RUSIA AMENINŢĂ MOLDOVA VIA TRANSNISTRIA

Foto: www.jamestown.org

Preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, l-a avertizat, ieri, pe preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, că disputa asupra Transnistriei trebuie văzută în contextul conflictului din Georgia, informează Agenţia rusă „Interfax”, citată de AFP.

Agenţia rusă îl mai citează pe Medvedev vorbind în termenii preşedintelui României, Traian Băsescu, referitor la „cât de periculoase pot fi aşa-zisele conflicte îngheţate” şi dând vina pe atitudinea preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili.

Cu alte cuvinte, Voronin a fost avertizat să nu apere cu trupe moldoveneşti teritoriul republicii separatiste autoproclamate transnistrene. Reamintim că Rusia a refuzat, ani în şir, să respecte acordul de la Istanbul (1999), privind retragerea trupelor ruseşti din Moldova şi Georgia, preferând să aplice, diversionist, mai vechea prevedere privind desfăşurarea unor „forţe de pace” (1992).

România nu a avut nici o reacţie faţă de ameninţarea proferată de Medvedev, la nici un nivel.

De asemenea, nu s-au înregistrat reacţii nici din partea comunităţii internaţionale.

Voronin plăteşte tribut periculos conceptului de „neutralitate permanentă”, care figurează în Constituţia R.Moldova şi pe care l-a reafirmat cu obstinaţie, în ciuda solicitării formulate de PPCD, privind imperativul ca Moldova de peste Prut să renunţe la conceptul cu pricina şi să se orienteze spre integrarea în NATO.

11 răspunsuri to “RUSIA AMENINŢĂ MOLDOVA VIA TRANSNISTRIA”

  1. Presedinte al Boborului Says:

    Neamul romanesc dintre Nistru si Prut este in pericol de moarte. Daca nu revenim in maxim 5 ani la trupul Patriei-mama Romania, moartea ne asteapta”, a declarat presedintele Miscarii Unioniste, Ilie Bratu, citat de Info-Prim Neo, preluat de Romanian Global News.
    Declaratia a fost facuta in cadrul mitingului de mitinigul de condamnare a consecintelor Pactului Ribbentrop-Molotov pentru Basarabia, desfasurat la 23 august, pe Aleea Clasicilor din capitala Basarabiei. Pentru al treilea an consecutiv, mitingul are in calitate de co-organizatori Asociatia pentru lichidarea consecintelor pactului Molotov – Ribbentrop si Miscarea Unionista din R. Moldova.
    Intrebat cand crede ca va fi indeplinit obiectivul pe care si-l propune, Ilia Bratu a spus: „de fiecare dintre noi depinde, fiindca pe comunisti i-am adus noi la putere, prin vot sau prin ne-participarea noastra la vot”.
    Secretarul general al miscarii, doctor in istorie si presedintele Asociatiei pentru lichidarea consecintelor pactului Ribbentrop-Molotov, Iacob Golovca, a opinat ca R. Moldova trebuie sa faca parte din Romania: „Navalirea Rusiei comuniste la 28 iunie 1940 asupra Moldovei este o crima. Crearea Republicii Moldovenesti in august 1940 este a doua crima”, a spus Golovca.
    Participantii la manifestatie au aprobat o rezolutie prin care fac apel la partidele de orientare national-patriotica si proeuropeana sa se „constituie intr-o singura formatiune social-politica unionista in perspectiva viitoarelor alegeri”, precum si sa elaboreze un plan de actiuni in vederea indeplinirii acestor obiective.
    In rezolutia adoptata, manifestantii mai cer autoritatilor de la Bucuresti „sa se patrunda de tragismul situatiei in care se afla romanii din stanga Prutului, facand abstractie de ostilitatea autoritatilor de la Chisinau”.
    Semnat la 23 august 1939, pactul Molotov – Ribbentrop a fost un act aditional tratatului de neagresiune dintre URSS si Germania hitlerista, prin care cele doua state au impartit Europa in doua sfere de influenta. Incorporarea in Uniunea Sovietica a Basarabiei, Nordului Bucovinei si tinutului Herta a fost una dintre consecintele pactului Molotov – Ribbentrop.

  2. Presedinte al Boborului Says:

    28 iunie 1940 – cea mai neagră zi din istoria Neamului Românesc şi necesitatea stringentă de revenire la trupul Patriei-mamă România
    La 28 iunie 1940 Rusia comunistă, în urma a două note ultimative din 26 şi 27 iunie 1940, ocupă şi anexează teritoriile româneşti Basarabia, Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa.
    Imediat după această dată a început calvarul în aceste teritorii:
    au fost confiscate şi naţionalizate principalele mijloace de producţie, băncile, transportul feroviar, mijloacele de telecomunicaţii, spitalele, instituţiile de învăţămînt, depozitele, hotelurile, imobilele, casele celor refugiaţi ş.a.m.d.
    Toţi foştii proprietari au fost declaraţi duşmani ai poporului.
    Întregul pămînt a fost naţionalizat şi declarat proprietate a statului sovietic, a început colectivizarea şi despropriet=C 4rirea ţăranilor…
    A fost instaurat un regim de teroare, violenţă şi dezmăţ. O bună parte a intelectualităţii a fost lichidată fizic sau deportată, ceilalţi şi-au salvat viaţa refugiindu-se peste Prut.
    Imediat după ocupare a fost desfiinţ ată Mitropolia Basarabiei. Toate Bisericile şi Mănăstirile au fost trecute sub oblăduirea patriarhiei ruse. Au fost lichidate 21 de mănăstiri şi 623 de biserici. Au fost executaţi sau deportaţi sute de preoţi, inclusiv Mitropolitul Basarabiei Enochescu Efrem. Din cei 1042 de preoţi au rămas doar 255…
    În februarie 1941 s-a trecut forţat la grafia chirilică…
    Teritoriile ocupate au fost mutilate: judeţele Cetatea Albă şi Izmail, districtul Hotin şi
    nordul Bucovinei au fost trecute în mod criminal în componenţa Ucrainei…
    Au fost deportate zeci de mii de familii de gospodari: la 13 iunie 1941 – 4517 familii cu
    22000 de oameni, la 06-07 iulie 1949 – 11.253 de familii cu 55.000 de oameni, majoritatea
    din ei găsindu-şi sfîrşitul în Siberiile de ghiaţă;
    În timpul retragerii din faţa Armatei Române eliberatoare ( iunie-iulie 1941) ruşii au folosit tactica pămîntului pîrjolit. În termen record numai din Chişinău au fost demontate şi evacuate în Rusia 190 de mari întreprinderi industriale. La fel s-a procedat cu cele din Bălti, Tighina, Orhei, Ismail etc. În total în Rusia au fost expediate 4076 vagoane încărcate cu utilaje industriale, maşini agricole, materie primă, grîu, produse alimentare, furaje… Din fiecare judeţ al Basarabiei au fost transportate în Rusia cîte 60.000 de oi , 20.000 de cai, 6500 bovine… Tot ce n-a putut fi transportat a fost ars şi distrus. Oraşele Chişinău, Orhei, Bălţi, Soroca, Floreşti, Tighina, Ismail, Cetatea Albă au fost arse şi distruse prin dinamitare. Morile ţăranilor au fost jefuite, fîntînile – otrăvite, satele – pustiite, podurile – arse; sute de mii de decalitri de vin, spirt, coniac de la fabricile din Străşeni, Orhei, Bălţi, Nisporeni, Cahul etc., au fost vărsate; mii de oameni au fost omorîţi sau aruncaţi de vii în gropile cu var.
    În bătăliile pentru eliberarea Basarabiei şi Nordului Bucovinei Armata Română a pierdut 14112 ostaşi şi ofiţeri morţi, 12120 răniţi şi 5506 dispăruţi. În perioada războiului ruso – german din 1941-1944 numai Basarabiei i-au fost pricinuite pagube materiale în valoare de 13.387.208.000 ruble;
    Înrolarea basarabenilor în 1944 în armata roşie şi trimiterea lor pe prima linie a frontului total neinstruiţi, drept carne de tun, s-a soldat cu pierderea a 300.000 de vieţi omeneşti;
    În urma foametei organizate din 1946-1947 au murit alţi 300.000 de oameni…
    ÃŽn 1946-1948 au fost judecaÅ£i ÅŸi condamnaÅ£i la moarte sau la ani grei de detenÅ£ie 44160 de persoane („culaci”, grupuri de rezistenţă…);
    Depopularea teritoriilor ocupate de băştinaşi şi repopularea lor cu populaţie alogenă a fost ridicată la rang de politică de stat. Deportările în masă în GULAG-urile staliniste sau la muncă silnică în mine, pe şantiere de construcţii şi la valorificarea pămîturilor de pîrloagă purtau un caracter sistematic: între 1940 şi 1964 au fost deportaţi circa 900.000 de băştinaşi. Mulţi dintre aceştia au murit în condiţii inumane, zeci de mii au rămas cu traiul pentru totdeauna în locurile unde au fost deportaţi. În perioada de ocupaţie sovietică au fost lichidaţi fizic peste 1.000.000 de români basarabeni şi bucovineni, alţi 850.000 şi-au salvat viaţa refugiindu-se peste Prut.
    Sub pretextul industrializării în anii 1960-1985 în Republică s-au construit sute de întreprinderi străine intereselor economiei naţionale. Pentru acestea aici nu exista
    materie primă şi nici piaţă de desfacere. În schimb a fost creat un nou pretext pentru
    colonizarea masivă a teritoriilor româneÅŸti înstrăinate. ÃŽn locul băştinaÅŸilor exterminaÅ£i, deportaÅ£i sau refugiaÅ£i regimul sovietic a adus peste 1.3 mln. de „specialiÅŸti”, cărora li se repartizau apartamente fără rînd, în timp ce localnicii aÅŸteptau cu zecile de ani…AÅŸa a fost schimbată componenÅ£a etnodemografică a Basarabiei ÅŸi Nordului Bucovinei…
    – ÃŽn toată perioada de ocupaÅ£ie sovietică populaÅ£ia băştinaşă a fost supusă unui proces
    diabolic de deznaţionalizare, rusificare , mancurtizare şi ştergere a conştiinţei naţionale…
    Toate studiile de specialitate se făceau în limba rusă. Istoria naţională a fost exclusă din
    învăţămînt şi substituită cu istoria pcus şi istoria URSS. Limba rusă a devenit limbă de stat.
    Dezidenţii erau destituiţi din posturi, exmatriculaţi de la studii şi persecutaţi.
    Genocidul împotriva populaÅ£iei băştinaÅŸe din RM continuă ÅŸi azi ÅŸi este condiÅ£ionat de însăşi existenÅ£a acestei anomalii istorice, acestui stat-fantomă – R.Moldoa, insolvabil ÅŸi falimentar la toate capitolele, incapabil să asigure măcar dreptul la viaţă, adică minimul de existenţă, cetăţenilor săi, de politica separatistă a guvernanÅ£ilor, dar ÅŸi a liderilor partidelor ÅŸi ONG-urilor pretins democratice de la ChiÅŸinău, de ambiÅ£iile bolnăvicioase ale acestora de a-ÅŸi construi „Ţară” pe o parte din teritoriul naÅ£ional romanesc… Din cauza mizeriei ÅŸi sărăciei exodul populaÅ£iei a atins cote catastrofale… Avem de a face cu un nou tip de deportări…

    Deja sunt plecaÅ£i peste 1.000.000 de oameni, în special tineri. Nu se mai întemeiază familii, nu se mai nasc copii, se închid ÅŸcolile, mor satele, ni se stinge Neamul văzînd cu ochii… Am rămas doar 55% băştinaÅŸi… ÃŽn locul la ai noÅŸtri vin străini, cărora li se acordă de îndată cetăţenia R.M.! Peste vre-o 5-6 ani vom rămînea în minoritate, peste alÅ£i 15-20 de ani – vom rămînea doar 10-15% din numărul actual, iar de aici pînă la dispariÅ£ia totală rămîne doar un pas! Dacă nu ne (Re)unim cu Patria mamă în următorii 5-6 ani, n-o vom mai putea face nici odată!.. Ne aÅŸteaptă aceeaÅŸi soartă ca ÅŸi pe românii dintre Bug ÅŸi Nistru: vom dispărea! VinovaÅ£i vor fi toÅ£i separatiÅŸtii, urmaÅŸii lui Hitler ÅŸi Stalin, indiferent de culoarea lor politică!

    Şi cozile noastre de topor şi-au adus din plin contribuţia la situaţia catastrofală în care ne aflăm… Să ne amintim de unele acţiuni ale acestora de-a lungul anilor:

    Apelul preşedintelui Mircea Snegur din martie 1992 către populaţie de a se ridica la luptă pentru apărarea independenţei şi integritaţii Republicii şi declararea stării de urgenţă… Scopul mascat al acestei acţiuni a fost decimarea şi decapitarea Mişcarii Naţionale, Unioniste, care îşi luase avînt în acea perioadă, c a mai apoi să ciocnească pocalele cu şampanie cu Elţin şi Smirnov şi să invite şi alte trupe, chipurile pacificatoare, pe lîngă armata a XIV de ocupaţie…

    Constituirea la finele anului 1992 a Congresului Intelectualităţii, tocmai atunci, cînd FPCD avea stipulat în Statut şi Program ca obiectiv major Reîntregirea Statului Unitar Român, iar în fruntea acestuia se afla Mircea Druc! Astfel, a fost smulsă de la Front aproape toată intelectualitatea şi deviată în altă direcţie, opţiunea unionistă nemairegăsindu-se în programul şi ştatutul acestei noi formaţiuni. La baza ecestei mari diversiuni s-au aflat Al-dru Moşanu, Ion Hadîrcă, Valeriu Matei(ciuc), Vasile Nedelciuc şi Nicolae Dabija;

    Excluderea de către Roşca cu de la sine putere a opţiunii unioniste din programul şi statutul FPCD şi înlăturarea din Front a liderilor de opinie, a fondatorilor secţiilor raionale, care luaseră opţiunea unionistă în serios, transformarea acestuia, ulterior, în partid, care are ca obiectiv consolidarea statului R.Moldova şi nu lichidarea consecinţelor Pactului M-R, aşa cum prevedea statutul şi programul FPCD pînă la venirea lui Roşca în frunte;

    Plecarea de bună voie a celor 4 (Moşanu, Matei(ciuc), Nedelciuc şi Hadîrcă) din Prezidiul Parlamentului şi pregătirea terenului pentr u venirea la putere a comuniştilor, deghizaţi în agrarieni;

    Organizarea de către M. Snegur ÅŸi Ion Druţă în 1994 a Congresului „Casa noastră – R.Moldova” ÅŸi declanÅŸarea politicii moldovenismului primitiv;

    Neparticiparea FPCD-ului în alegerile locale din 1994, favorizînd, astfel, preluarea exhaustivă a puterii locale de către comunişti-agrarieni, care, la rîndul lor, au asigurat victoria agrarienilor în alegerile parlamentare din acelaş an;

    Lichidarea ziarului „Ţara” pe frontispiciul căruia era harta României Mari ÅŸi genericul „Suntem Români ÅŸi punctum!”;

    Destrămarea de către Roşca şi Ko a ADR-ului, coalizarea acestuia cu comuniştii şi demiterea guvernului proeuropean Sturza, zădărnicind, astfel, semnarea Acordului de Asociere a R.Moldova la UE;

    Modificarea Constituţiei cu votul deputaţilor PPCD, astfel, ca Preşedintele să fie ales doar de Parlament;

    Votul din 4 aprilie 2005, prin care PPCD-ul l-a înscăunat pentru încă un mandat pe cel mai înverşunat duşman al Neamului Românesc – Vladimir Voronin;

    Neconvocarea de către An. Petrenco, pe atunci – preÅŸedinte al AsociaÅ£iei Istoricilor, a unui
    congres extraordinar al tuturor istoricilor, pentru a decide prin jurămînt, ca nici un profesor de istorie să nu admită întroducerea istoriei integrate, de sorginte sovietico-stalinistă, în instituţiile de învă ţămînt. Din contra: acesta a făcut parte în persoană din comisia, care a elaborat concepţia istoriei integrate…;

    Coalizarea definitivă a lui RoÅŸca ÅŸi Ko cu comuniÅŸtii ÅŸi abandonarea idealului de (Re)Unire cu Å¢ara, întreprinderea de către această monstruoasă coaliÅ£ie a celor mai incalificabile acÅ£iuni: desfiinÅ£area posturilor de radio „Antena C” ÅŸi televiziune „EURO TV”, adoptarea unui simulacru de lege a audiovizualului, sistarea translaÅ£iei directe a ÅŸedinÅ£elor Parlamentului, persecutarea oponenÅ£ilor politici sau economici, destituirea PreÅŸedintelui CMC, modificarea Legii cu privire la alegerile parlamentare ÅŸ.a.m.d.;

    Constituirea de către Dabija a FDRM–ului, o veritabilă acÅ£iune KGB-istă, menită să strîngă grămăjoară toată intelectualitatea Republicii pentru a o scoate din viaÅ£a politică din RM, pentru a o împiedica să se coalizeze în jurul dezideratului de (Re)Unire cu Patria mamă. Acesta i-a minÅ£it ÅŸi i-a indus în eroare pe toÅ£i, că Forul se va transforma în formaÅ£iune social-politică, îndemnîndu-ÅŸi membrii să nu adere la MURM, că ceea ce face Bratu ÅŸi MiÅŸcarea lui „inexistentă” cade sub i ncidenÅ£a Codului Penal, deoarece el urmăreÅŸte scopul lichidării statului R.Moldova…
    Iată şi firea perversă a acestui mare diversionist: a lupta pentru lichidarea consecin3elor Pactului Molotov-Ribbentrop este ilegal, iar a lupta pentru perpetuarea consecinţelor acestui Pact diabolic este legal…;

    Inocularea cu insistenţă de către An. Petrenco la „Vocea Basarabiei” ÅŸi cu alte ocazii a
    ideii, că reeditarea anului 1918 nu mai este posibilă, că vezi, Doamne, acum avem o altă
    situaţie… Este adevărat, acum avem o altă situaţie: de o mie de ori mai favorabilă ca în
    1918! Să nu cunoască dl Petrenco aceste realităţi evidente?

    În 2001, mitropolitul promoscovit şi renegat naţional Vladimir, îndrumat de Voronin, a privatizat peste 1100 de biserici şi mănăstiri din RM şi le-a închinat Patriarhiei expansioniste ruse… Mai mult: acestea au fost obligate să plătească anual sultanului de la răsărit cîte 400 dolati SUA tribut…

    Poveşti despre integrarea RM în UE, ca stat independent, îndrugă nu doar comuniştii, ci şi toţi liderii partidelor pretins democratice din RM şi ai FDRM-ului…

    Unica formaÅ£iune, care spune lucrurilor pe nume, este MURM: R. Moldova n-are nici o ÅŸansă să se integreze de una singură într-un viitor previzibil în UE! Unica modalitate de a ne integra în UE este calea germană! Redevenind parte integrantă a Statului Român, aceste teritorii vor deveni automat ÅŸi imediat parte a UE! ÃŽn cîteva luni după (Re)Unire ni se vor egala salariile, pensiile, bursele cu cele din întreaga Å¢ară, ni se vor înlocui buletinele de identitate, vom deveni cu toÅ£ii cetăţeni români ÅŸi implicit ai europei, dar cu teritorii cu tot ÅŸi nu în afara lor, aÅŸa cum îşi doresc „patrioÅ£ii” noÅŸtri de pe malul Bîcului… Astfel, vom aduce Europa acasă! UE va veni aici cu investiÅ£ii masive, va deschide sute de mii de locuri de muncă bine plătite, astfel, ca tinerii noÅŸtri să nu mai fie nevoiÅ£i să plece în lumea largă, pentru a-ÅŸi cîştiga existenÅ£a… Astfel, îi vom putea aduce acasă ÅŸi pe cei plecaÅ£i de nevoie în neagra străinătate…

    Datoria fiecărui patriot din aceste teritorii năpăstuite de soartă este să facă tot ce-i stă în puteri, pentru a readuce teritoriile romăneşti de la est de Prut acasă, la trupul Patriei mamă România, ca unică soluţie de a ne salva şi conserva fiinţa naţională şi de a ne integra în UE! Este nevoie stringentă ca toţi unioniştii din RM să se lepede de Satana şi să se înroleze de urgenţă în MURM, unica formaţiune, care luptă deschis şi fără echivoc pentru realizarea acestui sfînt ideal!

    PreÅŸedintele MURM

    Ilie Bratu

  3. Roxana Iordache Says:

    @Presedinte al Boborului. Principalul agent electoral al lui Voronin a fost Băsescu.

  4. Radovan Says:

    Rusia va pierde Transnistria catre Moldova care se va integra in UE. Situatia cu adevarat tragica este a romanilor din Bucovina de Nord, Herta, Basarabia de Sud, Maramuresul istoric, toate pe teritoriul Ucrainei. Avem multe de invatat de la felul in care sustine Ungaria comunitatile din tarile vecine, inclusiv Ucraina.

  5. Florian Says:

    Probabil ca punctul meu de vedere va fi considerat antinational, lipsit de patriotism, etc, si va provoca reactii vehemente. Asadar, pregatiti-va de atac:
    Avand in vedere, pe de o parte, ca Transnistria nu este ceea ce s-ar putea numi un teritoriu istoric romanesc, iar pe de alta parte ca rusii o folosesc drept avanpost antieuropean, antimoldovean si antiromanesc, POATE CA o solutie ar fi cedarea ei Ucrainei, la schimb cu Insula Serpilor, ca mai mult probabil nu s-ar putea obtine. Schimbul ar putea face obiectul unui tratat romano-moldo-ucrainean, cu clauze ferme privind drepturile minoritatii romane (moldovene) din Transnistria si dezafectarea imediata a tot ceea ce inseamna constructii si instalatii pe Insula Serpilor. Scapata de cuiul lui Pepelea, Moldova ar putea reveni cu mult mai putine obstacole la patria mama, iar pana atunci si-ar putea concentra intreaga pe energie pe progres economic, social si politic, in spirit european. Iar beneficiile imediate aduse Romaniei, de apele teritoriale ale Insulei Serpilor, nu sunt nici ele de colea.
    Mi-am pus o perna pe cocoasa, astept ciomegele.

  6. Roxana Iordache Says:

    @Radovan. Cred că, din păcate, ai dreptate. 😦

    @Florian. Ce soluţie! Cine crezi că ar admite aşa ceva? Şi cine să facă rocada? Şi pe baza căror reglementări de legislaţie internaţională?

    Oricum, acolo e o zonă strategică (militar şi economic – concentrarea industriei) şi un paradis al crimei organizate. Cum ştii prea bine.

  7. Florian Says:

    @Roxana Iordache. De ce ar trebui sa admita cineva, daca schimbul se face cu acordul partilor implicate? Americanii au cerut voie cuiva, cand au cumparat Alaska de la rusi?

  8. octavpelin Says:

    Cine se aseamana se aduna,putin ii pasa lui Voronin sau lui Traian Basescu de poporul care i-a ales,amandoi sunt din acelasi familie ,cea comunista precum si Putin,Medvedev,asa ca Romania este izolata datorita politicii duplicitare dusa de Traian Basescu,dar care o samearga in septembrie la Kremlin.

  9. Roxana Iordache Says:

    @Florian. Vremurile nu se compară. Şi oricum…

    @octavpelin. Din fericire, nu mai avem cum să fim izolaţi, pentru că facem parte din structurile transatlantice.

  10. Florian Says:

    @Roxana Iordache. Stiu ca solutia mea e utopica, iar raspunsul cu Alaska a fost numai asa, o gluma. Numai ca emoticoanele mi se par o chestie feminina, iar eu sunt un dur, la mine emoticoanele se subinteleg.
    Vorbind serios, cred ca Medvedev blufeaza. Dupa magaria din Georgia, ar fi o inconstienta din partea rusilor sa repete scenariul in Moldova. Cel putzin deocamdata.

  11. Nicolae Juravle Says:

    Pentru FLORIAN – nu poti ceda ceea ce nu ai ! Cat va exista in aceasta formula imperialista Rusia se va agata de Transnistria pentru ca,am mai spus,statutul sau de putere europeana depinde in mare masura de accesul la Marea Neagra si de controlul gurilor Dunarii. Nu stiati ca Rusia este putere dunareana? Cea mai buna solutie ar fi disparitia Imperiului Rus,printr-un noroc… Sa vedeti ce va pati Ucraina,Georgia a fost doar o incalzire.

Lasă un comentariu