Adrieane, nu fi laş/Bate-te pentru oraş!

Mare frământare străbate stabilimentul Duduii Elena (Lupescu, fireşte) din Modrogan. Se apropie sorocul marelui anunţ privind catindatul la Primăria Capitalei şi băieţii dau din colţ în colţ: nimeni nu vrea să se bage. Şi asta cu toate că e ordin de la Cotroceni.

Adriean vrea acasă. Blaga nu vrea. Şi se enervează pe gunoierul-şef Cezar Preda. Care îl face gunoi. Negoiţă vrea la 3, că acolo se simte el acasă şi reales întru clientela locală. Nimeni nu vrea să scoată castanele lui Adriean. Bordureanu se întristează. Băieţii se mârâie între ei.

Şi la PSD e tulburare. Dar dacă la partidul prezidenţial toţi dau să fugă de candidatura pentru Capitală, la PSD sunt două tabere care se bat ca să impună un candidat. Prostănacii îl susţin pe Marean care este şi nu mai vrea să fie sectorist, ci general. Telectualii îl vor pe doctorul Oprescu fără bisturiu.

Numai la PNL e linişte. Candidatul, Ludovic Orban, se cunoaşte şi singura surpriză o mai poate constitui doar organizarea lansării lui. De acolo vom afla dacă liberalii au de gând să profite de culoarul capital sau să facă totul ca să dea cu piciorul norocului. N-ar fi de mirare.

Nervii întinşi la maximum din Modrogan până-n Cotroceni sunt explicabili. Bucureştiul e sub asediul borduriadelor, asfaltiadelor, cârpăcelilor, devierilor de trafic, prafului, mizeriei, pasajului Basarab în curs de construcţie, care se anunţă pe atât de interminabil, pe cât de adânci buzunarele comisionarilor.

Tensiunea din Kiseleff e şi ea explicabilă. PSD nu poate să profite de dezastrul administraţiei lui Adriean din mai multe motive, două fiind capitale. Unu: va trebui să treacă încă mulţi ani pentru ca un candidat al stângii să câştige Capitala. Doi: PSD nici nu are un candidat viabil.

Partea proastă pentru partidul condus de Mircea Geoană e că nu prea are ieşire. Oricum merge la pagubă. Marean pierde nu doar Capitala pentru PSD, ci şi sectorul 5. Iar Doctorul s-ar expune la a treia înfrângere, în schimb, îi rămâne ce are-n mână şi nu-i minciună: bisturiul. Nici nu cred că ar risca să-l piardă.

Aşa încât are şi Prostănacul dreptate. La faza asta, sincer, nu i s-a potrivit eticheta lui Ilici, contrar aparenţelor. Ştie el ce ştie: dacă nu te susţine organizaţia, pierzi. Poţi să fii şi favorit în sondaje, şi plin de bani, şi tot pierzi, dacă nu e armata să te susţină la firul ierbii. Mircea Geoană a păţit-o la fel.

Deci e previzibil că PSD îl va delega pe Marean să preia impactul eşecului. Înfrângerea unui lider de talia lui Sorin Oprescu ar fi catastrofală. La fel, partidul prezidenţial vrea ca să candideze tot Adriean, eşecul fiind mai uşor de digerat şi administrat în perspectiva alegerilor generale decât al lui Negoiţă sau Blaga.

Dacă Marean e naiv, nu cred că doctorul Oprescu e dispus să se lase folosit în războiul intern pentru putere. Ambii sunt doar popice. Tabăra Iliescu-Năstase vizează puncte în meciul cu Geoană, iar Geoană ştie că facilitarea victoriei lui Orban le va închide gura, netezind alianţa cu PNL propusă chiar de primii doi.

Pe de altă parte, tabăra din PSD care vizează o alianţă de guvernare cu partidul prezidenţial militează pentru candidatura doctorului Oprescu. În ideea că el îl va scoate din cursa pentru turul al doilea pe candidatul PNL. Ca finala să rămână în famiglia FSN. Capitala e un semnal puternic pentru alegerile generale.

Nici liderii din partidul prezidenţial nu sunt dispuşi să se compromită preluând pasivul lui Adriean. Fug ca Necuratul de tămâie, conştienţi de dilema fără ieşire. Dacă Adriean candidează, el oferă muniţie gratis pentru adversari. Dacă nu candidează, muniţia se suplimentează. Pentru că ar fi recunoaşterea unui eşec.

Anume, terminarea Capitalei sub mandatul lui Videanu-Bordureanu. Şi oricine ar candida ar purta stigmatul perdant al eşecului recunoscut la scenă deschisă. Recursul la outsiderul Silviu Prigoană ar fi la fel de necâştigător, pentru că partidul prezidenţial s-ar vedea nevoit să recunoască lipsa de soluţie internă.

Aşadar, Adriean şi Marean trebuie să se sacrifice pe altarul partidelor lor doritoare să nu se frigă prea tare. Marean are mult(e) de pierdut: sectorul 5 şi poziţia în partid. Adriean n-are ce pierde. Dacă tot vrea cu atâta ardoare să scape de Primăria Capitalei, n-are decât să candideze. Şi să-şi salveze colegii.

8 răspunsuri to “Adrieane, nu fi laş/Bate-te pentru oraş!”

 1. Romulus Cristea Says:

  Buna,
  Te-am trecut si la mine pe blog. Succes!
  Romulus Cristea

 2. roxanaiordache Says:

  Multumesc mult. Si tie la fel!

 3. cezar jipa Says:

  N-ar strica sa iesim, macar in al 12lea ceas, din zona bascaliei/pamflet, ma rog, si sa ‘ni se spuna’ ce a facut BINE dl Videanu, ce NU a facut bine, sau ce putea face mai bine.
  Altminteri, pierdere de vreme (si) cu acest blog.

 4. roxanaiordache Says:

  Stimate Domn,
  Multumesc pentru observatia impersonala, dar e blogul meu si procedez my way. Nu sunt nici PR manager, nici purtator de cuvant al domnului Videanu, asa incat nu am nici o obligatie sa prezint bilantul solicitat de dumneavoastra. I-l puteti solicita celui in cauza. Oricum, constat in fiecare zi ce a facut BINE primarul general in exercitiu. Dumneavoastra NU?

 5. Marius Mina Says:

  Primarul mizeriei fizice şi psihice- Adriean Videanu

  E curios. Îl simpatizez pe dl.Videanu într-un fel. Faţă de Lis este ca floarea faţă de gura de canal. Şi totuşi, niciodată în perioada postdecembristă Bucureştiul nu a arătat mai haotic decât sub mandatul dlui. Videanu. Recunosc că habar nu am care sunt atribuţiile dlui. Videanu. Bucureştiul e ca Auschwitz-ul numai că mult mai rău. La Auschwitz măcar era ordine şi curăţenie. Aici fiecare firmă de construcţii face ce vrea muşchii ei. Gunoaie lăsate unde au vrut, camioane parcate în mijlocul străzii, lucru când şi când. Din Olteniţei şi până la Obor, la Universitate şi la Rosseti, toţi cetăţenii sunt cobaii acestui lagăr de exterminare.
  Dl.Videanu ţine oameni mincinoşi şi proşti în primărie. Unul dintre ei este dl.Udrişte care este un mincinos- afirmaţia sa că prin închiderea staţiei Obor vor fi suplimentate mijloacele de suprafaţă e o minciună ordinară- şi prost- ca şef peste RATB s-a dovedit total incapabil. În urmă cu 7 ani circulau curse expres, maxi taxi, o multitudine de mijloace. Azi dl.Udrişte domneşte peste un parc RATB pe lângă care anarhiştii antiglobalizare sunt mici copii. Pe vremuri- long long ago- puseseră şi ei pe stâlpi în staţii un orar aproximativ de circulaţie a vehiculelor. Ha, ha,ha- cine mai ştie cum circulă 122 de exemplu ? Cred că este maşina- modernă- cu cele mai multe retrageri la depou în cursul zilei.
  Dl.Videanu nu este un bun manager. Îl rog pe susţinătorul domniei sale- o avea şi el unul- să-mi enumere un lucru bun făcut de Videanu pentru oraş.

 6. roxanaiordache Says:

  Marius, nu ma face sa te banez.

 7. Dan>>>>>>>>Dan Says:

  Buna!
  Facem schimb de link-uri?
  Eu mai lipsesc 🙂
  crocodillulvostru (daca vrei)eu cum sa te adaug?

 8. Dan>>>>>>>>Dan Says:

  ok.scuze

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: