentul creat va contribui la asigurarea unei atmosfere normale, dacă nu de sărbătoare, pe stadioanele din România. Detest ipocrizia: dacă ar fi fost invers şi s-ar fi întrerupt meciul pe Ghencea, iar echipa adversă ar fi beneficiat de victorie la masa verde nu mi-ar fi convenit. Dar ar fi trebuit să recunosc justeţea deciziei. Dura lex.  

 

8 răspunsuri to “Steaua a câştigat la masa verde”

 1. Marius Mina Says:

  STEAUA a castigat la masa verde ..WOW…Banul ciobanului investit cu grija da rezultate bune.Meciul trebuia rejucat de la zero.Oricum Steaua numai reprezinta un cal pe care merita s apariezi.De acum incolo se vor vedea rezultatele.Cat poti castiga cu arbitri cu manevre de tribuna sau prin presiune? O echipa de ratati precum cel care-i pastoreste, Becalu neamului. Oribila decizie a organizatiei mafiote LFP , in Romania si luna e roz cand se ordona.Fiecare popor isi are soarta pe care si-o face cu amandoua mainile..

 2. roxanaiordache Says:

  Nu te cred, rapidistule!

 3. Marius Mina Says:

  Becaliada a distrus tot ce era frumos in sportul asta. Imi plac butoanele care functioneaza perfect . Clujul blocat in tentativa sa de a mai juca fotbal si de a accede acolo unde merita. Lacatus, o nulitate in materie de antrenorat, a lasat deoparte demnitatea lui, si se gudura ca un pechinez corcit pe langa conducerea oligogarhii stelisti.Asa s-a mai scris o pagina rusinoasa din istoria de rahat a fotbalului,o radiografie redimensionata la unitatea de stadion a societatii romanesti.iata ca am ajuns sa traim si ziua cand presedintele s-a implicat acolo unde numai Ceausescu mai indraznea, o coincidenta nefericita inscrisa cu litere de aur in palmaresul echipei Steaua. Asocierea cu asa zisul razboinic al luminii umple paharul din ce in ce mai plin al penibilitatii unui presedinte jucator care castiga intodeauna la masa verde a rumegatoarelor de populism demagogic . Cum te poti asocia cu un „amarat al tranzitiei” aruncat in varful piramidei de ilegalitati de cuscrul temporar, sobolanul rozaliu . Liderul necontestat al marlaniei nationale este multumit de minunea dumnezeiasca , razboinicii sai au fugit de pe teren cu demnitatea sobolanilor .Satisfacuti deplin de subtilitatea cu care sustraseseara felia de cascaval din capcana fair play ului. Cu siguranta s-au grabit sa prinda ultimul metrou spre Ghencea.
  Competitii trucate, arbitri incompetentzi , coruptzi, si – cel mai tragic – adaptarea “concurentilor” la acest sistem ticalosit care avantajeaza si stimuleaza cangrena societatii romanesti. Cata demnitate? cata lasitate inspira fuga stelistilor din teren, evitand o infrangere conturata ?.Chestiune ce tine de fibra morala nationala poate iremediabil alterata .Nimeni nu pomeneste de suma promisa de Becali arbitrului .Bricheta a fost cel mai bun motiv pentru ca oricum ar fi urmat un penalty pentru Steaua. Echipa „laundromat” trebuie sa castige campionatul ca sa mai poata spala Becali, pe langa milioanele de la UEFA, alte cateva zeci de milioane produse din mila Domnului.Basescu a reusit sa sufoce prin decizia sa cateva milioane de romani,decizie care il va costa si la urmatoarele alegeri sute de mii de voturi.
  Ingroasa astfel randurile celor care numai vor sa auda de al sau de avortonul politic conceput in eprubeta Cotrocenilor,PDL.Cu toate argumentele sale este greu de inteles asocierea cu campionul necontestat al imbecilitatii absolute Gigi Becali. Romanii au un proverb:”Daca te bagi in rahat te mananca porcii”. Sunt nerabdator sa vad cum berbecul national ii va face din nou slujbe de pomenire a mortilor si viilor lui Traian Basescu in campania care se apropie.Acum ,pentru cateva zile sunt din nou prieteni. Or sa dispara amandoi asa cum au aparut, inecati in zoaiele istoriei .

  Sambata in Bundesliga, un arbitru si-a luat o bricheta-n cap. In mijlocul unui grup de jucatori.Scena cred ca a fost rejucata de forta divina pentru a transmite un mesaj celor mai novici in arta civilizatiei.Arbitrul german nu s-a speriat, nici n-a cautat bricheta, jocul a continuat ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Pe Giulesti arbitrul roman traditional a sunat retragerea in transee fiind motivat de atacurile teroriste simulate.
  Oligofrenia salveaza(uneori) Romania .

 4. roxanaiordache Says:

  Da, Clujul lui Paszkany şi Mureşan, inocenţii, curaţii, nevinovaţii, netrucaţii, neajutaţii vreodată de arbitri, mult-iubiţi ai însuşi preşedintelui ţării, care le pune pile live la DNA. CFR Cluj ca echipă de performanţă este creaţia lui Dorinel Munteanu, de care, după ce s-au folosit şi-au bătut joc.

  Referitor la Ceauşescu, bineînţeles, el a câştigat şi Cupa Campionilor Europeni, şi Supercupa Europei, şi tot el a ajuns din nou în finala CCE.

  Marius Lăcătuş e aşa nulitate în antrenorat încât în urmă cu câţiva ani a trebuit să facă eforturi disperate ca să nu câştige campionatul cu Galaţiul, pentru că şeful clubului declara public că nu-şi pot permite, ei nu fac faţă organizării unor meciuri de Liga Campionilor.

  Campionatul nostru nu se compară cu al Germaniei. Acolo nu sunt totuşi atâţia descreieraţi în tribune. Galeria voastră e turbată, nu poţi să treci la mai puţin de 50 m de ei ca să nu se ia de tine, chiar dacă îi ignori şi ştii că ar fi ultima prostie să-i provoci, fiindcă sunt atât de brute încât nu ştiu decât de partea fizică.

  Moţu Pittiş, săracul, a visat el un Club Aristocratic Rapid. E tot ce poate fi mai incompatibil. Nişte visători ca prietenii mei care ţin cu Rapid. Culmea e că şi Călin Tăriceanu ţine cu Rapid. Să sperăm că Taher va schimba câte ceva în bine.

  P.S. Ştii ceva? De fapt, Băsescu ţine tot cu Rapid, ăsta-i sufletul lui. Se agaţă de Steaua că dă bine electoral, suntem cei mai mulţi. Ghinion, cei mai mulţi îi zicem pa. Nu ne cumpără el, acolo, c-o tinichea! Iar pe voi v-a ostilizat.

  P.S.2 Faptul că steliştii au ieşit din teren înseamnă respect faţă de lege. În teren, arbitrul e legea. Pe de altă parte, ar fi trebuit să rămână şi să-i întărâte pe brutele din tribune? Atunci ar fi fost acuzaţi că stau ca să-i instige pe-ăia să-i atace şi să se victimizeze. Nici nu era nevoie, erau şi-asa turbaţi. Aşa că Mirel a procedat corect (fantastic ce seamănă băiatul ăsta cu tine , doar că are ochi albaşti, el şi cu Rada – care v-a lăsat pentru noi – sunt cei mai mişto fotbalişti români).

 5. Marius Mina Says:

  Arbitrul din poveste este un infractor ca si procedura . Trebuia sa arate cele trei minute impuse de regulament .
  Mascariciul de la Cotroceni a decorat un infractor pentru curaj … Pentru curajul de a calca legea .
  Pai ce sa te miri ?!
  Asta-i Romanica noastra … Nu-s infractorii la putere ?Avem o administratie plina de infractori de la Cotroceni pina la Balaceanca!

 6. roxanaiordache Says:

  Totuşi, dacă decidea ca meciul să continue şi dup-aia murea cineva?

 7. Sorin Camner Says:

  Bine ati venit. Si ma mandresc cu asta stelista. La fel cum o faceam in 1990 cand faceam galerie eu la Universitate si d-voastra in Romania Libera.

 8. roxanaiordache Says:

  Mulţumesc mult. Fiţi binevenit şi dumneavoastră!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: